Luke nr. 1 er min favoritt av alle, så jeg håper å se dere der i morgen!
onsdag, november 30, 2016
Adventskalender!
Luke nr. 1 er min favoritt av alle, så jeg håper å se dere der i morgen!
O little one sweet
The King's Singers har eksistert i mange mange år, sangerne byttes naturligvis ut med jevne mellomrom (en stemme varer ikke evig), og de har gjort veldig mye forskjellig. Ikke alt er av interesse for min del, jeg liker dem best når de synger kirkemusikk eller klassisk, ikke "pop", men denne - "O little one sweet" - tror jeg er noe av det fineste de har gjort. De er oppstilt etter stemmetype, den lyseste kontratenoren ytterst til venstre, så en litt mørkere kontratenor, så tenoren, så bassen.
Denne sangen heter egentlig "O Jesulein süss" og er en koral av Johann Sebastian Bach. Hør på den - (helst med ordentlig lyd, jfr det jeg skrev halvveis nedi denne posten)
tirsdag, november 29, 2016
Agatha
For noen år siden pleide jeg alltid å sjekke ut Agatha-butikkene når jeg var i Frankrike. Agatha er en smykkekjede som alltid har hatt veldig estetiske kataloger (som jeg fikk tilsendt i posten) og ganske minimalistiske men lekre smykker. Jeg kjøpte som regel med et par hjem, evt. et armbånd eller to, fra Paris. De siste gangene har jeg glemt det litt, kanskje fordi jeg har så jeg klarer meg med denslags, men disse halvmåneformede øreringene falt jeg pladask for da jeg plutselig kom på at jeg skulle sjekke nettbutikken. Kanskje de finnes fremdeles neste gang jeg skal til Paris? Man kan jo håpe!
(...samt i omlag tjue collager fra de første årene i denne bloggen.)
mandag, november 28, 2016
Dagens kjole
søndag, november 27, 2016
Sent i november
Slike ettermiddager
og slike formiddager.
Himmelen og utsikten fra stua endrer seg hele tiden.
Is på tjernet.
Pene roser fra naboen, besøk av venninne som hilser på vår lille datter.
Pent innpakkede presanger
Og matchende himmel.
Slik vil jeg huske november 2016!
lørdag, november 26, 2016
Eksil og kongerike / Albert Camus. - Oslo : Bokvennen, 2013. - 248 s.
fredag, november 25, 2016
Glamorøs fredag
God morgen!
Her er det lang kosemorgen med frokost på senga og trøtt og god åtte dager gammel baby som absolutt beste glamoureffekt! Hun viser foreløpige tegn til å ha arvet pappaens sovehjerte, så de to murmeldyrene får slumre videre. Ellers er mine accessoirer følgende: Lang pysjamasskjorte, ingen parfyme, en kopp te, New Yorker. Vi har det kjempefint!
Helga blir preget av de nye episodene av Gilmore Girls som slippes på Netflix i dag, jeg tror jeg venter med nr. 1 til i morgen - da har jeg avtale med venninne om å se den. (Vi pleide å se Gilmore Girls sammen back in the days da den først gikk på tv!) I dag har vi bare planer om å sitte foran ovnen og drikke te sammen med min mamma som kommer på besøk.
Hva med dere? Hva kaster glans over deres fredager? Rapportér i kommentarfeltet, please!
Og tusen takk for alle gratulasjoner forrige fredag - jeg setter pris på hver og én selv om jeg ikke får svart på alt nå for tiden!
mvh eders Glamourbibliotekar
torsdag, november 24, 2016
Dagens kjole
Kun én måned igjen til jul! Hva med denne (fra Anthropologie) som julekjole? Bare skuldre og armer er kanskje ikke optimalt i desember, men med en liten svart bolero til burde det gå fint. Eller om man fyrer i ovnen som bare rakkern. Jeg liker i alle fall kombinasjonen svart enkel topp med digert kjempeblomstermønstret skjørt! Og sløyfa.
