fredag, september 30, 2005

Glamourspørsmål fra leser: Innredning

Kjære Glamorøse Bibliotekar,
I ettermiddag får jeg nøkler til mitt nye hjem, en fin leilighet på ca. 50 kvm. Gleder meg noe voldsomt! Nye møbler er innkjøpt og alt er stor stas. Men når oppussingen er over kommer jeg til det som er vrient. Jeg har jo bodd hjemmefra i over ti år, og da har det jo hopet seg opp diverse saker. Jeg snakker om bilder, lysestaker, skåler, fat og ymse annet nips, fint eller mindre fint.
Det jeg lurer på er om du, eller noen av leserene av bloggen, har noen tips til hvordan jeg skal gå fram. Man ser seg jo litt blind på sine egne ting, og jeg tror nok det er mye som er modent for utskiftning. Det er jo spesielt gøy med noe "nytt" og freescht når man flytter til et nytt sted. Og ja, bare så dere er klar over det; jeg er ingen nipsedame! Less is more, mener jeg. Over hele fjøla :)

Vennlig hilsen Hege


Kjære Hege,
takk for din henvendelse!
Innredning handler i høyeste grad om personlig smak og interesse. Derfor blir mitt svar ganske subjektivt.
Jeg kjenner meg igjen i det du skriver - det hoper seg opp med lysestaker og vaser og kopper og bilder som representerer de siste ti årene av ens liv. Kanskje bør man prise seg lykkelig over at man har plassmangel, sånn at man blir tvunget til å kvitte seg med en del av det. Stikkordet er LOPPEMARKED. Det er helt sikkert et eller annet skolekorps i Binde eller Henning som blir overlykkelig hvis du donerer noe til dem. Og du har et bra utgangspunkt i og med at du ikke er en nipsedame - for da kan du jo begynne med å ta for deg rene pynte-ting - hva skal du med dem, med mindre det er noe med affeksjonsverdi? (Ting man har fått av andre er vanskeligere å ta stilling til.) Deretter går du løs på bilder i billige rammer, masseproduserte plakater fra IKEA osv.. er dette kunst som fortjener plass på den rene og nye veggen din? Hvis svaret er nei, legger du dem også i loppis-esken. Så kan du konsentrere deg om nøytrale bruks-ting. Ting du vet du får bruk for, og som funker bra, kan du jo ta vare på - med mindre du vil friske opp med en litt mer trendy variant av samme sort, f.eks. en ny hvitløkspresse hvis den gamle har sett bedre dager. Jeg fant ut at jeg ikke behøvde ti tresleiver, så jeg ga bort halvparten. Jeg trenger heller ikke to kjevler, fem tesiler, to identiske sitronpresser osv.

Jeg har klart å kvitte meg med en god del lysestaker, vaser, kopper osv de siste årene. Jeg har tatt vare på de jeg har arvet, de kule retro-variantene jeg har kjøpt på loppis, og de litt mer eksklusive sakene som jeg evt. har fått i gave. Jeg ryddet ut av skuffer og skap med affeksjonsverdi-tanken i hodet, i tillegg til "har jeg noensinne brukt denne? Og hvorfor har jeg egentlig ikke det? Fordi den er stygg"-grublinger. Man må sette litt hardt mot hardt, ellers ender man opp som alle disse samlerne som har tre busser og åtte bilvrak på gårdsplassen, for å dra det litt langt.

Jeg har en "bruksanvisning" når jeg rydder loftsboden, 1 til 2 ganger i året. Når jeg blir litt usikker på om jeg fremdeles skal ta vare på en ting, tenker jeg "Har jeg brukt denne det siste året?" og hvis svaret er nei, går den rett til loppis. Er svaret "Nei, men den kjøpte vi jo der og der og den minner meg om ditt og datt", legger jeg den til side så den får være med ett år til. Neste år, når tanken har modnet litt inni mitt hode, kan det hende at svaret er brutalt NEI. Bort med den. Veldig smart!

