søndag, august 31, 2014

Glamourspørsmål fra leser: Platespiller




Hei!

Jeg har lest bloggen din i mange år og liker den veldig godt! Så du hadde lagt ut et bilde på instagram her om dagen av platespilleren din. Hva slags platespiller har du/anbefaler du? Vi har en som er helt grei, men den må kobles til et stereoanlegg som ikke er så bra, så lurer på å kjøpe en ny løsning.

Hilsen Hanna


Hei og takk for hyggelig mail! Fint å høre at du har hengt med lenge her!
Den platespilleren du så på Instagram er min bærbare fra Numark, som går på batteri og som man kan ta med seg rundtomkring i hus og hage. Men obs! Den har veldig liten høyttaler, og er kun interessant på grunn av at den er flyttbar. Det finnes flere slike, som jo kan være sjarmerende og retro på sitt vis - MEN: Jeg ville aldri hatt den som min eneste platespiller. Lyden er langtfra god nok til det, og det vil jeg tro gjelder alle platespillere av den typen (og den prisen) som er på markedet. Lyden er jo litt av poenget med å spille vinyl, så da bør man ha et stereoanlegg å koble en platespiller til. Hvis platespilleren din er ok, men ikke stereoen, hadde jeg heller kjøpt ny forsterker (og evt høyttalere om de også er dårlige). Ikke alle forsterkere er beregnet på platespillere, så sjekk om den har phonoinngang. Hvis ikke må man kjøpe en liten ekstraboks (forforsterker som du plugger inn i f.eks. aux-inngangen), men dette vil du garantert få hjelp til å finne ut av om du henvender deg i en hi-fi-butikk. (Jeg er fornøyd med Hi-Fi-klubben)

Her har jeg skrevet om da jeg kjøpte den jeg har nå, og her har jeg skrevet enda mer om hvor fint det er å ha platespiller

Lykke til!

mvh
Glamourbibliotekaren


lørdag, august 30, 2014

Radio Glamourbibliotekar vol. 31


Her er høstens første utgave av Radio Glamourbibliotekar! En spilleliste jeg har brukt noen dager på, bestående av mye fin musikk som jeg tenkte kunne være et passende soundtrack for september. Akkurat nå regner det ute, men den funker bra i solskinn også. Morgen, middag, kveld. 

Enjoy!

Til info: Spotify har endret layouten sin, slik at spillelistene mine er rangert etter antall følgere. Det betyr at den nyeste spillelista til enhver tid vil ligge *nederst*. Inntil de gjør noe smart for å fikse dette, vet dere i allefall at dere kanskje må scrolle helt ned om dere ikke kommer direkte inn på lista via linken over her. 

Og som alltid - husk at det aller beste er å kjøpe plater. Eie dem selv, spille dem når man vil, ikke være avhengig av å være på nett, ikke risikere at noen album/artister trekkes tilbake og blir utilgjengelige. Dessuten støtter man musikere og opphavsmenn, det er naturligvis det aller aller viktigste. 

Lørdagsstemning


Bare en liten lørdagshilsen fra stua! Det er grått ute, men jeg koser meg inne med bok, te og Schubert. (Bihulevennlig er det også!)

Håper dere alle har en fin dag!


fredag, august 29, 2014

Glamorøs fredag


God morgen! Siste fredag i den siste sommermåneden. De siste dagene har vært ordentlig sommerlige her i hovedstaden, noe ikke minst tomatene mine er glade for! Dog er det sofaen som er tilholdssted for min del; for første gang på nesten to år er jeg forkjølet og det er uvant! Men desto større grunn til å drikke litervis med te, eller se ti Gilmore Girls-episoder på rad, så jeg lider ingen nød. Jeg kunne ha sunget bass i et mannskor i dag, det er da noe. Dagens duft er Fragonard Belle de Nuit, antrekket er en Police-t-skjorte fra "Regatta de blanc"-albumet + stripete pysjamasbukser, jeg har burgunderfarget neglelakk, erteblomster pryder salongbordet og på spisebordet står en vase med gule og oransje ringblomster og røde valmuer, og jeg har morgengave-diamanter i ørene. Planene for helga er å bli frisk, og å lese ut boka mi (Alberte nr 3!). Vi tar en sommerlesing-oppsummering til uka! En sommeroppsummering også, tror jeg forresten. 

Hvis flere vil bidra med svar til Ann-Sofies glamourspørsmål om norsk skjønnlitterært pensum i den videregående skolen, er det veldig fint! Jeg er sikker på at det er flere av dere som vet noe om dette. 