onsdag, november 23, 2016
Inspirasjon
Toast ser alltid ut til å naile de siste trendene og gjøre dem fine - det er noe med stylingen også. Her: Håret og øredobbene, og lysene over sofaen! Jeg har aldri bestilt noe fra dem, er for lat til å ta sjanser og evt måtte sende klær tilbake til utlandet, men man kan jo alltids la seg inspirere! En slags pysjamasskjorte i silke med broderier og korte ermer, det kan jo være fint festantrekk når det nærmer seg høytid nå. Sommerens kimono-inspirerte jakker/topper likeså. Tror jeg har en i skapet som kan funke utmerket.
tirsdag, november 22, 2016
Kva las du no?
Nå, hva leser dere under de mørke novemberkvelder? Noe bra dere vil anbefale andre? Kommentarfeltet står til deres disposisjon! Jeg er et godt stykke uti Paul Austers "Report from the interior", og leser litt magasiner innimellom (New Yorker og The Paris Review, samt The Happy Reader).
(Det kommer en "kva las du no" i adventskalenderen som vanlig, men da handler det mer om hva slags bøker man planlegger å lese i juleferien!)
mandag, november 21, 2016
Om te
Jeg fikk spørsmål på Instagram for en stund siden om hvor mange kopper te jeg drikker hver dag. Der ble jeg svar skyldig! Det varierer fra dag til dag, alt etter hva jeg driver med, hvor jeg er osv. Men jeg kan jo skrive litt om mitt forhold til te!
Det er et kjærlighetsforhold som har vart siden jeg var omkring fem år. På den tiden var det hjemmelaget pizza på lørdagskvelden mens vi så på NRK, den gang lørdagskveld var ukas tv-høydepunkt. Vi drakk te til pizzaen, og gjerne jordbærte. Jeg vet ikke helt hvilken produsent, men det var vanlig svart te med jordbærsmak. Kanskje Lipton? Mamma og pappa drakk alltid te istedenfor kaffe til frokost, den lille brune Kaarna-tekanna fra Arabia stod på kjøkkenbordet hver morgen full av Earl Grey.
Teen har fulgt meg siden den gang, og jeg har aldri vært særlig glad i kaffe, så derfor har jeg heller aldri "konvertert". Jeg får stadig spørsmål om jeg har tenkt å begynne å drikke kaffe snart. Nei, det har jeg ikke. Jeg ser ikke noen grunn til å presse meg til å drikke noe jeg ikke er glad i, når te er såpass enkelt å lage - det krever bare kokende vann og en tepose. Jeg er nemlig ikke kresen!
Jeg får ikke hodepine av å avstå fra te, ei blir jeg sur. Men jeg blir veldig glad for å drikke te, jeg gleder meg over hver eneste kopp, og synes det er hyggelig å gjøre litt ekstra omkring det i blant. Som å arrangere teselskap. Da drikker vi te til vi skvulper over. (Ellers kan jeg gjerne servere kaffe til de gjestene som ønsker det, men akkurat i teselskapene er poenget å samles for å smake på ulike teer - og da er det te som gjelder.)
Hva som er min yndlingste, er umulig å si. Det varierer fra uke til uke, fra årstid til årstid. Det er så mange jeg er glad i! Både blant de man finner i nærbutikken, og de man må til Paris for å kjøpe.
Derimot er det teer jeg ikke er så veldig glad i - jeg drikker veldig sjelden chai, for eksempel. Rooibush-teer står også ganske langt ned på lista. Nypete og andre knallrøde fruktteer som egentlig er infusions og ikke inneholder noe te i det hele tatt, blir jeg bare uvel av. Jeg putter heller ikke noe annet i teen min, kanskje en skive sitron en sjelden gang, eller enda sjeldnere ei teskei honning om jeg har vondt i halsen. Melk får ikke nærme seg tekoppen min, det er jo smak og behag, men blir helt feil for meg. Jeg drikker teen min svart.
