fredag, juli 31, 2015

Landlig utflukt































Helgøya ute i Mjøsa er et av de fineste stedene å tilbringe en sommerdag på! Landeveier man vil sykle på, milliarder av markblomster, pene åkre som går helt ned til sjøen. Og ikke minst: en svært hyggelig kafé, Skafferiet, hvor man kan sitte i skyggen av et tre eller i sola om man vil. Nydelige kaker og god te! Vi må hit en tur hver sommer. I går satt jeg i hagen der og leste i tre timer mens min surfskiende mann padlet omkring på Mjøsa. Rød limonade, duftende roser, gode kaker. Fint! (Det som ville satt prikken over i'en for min del, var om teen ble servert i små kanner og fine tekopper i stedet for høye glass!) 

Egentlig burde man tilbringe en uke der ute på øya, gjerne på et pensjonat, og sykle rundt på gamle DBS-damesykler i skjortekjoler og hårspenner og kurv på styret med teppe og termos i. 

Glamorøs fredag


God morgen! Det er fredag igjen! Litt skyet her i hovedstaden akkurat nå, men det er meldt finere vær utover dagen. Jeg har en date med Truman Capote, jeg skal rydde og fikse litt her, og dessuten skal vi vie dagen litt til sløyd. Han skal sette opp flere bokhyller, jeg skal snekre en liten hylle til tebokser på kjøkkenet. (Endelig skal jeg bytte ut skoeska jeg har hatt der et par år...)

Dagens duft er cKBe, teen er i skrivende stund Lipton Yellow Label, jeg fryder meg over at det er lenge igjen av ferien, og nå skal jeg gå en runde i hagen for å se hvordan det står til. Vi har vært bortreist noen dager og sett mye fint, så stikk for all del innom bloggen senere i dag - det kommer et innlegg fra gårsdagen som vi tilbragte på Helgøya!

Ha en fin fredag alle sammen! Velkommen inn i kommentarfeltet med fredagsrapportene deres - husk at det er enklere å kommentere fra mobil nå!

Til slutt en liten sommerlig yndling fra barndommen: 



torsdag, juli 30, 2015

Dagens kjole


Denne er noe av det fineste jeg har sett på lenge! Den ultimate hage-teselskap-kjole!
 (Fra Modcloth) 

onsdag, juli 29, 2015

Julikveld med Brahms



En fin måte å avslutte en sommerkveld på: Å høre Svjatoslav Richter spille Intermezzo nr. 1 i h-moll fra Johannes Brahms' opus 119 - det siste han skrev for klaver. 

tirsdag, juli 28, 2015

Kva las du no?


Jeg har jo helt glemt å legge ut et eget innlegg om sommerlitteratur, sånn som jeg har gjort tidligere. Jeg gjør i grunnen som jeg pleier; leser Hoel og Borgen, Marian Keyes og Lisa Jewell, Sagan i Frankrike, bøker fra ca 30-tallet eller som starter med noe sånt som "Det var sommer på pensjonatet" - og ellers det som faller meg inn der og da. Ingen fast plan. Jeg har så mange bøker jeg har kjøpt på reisene vi har vært på i år - Budapest, Barcelona, New York, Paris - jeg har sikkert tretti uleste bare fra butikker i de byene, i tillegg til en hel del jeg har kjøpt her i byen og på nettet. Nå må jeg snart renske ut av hyllene og gi bort på loppis, eller finne ut andre løsninger for oppbevaring. Jeg innser at biblioteket i underetasjen snart er stappfullt. Det mangler ikke på bøker å lese, det er snarere lese-rekkefølgen jeg får beslutningsvegring av. Jeg vil kalle det et luksusproblem. Eller egentlig ikke et problem i det hele tatt. 

