onsdag, februar 08, 2012

Epp / Axel Jensen. - Oslo : Cappelen, 1965. - 120 s.


En satirisk fremtidsvisjon! Sci-fi anno 1965 signert Axel Jensen er ganske festlig og skremmende, og ikke så rent lite samfunnskritisk. Den aldrende Epp bor alene på sin hybel i en blokk blant mange blokker i en stor by. Der har han bodd i mange år, og der kommer han til å bli resten av livet - med mindre han gjør som mange andre på hans alder; flytter til syden. Han er glad i tapeter, dømmer sine naboer etter hva slags tapet de har valgt i sin leilighet, og finner stor glede (tror jeg?) i sine rutiner. Deriblant å mate sin kjøttetende plante, og å koke det perfekte egg. Han ergrer seg over nærmeste nabo, som heldigvis har flyttet. Jeg ser for meg Pushwagner-bilder av lange hus, endeløse rekker av vinduer med et hode i hvert vindu, laaaangt bort mot horisonten. Eventuelt en Sovjet-drabantby. En spesielt fristende framtid er det i allefall ikke vi har i møte.


I NRKs radioarkiv kan man høre Jensen selv snakke om boka. 


5 kommentarer:

  1. Oi, dette høres litt skummelt ut - passende sommerlektyre, kanskje, til en dag når livet er på sitt lyseste og letteste? Takk for tips!

    SvarSlett
  2. Det går fort å lese den i allefall! En ettermiddag!

    SvarSlett
  3. Jorunn22:15

    For et fint omslag! Er det fra førsteutgaven?

    SvarSlett
  4. Nei, denne er fra 1978 - en uglebok! (tror kanskje bibliotekreglene sier at det burde komme fram i ISBD'en jeg bruker som overskrift, men jeg er lat)

    SvarSlett
  5. Eg har akkurat lese ferdig denne. Takk for lenke til radiodokumentaren. Den skal eg høyre på.

    SvarSlett

Takk for din kommentar!