Apropos svart. Litt mer om teer jeg liker godt: Det meste av svart te går ned på høykant. Assam, Darjeeling, Ceylon, blandinger, smakstilsatte svarte teer. Det samme med grønn. Og hvit. Og oolong. Og urtete av de fleste slag. Ikke så glad i altfor mye kanel i te, bortsett fra grønne eller svarte eple-kanel-teer om høsten, de er supre. Av og til er Lipton Yellow Label akkurat det jeg trenger.
Hvor lenge teen skal trekke, hvor høy temperatur osv - det har jeg aldri lagt så mye vekt på, selv om jeg forstår at det kan være et poeng å følge instruksjonene. Jeg er bare litt for lat til å sette meg inn i det. Her blir det ofte tut og kjør!
Jeg skulle ønske det var enda mer fokus på økologisk te. Jeg tror det sprøytes altfor mange ekle stoffer på teplantasjene rundt om i verden. Dette bør vi være bevisste på alle sammen, og støtte opp om de som produserer økologisk og sprøytefritt.
Så der har dere det. Te er ikke en seremoniell, høytidelig ting for meg med masse regler og no-nos. Den trenger ikke å være spesialimportert fra Himalaya, fraktet på yak-okser langs en tre tusen år gammel smal fjellrute, for at den skal kunne nærme seg min gane. Den kan like gjerne være Twinings kjøpt på Kiwi-butikken eller i kantina på jobben som Mariage Frères hos Le Bon Marché i Paris. (Twinings er topp!) Mange tror man må være snobbete når man er så glad i te (eller andre ting; parfyme!), men sånn er det altså ikke.
Te er for meg pur lykke. Jeg blir alltid glad av en kopp te. Jeg jubler ofte "ja takk!!!" før vertskapet har rukket å fullføre setningen "Vil du ha en kopp te?".
lørdag, november 19, 2016
Sent i november / Tove Jansson. - Oslo : Aschehoug, 1994. - 144 s.
fredag, november 18, 2016
Ekstraordinær glamorøs fredag
God morgen! Det er fredag igjen! Jeg tror jeg har tidenes glamoureffekt i dag: en gylden halvmeter nydelig babyjente!
Vi har det fint! Hun har mine tær i miniatyrformat!
(Kanskje ikke mye ny blogging i dagene framover, men såvidt jeg kan huske er det noen forhåndsinnstilte innlegg på lur.)
Hva med dere? Har dere fine fredager? Rapporter mottas med takk!
Mvh Glamourbibliotekaren
torsdag, november 17, 2016
Julegavetips: Klassisk musikk fra 2016
Jeg pleier alltid å tipse om fine klassiske plater som jeg gjerne ville ha gitt bort (eller fått, om jeg ikke allerede har dem) i julepresang. I år tenkte jeg å ta for meg noen av årets nyheter! Denne gangen linker jeg primært til nettbutikken Presto Classical, for der kan man lytte litt til hvert spor før man evt. kjøper. Sjekk også MDT.co.uk - de kan i enkelte tilfeller være rimeligere, da de trekker fra den britiske momsen for oss utenfor EU. De norske utgivelsene kan man kjøpe hos Lawostore.no, i Lawos butikk som ligger under Oslo konserthus, eller i klassisk avdeling hos Eldorado bokhandel. Jeg vil tro enkelte avdelinger av Platekompaniet kan ha noe av dette, eventuelt i nettbutikken.
Fiolinisten Lisa Batiashvili kom nettopp med sin nye plate, en innspilling av fiolinkonsertene til Tsjajkovskij og Sibelius, sammen med Staatskapelle Berlin og deres leder Daniel Barenboim. Det første jeg hørte fra denne plata var andresatsen fra Tsjajkovskij-konserten, forøvrig en sats som har fulgt meg siden tenårene, men jeg tror aldri jeg har hørt den blitt spilt så nydelig før. Og Sibelius-konserten... Stemningen i åpningen av første sats er alene verdt kjøpet. Denne plata er sikkerstikk-julegave!! Gi den til foreldre, svigerforeldre, søsken og gode venner! Jeg digger forresten at Deutsche Grammophon har begynt å blåse opp den gule logoen igjen til gamle dagers størrelse.
