mandag, oktober 31, 2016

Brunch!



Her forleden ble jeg invitert hjem til ei venninne på brunch, eller egentlig en slags sivilisert babyshower! Ingen fjollete leker, bare god mat og hyggelig selskap på en solfylt høstlørdag-formiddag i en veldig koselig leilighet på Torshov! 


Namnamnamnam


Jeg tok med hageblomster til vertinnen. 


Jeg, dvs babyen, fikk så fine gaver! Denne gamle barnekoppen med Ole, Dole og Doffen på er fra Stavangerflint, og på baksiden er det tegning av en syklende Donald. SÅ FIN!!


Flotte bøker! Sangbok, geitekillingen som kunne telle til ti, og en mummibok. 


To bodyer, en med Schroeder fra Peanuts (som garantert spiller Beethoven på sitt lille piano), og karikaturtegninger av Beatles! Perfekt. 


Og en nydelig kimono-buksedress fra Japan! (den fikk jeg på forskudd for noen uker siden)
Dessuten satt en av gjestene og strikket på sin presang, som blir både yndig og anvendelig. 

Så mange fine ting! Jeg har ikke rukket å bli vant til slike gavedryss ennå, det er jo hverken jul eller bursdag. Folk er så gavmilde og snille. For en heldig baby som har slike mennesker rundt seg fra dag én! (Og for en heldig meg, som har slike gode venner!)


søndag, oktober 30, 2016

lørdag, oktober 29, 2016

En reprise på mitt beste julegavetips



Man må være tidlig ute med de julegavene som skal sendes fra utlandet! Mitt beste tips, som jeg har skrevet om hundrevis av ganger før i denne bloggen, er en innspilling av Johann Sebastian Bachs juleoratorium som - såvidt jeg vet - kun finnes på DVD. 

Philippe Herreweghe leder Collegium Vocale, og solistene er håndplukkede, virkelig top notch, av denne mannen som åpenbart har helt nøyaktig lik smak som meg hva denslags angår. Det er disse jeg har reist Europa rundt for å høre i ulike kirkemusikalske verker av Bach. (Oboisten med ull-sveisen så jeg på Gardermoen i fjor sommer og jeg har nesten aldri blitt så starstruck før, haha! Han stod ved rulletrappa ned til flytoget og sjekket mobilen sin, jeg kom opp rulletrappa og holdt på å ramle av den fordi en eller annen stemme i hodet mitt sa "freeeeze!!". Sånn kan det gå.) 

I alle fall. Det finnes mange nydelige innspillinger av dette verket, ikke minst John Eliot Gardiner sin fra 1987 (Anne Sofie von Otter, Nancy Argenta, Anthony Rolfe Johnson, Olaf Bär) og René Jacobs sin fra 1997 (Andreas Scholl, Dorothea Röschmann, Werner Güra, Klaus Häger), sistnevnte dessverre litt vrien å få tak i for tiden. 

Men så er det altså denne DVD'en, spilt inn i 2012, som bør befinne seg i enhver Bach-elskers hjem. Stol på meg. Dette er magi!

Det var årets første julegavetips. Det kommer nok flere med tid og stunder!



P.S. Her er den på Blu-ray!

P.S. II:  Og her er et helt uimotståelig varp: John Eliot Gardiners innspillinger av ALLE de store kirkemuskalske verkene til Bach - for 20 pund (de trekker fra den britiske tollen for oss i Norge)! Juleoratoriet, Matteuspasjonen, H-moll-messa, Johannespasjonen - på 9 cd'er! Det er de fine innspillingene fra 80-tallet. Enkelte av verkene har han spilt inn på nytt senere, men jeg synes fremdeles disse innspillingene på Archiv er de beste. 



fredag, oktober 28, 2016

Finn stilen: Oktober


En leser minnet meg om at jeg hadde glemt Finn Stilen for oktober! Jeg var så sikker på at den var i boks, men tiden flyr og det var visst september-varianten jeg tenkte på. Det er jo en god stund siden. Men det er ennå noen dager igjen av denne måneden, og her er den i alle fall - om noe sent!

