torsdag, desember 31, 2015

Godt nytt år!


Kjære lesere av denne blogg! Jeg sier som jeg gjorde på nyttårsaften i fjor og årene før: 

Tusen takk for alle hyggelige kommentarer og mailer jeg har fått av dere i året som har gått. Jeg har verdens beste lesere! Dere er en gjeng med smarte og oppegående mennesker som støtter og oppmuntrer hverandre i kommentarfeltet, uten å vite hverandres navn eller bakgrunn. Antallet ufine kommentarer er lik null, jeg må så å si aldri sensurere noe som helst, og det sier litt om hvor lite misunnelse og jantelov som råder blant denne bloggens lesere. Det er jeg veldig glad for. 

Jeg håper dere alle har en fin nyttårsaften! Husk at barn foretrekker klinkende edru foreldre om de får velge. Pass på hundene når rakettene begynner å smelle. Kudos til de butikkene som har sluttet å selge raketter fordi de tenker på dyrene! 

Her blir det som vanlig crème brûlée og film - i år går vi for "Tatt av vinden", intet mindre. Samt en jumboflaske Pommac!

Og aftenens nyttårsmelodi er det Peggy Lee som står for. Denne innspillingen gjorde hun da hun var over seksti år, og kanskje er det også noe av det aller mest ekte hun gjorde. En underbar sangerinne var hun. Klump i halsen. 



Jeg ønsker hver og en av dere et riktig fint og fredelig 2016! Vi ses snart! (Årskavalkaden for 2015 fortsetter i morgen)

GODT NYTT ÅR!


Bloggens årskavalkade 2015, del 2.


Påskeferien fortsatte i april. 


Hengekøye-lese-sesongen ble innviet. 


Magnoliaen blomstret i hagen min... 


...i Botanisk Hage... 


...og i New York. Våren i New York, vår andre hjemby so to speak, finnes nesten ikke bedre. 


Det var så fint å være der igjen. Det føles virkelig som hjemme. 



Jeg la ut mange mange bilder, og jeg ble så glad av å se dem igjen nå! Håper dere også vil ta en titt igjen: 


Tidlig i mai fylte bloggen 10 år! Vi så på det aller første innlegget, og dere la igjen mange hyggelige hilsener begge steder. 


Vi tok (etter ønske fra noen av dere) en liten rundtur i hjemmet!



Hageselskap-sesongen begynte for alvor i slutten av mai. 


Og vi tok en roadtrip til Karlstad og Lars Lerins galleri, og fikk hilse på mesteren selv. 



Juni kom med en blomsterbonanza uten like, hagen var eventyrlig, og kaprifolen duftet så sterkt om natta at mannen min vekket meg klokka 02 for å ta meg med ut i en helt stille, intenst duftende hage. 


Fineste syrin-året i manns minne, og den gule magnoliaen kom også ut. 


Jeg dro til Bodø og så på midnattssola. No filter!




Jeg hadde intet mindre enn 125 peonknopper i hagen! 


Rosene eksploderte, og mannen min sveiset en portal over grinda hvor flere av dem kunne klatre. 


Aïchaen ved lesebenken min var også helt eksepsjonell i 2015. 


Dessuten hang vi som vanlig mye ved sjøen om kveldene. 
Åh, juni. Snart er du her igjen...

Bloggens årskavalkade 2015, del 1.

2015 var sammensatt! Jeg opplevde personlig veldig mye fint, og samtidig følte jeg titt og ofte at verden som sådan gikk av hengslene med katastrofer og skrudd politikk og krig. Bildet av den druknede lille gutten på stranda vil for alltid være festet til netthinnen, minne om hvor inni granskauen heldige vi er som bor i et land i fred, og at vi aldri må slutte å hjelpe de som ikke har det så godt som oss. Vi får håpe at verden blir et bedre sted i 2016, vi skal i allefall gjøre det vi kan for at det skal bli det. 


Året begynte veldig pent i hagen!


Jula var ikke over før et godt stykke uti januar. 


Winter wonderland under morelltreet. 


Nostalgiske kriker og kroker av Budapest


Og en alle tiders konsert, formålet med turen. 


Mange tehus! Avslappet stemning i Budapest i januar, anbefales. 


Her hjemme holdt jeg mitt årlige januar-teselskap med gode venner, sovjet-porselen og nyinnkjøpt Budapest-te. 



Februar i et nøtteskall. Mange bøker, mange slike helgemorgener. 



Og enda mer nøtteskall. 



Slike himler om ettermiddagen sett fra stuevinduet. 


Så dukket denne opp i slutten av måneden!


Så kom mars, og morelltrebenken ble innviet for sesongen. Hagen våknet til liv! Et under, hvert eneste år. 


Scones-frokost-søndager. 


Dagslyset og sola gjorde meg oppstemt, og vi kjørte på med en liste over fine ting med mars

En morsom spørretime hadde vi også!