Som tidligere nevnt: Murray Perahia har gitt ut de franske suitene til Johann Sebastian Bach, som jeg har puslet litt med selv i perioder, og han spiller dem med glans. Han er en slags kong Midas, jeg husker da Händel og Scarlatti-plata hans kom, eller de engelske suitene til Bach - han behersker barokkmusikk så uendelig bra. (og alt annet, for den del)
Mitsuko Uchida er en av mine yndlingstolkere av Mozart, og Schubert for den del - og hun gir stadig ut Mozart-konserter på Decca. Hun leder orkesteret selv, og årets utgivelse inneholder klaverkonsert nr. 17 og 25.
Carolyn Sampson burde være et kjent navn for lesere av denne bloggen nå! (og musikkbloggen..) Hennes nyeste plate er en samling lieder av forskjellige komponister med tekster av Paul Verlaine. Noen ganske kjente sanger, andre mindre kjente, noen helt ukjente. Carolyn passer til romanser fra alle epoker, det er det virkelig ikke alle som gjør. Jeg gråter når hun synger Bach, Mozart, Schumann, Hahn.
Bratsjisten Lawrence Power ikke bare spiller bra, men er også svært interessant i sitt valg av repertoire. På årets utgivelse tar han for seg relativt ukjente samtidige komponister med Debussy og Ravel, og denne falt i smak i alle fall hos meg.
Scarlatti-klaversonater mangler det ikke på, hverken i antall komponerte sonater eller i plateutgivelser. Jevgenij Sudbin er blant de som utmerket seg i år, han spiller på piano (ikke cembalo), og jeg synes han tolker disse sonatene meget elegant.
Vil man ha litt nyere klavermusikk, kan jeg anbefale Bertrand Chamayou sin nye innspillinger av Ravels verker. Klangene, mykheten, uttrykket går rett i sjela.
Er man glad i lieder av Schubert, finnes det utallige innspillinger å velge blant. Av de som er kommet de siste årene, vil jeg av hele mitt hjerte anbefale barytonen Florian Boesch sine. Han akkompagneres av Malcolm Martineau (glemmer aldri da jeg satt helt alene i en konsertsal og hørte han øve!). Florian Boesch har en praktfull stemme, myk, dynamisk og levende, uten å bli for intens i tolkningene sine. Han har tidligere gitt ut Schwanengesang, Die schöne Müllerin og Winterreise, og årets plate inneholder en del enkeltstående lieder av Schubert.
Yulianna Avdeeva vant den prestisjetunge Chopin-konkurransen i 2010, som første kvinnelige vinner siden Martha Argerich i 1965 (!), og har i år gitt ut en soloplate med musikk av nettopp Chopin, samt Mozart og Liszt. Hun er en flott pianist, som jeg hadde gleden av å høre i Paris for et par år siden.
Collegium Vocale og Philippe Herreweghe er jo som kjent noe av det beste jeg vet, og i år har de bl.a. gitt ut ei plate med sjette madrigalbok av Carlo Gesualdo. Hana Blazikova på sopran, Peter Kooy på bass, Thomas Hobbs på tenor.. tre gode nok grunner til å kjøpe denne. Dette er praktfull musikk!
Pianisten Stephen Hough ga ut en for meg ganske ukjent klaverkonsert av Dvorák i år. Dette er virkelig ikke noe man hører hver dag! Visstnok veldig vanskelig å spille, i følge en pianist-kollega. Han har kombinert den med Schumanns praktfulle konsert, som man jo ikke kan ha for mange innspillinger av.
