mandag, februar 18, 2013
Glamourspørsmål fra leser: Bibliotekar
Kjære lesere av denne bloggen som har tatt bibliotekarutdanning - nå trenger jeg deres bidrag! Her om dagen kom følgende glamourspørsmål inn:
"Hei!
Først og fremst, takk for alt det fine du deler på bloggen din! Jeg studerer mitt første år av en bachelor i engelsk litteratur, men vurderer å enten bytte til bibliotek og informasjonsvitenskap eller journalistikk. Kunne du fortalt meg litt om hvordan det er å jobbe som bibliotekar? Er det andre yrker man kan bruke denne utdannelsen til? Hvor mye kan man forvente å tjene?
Vennlig hilsen Mari"
Dette er jo en glimrende anledning til å vise hvilken bredde man kan bruke bibliotekarutdannelsen til, og hvordan den kan kombineres med nesten hva som helst av fag. Selv har jeg jobbet i en stor avis før de nedprioriterte arkiv (!!), med arkiv og internett i andre mediebedrifter, i filmbibliotek - og nå jobber jeg på heltid med musikk. Min bibliotekarutdannelse har vært nøkkelen til alle jobber jeg har hatt siden jeg tok eksamen, i kombinasjon med fagene jeg hadde fra universitetet. Selv om jeg ikke bruker akkurat de konkrete systemene vi lærte på skolen, har jeg hatt svært god bruk for tankegangen og prinsippene. Jeg er veldig glad for at jeg valgte den retningen, det passer meg utmerket - både fordi jeg er glad i organisering og systemer, research og bevaring. Jeg vokste opp med bibliotekeket i nabohuset, og min første jobb var som ekstrahjelp der. Hvis jeg ikke hadde jobbet med musikk (som er det jeg aller helst vil), kunne jeg tenke meg å jobbe i et folkebibliotek, og spesielt med skjønnlitteratur. Når det gjelder lønn, kommer det helt an på hvor man jobber. I staten er lønna ganske normal vil jeg tro, og i det private kan man nok tjene temmelig godt.
Nå håper jeg dere bibliotekarutdannede / bibliotekarstuderende lesere, om dere vanligvis kommenterer eller ei, vil bidra med deres erfaringer - slik at dette kan være til inspirasjon for Mari og andre som tenker på å følge i våre fotspor!
Tidligere glamourspørsmål om samme tema
Her er Høgskolens egne infosider om yrket og utdannelsen
Og her er min og deres hyllest til bibliotekene, som vi skrev for et par år siden.
Fyr løs kjære lesere, la oss veilede Mari så godt vi kan!
Selv var jeg i akkurat samme situasjon som innsenderen her. Startet på en bachelor i engelsk på UiO, men byttet etter et år til Bibliotek og Informasjonsvitenskap fordi jeg ville ha en konkret utdannelse. Nå har jeg faktisk aldri jobbet som bibliotekar, men har jobbet i flere år med katalogisering og klassifikasjon, (som faktisk er MYE morsommere enn det høres ut som..)deltid som researcher i en avis og nå med søkemotormarkedsføring.
SvarSlettJeg tror utdannelsen er en god bakgrunn å ha i mange jobber, og få av mine studievenninner jobber i bibliotek, de jobber i mediebedrifter osv.
Lønn kan være alt fra DÅRLIG (jo, i noen bibliotekarjobber er den under smertegrensa faktisk!), til kjempebra om man jobber i det private.
Hvis jeg skulle tatt utdannelsen igjen ville jeg fremdeles tatt Bibliotekfag, men jeg ville prøvd å kombinere det med enkelte IT-fag for å være enda mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Lykke til! :)
Jeg er historiker med arkiv- og informasjonsfag i tillegg som jobber som informasjonsrådgiver i et konsulentselskap. Vi er alltid på jakt etter folk som er gode på informasjonshåndtering og klassifikasjon og ser bibliotekutdanning som meget relevant.
SvarSlettMen det er jo mange grunner til å være interessert i bibliotekfag. Jeg vurderte bibliotekfag, og endte opp med arkivfag, fordi jeg var interessert i klassifikasjon og informasjonsgjenfinning. Hvis man er interessert i bibliotekfag pga litteratur vil man kanskje velge andre jobber.