Dessuten anbefaler jeg å se konserten med Chet Baker fra Kongsbergjazz 1979 som NRK sendte i går!

Ha en god dag alle sammen, og hjertelig velkommen med fredagsrapporter!


torsdag, august 28, 2014

Sesongens første karbad


- med Lalo Schifrins "Piano, strings and bossa nova" på platespilleren. 

Glamourspørsmål fra leser: Skjønnlitterært pensum i videregående skole




Læreren Ann-Sofie er interessert i å vite om norsk litteratur som står på pensum i den videregående skolen. Hun skriver "jag vlll gärna presentera en samtida författare eller text som ungdomarna läser på videregående-skolan i Norge. (gymnasiet i Sverige). Har du ett förslag?

Dette vet jeg dessverre lite om, men jeg regner med det er en god del lesere av denne blogg som har noe å komme med. Nå vil jeg gjerne høre fra dere som er lærere, skolebibliotekarer, går på videregående eller har barn på den alderen!

Takk!

mvh
Glamourbibliotekaren

onsdag, august 27, 2014

Care package


Her om dagen følte jeg meg litt halvshabby, og lå på sofaen og grublet på hva jeg skulle handle på butikken. Jeg ville gjøre handleturen så kort og to the point som mulig. Jeg mailet med min kusine, skrev at jeg vurderte å gå og kjøpe Donald. Vanligvis pleier min mann å kjøpe Donald til meg når jeg er syk, helt uoppfordret, men han var over alle hauger på spillejobb.  Videre skrev jeg: "ÅÅÅÅÅ, hvorfor finnes ikke Archie lenger? Eller Tuppen og Lillemor??" - fordi jeg husker at å lese tegneserier var det beste man kunne gjøre når man var syk som liten. Jeg gikk på butikken og kjøpte Donald, og stirret med avsky på alle glorete Barbie-blader og One Direction-fan-greier som har overtatt de nederste bladhyllene som i gamle dager var fulle av Archie, Mikke Mus, Binky, Bamse, Pellefant, Tuppen og Lillemor og Starlet. (Jeg ser mao meg selv som målgruppe for disse hyllene fremdeles, haha) 

Dagen etter kom en overraskende care package i posten. Min snille kusine hadde vært ute på bruktbutikken i kvartalet der hun bor, og kjøpt svært pent behandlede Tuppen og Lillemor til meg. Da innehaveren hørte at det var en halvsyk kusine som hadde etterlyst dem, i tillegg til Archie, sendte han med et Archieblad på kjøpet. 

Gjett om dette var koselig å få i posten blant alle regningene! Post altså, og særlig når man ikke venter noe! Dagens oppfordring går til samtlige lesere av denne blogg: Send mer hyggelig post. 


tirsdag, august 26, 2014

Vindane / Tarjei Vesaas. - Oslo : Gyldendal, 1998. - 228 s.


Tarjei Vesaas' tredje novellesamling, utgitt i 1952. Jeg vil sterkt anbefale å lese hans noveller innimellom, særlig om man trenger å renske hjernen for alt man fyller den med i hverdagen av fæle nyheter, mas om hvordan man skal leve livet sitt, tabloidstoff og jobbstress. (Eller for å komme inn i hodene til andre personer på en annen og mer givende måte enn man gjorde i min forrige bok, "1984"...) 

I "Vindane" får man tankene over på noe annet. Han skildrer tankene til en maur, en nyfødt baby, en fireåring som har bursdag, en liten jente som venter utålmodig på at katten skal føde, en attenårig gutt som er forelsket, et ektepar som mister sin eneste sønn, og ikke minst Tusten - gutten som er litt utenfor, som aldri riktig blir voksen, men som blir betrodd en nøkkel til ei koie og en arbeidsoppgave - å hogge bjørkeskog. Alt sammen med det nydelige språket han er så kjent for. 

En solfylt augustettermiddag, en veranda, Vesaas og meg. Fint. 



1984 / George Orwell. - Oslo : Gyldendal, 1991. - 258 s.


Som sagt, jeg trodde jeg hadde lest denne siden den har stått i hylla mi i tjue år. Det hadde jeg visst ikke, men nå har jeg gjort det. Den føles naturligvis aktuell, ikke minst etter terrorvarslet i sommer som gjorde folk vettskremte og fikk enkelte til å angi andre mennesker som mulige farer. Tenk det. 