Selv har jeg grunnet meget varm høst ikke begynt å bruke vinterjakke ennå, knapt høstjakke, men en god duffel er uansett noe å trakte etter. Denne er fra Uniqlo. Det er også genseren med Mikke Mus på, og jeg klarer jo aldri å stå i mot denslags. Boyfriend jeans fra J.Crew, rutete ullskjerf fra Monki, lue fra Helly Hansen, veske fra Fossil, bittesmå øredobber fra Net-a-porter, Messe de Minuit fra Etro, og skoene jeg har traska rundt i nærmest non-stop etter at jeg kjøpte dem i Barcelona for halvannet år siden: Mine mintgrønne Gazelle fra Adidas. Mine er ikke så rene og pene lenger, dog. Men gode som gull! 

Glamorøs fredag

God morgen!
Endelig helg igjen! Fredager altså, can't beat them. Jeg er en smule trøtt etter altfor lite søvn grunnet en strålende konsert i går - Paul Simon i Oslo spektrum, min tredje Simon-konsert, og sannsynligvis den siste siden han tenker å slutte å turnere nå. Her er omtale

En kopp Earl Grey Golden står her ved min side, jeg hører fiolinmusikk i det fjerne (fra radioen på badet), noen danser masurka inni magen, og jeg dufter av cK Truth, en høstfavoritt fra tidlig 2000-tall. Planene for helga er veldig hyggelige! Pascal-date med gode venninner etter jobb, min elskede har fri i kveld, i morgen er jeg invitert i en hyggelig brunch, og i morgen kveld får jeg middagsgjester. Søndag: Nada. 

Håper dere har fine fredager så langt! Alle rapporter blir tatt i mot med stor takknemlighet og entusiasme!

mvh
Glamourbibliotekaren

torsdag, oktober 27, 2016

Morgenstemning



En rolig torsdagsmorgen, sola gjør bjørkeløvet intenst gult mot den blå himmelen, og jeg sitter og drikker te ved spisebordet og hører på musikk. Da dette bildet ble tatt, var det Frank Sinatra, Tommy Dorsey Orchestra og The Pied Pipers' 1940-versjon av Hoagy Carmichaels "Stardust", en av de fineste låtene på denne jord, som fylte stua. Nå er det den første sopranarien fra Bachs fantastiske kantate "Ich bin vergnügt mit meinem Glücke", BWV 84.

Her kan dere også høre:




Noe kjent med kvinnestemmen i The Pied Pipers? Ja, det er Jo Stafford, som dere har hørt mye både gjennom denne bloggen og i mine Radio Glamourbibliotekar-spillelister!


Og her er Bach, mesteren: 




Dorothee Mields er en av mine absolutte yndlingssopraner. Hun synger mye med Collegium Vocale og Philippe Herreweghe, og jeg fikk endelig høre henne i fjor da de framførte Bachs messe i h-moll i Budapest. Hun er blant de som får tårene fram på mitt kinn bare ved å synge. For en gave.  



onsdag, oktober 26, 2016

Årets oktober-teselskap


Teselskap har jeg arrangert i mange mange år, først primært i januar, men etterhvert også i oktober. I januar er det fint å samles på dagtid mens det er dagslys, kanskje sola titter fram også, og i oktober er det fint uansett vær. Høstfarger ute, kanskje grått og regnete og vind også, og lunt og varmt inne. 


Hovedformålet denne gangen var å innvie mitt Figgjo-servise som jeg muligens ikke har vist dere før - det er det gule Grete-serviset. Seks kopper med fat og asjetter, og en liten sukkerskål. Et varp! Usedvanlig pent brukt, ingen skår eller skjemmende flekker, ikke noe er krakelert. 


Så pene, så pene!


Denne lille saken har mamma arvet av en fjern slektning, og jeg har fått den av henne. 


Den gulblusede gjesten hadde med kanelboller og melis. Luksus!


Fruen med perlekjedet hadde med en flott bukett blomster!


Nemlig denne, som støtter kreftsaken!


Min rømmekake. Evig klassiker. 


Det går veldig fint å blande litt fra hagen med litt fra butikken!



Resten av kvelden tilbragte jeg her. 

Jeg glemte å ta bilder av teen vi drakk, helt konkret, men det ble en salig blanding av Mariage Frères Ruschka, Whittards Mango & Bergamot, Fortnum & Mason Royal Blend, Dronning Elizabeth-jubileums-teen og en ny fra Kahls. 