Jeg er nok litt for opptatt av affeksjonsverdi og derfor har jeg litt for mye ting overalt, men jeg har i allefall sluttet å kjøpe inn ting til hus og hjem uten å tenke "vil jeg egentlig ha denne? Har jeg bruk for denne? ELSKER jeg denne?" - det er veldig smart. Oftest er svaret NEI. Jeg er litt opptatt av at man virkelig skal like de tingene man har, at det ikke bare er tilfeldige ting som står der og samler støv. Det er bedre å ha to kule blomstervaser som du virkelig liker, enn ti "upersonlige" som du ikke bryr deg om... (når har man ti blomsterbuketter på en gang, anyway?)

With that in mind vil jeg råde deg til å kaste ut alt som du ikke har følelser for og heller ikke har brukt på en stund. Men ikke KAST det - som sagt, gi det bort til loppis. Ditt søppel kan være andres skatter...

Lykke til! Og ring gjerne min hotline om du trenger råd i helgen!
Glamourbibliotekaren.

Glamourspørsmål fra leser: Håroppsatser

Kjære Glamourbibliotekar!

Jeg har over lang tid beundret dine håroppsatser, og lyttet med vantro, når du forteller at det vakre resultatet er laget i en fei. Selv har jeg langt hår og en av fordelene med det, er jo nettopp å ha muligheten til å variere med å sette opp håret. Problemet er at håret mitt er fryktelig tungt og glatt og ikke minst mine ti tommeltotter hva gjelder håroppsetting. Har du noen enkle grep å anbefale? Håroppsatser for Dummies? Jeg må nok satse på noe såtete og litt vilt.

Evig takknemlig for svar,
Grorudpalmen


Kjære deg!
Det er et virvar av muligheter, men jeg tenkte å holde meg til tre varianter i denne omgang. Felles for dem alle er at de er enklest å gjøre når man enten har forholdsvis vått hår - eller nesten litt skittent hår. Nyvasket, rent og tørt er mao ganske håpløst å sette opp..
1. Den enkle hestehalen. Den kjenner du, men den er en av mine favoritter. Enkel og glamorøs, eller casual og kul om man gjør den litt løsere sånn at litt hår faller ut og rammer inn ansiktet. Her kan man variere med hvilken side man har skillen på, eller man kan ta midtskill, som er in i høst. Jeg synes hestehalen (særlig med midtskill) understreker benstrukturen i ansiktet, derfor kan det være fint å fremheve kinnbena med litt blush når man først er i gang foran speilet.
2. Knuten i nakken - vår profesjons kjennetegn i følge myten. Den kan man også gjør enten stram eller slappere, men uansett er det nok lettest å ta utgangspunkt i en lav hestehale. Fest strikken på vanligvis, ta deretter tak i hestehalen og tvinn den litt før du snurrer den rundt strikken/seg selv på et vis. Rundt og rundt, også fester du hele greia med små hårklyper som du får kjøpt på f.eks. H&M i brett på fire eller åtte (velg en farge så nær hårfargen din som mulig). Disse er enklere å håndtere enn vanlige hårnåler for oss som har glatt og litt stritt hår. Hårnålene spretter bare ut med mindre man låser hele greia fast med en kraftig dose hårspray.
3. Den høye og tilfeldige håroppsatsen - faktisk er den veldig tilfeldig, men kan se virkelig glamorøs ut og egner seg både til hverdag og fest. Etter flere års erfaring har jeg kommet fram til at det er aller enklest å gjøre den når man har vått hår. Tørk håret litt med et håndkle, men la det være litt sånn bølgete/rufsete som det er når det er vått og ugredd. Ta litt produkt i håret - min favoritt er Sebastian potion 9 som er en slags kombinasjon av styling-produkt og leave-in-conditioner, ellers kan du bruke hårskum eller hva som helst, egentlig. Så tar du tilfeldige deler av håret (f.eks. 6-7 totalt), tvinner delen litt så den f.eks. blir dobbel, og fester hver del med hver sin lille klype høyt oppe på hodet bak. Det er lettest å begynne med bakhodet, sånn at man kan kontrollere resultatet til slutt når man tar håret på sidene og foran. Ikke tenk på hvor mye hår du tar i gangen eller hvor du fester det - det skal være tilfeldig og uplanlagt (nesten som en liten performance) og forskjellig hver gang.. det blir i allefall det :-) Det kan gjerne henge ned litt fra såta, eller du kan feste endene til slutt i hårklyper som du allerede har oppi der. Dette bør egentlig vises, for det er faktisk veldig vanskelig å forklare... Men inntil glamourbibliotekaren stiller med hår-instruksjonsvideo, kan kanskje følgende webside være til inspirasjon når det gjelder hår:

http://beauty.ivillage.com/hair/topics/0,,4t98,00.html
Her er noe som minner om den oppsatsen jeg snakker om, men min er ikke fullt så høy:
http://www.curlyhair.net/Updo05/bhc1451.jpg
En litt lavere versjon:
http://hair-styles.net/prom/thumbs/p2.jpg


Anyway, når du tar ut alle disse klypene om kvelden etter at håret har tørket i den oppsatsen og vært der hele dagen, får du nydelige bølger i håret! Med litt flaks varer de gjennom natten, sånn at du kan ha litt boho-chic utslått hår neste dag..

Lykke til!
mvh
Glamourbibliotekaren

onsdag, september 28, 2005

Hva er dine favoritt-parfymer akkurat nå?

Har du en eller flere parfymer som du liker ekstra godt akkurat nå? Mange bytter parfyme til noe litt mørkere og tyngre når høsten kommer, meg selv inkludert. Hvilke dufter foretrekker du for tiden? Skriv inn i kommentar-feltet!

Mine favoritter akkurat nå: Etro Etra & Messe de minuit, Body Shops Woody Sandalwood, Coco Chanel (som alltid), Moschino edt og minst femten til, men det får holde.

Glamourspørsmål fra leser: Støveldans

Kjære Glamourbibliotekar!

Dette er nok et klassisk glamour-problem, det gjelder nemlig sko. For å være helt eksakt gjelder det støvler, et par høye, lysebrune støvler som smyger seg opp leggen og som har akkurat passe hæl til å være hotte og fortsatt fullt mulige å gå i. Disse har jeg kjøpt. Jeg skulle ha et par vintersko som man kunne ha til skjørt og bukser når man vil være litt fin, men de jeg fant som levde best opp til alle kriterier; vinter, pen og bukse/skjørt kostet 2300 kroner og var dermed uaktuelle. Jeg endte opp med etpar enklere ”indianerstøvler” som funker til skjørt og bukser og som har den obligatoriske pelskanten som jeg helt ærlig er litt lei av, selv om den funket bra her. Jeg er altså fornøyd med vinterstøvelkjøpet. Problemet var at jeg fant disse lange, fine høststøvlene mens jeg lette. Jeg hadde fått 1000 kroner i bursdagsgave til å kjøpe vintersko og ettersom de jeg fant var rimelige hadde jeg en hel del igjen og disse fine støvlene koster bare 500 kroner, med andre ord et kupp! Man hvor er problemet? spør du kanskje. Jo, kjære glamoursøster, her kommer problembiten: for det første viste det seg at de innsatte 1000 kroner på min konto hadde forsvunnet i konserter, luncher og mat og det ble min kjære forlovede som fikk betale begge støvlene. Tanken på å gi et par som gave hadde falt ham inn, dog ikke begge … For det andre går annenhvert pikebarn i denne byen, sentralt beliggende ved Mälarens utløp i Østersjøen, rundt i høye, lyse støvler. Jeg har altså egentlig ikke råd med dem og de gjør meg til en av mengden, noe som strider imot mitt selvbilde. MEN de er fine, hotte og sitter som støpt. Jeg slites i to - vil ha, men syns ikke jeg burde! Hjelp meg!