Utviskingen av historien, den totale neglisjeringen av tidligere erfaringers og tankearbeids verdi, kan man jo også se både her og der i samfunnet, på mange plan har jeg inntrykk av. Og overvåkingen, hvordan man kan samle data om noen og ta det ut av sammenheng... jeg grøsser av tanken.  

Jeg har ingen planer om å lese den på nytt, grusom som den er, men er glad for å ha vært gjennom den og håper den står på pensum i de fleste skoler. 

mandag, august 25, 2014

Øyeblikk


Så mange ganger i sommer har jeg tenkt "SÅNN vil jeg huske sommeren. DETTE skal jeg tenke på når vinteren er mørk og lang og aldri tar slutt." - også i ettermiddag, hvor jeg satt i godstolen på verandaen og leste noveller i timesvis, kun avbrutt av ei og anna kort regnskur. Ettermiddagssol gjennom løvverket på morelltreet, fargesprakende blomster, fred i sinnet. Slike øyeblikk sparer jeg på, og i år har jeg lagret mange. En liten oppsummering av dem kommer, kanskje i neste uke allerede. 

Glamourspørsmål fra leser: Oppbevaring av brev



Hei! 

Jeg er en jente på 19 som driver og flytter ut hjemmefra. Spareperson som jeg er, har jeg tatt vare på ALT (for mye). Mye må nødvendigvis kastes, men akkurat brevene og postkortene opp gjennom ønsker jeg å beholde. 

Tenkte å oppbevare dem mer verdig og mindre søplete (i en stappfull boks) fra nå av. Så hvis du vil svare, såklart, lurte jeg på hvordan du gjør det? Tips? 

Med vennelig hilsen, 
Berabagheera


Hei!
Der sier du noe. Hos meg hersker dessverre et kaos når det gjelder brev og kort. Jeg tar også vare på alle, og har hatt stor glede av å lese dem i ettertid. Det vil si - jeg hadde ca tretti brevvenner da jeg var liten, folk fra hele verden som jeg brevvekslet med, og jeg har nok ikke tatt vare på alle de brevene. Det var flere plastposer stappfulle, og på et tidspunkt måtte jeg kaste (brenne) en del av plasshensyn. Alle føltes nok ikke helt relevante å ta vare på heller. Men etter jeg flyttet hjemmefra tror jeg faktisk jeg har tatt vare på alt, og det meste ligger i esker på loftet - ikke systematisert, dessverre. 

Men jeg bør også ta tak i dette, særlig haugene som ligger på kontoret mitt her i andre etasje, og sånn umiddelbart vil jeg foreslå fine pappesker som man kan kjøpe f.eks. på Ikea, Søstrene Grene, bokhandler, interiørbutikker osv. De kan man jo ha fremme også, de trenger ikke å stues vekk. Skoesker er ikke like sjarmerende i sin opprinnelige form, men man kan jo kle dem i fint papir, tapet, stoff e.l. - det finnes det garantert noen oppskrifter på denslags på nettet. Så kan man jo sortere brevene og dele inn eskene etter avsender, eller etter året man mottok brevet. 

Takk for dyttet, nå skal jeg rydde!

mvh
Glamourbibliotekaren. 

søndag, august 24, 2014

Himmelsk!


Jeg kan på det sterkeste anbefale å bade i Oslofjorden nå. Det er så deilig!

Søndag




God søndags formiddag! Her sitter jeg og gjesper litt, for ikke om jeg klarer å sove lenge selv om jeg sitter oppe til klokka to og hører på Bach. Og apropos - konsertomtale av gårsdagens Matteuspasjon er å finne i musikkbloggen. Håper noen av dere tok turen! 

Det er sol og sommer i dag, jeg skal straks gå ut i hagen, og når min nattearbeidende elskede musiker våkner, tenker jeg vi tar en tur på stranda for et dypp i fjorden. Det gjorde vi i går også, vannet er varmere enn lufta, kjempedeilig!

Løpe og slenge seg uti, det er tingen!

lørdag, august 23, 2014

Lørdag

God formiddag alle sammen - det er nest siste lørdag i august, tenk det. 
Jeg har startet dagen på beste måte, dvs P2, te og bok, og sånn tror jeg egentlig dagen vil fortsette!

 Ute skinner sola, så regner det, så titter sola fram igjen. Ikke den enkleste dagen for hagearbeid, så jeg tror jeg bare lar ugresset gro. Man kan imidlertid sitte på benken uansett vær, for morelltreet fungerer som en enorm paraply!