Tidligere selskaper (til inspirasjon) :

Mars 2016 (påsketeselskap)
Januar 2016
Oktober 2015
Januar 2015
Oktober 2014
Januar 2014
Januar 2013
Oktober 2012
Januar 2012
April 2011
Januar 2011 
November 2010
Januar 2010
Januar 2009

(før 2009 har jeg visst ikke dokumentert teselskapene?)

Finn stilen: Teselskap 1

Finn stilen: Teselskap 2

tirsdag, oktober 25, 2016

Mine tekanner: Olde Country Castles


Denne! Med tilhørende kopper og asjetter. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne da jeg kom over dem på en bruktbutikk i april i år. Jeg har lett etter noe sånt lenge, lenge, lenge! Det er jo nesten vanskelig å servere noe annet enn Earl Grey eller Darjeeling fra denne kanna. Helt perfekt til teselskaper, forøvrig!

Her er den i bruk: 






Vi brukte dette serviset senest i går til dessert. Funker like godt til frokost også, naturligvis. Absolutt blant mine favoritter!

mandag, oktober 24, 2016

Babymoon


Vi to, som har reist på så mange turer sammen i tosomhet i alle år, i mange land og byer og vært hverandres beste reisekamerater, fant ut at vi måtte ta en siste liten ferie mens vi fremdeles er bare to. En såkalt "babymoon", et nokså fjollete uttrykk, men hyggelig konsept! Å dra til et rolig landlig sted hvor man kan prate mye og slappe av føltes som det mest naturlige. Storby var ikke tingen nå. Valget falt på et lite pensjonat, Villa Sjötorp, i Bohuslän. Det var nydelige høstfarger nedover kysten, det blåste, løvet danset rundt oss - perfekte forhold for å være innendørs med en jumbokopp te og ei favorittbok det er lenge siden jeg har lest. Og pakke seg inn i sengetøy av lin. 



At stedet minnet om Stars Hollows "Dragonfly" gjorde virkelig ingenting! En koselig veranda hvor man hadde utsikt mot fjorden, og en gigantisk bøk (mener jeg det må være) med en huske i. Jeg har aldri husket i et så høyt tre før. Det var noe Anne fra Bjørkely-aktig over det hele. 


Min lille flyvertinnekoffert var naturligvis med. Se vinduene på rommet vårt! Jeg tror "Det blommiga rummet" må være det fineste i hele pensjonatet. 


Et skrivebord hadde vi også. 


Innenfor rommet vårt lå et bittelite gulmalt kammers med skråtak! Der lå jeg og leste om morgenen når min b-menneske-mann ville sove litt ekstra etter frokost. 


Dessuten en lesekrok, noe ethvert soverom bør ha. 


En av mange stuer nede i første etasje. Jeg fikk automatisk julestemning da jeg kom ned til frokost om morgenen. Levende lys, mørkt ute, dekkede bord. 


Rommet vårt var i andre etasje. Bak utskjæringene under skråtaket til venstre ser vi såvidt vinduet til det lille kammerset!


Ved inngangspartiet var det høstigt og fint. 


I trädgården var det bratt! Og det var flott utsikt til fjorden og Orust. 

Slike små ferier er gull verdt! Vi har jobbet ganske mye med å få orden på huset de siste ukene, ryddet mye, tenkt mye, en av oss har snekret mye (mens den andre har slappet av.. og vært på jobb, vel å merke), så det var veldig deilig med en liten timeout. Dessuten var det fint å være på ett sted, spise alle måltider der, drikke ferskente... og sitte i timesvis og prate ved bordet om kvelden. Vi koser oss glugg sammen. 


P.S. Oppholdet var ikke på noen måte sponset, tvert i mot er det et ganske dyrt sted å feriere - i alle fall med full pensjon! Det må også nevnes. 

søndag, oktober 23, 2016

Søndag


Noe av det aller beste med høsten, eller vinterhalvåret for den del, er slike søndagsmorgener. Fyr i ovnen, te, lesestoff, Bach-kantater. Og akkurat nå: utsikt mot knallgule trær som fremdeles har løvet på. Rain or shine spiller ingen rolle, høsten er fin!!

lørdag, oktober 22, 2016

Høstens plate



Høstens plate i år for min del er Murray Perahias innspilling av Bachs franske suiter. Perahia har vært på Sony i alle år, men er nå signet med Deutsche Grammophon - som har gått tilbake til å bruke den store gule logoen på coverne sine! Både nostalgisk og fint.