Akkurat nå leser jeg mange bøker: "The house we grew up in" av Lisa Jewell, en av hennes mest kritikerroste, jeg synes hun er god til å skape komplekse karakterer. Akkurat ferdig med "So long Marianne" av Kari Hesthamar, som jeg egentlig begynte på for lenge siden men lånte bort underveis (dårlig idé, det bør man aldri gjøre) - jeg begynte derfor på nytt i forrige uke, og omtale kommer snart. Truman Capotes "Music for Chameleons" er jeg i gang med. Og sist, men ikke minst: Cora Sandels "Figurer på mørk bunn" i en pen utgave fra første opplag i 1949 (jeg fikk den til bursdagen min av venner som vet at jeg liker å få presanger fra antikvariater!) - det er forøvrig den som starter med "Sommer igjen på pensjonatet". Etter dette blir det en salig blanding av Hamsun/ Hornby/ Greene/ Auster/ Ishiguro/ Moore/ Vonnegut/ Munro/ Wells/ Woolf, skal jeg tolke bunkene jeg har liggende nærmest verandadøra. 

Nå vil jeg høre hva dere leser i sommer! Og husk: Det er blitt enklere å skrive kommentarer fra smarttelefoner nå, så nå håper jeg at dere som leser bloggen via mobil også vil bidra! Alle er velkomne. 

mvh eders lesende Glamourbibliotekar. 



En av de beste utsiktene for sommerlesning noensinne: Beito! 

mandag, juli 27, 2015

The Prime of Miss Brodie / Muriel Spark. - London : Penguin, 2000. - 128 p.


Denne Penguin-klassikeren plukket jeg med meg i den utmerkede bokhandelen La Central i Barcelona i mars; en butikk i fine omgivelser - den er rett og slett lokalisert i en gammel kirke. Jeg fikk med meg en solid bunke hjem, og denne sparte jeg til sommerferien. Den ble opprinnelig publisert i The New Yorker i 1961, og som Penguin-bok i 1965. Miss Brodie er lærer ved en pikeskole i Edinburgh i 1931, en nokså utradisjonell lærer, for hun har sitt eget pensum. De later som om de gjennomgår skolens tradisjonelle læringsplan, men Miss Brodie lærer sitt "set" av elever (seks jenter, fra de er ti år gamle) av sine egne erfaringer, reiser, kunstopplevelser, kjærlighetsforhold, i tillegg til en urovekkende svakhet for fascisme. Miss Brodie er tydelig på at hun er i sin prime, og hun innleder et kjærlighetsforhold til en av de andre lærerne - i all hemmelighet - men er egentlig forelsket i en annen. Jentene synes naturligvis dette er svært spennende, og grubler mye på hvordan sånt egentlig foregår. 

Morsom lesning!

Dessuten ble bildet mitt på Instagram regrammet (altså lagt ut på nytt) av Penguin i England, det er jo gøy. De har nærmere 60.000 følgere, så nå har spisebordet mitt blitt kjendis! Og den gamle melkeflaska fra kjelleren hjemme.. og stjerneskjermblomstene og tekoppen. Hurra!

Jeg er @glamourbibliotekaren på Instagram, følg meg gjerne!

Og - i morgen kommer en ny "Kva las du no", så det er best å finne fram ei bok om dere ikke allerede er i gang med noe!



søndag, juli 26, 2015

Søndagsroser


Det er deilig med litt regn etter mange varme solrike dager. Hagen trenger vann! Og vi trenger litt pause fra sola, det kan bli for mye også. 

Jeg plukker stadig inn velduftende roser. Disse blomstrer hos oss akkurat nå. 



Nydelige New Dawn, kanskje den mest vanlige rosen i norske hager? Vakker å se på, og nå forstår jeg hvor Calvin Klein henta inspirasjonen til sin "Eternity for women" back in the days. Men rosen dufter bedre... 



Graham Thomas, med innslag av sitron. Den var den første rosen vi plantet i hagen vår, jeg tror det er fem år siden. 



Blyge Winchester Cathedral, som dufter svakt av liljekonvall. En stor favoritt blant rådyrene, men i år har de faktisk ikke forsynt seg. (Ennå. Bank i bordet.)  



Og den som blomstrer aller mest, vet jeg ikke navnet på. Den stod her fra før. Den dufter skikkelig, skikkelig godt og vokser i alle retninger. 

I tillegg er begge Abraham Darby-rosene på vei ut, Flammentanzrosene er voldsomme i år, og den nydelige Giardina i rosebuen blomstrer fremdeles:



Den er kanskje aller aller finest. Og duften er helt overjordisk. 




lørdag, juli 25, 2015

Ny favoritt!