En liten tur til biblioteket, et kafébesøk, hente noen LP-plater som har kommet i posten, og konsert i kveld. Herlige lørdag!

Ha en fin dag alle sammen!



fredag, august 22, 2014

Glamorøs fredag



God morgen kjære venner! Det er fredag igjen, hurra! Jeg har akkurat vandret en liten runde i hagen med tekoppen min, og plukket med meg noen blomster inn som nå pryder bordet her jeg sitter og jobber med Korngolds orkesterverker. Dagens duft er foreløbig Masque Milano Tango, jeg drikker Sörgårdste fra Kobbs i min fine rosetekopp, jeg skal snart stikke ut og kjøpe ferske croissanter til lunsj, og i kveld har vi kinoplaner. I helga har jeg tenkt å ta det med ro, lese, slappe av, høre på fine plater, pusle i hagen og kanskje gå på kino en gang til. Det har vært en travel (men kjempefin!) uke, så det skal bli godt å henge her hjemme. I morgen kveld skal jeg jo på Matteuspasjonen i domkirka - jeg var på prøvene i går og hørte Güra, Weisser og koret synge, og det var fint! Anbefales veldig, for dere som er i omegn i helga. 

Til slutt et lite bilde knipset for ca en halvtime siden av mine prakt-georginer, en helt spesiell type som blir enorme og kraftige. Den benken kan virkelig nytes fra tidlig vår til langt på høsten, det er alltid noe fint som blomstrer ved/over/rundt den. (og den har sol hele dagen!)



Ha en fin fredag alle sammen! Legg igjen deres fredagsrapporter, samme hva dere driver med!

Mvh eders Glamourbibliotekar. 

torsdag, august 21, 2014

Kva las du no?


Vi skal ta en ordentlig sommerlesing-oppsummering om et par uker, men i mellomtiden lurer jeg på hva dere leser akkurat nå?

Jeg er på klassikeren over alle klassikere, i allefall fra 1900-tallet, nemlig Orwells "1984" - som jeg i mange år (helt til nå) var overbevist om at jeg hadde lest. Den har stått i hylla så lenge, vært med på så mange flyttelass, jeg har sett den så mye og vet jo hva den handler om. Men her en dag tenkte jeg meg litt om, og kom fram til at jeg faktisk ikke har lest den selv. Mannen min har. Jeg trodde jeg hadde. Så nå leser jeg den. 

Og dere?

onsdag, august 20, 2014

Enda en augustkveld


For en luksus det er å kunne gå ut i hagen og ta med seg slike nydelige velduftende skapelser inn! Nok en kveldshilsen herfra, jeg er knapt hjemme for tiden og rekker ikke så mye annet enn å sove, jobbe og å gå på konserter, men prøver i det minste å holde konsertblogginga i gang! Håper dere alle har en fin sensommer, legg gjerne igjen en hilsen og fortell hva dere driver med på en onsdagskveld som denne! Jeg lager middag og hører på Musikk i P2, som akkurat har sendt konserten med Akademie für alte Musik som jeg var på i forgårs

Ha en fin kveld, kjære lesere! Gi lyd!


tirsdag, august 19, 2014

August


Det er sent, jeg sitter inne i stua, drikker te, hører på Richard Strauss' fiolinsonate i Ess-dur og på regnet som plasker ned utenfor i mørket. Ved siden av meg: En intenst velduftende kaprifol i en bitteliten vase. Min mann spiller og komponerer ute i stua si. Sensommerkveld! Og disse augustdagene er så fine - jeg går på konserter hver kveld og nyter det til fulle. Musikkbloggen oppdateres daglig nå. Hjertet bykser når jeg ser konsertprogrammene utover høsten. 

Ha en fin kveld alle sammen! 

Mitt aller beste kulturtips for helga



Lørdag førstkommende, 23. august kl. 19, kan dere høre dronningen blant Bachs kirkemusikk, og et av mine aller største favorittverker - MATTEUSPASJONEN - i Oslo Domkirke, med Oslo Domkor og gode solister. Litt off-season, det er opprinnelig påskemusikk, desto større grunn til å få det med seg nå når det er altfor lenge til påske. Og aller best: Det er min tenorhelt Werner Güra som er evangelisten, altså den største sangrollen! Johannes Weisser synger bass, Njål Sparbo er Jesus, dette gleder jeg meg til! Jeg har alltid drømt om å høre Güra som evangelist i en av Bachs pasjoner/oratorier. Jeg har skrevet om han en del før, både her og i musikkbloggen, ikke minst har jeg anbefalt dere å høre hans tolkning av Robert Schumanns "Mein schöner Stern" fra "Minnespiel", op. 101:





Omtale av Matteuspasjonen i Concertgebouw i påska (årets konsert for min del)
Sammenligning av ulike innspillinger (i 2008)

(Har man Aftenpostens a-kort, får man rabatt!)