Jeg tror bibliotekfag er en relevant utdanning for mye i det informasjonssamfunnet vi befinner oss i. Gjerne i kombinasjon med andre fag eller interesser.
Lykke til!
Jeg har faktisk en master i engelsk litteratur og jobber nå som ungdomsbibliotekar ved et stort bibliotek. Jeg har ingen bibliotekfag, men har bakgrunn i journalistikk og teater. Bibliotekene holder heldigvis på å åpne opp for andre utdannelser, noe jeg er veldig glad for. De behøver også en annen type kompetanse og folk med annen bakgrunn enn bibliotekfag. Tenk også at bibliotekene satser mer og mer på formidling. Jo mer allsidig utdannelsen din er, jo bedre er det. Gjør det du har lyst til. Veien blir til mens du går den.
SvarSlettJeg har ikke selv bibliotekarutdannelse, men litteraturvitenskap. Men som jobbsøker, ser jeg at det er nettopp en bibliotekarutdannelse jeg burde hatt, for det er så utrolig mange ledige stillinger innen dette feltet, i alle fall om man ikke er bundet til kun én by. Tror det kan lønne seg med en så konkret tittel som bibliotekar, for arbeidsgivere vet hva dette vil si og hva det kan brukes til. Angrer derfor selv på at jeg ikke tok bibliotekar i tillegg til litteratur.
SvarSlettJeg er kommet inn i yrket gjennom IT-utdanning med vekt på kunnskapsorganisering og -gjenfinning og jobber derfor mer med dette enn litteratur. Selve utdanningen kan jeg ikke si så mye om, men den gir deg hvertfall gode muligheter som allerede er nevnt her.
SvarSlettFormidling satses det mye på i folkebibliotekene om dagen, så det er en attraktiv kompetanse. Både mot voksne og barn. Mange jobber også mye med integrering og språk og skape nye treffsteder. I tillegg til mer tradisjonelt bibliotekararbeid.
Ikke et vondt ord om bibliotekarutdannelsen, den tror jeg er fin å ha, men en generell humanistisk utdannelse er utrolig allsidig. Som for eksempel litteraturvitenskap. Jeg har ikke hatt problemer med å få jobb, og jobbet med mye forskjellig. Mye ligger i å selge seg selv på riktig måte. :)Men har man sansen for organisering, katalogisering og arkiv er nok bibliotekfag den rette veien å gå.
SvarSlettKan ikke du skrive et innlegg om hva du synes om årets Mammutsalg? Hva er dine favoritter? Skal du handle noe? :)
SvarSlettAlle: Takk for kjempegode innspill! Jeg mener naturligvis at biblioteksutdannelsen er ypperlig sammen med andre fag - the more the merrier. Det er jo kjempefint om man kan skreddersy utdannelsen sin helt etter det man interesserer seg for, slik som jeg gjorde - jeg har kunsthistorie og teaterfag i tillegg.
SvarSlettMartine: Jeg har ikke satt meg inn i årets mammutsalg og har ingen planer om å kjøpe noe - beklager!
Da jeg skulle velge utdanning var jeg i tvil, for det var så utrolig mange spennende studier der ute! Jeg valgte bibliotek- og informasjonsvitenskap og har aldri angret på det (okei - kanskje med unntak av klassifikasjon det første året:). Det passer godt for folk som liker orden, teknologi og folk.
SvarSlettSelv jobber jeg i et fagbibliotek hvor jeg underviser i oppgaveskriving og informasjonsferdigheter. Jeg har også ansvar for hjemmesider, sosiale medier og så sitter jeg i diverse utvalg og får jobbe med prosjekter. Utrolig spennende! Så - det å være bibliotekar kan være mye og mangt:)
Selv syntes jeg kanskje ikke at grunnutdanningen var så veldig spennende, men masterfagene var kjempebra og der lærte jeg veldig mye.
Man blir nok aldri rik av å være bibliotekar, og det kan være veldig forskjellig lønn i forskjellige sektorer. Selv jobber jeg i staten, og det kan (!) nok være noe bedre betalt enn i fylke- og kommunesektoren, uten at jeg vet det helt sikkert. Ellers er det jo en del bibliotekarer som jobber i privat sektor, og det pleier jo å være litt bedre betalt, kanskje.
Lykke til med valget!