I New York i april bodde vi rett ved en gigantisk wholefoods-butikk, og blant alle herligheter var det en serie med kroppsprodukter som umiddelbart fanget min oppmerksomhet: Pacifica! Selvfølgelig fordi de var fargerike og pene å se på, men også fordi de hadde dufter som jeg vanligvis liker svært godt: Gardenia, mango, blood orange, island vanilla osv osv. Dessuten parabenfritt, med miljøengasjement og utmerket for veganere. Så husket jeg at jeg har sett dette merket før, i Amsterdam i fjor, og etterhvert faktisk her i Norge også - det er en hel del helsekostbutikker som selger det (- dessuten kan man kjøpe produktene på iHerb  - og husk at førstegangsbestillende kan benytte min kode HUZ242 og spare noen dollar). 

Men altså, den jeg har falt mest for så langt, er deres bodybutter i duften Tahitian Gardenia. Jeg er jo mildt sagt over gjennomsnittet glad i gode dufter, og gardenia-parfymer er intet unntak. Den lukter imidlertid ikke så sterkt, og den har et innslag av sitrus, så den blir ikke overdøvende etter min mening. Men først og fremst blir huden veldig myk, og den er kjempefin om sommeren etter en dag i sola og i saltvann. Eller om man har en grå sommer og trenger en tropisk oppmuntring

Korres sitt guava-bodybutter har vært min yndling i mange år, nevnt og anbefalt et par ganger her i bloggen også, og den kommer jeg selvfølgelig til å fortsette å kjøpe. Akkurat nå har jeg imidlertid lyst til å prøve alle til Pacifica, men jeg får vel begrense meg litt. 

fredag, juli 24, 2015

Fredagskveld


Her er utsikten fra kjøkkenvinduet mens jeg brygger en kopp te. Roser, klematis, kaprifol, morelltre, høye trær bak, måne på himmelen. Radioen står på P2, jeg pusler rundt, rydder etter dagens verandaslaraffenliv, mannen er på kvelds-padletur og kommer snart hjem. Deilige dager, fint å feriere sammen - han ble ferdig med plateinnspilling for et par dager siden og har mye fri framover. 

Håper dere alle har en fin fredagskveld!

Glamorøs fredag



God formiddag! Det er fredag! Selv i ferien er det noe ekstra med fredager, og god grunn til å gjøre dem ekstra glamorøse. Her hjemme i helårs-sommarstugan har de siste dagene gått med til å sanke D-vitaminer ute i hagen, antrekket er bikini og stråhatt (og solfaktor 30), min mann baker brød og lager mojito-aktige (alkoholfri!) forfriskninger til oss, og det er virkelig Sommerferie med stor S! I dag blir det nok en dukkert i sjøen. Dagens duft er Cacharel Amor Amor, tærne prydes av IsaDora Milkshake og fingerneglene er ferskenfarget av Korres Peach Cream. Jeg skal begynne på ny bok i dag, og lider litt av valgets kvaler akkurat nå. 

Så kan man jo kjenne litt på hvor bra man har det, og gjøre noe for dem som ikke har det så bra. Jeg har akkurat blitt SMS-livredder hos Unicef, og oppfordrer dere alle til å bli det. Jeg har støttet Unicef i mange år, men dette er nok den enkleste måten å gjøre det på - det er virkelig ingen grunn til å la være. Send kodeordet LIV til 2040, så bidrar du med 40 kroner i måneden til å redde livet til barn som har fått lungebetennelse. 

Ha en fin dag, kjære lesere, og jeg håper dere melder den inn her i kommentarfeltet! Fredagsrapporter mottas som vanlig med takk - forrige fredag var det ny bunnrekord i antall rapporter, haha! Jeg tar det som et godt tegn, nemlig at dere nyter livet langt unna datamaskiner! Husk imidlertid at alle er velkomne til å skrive om sine fredager her i kommentarfeltet, og jo flere som rapporterer, jo lettere er det for alle å bli inspirerte til å sette en spiss på dagen. The more the merrier! 