Herved sterkt, sterkt anbefalt!

mandag, august 18, 2014

Fine ting med sensommeren

Jeg lovte meg selv å bli flinkere til å liste opp fine ting igjen, og her er fine ting med sensommeren:

  • Ettermiddager ute på verandaen, med platespiller, te og bok
  • Festivaltid i Oslo - Jazzfestivalen og Mela er akkurat over, Kammermusikkfestivalen er akkurat begynt, hurra!
  • Sensommerparfymene
  • Det er lyst om morgenen når man vender tilbake til hverdagen...
  • ... og det er helt ok å begynne på jobb igjen etter en laaaang og nydelig ferie, når man driver med det man elsker høyest i verden (musikk!)
  • Tidligere morgener med spaserturer i sol
  • At man ennå ikke trenger ytterjakke eller lange bukser
  • Å ha feriedager til gode i tilfelle man trenger det utpå høsten
  • Å hente duggfriske salatblader og krydderurter til frokost fra en bugnende kjøkkenhage
  • At tomaten snart er moden; tette klaser med fine grønne tomater på verandaen
  • Hagen blomstrer så fint, ringblomstene har skutt fart, rosene tar pusten fra meg!
  • Å ta med en kurv med termos og boller ned til sjøen og se på solnedgangen nå når sola faktisk går ordentlig ned
  • En stigende trang til å se Woody Allen-filmer




Slike kvelder!


søndag, august 17, 2014

Eksklusivt selskap


Jeg sitter og blogger om kveldens konsert i Gamle Logen, Vertavo og Paul Lewis (her er omtalen!) - og som en slags oppvarming til konserten: I går feiret vi min søsters bursdag, med mye livemusikk såklart - deriblant av husbandet på bildet over - Vertavo. Å ha en strykekvartett i verdensklasse spillende i stua er noe man vil huske veldig, veldig lenge. 



Ingen sommer / Johan Borgen. - Oslo : Gyldendal, 1946. - 293 s.



Når jeg ser slike gamle bokomslag fra Gyldendal på 40-tallet på et loppemarked, tenker jeg ofte "sommer!" - fordi det som regel er Johan Borgen eller Sigurd Hoel som står bak, og de er jo mine to norske sommerfavoritter. Jeg kjøper dem alltid. Slår jeg opp på første side og ser at første linje lyder "Det var i dagene omkring Sankthans" er det et blinkskudd. Denne av Johan Borgen het i tillegg noe med "sommer". Klart den skulle bli med hjem! Den har stått i hylla i noen måneder, og jeg plukket den fram nå i starten av uka - og så at tittelen faktisk var "Ingen sommer". Haha! Okay. Jeg begynte å lese den, og forstod ganske raskt at handlingen foregår under 2. verdenskrig, med motstandskamp, angiveri, grenseloser, hukommelsestap. Og Oslo. Enkelte dager hadde jeg problemer med å legge den fra meg, for den var svært spennende - ikke bare tematikken, men også fordi ting og forbindelser fra fortiden nøstes opp. 

Herved veldig anbefalt! Dog er den nok ikke så enkel å få tak i, men sjekk antikvariater og loppemarkeder utover høsten. Bokhylla.no har den også, for den som vil lese den på en skjerm (men obs, den har nesten 300 sider). 



Kontrast.
 Jeg ligger i hengekøya en vakker augustdag og leser om de som kjempet i det skjulte. 

lørdag, august 16, 2014

Viktig melding - hør på P2 i kveld!


Her kommer et knakende godt radiotips: P2 sender i kveld opptak fra den gåsehudfremkallende konserten under Olavsfestdagene, nemlig Bachs messe i h-moll, BWV 232. Nidarosdomen, solister i verdensklasse (deriblant norske Marianne Beate Kielland og Johannes Weisser, samt min tenorhelt Werner Güra), maestro René Jacobs, orkester og kor som kjenner genren til det ypperste. Jeg var der, jeg får dessverre ikke hørt det i kveld (men jeg skal nok få hørt det senere). Skru på radioen klokka 19!!