Ebène-kvartetten ble jeg veldig begeistret for under Risør kammermusikkfest for en del år siden. I år kom de med en plate som inneholder en del forskjellig kammermusikk av Schubert, og de har med seg gjesteartister som Renaud Capucon på cello og Mathias Goerne på sang - her finnes nemlig også Schubert-lieder arrangert for strykere.
Norske utøvere:
Vårt fiolin-stjerneskudd Vilde Frang ga tidligere i år ut ei plate med fiolinkonserter av Korngold og Britten. Helt klart noe å ha i platesamlinga si.
Christian Ihle Hadland, stor norsk pianist, ga ut albumet "The Lark" i sommer. Her spiller han et variert repertoire: Haydn, Borodin, Glinka, Schubert, og Brahms' op. 119 - sistnevnte er noe av det fineste jeg vet for klaver.
Arvid Engegård og Nils Anders Mortensen ga nylig ut ei plate med fiolinsonatene til Schumann. Dette er kammermusikk jeg er veldig glad i!
Marita Sølberg ga endelig ut en plate med operaarier i år! Den kan jeg på det varmeste anbefale. Hun er helt klart min norske yndlingssopran, og på denne plata med operaorkesteret og Fiore får vi Puccini, Mozart, Leoncavallo, Bellini, Verdi, Dvorák og flere.
(Jeg må bare tilføye at det er veldig rart å skulle være borte fra dette i et helt år! Selv om det er dette jeg vanligvis jobber med, er det jo ikke JOBB for meg - det er også min aller største interesse. Men jeg abonnerer på Gramophone og vil nok forsøke å følge med så langt det er mulig. Takk og pris for nettbutikker...!)
Da håper jeg dere har fått en del inspirasjon til årets julegavehandel! Skriv gjerne i kommentarfeltet om dere ender opp med å kjøpe noe av dette; jeg synes det er veldig morsomt å høre om noen følger mine råd! Hvordan leveringstiden er nå er jeg usikker på, jeg ville nok bestilt så fort som mulig.
Fiolinisten Lisa Batiashvili kom nettopp med sin nye plate, en innspilling av fiolinkonsertene til Tsjajkovskij og Sibelius, sammen med Staatskapelle Berlin og deres leder Daniel Barenboim. Det første jeg hørte fra denne plata var andresatsen fra Tsjajkovskij-konserten, forøvrig en sats som har fulgt meg siden tenårene, men jeg tror aldri jeg har hørt den blitt spilt så nydelig før. Og Sibelius-konserten... Stemningen i åpningen av første sats er alene verdt kjøpet. Denne plata er sikkerstikk-julegave!! Gi den til foreldre, svigerforeldre, søsken og gode venner! Jeg digger forresten at Deutsche Grammophon har begynt å blåse opp den gule logoen igjen til gamle dagers størrelse.
Som tidligere nevnt: Murray Perahia har gitt ut de franske suitene til Johann Sebastian Bach, som jeg har puslet litt med selv i perioder, og han spiller dem med glans. Han er en slags kong Midas, jeg husker da Händel og Scarlatti-plata hans kom, eller de engelske suitene til Bach - han behersker barokkmusikk så uendelig bra. (og alt annet, for den del)
Mitsuko Uchida er en av mine yndlingstolkere av Mozart, og Schubert for den del - og hun gir stadig ut Mozart-konserter på Decca. Hun leder orkesteret selv, og årets utgivelse inneholder klaverkonsert nr. 17 og 25.
Carolyn Sampson burde være et kjent navn for lesere av denne bloggen nå! (og musikkbloggen..) Hennes nyeste plate er en samling lieder av forskjellige komponister med tekster av Paul Verlaine. Noen ganske kjente sanger, andre mindre kjente, noen helt ukjente. Carolyn passer til romanser fra alle epoker, det er det virkelig ikke alle som gjør. Jeg gråter når hun synger Bach, Mozart, Schumann, Hahn.