Jeg gledet meg til påske, og sendte masse gamle rare påskekort. 



Jeg leste Hemingway på stranda i Barcelona, et ypperlig sted å tilbringe første del av påskeferien. 




Det ble ei fin påske, både i Barcelona og her hjemme. 


Del 2 kommer litt senere i dag! Stay tuned. 



Rost Svart Ekologisk Vinter Äpple Knäck


Hva denne teen egentlig heter er jeg litt usikker på, for hvis påskriften er en tittel og ikke en beskrivelse av smaken - da har vi med tidenes særskriving å gjøre. I alle fall, det er en økologisk julete fra Rost med god smak av eple og karamell, og den smaker meget bra nå ved juletider! Fin pakke med stjerner på, god duft, så i år valgte jeg denne foran gløgg-te - som i og for seg er en rar hybrid, har jeg kommet fram til. Da ble det Vinter Äpple Knäck i stedet! Nam. Jeg kjøpte den på Göteborgs Te- og kaffehandel nå rett før jul. Teboksen med rådyrene på er fra samme sted. 

onsdag, desember 30, 2015

Et svakt hjerte / Fjodor Dostojevskij. - Oslo : Solum, 1980. - 75 s.


Stakkars, stakkars Vasja. Han er så takknemlig for å ha fast jobb, hvilket betyr at han slipper militærtjeneste (som under tsartiden var på 25 år!!), og for å ha en ung søt forlovede, at han rett og slett går til grunne. Han klarer ikke leve opp til forpliktelsene, han føler at hans lykke er ufortjent, og selv om vennen Arkadij gjør hva han kan for å hjelpe, er det ingenting som nytter. 

The Night Before Christmas / Nikolai Gogol. - London : Penguin, 2014. - 65 p.


Nå blir det relativt hyppige bokomtaler her, men jeg må få dem "inn" før nyttår! Jeg hadde plukket fram en novellesamling av Gogol til årets julelesebunke, der hans "julenatt" var med. Jeg hadde ikke rukket å begynne å lese den før julaften - da jeg pakket opp denne praktutgaven av samme historie - men på engelsk, i en nydelig fin Penguin-utgave! Da valgte jeg å lese den i stedet. En venninne kjøpte den til meg på en bokhandel i Holland Park i London. Nydelig!

Historien er jo ganske festlig, typisk Gogol-humor, nærmest en farse til tider. Både djevelen og ei heks er med, noen godtroende mennesker, noen mer utspekulerte. Morsom!

Professor Andersens natt / Dag Solstad. - Oslo : Oktober, 2008. - 143 s.


Professor Andersen blir natt til 1. juledag vitne til et mord i en leilighet på den andre siden av gata fra der han bor. I utgangspunktet legges det opp til en klassisk krim, men Andersen får seg ikke til å melde fra. Ikke en gang til sin beste venn forteller han om det han har sett. Han bærer på hemmeligheten, grubler på den, tenker litt større, på hva man rystes av i våre dager, kobler inn Ibsen, grubler over sine egne tanker og handlinger. 

Flere Solstad-bøker: 
16.07.41
17. roman
Ellevte roman. bok atten
Genanse og verdighet
Svingstol
Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige
T. Singer

Holiday Affair (1949)









Dette ble gårsdagens julemorgenfilm! Robert Mitchum og Janet Leigh spiller hovedrollene i denne svart-hvite romantiske julekomedien fra 1949. Janet er Connie, krigsenke med en sønn på seks år, og jobber som spion for et varehus. Robert er Steve, ansatt i et annet varehus, som tar henne på fersken - men hjelper henne når han hører at hun er enke og eneforsørger for en liten gutt, og får selv sparken. Connie er allerede forlovet, med den dølle Carl (stakkars, han har dog ventet tålmodig på henne), men sønnen Tim legger ikke skjul på at han foretrekker sin nye venn Steve som fremtidig pappa. 

En hyggelig film med en del morsomme innslag, blant annet er gutten en av de bedre barneskuespillerne fra den tiden. 

tirsdag, desember 29, 2015

Litt mer stemning


Jeg koser meg glugg hver eneste julemorgen! Jeg starter gjerne dagen med en film, helst noe i svart-hvitt eller i allefall med minst femti år på baken. Putebonanza i sofaen, pledd og god julete. Og levende lys. 



Og kongerøkelse! Bambi med avkuttet øretipp fikk jeg gratis i en bruktbutikk nettopp pga øret. 

(En 45-singel fra Rondo strykeensemble bak der, gamle norske julesanger,  samt Whams "Last Christmas" så klart.) 


Pynten på pianoet: Bach som alltid, samt en sør-amerikansk engel som jeg har fått av mormor, et grønt juletre i glass kjøpt på Mysterud for mange år siden, og en liten messingkrukke med barlind i. Og noen kongler. Og en blankpusset messinglysestake da, jeg tok for meg alle i år. 


En riktig old-school nissegjeng i papp! 



Populære innlegg