Musc Nomade


Ny omtale i duftbloggen!

fredag, august 15, 2014

Sensommer-tanker


Jeg sitter ute i hagen iført bikini og solbriller, dufter av solkrem, leser. Sola skinner, fuglene kvitrer. Gradestokken viser 21 grader, det er fredag ettermiddag, klokka er halv fem, vi har kommet akkurat midt i august. Kornet slås, det dufter godt. Det er lyst om morgenen, det er litt mørkere om kvelden enn det var i juli, men det er fint å sitte ute og det er behagelig temperatur inne når man skal sove. Noen har begynt å jobbe igjen, andre ferierer fremdeles. Noen skal straks gå ut i ferie. 

Det er dette som er sensommer. Vel har det vært en uke med mye regn på grunn av et lavtrykk som kom fra Karibien, men til gjengjeld har vi hatt en sommer helt utenom det vanlige - med jevnt fint vær over stort sett hele landet, over lang tid. Men man blir åpenbart vant til det også, så når regnet kommer og temperaturen synker til normal august-varme - eller normal norsk sommervarme (bare tenk på somrene 2010-2012, da var det ikke mange varme solfylte dager her på Østlandet i allefall) - mener mange at høsten er her.  Jeg var hos frisøren forleden og bladde i et hjernedødt magasin - der stod det noe om at nå som høsten er kommet og kveldene er mørke, kan vi krype under pleddet og drikke kakao. Der satt jeg i capribukser og korte ermer under den ukledelige frisørponchoen og drakk limonade med isbiter og var varm etter en spasertur i steikende sol. Jeg hørte noen på radio som sa at nå som Øyafestivalen er over, er høsten her. Svenske bloggere lister opp høstplanene sine. Jeg overhører mennesker i butikken snakke om det: Ferien er over - høsten er her. 

Jeg er glad i høsten, det har jeg alltid vært. Ny start. Klar luft, mørke kvelder, filmer, myke skjerf. Sesongstart hos filharmonien, operaen, teatrene, Kringkastingsorkestret. Høst-platene mine. Høst-parfymene!! Lese bøker ved siden av en knitrende vedovn. Melankolien, fargespillet i løvet før det faller av trærne. Langsomme søndagsmorgener med levende lys og Morgenkonserten i P2, spaserturer i regn med en kafé hvor de har gode kaker som turmål. Og høsten kommer tidsnok, og den er lang nok. Man har mye tid til høstkos i Norge! September, oktober, november. Lang mørketid. 

Derfor slår jeg et slag for å vente litt til med å tenke høst - og heller nyte lyset og sommeren mens den fremdeles er her. Vi er som sagt bare midt i august, og skolene har ikke startet ennå. Hagen blomstrer fint. Noen trær har fått et og annet gult blad, men jeg tror det kan ha vel så mye med sommerens tørke å gjøre som noe annet, det ser jeg i allefall i hagen min. Vi bader minst annenhver dag, temperaturen i vannet er fremdeles deilig selv om den er bittelitt lavere enn for en måned siden. Det er litt kaldere om morgenen, kanskje til og med jakke-vær, men etter få timer sørger sola for at jakka forsvinner igjen. Dette handler ikke om å fornekte det som kommer, eller å tviholde på noe som har vært. Det er faktisk sommer - nå. August er en sommermåned, temperaturen viser klassisk norsk sommer. 

Jeg vet at i slutten av september begynner de første julehobbybladene å komme i butikkene. I oktober kommer julespesialmagasinene. I adventstiden pyntes juletrærne. I romjula kastes trærne og pynten ut, for da er man lei av jula. I januar er det fokus på våren. Og i august er det altså høst i følge mange. 

Jeg tror dette handler om å glede seg til det som kommer, og det gjør jeg ofte - og det har jeg alltid gjort. Glede meg lenge, lenge. Se fram til ting. Men for meg er det en stor forskjell i å glede seg, og å faktisk gjennomføre det man gleder seg til før tiden er inne. Klarer man å leve i nuet om man hele tiden har fokus på det som kommer om to måneder? Eller får man en nedtur når det da faktisk kommer, sånn at man hele tiden må se fram til neste sesong? Jeg har tro på gleden i å vente. Jeg gleder meg til høsten, til å tenne lys, gå kveldsturer, fargene. Nå har jeg til og med badekar, tenk det! Høstkvelder med levende lys og klassisk musikk på badet! Jeg gleder meg til jul! Advent! Jeg vet at alt dette kommer, og at det blir veldig fint. Og akkurat er det fint med sommer. 