Bratsjisten Lawrence Power ikke bare spiller bra, men er også svært interessant i sitt valg av repertoire. På årets utgivelse tar han for seg relativt ukjente samtidige komponister med Debussy og Ravel, og denne falt i smak i alle fall hos meg.
Scarlatti-klaversonater mangler det ikke på, hverken i antall komponerte sonater eller i plateutgivelser. Jevgenij Sudbin er blant de som utmerket seg i år, han spiller på piano (ikke cembalo), og jeg synes han tolker disse sonatene meget elegant.
Vil man ha litt nyere klavermusikk, kan jeg anbefale Bertrand Chamayou sin nye innspillinger av Ravels verker. Klangene, mykheten, uttrykket går rett i sjela.
Er man glad i lieder av Schubert, finnes det utallige innspillinger å velge blant. Av de som er kommet de siste årene, vil jeg av hele mitt hjerte anbefale barytonen Florian Boesch sine. Han akkompagneres av Malcolm Martineau (glemmer aldri da jeg satt helt alene i en konsertsal og hørte han øve!). Florian Boesch har en praktfull stemme, myk, dynamisk og levende, uten å bli for intens i tolkningene sine. Han har tidligere gitt ut Schwanengesang, Die schöne Müllerin og Winterreise, og årets plate inneholder en del enkeltstående lieder av Schubert.
Yulianna Avdeeva vant den prestisjetunge Chopin-konkurransen i 2010, som første kvinnelige vinner siden Martha Argerich i 1965 (!), og har i år gitt ut en soloplate med musikk av nettopp Chopin, samt Mozart og Liszt. Hun er en flott pianist, som jeg hadde gleden av å høre i Paris for et par år siden.
Collegium Vocale og Philippe Herreweghe er jo som kjent noe av det beste jeg vet, og i år har de bl.a. gitt ut ei plate med sjette madrigalbok av Carlo Gesualdo. Hana Blazikova på sopran, Peter Kooy på bass, Thomas Hobbs på tenor.. tre gode nok grunner til å kjøpe denne. Dette er praktfull musikk!
Pianisten Stephen Hough ga ut en for meg ganske ukjent klaverkonsert av Dvorák i år. Dette er virkelig ikke noe man hører hver dag! Visstnok veldig vanskelig å spille, i følge en pianist-kollega. Han har kombinert den med Schumanns praktfulle konsert, som man jo ikke kan ha for mange innspillinger av.
Ebène-kvartetten ble jeg veldig begeistret for under Risør kammermusikkfest for en del år siden. I år kom de med en plate som inneholder en del forskjellig kammermusikk av Schubert, og de har med seg gjesteartister som Renaud Capucon på cello og Mathias Goerne på sang - her finnes nemlig også Schubert-lieder arrangert for strykere.
Alexandre Tharaud, kanskje min nålevende yndlingspianist, kom i høst med selveste kronjuvelen av klaverkonsertene - nemlig Rakhmaninovs andre. Jeg får gåsehud bare jeg tenker på det. Jeg har ikke kjøpt den ennå, men rakk å høre på den på jobben før jeg gikk ut i permisjon, og den skal definitivt komme i hus snart. Det hjelper ikke at man har mange innspillinger av denne konserten fra før; for når det gjelder klassisk musikk er det ofte nødvendig å ha flere tolkninger. Og når Tharaud kommer med plate, kjøper jeg den. Denne er nydelig. Kjøp den til alle du er glad i!
Norske utøvere:
Vårt fiolin-stjerneskudd Vilde Frang ga tidligere i år ut ei plate med fiolinkonserter av Korngold og Britten. Helt klart noe å ha i platesamlinga si.
Christian Ihle Hadland, stor norsk pianist, ga ut albumet "The Lark" i sommer. Her spiller han et variert repertoire: Haydn, Borodin, Glinka, Schubert, og Brahms' op. 119 - sistnevnte er noe av det fineste jeg vet for klaver.