Jeg var klar for å bli bibliotekar lenge før ungdomsskolen, fikk lov til å bedrive selvbetjening på den lokale folkebibliotekfilialen (i den gode gamle manuelle tiden), og stortrives i jobb i et avdelingsbibliotek ved et UB.
SvarSlettVariert jobb, med fagansvar, brukeropplæring og ikke minst den daglige dosen detektivvirksomhet. Et glimrende yrke for nysgjerrige og analytiske folk, og for petimeterne mangler det heller ikke på utfordringer.
Noen sa en gang at lærerutdanning var den mest anvendelige, men jeg holder en knapp på bibliotekar. :-)
Hei
SvarSlettJeg er utdanner bibliotekar. Da jeg tok utdannelsen, syntes jeg den var ganske kjedelig utdannelse,derfor tok jeg tre år studier innen Estetiske studier. Etter det begynte jeg å jobbe som bibliotekar, og det å jobbe som det er mer moro. Jeg har jobbet både i depotbibliotek, ved fagbibliotek, skole og folkebibliotek. Nå jobber jeg som markedskonsulent innen bibliotekbransjen og skriver bokomtaler.
Lønna kan være ganske varierende og ikke all verden å skryte av, men på den annen side, man kan jo få tilgang til masse spennende bøker og bokarrangementer og det er jo noe man absolutt kan glede seg over.
Mange av jobbene innen bransjen kan man jo forme litt også etter interesser.
Lykke til!
Hei! Eg er ikkje bibliotekar sjøl, men har ei venninne som er det. Ho jobbar i arkiv i NVE - Norges vassdrags - energidirektorat. Det berre viser at ein kan jobbe mange stader - ikkje berre i bibliotek. All slags arkiv kan være aktuelt, og eg har inntrykk av at ein treng bibiotekarar på mange ulike arbeidsplassar, både offentlege og private.(med lønn fra ganske lavt til ganske høgt) Enig med dei som seier at bibliotekar kombinert med ei humanistisk utdanning (eller anna utdanning, for den saks skyld) kan være ein god idé. Sjøl er eg humanistisk utdanna, og det ser ut til at eg blir det samme som mange andre eg kjenner med humanistisk utdanning - lærar. Problemet er at eg ikkje har så mange undervisningsfag. HUmanistutdanning aleine er ganske like yrkesretta. Enten dumpar ein borti ein passande jobb etterkvart, eller så må ein fte regne med etterutdanning.
SvarSlettOm ein har sans for system, er nok bibliotekar ei fi utdanning, og ein kan ta andre ting sidan. Journalistlinjene er vanskeleg å komme inn på, og eg trur ein må jobbe ganske hardt for å komme "innanfor" i journalistyrket. Men det er også noko ein kan bli etterkvart uten særskilt utdanning. Eg har tatt eit 20-poengs fjernkurs i faturejournalistikk ved høgskulen i Oslo. Dei tilbyr fleire slike kurs, og det er ein vei å gå for å finne ut om journalistikk er noko for deg.
Jeg går på bibliotekarutdanningen og er veldig fornøyd med det.
SvarSlettMange av fagene kan virke litt kjedelige i begynnelsen, men blir mer spennende når du kommer inn i det.
Samtidig tror jeg yrket er mer spennende enn selve utdannelsen.
Som flere har sagt, kan grunnutdanningen ofte være en prøvelse, men HOLD UT. Som bibliotekar kan man få jobb mange steder og det er stor etterspørsel særlig innenfor faget dokumenthåndtering, arkiv og informasjonsforvaltning. Du kan jobbe i offentlig forvaltning, privat sektor, hos systemleverandører eller i konsulentbransjen.
SvarSlettJeg vil slå et slag for den 5-årige utdanningen (altså på Masternivå). Etter endt Mastergrad, har man et stort utvalg av muligheter og er svært ettertraktet på jobbmarkedet. Er du opptatt av lønn, betales disse godt (ofte svært godt) - både i offentlig og privat sektor. Er du fremoverlent og målbevist vil du belønnes med både spennende jobber og gode avlønninger.
MEN til syvende og sist, mener jeg at det er trivselen som bør avgjøre. Lykke til med valget!
SvarSlettJeg holder på med en mastergrad i litteraturvitenskap og vurderer å ta bibliotekarutdanningen nå i ettertid. Jeg har flere bibliotekarer i familien min og det virker veldig hyggelig å arbeide med. Derfor takk for nyttig post.