De franske suitene er noe av det aller, aller vakreste Johann Sebastian Bach komponerte for klaviaturinstrumenter. Han skrev det naturlig nok for cembalo, men jammen klinger de fint på et moderne flygel også - det kan Murray bevise f.eks. her:


Jeg kjøpte en plate med de franske suitene da jeg var 19 og midt i den obligatoriske Glenn Gould-fasen, og hans versjoner er ganske annerledes - men flotte, og det er morsomt å ha dem som en slags første-referanse. Man lærer melodilinjene i kompet (venstre hånd) like godt som hovedmelodien (høyre hånd) når man hører på Gould. Disse suitene har ligget mitt hjerte nært i alle år etter dette, og jeg har spilt noen av satsene selv. 

I alle fall, Perahias innspilling er praktfull, og den slippes snart i butikkene - jeg bestilte min fra MDT.co.uk. Jeg er litt usikker på hvilke butikker her i landet som fører plater fra Universal nå - man kan jo f.eks. høre i klassisk avdeling på Eldorado bokhandel i Torggata, eller bestille den fra hvilken som helst filial av Platekompaniet eller andre platebutikker som måtte finnes igjen der ute (TENK at det nesten ikke er noen igjen... hva skulle jeg gjort uten platebutikkene i oppveksten?? Helt umulig å forestille seg.)

Her ble Perahia anmeldt i Kulturhuset i NRK P2

(András Schiff og Angela Hewitt sine innspillinger er forøvrig også verdt å høre på!)


fredag, oktober 21, 2016

Glamorøs fredag!


God formiddag fra et bittelite og veldig koselig pensjonat i Bohuslän, rett ved fjorden innenfor Orust!  Vi er her på en såkalt "babymoon", altså den siste lille ferien for bare oss to før det kommer baby! Frisk luft, vind og flagrende høstgult løv preger dagen så langt, jeg sitter på et lite gulmalt kammers innenfor rommet vårt (det blommiga rummet, pensjonatets peneste vil jeg tro!) og drikker te mens han sover litt til etter frokost. Frokosten var forøvrig heløkologisk og himmelsk! Eplejuice fra Kivik hvor vi var i sommer, den beste som finnes. Dessuten har de mye god te her. Reisereportasje kommer en dag når vi er tilbake igjen. 

Glamoureffekter som sådan er min signaturduft gjennom et halvt århundre føles det som, altså Coco. Antrekket er behagelig (chinos, langermet topp, laaaang cardigan), og jeg gjenleser en gammel favoritt om Jane Austens forhold til te. (Jeg skal skrive mer om den også senere!)

Ha en fin fredag alle sammen, god helg til hver og en av dere, og legg igjen rapporter her er dere snille!



Her fra pensjonatets veranda i morgentimene.

torsdag, oktober 20, 2016

Musikkblogg-oppdatering



To omtaler er herved publisert i musikkbloggen - en fra Classic Albums Sunday forrige torsdag der vi lyttet oss gjennom Steely Dans mesterverk "Gaucho" sammen med DJ-legenden Francois Kevorkian, og en fra Grigory Sokolovs konsert i operaen sist søndag





Farge

Her er en liten fargeklatt til de som trenger det akkurat i dag! Oktobermorgener kan være så mangt, det er mye gråvær her på Østlandet for tiden i alle fall. Bildet er fra oktober 2014 da en av mine pelargonier så sitt snitt til å SHINE etter alle andre.  



En liten trall tar vi også med, for Brahms er fint på en torsdags formiddag. Og Kovacevich tolker op. 118 veldig smakfullt: 

onsdag, oktober 19, 2016

Vinterkolleksjon








Åh, det er mye fint i Toasts lookbook for høsten og vinteren! Både feminint og androgynt, akkurat som jeg liker det. 

(beklager at bildene ikke kommer på rekke, html'en ser helt fin ut?!)

Populære innlegg