Kom gjerne med synspunkter, dette er ikke ment som en påstand eller noe som helst, jeg synes bare det er interessant å sette fingeren på det. Og jeg ble inspirert av bloggleser Therese som skrev noe om dette i kommentarfeltet til dagens Glamorøs fredag-post. Hva mener dere, kjære lesere? Poenget mitt er overhodet ikke at det er noe negativt med høst, for det er det ikke - poenget mitt er at det er 15. august. 




Glamorøs fredag


God morgen alle sammen!
Jeg sitter i morgenkåpa og snuser på erteblomster mens jeg venter at teen min skal trekke ferdig. Fremdeles litt trøtt men lykkelig over en vanvittig konsert i går, Sun Ra Arkestra på Victoria (Oslo Jazzfestival), som jeg skal blogge om snart. Ingen store planer i dag, annet enn å gå over platene jeg har plukket ut til en stor bursdag i morgen der jeg er ansvarlig for dansemusikken. (Soul!!)

Dagens duft er Hermès Un Jardin en Méditerranée, når min syvsovende elskede våkner tenker vi å stikke til stranda og ta en dukkert, og ellers er glamoureffektene sol (på værmeldinga i allefall), sensommer og følelsen av å ta fatt på ei ny bok, fortrinnsvis i hengekøya. Ferske croissanter er også en mulighet! 

Ha en fin dag, kjære lesere! Kom med fredagsrapportene deres!

En Stevie-låt å ta med seg inn i helga: 


torsdag, august 14, 2014

onsdag, august 13, 2014

Rudin / Ivan Turgenjev. - Oslo : Solum, 2008. - 169 s.





Denne boka leste jeg på Haugesundsturen i forrige uke. Det er Turgenjevs debutroman (han skrev noveller og lyrikk før dette), den kom ut i 1856 - og er muligens hans minst kjente. Men heldigvis er den oversatt og utgitt her i Norge! Som vanlig faller jeg for hans beskrivelser, f.eks. av haver med nattergaler og syrinlysthus, uten at han blir svulstig av den grunn. Rudin er en intellektuell mann som sjarmerer mange med sine kunnskaper, resonnementer og komplimenter, men han er så å si blakk og er derfor også en slags snylter som lever på andre. Han slår seg ned som gjest hos enken Darja Mikhajlovna, som liker å omgi seg med menn hjemme på sitt gods (og helst ikke så mange konkurrerende kvinner). Han faller for sin verts unge datter, det går ikke spesielt bra. Som vanlig møter vi kverulanter; i dette tilfellet Pigasov - en helt ufordragelig og patetisk pessimist med knirkete stemme som er stor i kjeften og hater kvinner. (Det er herlig å se hvordan de ikke tar han helt på alvor, hvordan kvinnene ikke lar seg provosere i noen særlig grad - fordi de naturligvis vet at han ikke har rett i det han sier.)  Turgenjev er god til å vise hvor overfladiske mennesker kan være.


Andre Turgenjev-omtaler. 
*Fedre og sønner
*Et adelshjem
 

On Chesil Beach / Ian McEwan. - London : Vintage, 2008. - 166 p.


I utgangspunktet en litt søt historie, om det unge og svært uskyldige kjæresteparet som gifter seg i 1962 men som kommuniserer heller dårlig omkring hva som egentlig skal skje - i første omgang på bryllupsnatten. Hun er fiolinist, leder sin egen strykekvartett med sterke meninger og en solid trygghet, men når det kommer til kunnskapen om den fysiske kjærligheten mellom mann og kone, grøsser hun og gruer seg forferdelig. Kjæresten gleder seg til å bli rette ektefolk, han har ventet lenge - og man kunne tro at det endte lykkelig og at dette ble en historie de kunne humre over i alderdommen, men dette er jo McEwan.

(Beklager spoileren som lå her før; nå har jeg redigert bort den. Jeg må dog legge til at mange bøker gjerne er verdt å lese selv om man av og til vet hvordan det går, inkludert denne.)

tirsdag, august 12, 2014

Den perfekte kombinasjonen


Sommeren i år - som i fjor - har vært full av fine stunder ved og i vann. Jeg sitter på et svaberg, eller i sanda, og slapper av, tømmer hodet, puster inn frisk luft, bader, smiler mot sola. Ved innsjøer, fjorder og hav, i inn- og utland. Akkurat her: Mjøsa. 