Sara


Kjære Sara, takk for ditt glamourspørsmål!
Du har åpenbart funnet det du vil ha, men bekymrer deg over at a) forloveden din måtte betale fordi du var blakk og at b) alle har slike.
Til det første vil jeg si: Betal han tilbake når du får råd, eller kjøp noe fint til han om han ikke vil ha tilbake pengene. Sånt er ofte unna for unna. En måned er den ene blakk, neste måned er den andre blakk. Neste gang er det du som sponser han med et eller annet. Og 500 er ikke mye penger for et pent par sko uansett.. Man skal unne seg litt sånt.
Til det andre vil jeg si: Ikke bry deg om det. Hvis du virkelig falt for disse støvlettene, synes jeg du skal glemme alle andre og heller glede deg over at du fant dem, for å finne det perfekte paret er ikke alle forunt. Selv sikler jeg på et par som det har blitt reklamert for på tv - jeg mener; det garanterer jo at 2 millioner norske kvinner har de samme. Men vi kan heller være individuelle på andre områder! Kjøp støvlettene og nyt dem!

Lykke til!

mvh
Glamourbibliotekaren

Glamourbibliotekaren slår et slag for enkel hudpleie

Når man har fylt 30, har man plutselig havnet over i neste kategori i slike hudpleie-guider i damebladene; "fra 30 til 40". Herfra går det bare nedover. Man rekker nesten ikke å bli kvitt den småkvisete ungdomshuden før rynkene har satt seg... I allefall kan det føles sånn. Derfor tenkte jeg at dette kunne være et passende tema i dag.

(For ordens skyld: Jeg har såkalt normal hud, og skriver om mine egne erfaringer - jeg vet at mange med problemhud har hatt gode resultater med spesial-produkter, og dette er ikke ment som noe spark til dem! Jeg åpner for kommentarer så dere kan skrive inn deres egne tips osv, men vær så snill å gi dere til kjenne. Anonyme kommentarer vil jeg helst ikke ha)

JEG tror at huden avhenger først og fremst av to ting:
1. Gener
2. Ytre påvirkning som sol og røyking

Se på din mor og dine bestemødre, og regn med at huden din vil ha omtrent samme utvikling. Og ikke fortvil om/når rynkene kommer - det er helt naturlig, og takke meg til et rynkete og smilende ansikt fremfor et uttrykksløst ansikt fullt av Botox. (Tom Jones anyone?)

Jeg har ikke tenkt å knuse alle håp og drømmer om rynkekremer osv - men personlig har jeg ikke spesielt stor tro på at slike ting funker. Alle disse syrene med uforståelige navn og forkortelser som finnes i Loreal-kremene på Ica - hadde de funket, hadde de vært mye dyrere og i allefall ikke blitt solgt der. Jeg tror slike ting gjør mer skade enn nytte. (Særlig Loreal, men det er bare en følelse jeg har). Til samme pris får du enkle og gode produkter på f.eks. apoteket (se lenger ned i artikkelen)

Målet mitt er å fjerne rester av dagens makeup, og å fukte huden etterpå. Og om morgenen bruker jeg fuktighetskrem med solfaktor, rett og slett fordi jeg er utendørs minst en time hver dag og helst mer. Dette er ingen fasit, men det funker for meg. Det kan være utrolig enkelt å ha et bra hudpleie"program" - folk flest behøver ikke alle mirakelkremer som dukker opp, som ingen helt sikkert vet effekten av. Dessuten: Damene i parfymeriet skal selge - og ofte bare fra det ene merket de jobber med. Det er slett ikke sikkert at akkurat det merket har produkter som passer din hud (Clinique for eksempel - fullstendig krise for min hud). Vær kritisk, be om prøver og bruk disse i allefall i en uke før du kjøper noe.

