Det kom et ønske om et blogginnlegg om gjenbruk vs nytt hva babyen angår. Vi har jo kjøpt det meste av utstyr brukt, og arvet sekkevis med klær. Det har virkelig vært helt nødvendig for oss, vi har jo ikke akkurat høytlønnede yrker noen av oss (bibliotekar og jazzmusiker med huslån, billån og to studielån, go figure). Men det er jo uansett veldig fint å ikke slite unødvendig på jordens ressurser når det er så mye fint man kan få tak i brukt, og særlig slike ting som babyen vokser fra fort. Det er jo en del "gjennomtrekk" av utstyr og klær. Vi har tatt utgangspunkt i å finne ting brukt på de fleste områder, bortsett fra madrasser og dyner. De ville vi ha nye. Det samme med bilstol. Dessuten var vi nøye da vi kjøpte f.eks. barnevogn - for selv om man kjøper brukt, har man jo en del krav til produktet.
Her følger en slags oversikt over utstyr og klær:
- Barnevogn: Emmaljunga, brukes fra nyfødt til hun slutter med vogn, kjøpt brukt på Finn. Gul fin vintagevogn fra 1960-tallet, kjøpt i bruktbutikk.
- Reisetrille: Bugaboo Bee, kjøpt ny (til lanseringstilbud med rabatt) fordi man ikke rekker å grabbe til seg noen på Finn før de forsvinner. Vi prøvde lenge!
- Seng: Min gamle sprinkelseng på rommet hennes. En ekstra sprinkelseng på vårt rom, fått gratis på Finn. Babykurv da hun var bitteliten, mannen min sin gamle. Vogge til dagsoving da hun var bitteliten, min farfars gamle.
- Madrasser: Kjøpt nye; miljøvennlige, allergivennlige barnemadrasser.
- Dyner: Innedyner nye, vogndyne arvet.
- Sengetøy: Kjøpt brukt på Finn, arvet noe.
- Stellebord: Mannen min snekra
- Bilstol: Ny.
- Bæresjal: Kjøpt brukt på Finn
- Bæresele: Kjøpt ny på tilbud
- Babygym: Fått gratis på Finn
- Vippestol: Babybjörn, kjøpt brukt på Finn
- Vinterpose til vogn: Arvet av familie
- Høst/vårpose til vogn: Kjøpt brukt på Finn
- Lekegrind: Kjøpt brukt på Finn
- Reiseseng: Arvet av venner
- Babystol: Min gamle
- Asjetter osv: Hun spiser grøt og middag fra de minste dyptallerkenene våre, som er noe engelsk blått porselen som jeg samler på mange varianter av. Noe (f.eks. bestikk) har vi fått nytt i gave.
- Leker og bøker: Noe er kjøpt brukt, noe er kjøpt nytt, mye har vi fått. Særlig bøker har vi kjøpt brukt i stor grad. Det er så mange fine barnebøker man ikke får tak i lenger, bortsett fra på bruktmarkeder! Gleder meg til å hente min gamle Brio-jernbane neste gang vi skal hjem.
- Klær: Vi har kjøpt en del, det er jo umulig å unngå med alle de fine søte (og relativt billige...) babyklærne som er å få tak i hos kjedebutikkene. Særlig fordi hun vokser så fort og de små størrelsene bare flagrer forbi. Men vi har arva like mye som vi har kjøpt. Mange mange basisplagg, vinterdresser, sko, ullklær, strikkeplagg. Etter mine nevøer, etter barna til flere av kollegene mine, etter kusine og fetter. Noen av dem har navnelapper med for meg helt ukjente navn, så de har vært innom flere steder før de kom til oss. Det som ikke har passa, har vi gitt videre til en organisasjon i nærheten av oss som distribuerer mat og klær til fattige i samfunnet vårt.
Ellers har vi fått mye i gave: skinnfell, babynest, ulltepper, strikkede klær, Nøstebarnulldresser. Vi har ønsket oss til bursdager og jul om det var noe vi trengte.
Tenkte dette kunne være en heads up for andre i etableringsfasen, og generelt et godt tips om å sjekke Finn og lignende. Det er MASSE babyutstyr å få tak i der, mye av det er veldig pent brukt fordi det brukes i så korte perioder. Brukte babyklær er det så mye av at mange ikke får solgt det.
Det er sikkert mer jeg kunne nevne, men jeg husker ikke flere ting akkurat nå!