Arvid Engegård og Nils Anders Mortensen ga nylig ut ei plate med fiolinsonatene til Schumann. Dette er kammermusikk jeg er veldig glad i!
Marita Sølberg ga endelig ut en plate med operaarier i år! Den kan jeg på det varmeste anbefale. Hun er helt klart min norske yndlingssopran, og på denne plata med operaorkesteret og Fiore får vi Puccini, Mozart, Leoncavallo, Bellini, Verdi, Dvorák og flere.
(Jeg må bare tilføye at det er veldig rart å skulle være borte fra dette i et helt år! Selv om det er dette jeg vanligvis jobber med, er det jo ikke JOBB for meg - det er også min aller største interesse. Men jeg abonnerer på Gramophone og vil nok forsøke å følge med så langt det er mulig. Takk og pris for nettbutikker...!)
Da håper jeg dere har fått en del inspirasjon til årets julegavehandel! Skriv gjerne i kommentarfeltet om dere ender opp med å kjøpe noe av dette; jeg synes det er veldig morsomt å høre om noen følger mine råd! Hvordan leveringstiden er nå er jeg usikker på, jeg ville nok bestilt så fort som mulig.
onsdag, november 16, 2016
Ny tehylle!
Jeg har fått ny tre-etasjes tehylle! Min flinke handyman har snekra den på bestilling fra meg. (Jeg føler meg som Ernst, og mannen min er Pirre & Mackan som sågar och hamrar efter mina sssskkkkisssser)
Nå har vi flytta den gamle lille stringhylla litt høyere opp, og da ble det plass til en ekstra etasje med tebokser. Akkurat i tide til når juleteen skulle kjøpes inn!
Her er den på litt nærmere hold. Nederste hylle er målt etter Whittard- og Harney & Sons-boksene, midt-hylla er målt etter de litt mindre boksene + Fortnum & Masons sine, og i topphylla setter man det man får plass til alt ettersom hvor tesilene henger. Tror Mariage Frères-boksene passer best nederst eller øverst.
tirsdag, november 15, 2016
Utsikt
Jeg tilbringer så å si hver ettermiddag i lenestolen ved vedovnen for tiden, det er så lunt og fint å sitte der og slappe av, lese, høre på musikk. Eller se ut av vinduet! Dette er dagens utsikt. Tåka er på vei bort nå, men jammen var det mystisk og fint her ute i dag!
Enda en fin gave!
Min heldige lille baby skal ikke fryse på hodet i vinter! I går kom en nydelig liten hvit lue i den mykeste ull i posten, full av små glamorøse gullperler i panna. Den snille giveren (og kunstneren) heter Fru Storlien! Tusen, tusen takk! Den er så fin, og jeg gleder meg til å se den på eieren når den tid kommer!
mandag, november 14, 2016
Morgenbenken gjennom årstidene
Vårsola! Synes jeg hører fuglekvitringen her.
Vidunderlige mai.
Dette, juni, føles forresten veldig lenge siden.
Dette føles ikke fullt så lenge siden. Georginene stod lenge i år.
Tidlig høst med epler.
Juli-benken.
Dette føles ikke fullt så lenge siden. Georginene stod lenge i år.
Tidlig høst med epler.
Dette var for et par uker siden.
Og så ble det sånn.
(Og i dag regnet all snøen bort igjen.)
Det som er så fascinerende når snøen er kommet, er å se alle spor etter dyr som vandrer gjennom hagen på nattestid. Egentlig burde vi ha viltkamera her ute! Primært er det nok katter og rådyr.. men mannen min har tidligere observert både røyskatt og grevling.
søndag, november 13, 2016
Årets julegavetips
Man kan synes hva man vil, mange er i mot, mange er for, mange vet ikke - men nå kommer det i alle fall til å skje: FM-nettet blir slukket i løpet av 2017, og da bør man være forberedt. FM-radioene slutter å funke. Et bra tips til julegave til foreldre, besteforeldre, andre som hører mye på radio og kanskje ikke er 100% oppdatert på det siste innen tekniske dingser, er altså en DAB-radio.