Jeg bruker en mild og enkel serie fra Shiseido nå - "The Skincare". Den er fin; kanskje litt for parfymert, men ikke irriterende på noe vis. Ellers er jeg veldig fan av det amerikanske merket Kiehl's som har sitt gamle hoved-apotek i East Village, NY. Dessverre er ikke disse å få tak i her i Norge, men de fins i både London og Paris. Noe som absolutt er å finne her, er Dr Hauschka, holistiske hudpleieprodukter som man får kjøpt på helsekostbutikker over hele landet. Disse er veldig fine! Weleda også. Mitt neste hudpleie-innkjøp blir definitivt i helsekostbutikken. Ellers er apotek-seriene fine også - Cliniderm, Aco osv. Eucerin har også kommet med hudpleie til ansiktet nå.

Så mine råd for å ta vare på huden sin, er å
1. drikke mye vann
2. ikke røyke
3. beskytte mot sol / unngå soling
4. bruke milde og naturlige produkter uten syrer og hud-irriterende ingredienser, med mindre du har et konkret problem som må behandles

Ellers anbefaler jeg å gå til hudpleier en gang i blant - det er ganske dyrt, så for min del blir det altfor sjelden. De har gode produkter og er utdannet til jobben de gjør, så jeg stoler mye mer på dem enn på parfymeri-damer... Decleor er min favoritt blant hudpleiesalong-merkene, ellers har jeg hørt mye bra om både Dermalogica og Darphin.



Og mottoet er: Work *with* your skin, not against it..

Ciao! :-)

Glamourbibliotekaren





tirsdag, september 20, 2005

Glamourtips fra leser: Lipglosseffekten

Kjære Glamourbibliotekaren,

Det er kanskje unødvendig å ta opp dette, jeg regner med at mine glamorøse medlesere av denne eminente bloggen for lengst har oppdaget hva jeg nettopp innså. Men allikevel, kanskje det kan være greit med en påminnelse nå når høsten for fullt er over oss (i allefall i Trøndelag...).

Jeg har vært litt trøtt og uopplagt i hele dag, jeg har ikke følt meg særlig fresh. Da jeg dukka ned i veska mi for å lete etter min kjære Rosebud Salve, oppdaget jeg til min store skrekk at jeg hadde glemt den hjemme. Hjelp! Det var da jeg fant lipglossen. Jeg har ikke brukt den på lenge, men i dag var det på tide. Og du verden! Man skal slett ikke kimse av hvilken effekt litt lipgloss kan ha på en ellers litt trist og grå høstdag.

Ærbødigst hilsen
Hege


Glamourbibliotekaren svarer:
AMEN!
Lipgloss frisker opp dagen - ikke bare for deg selv, men også for alle andre som ser ditt vakre skinnende smil! Rosebud-salven er fin som leppepomade, men skal man virkelig glitre, må man gå kraftigere til verks. Jeg vil dermed anbefale et rimelig alternativ: Revlons Super Lustrous Lipglosser - de har virkelig bra kvalitet til å være et forholdsvis billig merke, og mange fine farger også. De er omtrent like bra som Chanels Glossimers - og nesten bare halvparten så dyre.
Takk for ditt tips Hege - hvis andre har lignende bidrag å komme med, send meg en mail! La oss inspirere hverandre!

mvh
Glamourbibliotekaren

Litt om New York:

Akk, hvor herligt det er at vandre i Sohos gater igjen! Alle de små og koselige butikkene, alle trærne, alle fortauskaféene! En imponerende blanding av tilbud - liten skitten burgersjappe vegg i vegg med Chanel-forretning, som igjen er vegg i vegg med kina-juggel-butikk. Her er noe for enhver smak. Selv lot jeg meg friste av en tur innom L'Artisan Parfumeur, som har de vidunderligste parfymer. Alle de glamorøse vintage-butikkene var også en fryd for øyet - lange smale lekre perlebesatte kjoler fra førtitallet, brudekjoler fra femtitallet, prom dresses fra sekstitallet.. En av kjolene ble min, nemlig en liten ermeløs rosa Audrey Hepburn-sak som jeg gjerne kan bruke i bryllup til sommeren - noen som har tenkt å gifte seg og invitere meg?? Jeg har jo til og med en gigantisk matchende hatt.