Jeg har lest flerfoldige bøker mens vannet klukker omkring meg, og bølgene slår mot land - av og til nesten uten lyd, andre ganger med kraft og brus. I kurven har jeg gjerne en termos med te. 



Og en del av grunnen til alle disse timene ved vannet, er at mannen min er amatør-surfskier. Han padler avgårde mens jeg sitter på stranda. Det er veldig hyggelig å være med på tur, det er sosialt - og samtidig gjør vi hver vår solo-aktivitet som vi dyrker: Han padler - jeg leser. Noe så enkelt, befriende og fint! Siden vi er mye fra hverandre og jobber til forskjellige tider på døgnet ellers i året, liker vi å være mest mulig sammen i ferien, men det betyr slett ikke at man trenger å gi avkall på alene-ting. 


Jeg tror ikke jeg har evnen til å kjede meg. 

mandag, august 11, 2014

A Room of One's Own / Virginia Woolf. - London : Penguin, 2012. - 132 p.


Et essay av Virginia Woolf som alle burde lese. Et viktig bidrag om feminisme, skrevet i 1929, basert på forelesninger hun hadde holdt året før på to kvinnecolleger på Cambridge-universitetet. Woolf har så fint språk! Her gir hun sin teori om hvorfor ingen kvinne kunne ha skrevet hverken Krig og fred eller Shakespeare-verkene på den tiden de ble skrevet - fordi kvinnen var mannens eiendom og hadde derfor ikke egne penger, ei heller et eget uforstyrret rom - eller fritid - til å kunne sette seg ned og skrive.

Flere Woolf-bokomtaler: 

Tove på en augustkveld


God formiddag! Ingen frokost i solveggen i dag, her plasker regnet ned! Derfor et lite bilde fra i går kveld, da vi var på stranda og bada - og hadde med termos med te, og Tove Janssons jubileums-kopp. Lørdag var det jo hundre år siden hun ble født! 

Jammen er det fine sommerkvelder nå i august. Jeg må snart teste ut det nye vanntette kameraet som mannen min har kjøpt, for i går lå jeg og duppet i bølgene og hadde et nydelig motiv rett foran meg: rosa diger måne mot lyseblå kveldshimmel over en flytebrygge. Nærmeste kamera var langt unna, naturligvis. Jeg fikk nyte det uten noe forsøk på å forevige - av og til er ikke det så dumt heller. (Og nå kan jo dere se det for dere.) 

søndag, august 10, 2014

Sommerkveld på verandaen

Når sola går ned, kommer etterhvert lysene på av seg selv. Da er det fint å sitte på verandaen og se utover hagen! I den grad jeg klarer å se forbi alt som vokser vilt på innsiden.. haha! Clematis og kaprifol og gjøglere og erteblomster og klokkeranker og cherrytomatplanter i et eneste virvar. 


Legg til en kanne te, en bok (og derfor en liten lampe når mørket kommer), duften av kaprifol og lyden av sirisser - non-stop - og av og til et mildt vindpust, så har dere min perfekte sommerkveld på verandaen. 


Hvis jeg står, ser jeg lyktene i morelltreet der borte. 


När skymningen faller, tänder Glamourbibliotekarien alla ljus. 

Et litt slitt utvalg av lykter, samt tilfeldige blomster plukket i full fart. Kaprifol i den lave vasen, plukket på innsiden av verandaen, og pelargonia og mynteblader i flaska! (fra krukker på verandatrappa)



'Round midnight. 



lørdag, august 09, 2014

Radio Glamourbibliotekar


God aften! Jeg vil bare minne om mine 30 spillelister på Spotify, Radio Glamourbibliotekar, som dere kan følge om dere klikker dere inn på min profil. Det lille bildet av min fine gamle Kurér-radio til øverst til høyre i bloggen er også en link til Radio Glamourbibliotekar. Følg meg gjerne, og følg listene, så har dere musikk til arbeid, fritid, sommerkvelder, høstsøndager, bilturer, vintermorgener, vårdager, bryllup, fest, boklesing, jogging, vannpolo, hekling, squaredance, rallycross eller hva det nå er dere bruker musikk til. 

Ny liste kommer, det har jeg lovet lenge, og den er underveis - må bare ha noen låter til først. 

Enjoy!

Populære innlegg