Mange radiokanaler finnes uansett ikke på FM; det er mange år siden f.eks. NRK Klassisk gikk over til DAB. P1+ er kun på DAB. Det samme med NRK Jazz (som endelig skal revitaliseres) og P13. Vi fikk vår første DAB-radio i bryllupsgave for ti år siden, og nå har vi fem (en på kjøkkenet, en på badet, en i stua, en på soverommet, samt en som vi tar med rundtom og ut i hagen og på stranda osv). Og i bilen. Den nyeste vi har er også en internettradio med uhorvelig mange kanaler, i tillegg til at vi streamer Spotify over den.
Det som er viktig, er å sjekke at det er en DAB+. Se etter pluss-tegnet. Har ikke radioen det, vil den slutte å fungere etterhvert. Jeg tror forhandlere er noenlunde pålagt å vite om dette, men jeg har sett enkelte retro-radioer på f.eks. interiørbutikker som kun var DAB. Det gjaldt i alle fall Roberts sin fine variant, den som ikke er så bra på lyd, men veldig søt - og med i en rekke collager i denne bloggen helt tilbake til 2006. Jeg antar at det har endret seg siden jeg så det, men vær i alle fall obs på det. Vær også obs på at enkelte forhandlere kan finne på å si at DAB bare er en blaff og at det aldri kommer til å skje, men det er altså forlengst bestemt av Stortinget og datoene er satt. FM blir gradvis faset ut i løpet av 2017, i Nordland skjer dette allerede i januar. Man må innstille seg på at radioer nå er mer bruk-og-kast enn tidligere, man har dem ikke i førti år lenger. De tre eldste av våre radioer er ikke DAB+, så en dag slutter de å virke. (NRK Klassisk og P13 finnes bare på DAB+, så det er en enkel måte å avgjøre hva slags type man har!)
Dessuten har jeg en ekstra bønn. Det er mange som går over til å høre på nettradio, hvor man kan få inn de samme kanalene som på DAB. Det er vel og bra - MEN: Sørg for å ha ordentlige høyttalere når du hører på nettradio! Enten ut i rommet, eller bra hodetelefoner - ikke de bittesmå som følger med. Å høre på musikk med bare iphone-lyd, eller ipad eller de knøttsmå høyttalerne på laptopen, er en fornærmelse både mot egne ører og mot opphavspersonene. Halve lydbildet forsvinner. Skal man høre på Paul McCartney, hører man ikke en gang hva han spiller - bassen er helt borte. Meningsløst! Alle de fine melodiske basslinjene, som gjør så mye for helhetsuttrykket - borte vekk. Klassisk musikk er nesten enda verre, det er langt over grensa til frustrerende. Men det skal ikke mye til. Man kan kjøpe en bærbar liten høyttaler som gjør mye for lyden, eller man kan koble ønsket avspiller til stereoanlegget vha en eller annen kabel som kan ligge der parat og enkelt tilgjengelig. Samt ha ordentlige hodetelefoner når man beveger seg utendørs. Og obs: Dette er ikke lydnerd-feinschmeckeri eller hva man skal kalle det, dette er viktig. Tenk om det var bilde det var snakk om. Ville vi ha godtatt et tv-bilde med så lav pikseloppløsning at vi så hver eneste firkant? Husker dere hvordan det var å streame (om man kan kalle det det) små snutter over internett med telefonmodem? Vi godtar denne kvaliteten lettere på lyd, men jeg synes ikke vi burde det. Ergo enda et julegavetips: En bærbar høyttaler! Vi har en som vi også bruker når vi ser film e.l. via Mac-laptopen.
For mer info om DAB, les på NRKs nyttige og informative sider.
P.S. En snart fire år gammel post om mine og deres radiovaner den gang - mye er endret i sendeskjemaene siden da, men det kan jo være noe å sjekke ut allikevel!