Bergdorf Goodman investerte jeg i to nydelige parfymer fra Etro, nemlig Etra og Messe de Minuit. Jeg fikk i tillegg ti-tolv små prøve-flasker av den meget generøse ekspeditøren (som forøvrig hadde jobbet ombord i cruiseskip og vært i Norge minst 60 ganger; og elsket The Vigelandspark and the Kolmehollen...). På Macy's kjøpte jeg to par øredobber fra Givenchy. Ellers kjøpte jeg en del klær - to jakker, jeans, gensere, skjerf fra Urban Outfitters og hatt fra Anthropologie, og et par brune adidas-joggesko med rosa striper. Og tre vesker - en grønn hobo fra Nine West, en rød stor veske og en brun litt mindre.

Dagene gikk med til å se seg omkring - vi var både i Harlem og i Brooklyn, på Museum of Modern Art, på klubb i Soho, loppemarked på 39th street osv., i tillegg til svært mange kafeer, deriblant den berømte Serendipity på Upper East. Og jeg fikk min etterlengtede manikyr/pedikyr på Dashing Diva i Greenwich. Og vi vanket i vårt gamle strøk fra da vi bodde der noen uker i fjor sommer.


Noen av opplevelsene ellers (konserter m.m.) kan du lese om i min musikkblogg.

En herlig tur!

torsdag, september 08, 2005

For musikkinteresserte glam-girls...

Sjekk ut Glamourbibliotekarens søsterblogg; "Bach og BeeGees", på følgende adresse:

http://bach-beegees.blogspot.com

Musikk kaster ekstra glans over hverdagen!

onsdag, september 07, 2005

Glamourbibliotekaren in the big apple..

Så var tiden kommet for årets New York-reise - og en stakkars glamourbibliotekar gjør så godt hun kan med å forberede seg. Tiden blir knapp når man kun har en uke, og det er så mye som skal ses/prøves/spises/gjøres... For eksempel finnes jo allverdens parfymer der borte. Alt man ikke har tilgang til her hjemme... Også skal man liksom bare bruke et par dager på å bestemme seg for hva man skal investere i. Man kan jo få prestasjonsangst av mindre! I fjor fløy jeg rundt fra butikk til butikk i to uker og sniffet og sniffet, gang på gang, og det ble litt voldsomt. Derfor har jeg surfet mye på nettet og laget en oversikt over viktige adresser, produkter, restauranter - sånn at jeg bruker minst mulig tid på å finne det jeg faktisk skal ha - og dermed har mer tid til overs til andre ting, som f.eks. å vandre rundt på måfå. Det er jo ennå morsommere. Så får man ta resten til neste år, om det er noe man ikke rekker (og det er det jo alltid). Og mye av dette gjøre jeg selvfølgelig for dere, kjære glamorøse lesere, for å kunne rapportere om siste nytt fra glamourens høyborg når jeg kommer tilbake. Everything I do, I do it for you! (kan man trekke av reisen på skatten, mon tro...?)

En manikyr/pedikyr skal jeg nok få booket - jeg tenker på den samme salongen i Greenwich Village hvor jeg var i fjor; Dashing Diva, den var ubeskrivelig. Ellers kunne jeg vel alltids benytte anledningen til å klippe håret på en trendy salon..


Men hovedplanen min denne gangen er nok allikevel å gå på konserter. Vi skal på Village Vanguard for å høre Joe Lovano/Bill Frisell/Paul Motian, på Metropolitan for å se Madama Butterfly, og på Canal Room for å høre Nouvelle Vague - og mye annet som vi garantert vil finne i Time Out. Også håper jeg at Starbucks fremdeles har sin White Chocolate Mocca...

Ellers skal jeg sniffe meg høy på parfymer fra Creed, Jo Malone, L'Artisan, Bond no.9..

Populære innlegg