Og apropos, her er litt teknisk info: jeg har endret designet på bloggen og tilpasset den smarttelefoner nå, så det blir enklere å kommentere - gi gjerne lyd om hva dere synes! 

Ciao!

mvh eders Glamourbibliotekar. 



Fra gårsdagens spontane solnedgangspiknik

torsdag, juli 23, 2015

Veien til verdens ende / Sigurd Hoel. - Oslo : Den norske bokklubben, 1981. - 258 s.


Aldri en sommer uten minst én Sigurd Hoel-bok. "Veien til verdens ende" kom i 1933. Hovedpersonen Anders er 3-4 år, og vi følger han til omtrent konfirmasjonsalder. Alt ses gjennom den lille guttens øyne, det er mye som skjer som han ikke forstår, av og til er de voksne strenge og han vet ikke hvorfor. Han er litt mørkredd, og hans verden er gården og omgivelsene rundt. Etterhvert blir verden større og større. 

Dette er en veldig fin barndomsskildring. Samtidig vemodig, jeg blir litt trist av hvordan de større barna erter han fordi han er liten, hvordan han forsøker å forstå, hvor begrenset han blir fordi han bare er fire år. Samtidig har han en rik fantasi, selv om denne også bringer mye skummelt med seg.

Anbefales naturligvis!

Flere Sigurd Hoel-omtaler: 

Hagevandring i andre halvdel av juli


Nå når peonene har blomstret av, kan vi jo se på andre ting. Denne hortensiaen innrømmer jeg å ha kjøpt i denne størrelsen. Jeg har ikke dyrket den fram selv. Skulle ønske jeg hadde det.


Tre typer mynte i kassene ved garasjen!



De doble riddersporene blomstrer og blomstrer. 


Søte ferskenfargede minipetunia ved en av steintrappene. 


Mer mynte bak garasjen!


Fagerfredløs! De ordner seg selv og står på diverse svartelister, men jammen er de et flott innslag av farge i hagen!


Benken i bergene. Her skinner alltid kveldssola!



Revebjeller ved morgensolbenken. 


Flere revebjeller! I år har de virkelig spredt seg. 


Jeg har flyttet halvparten av pelargoniene og andre potteplanter ut, de trives og blomstrer!


I år er det prestekrageår! Legg merke til veigrøftene når dere er ute og kjører. Nydelig!




Hos oss vokser de vilt, sammen med valmuer og ringblomster som jeg har sådd. Og blåklokker som kommer opp av seg selv!




Klematisen "Summer snow" trives i buen over grinda. 


Disse nydelige giardina-rosene også. 


Lavendelen er så intenst blålilla i år at jeg har aldri sett på maken. Dette er bare en brøkdel av totalen; den er så fin men umulig å få med på ett og samme bilde. 


Disse velduftende vakre vet jeg ikke hva heter! De stod her da vi flyttet hit. 


onsdag, juli 22, 2015

Kjeks


På sommerdager når man sitter ute og leser og det nærmer seg lunsjtider, og behovet for noe annet enn kjedelige brødskiver eller sunnere ting melder seg, og man ikke har noe som helst i skuffer eller skap, kan man jo benytte eventuelle skyer foran sola til å løpe inn og lage noe. Som for eksempel kjeks i full fart. 

Jeg hadde ikke smør, men margarin - dog ikke nok til å følge en standardoppskrift, så det ble litt improvisering. Egg hadde jeg. Og mel og bakepulver og stevia og litt sukker. Og kokosmasse! Og tro det eller ei - jeg fant en liten melkesjokolade. Jeg tror min elskede fikk den til bursdagen sin i mai. Ingen av oss spiser sjokolade, men i kjeks burde den jo egne seg. 


Da kom den fine polske gamle fajansekrukka til nytte også! Den er langt fra tett, så de vil ikke holde seg ferske lenge - men jeg kan love dere at de kommer til å forsvinne i løpet av et par dager også. 


De viste seg forresten å være i overkant mektige. Men jeg tror de vil glede min elskede mann, som tilbringer lange dager i studio med å spille inn plate disse dager. Når han kommer hjem skal han få en kjeks eller tjue.

Håper dere har fine julidager, kjære venner! 

Populære innlegg