Så fint innlegg! Og viktig motstykke til andre blogger hvor det gis inntrykk av at man må skaffe seg så uendelig mange splitter nye ting straks man får baby. Husker jeg tilbrakte mesteparten av barndommen i arvede klær og syntes det var kjempestas når det kom en pose med mer arvetøy som jeg fikk gå gjennom.
SvarSlettEnig med Anna, dette var fint å lese! Har ikke barn selv men drømmer om å få en liten familie en dag.. og det er fint å vite at det finnes alternativer til kjøpspress og dyre ting!
SvarSlettSamme for meg som med Anna: Å arve poser med klær etter søskenbarnet mitt da jeg var liten var like stort hver gang! I ettertid ser jeg jo også at for mine foreldre som virkelig ikke hadde god råd, må det ha vært kjærkomment. Dette var på 70-tallet, og den gangen var klær dyrt i motsetning til dagens "dumpingpriser" med de omkostninger det har for miljø, arbeidsforhold osv. Men, dette skal ikke være noe dommedagsinnlegg, men tvert imot heia heia til gjenbruk, arv, lånt, reparert og fikset! :-)
SvarSlettAnna: Det er så mye man allerede har som man kan bruke. De sjekklistene til babyshop osv er jo hinsides! Man trenger jo virkelig ikke alt sånt. (Jeg har aldri kjent noe behov for bleiebøtte for eksempel. Foretrekker å gå ut med søppel istedenfor :) )
SvarSlettAnonym I : Det finnes absolutt alternativer! :)
Anonym II : Ja, klær var jo mye dyrere på den tiden, og man var sikkert mye flinkere til å lappe sammen hullete plagg, sy om osv. De klærne vi har arvet ser jo knapt brukt ut, og ettersom småbarn vokser så fort, er det jo ikke mange ukene de rekker å bruke dem heller. Sånt er det jo kjempefint å levere videre til nestemann! :)
Helt enig sier bestemor. Selvfølgelig skal det lille knøttet få nye ting også, vi kan ikke slutte å handle, men gjenbruk er topp. Jeg leggger ut på Finn, noe får jeg solgt og noen mennesker er på Finn bare for å fordrive tiden og gjøre avtaler som de ikke overholder. Da er det fint at Fretex, Fattighuset (som jeg synes burde døpes om) mm tar imot. På Majorstua, Kirkevn, har Fretex en veldig delikat butikk. Jeg heier på gjenbruk, kildesortering og ta vare på naturen. Ha en fantastisk fin søndag. Mette
SvarSlettDet er fint å arve og få brukt også for større barn. De blir så glade for den kule jakken som hun greie i 4. har hatt, eller en favoritt-onepiece (kosedress, altså) som de ellers aldri ville fått. Og for gode hverdagsklær og en ny penkjole midt på sommeren. Og det er fint å gi klær videre, ferdig vasket og prøvd. Så har man kanskje det ekstra settet til et skift på skolen som det ellers ville vært vanskelig å ha liggende. Eller noen man vet har det litt snaut kan arve en god dress og dermed ha verdens beste vinterdress, ikke en trang utebukse og en vinterjakke med dårlig glidelås. Jo flere som går i noe brukt eller bare noe annet enn det siste nye, jo mindre rart blir det. Det kan bety mye i skolemiljøet!
SvarSlettVeldig bra innlegg! Vi passet heldigvis på å kjøpe en del brukt. Tvillingvogner blir ofte ganske slitne, så vogn kjøpte vi ny men de dype bagene kjøpte vi brukt. Også de første bilstolene, stellebord, trille og mye annet. Og vi arver masse klær av noen med litt eldre døtre samt av en kusine. Og 5-åringene elsker å få en slik forundringspakke med arvegods! De står på hodet oppi, drar alt utover og er lykkelige over fine kjoler, jakker, barnebøker og annet de måtte finne oppi der. Det er ofte like stas som det jeg kjøper til dem nytt.
SvarSlettJeg prøver også å få lagt ut større ting på finn når det ikke lenger brukes, og klær gis ofte bort. Jeg hadde en runde for ett års tid siden hvor jeg sorterte størrelser og la ut melding på en facebook-gruppe for Oslo om at jeg ville gi bort pikeklær. Det var mange som kom og hentet og flere av disse hadde det nok litt trangt økonomisk. Det føles veldig godt både å arve og å kunne gi videre. Det er veldig fint å kunne slite ut plagg som tre-fire andre barn har brukt før, samt sørge for at det mine knapt har brukt kan gjenbrukes av andre.
Så igjen - supert innlegg!
veldig fint innlegg, og viktig motvekt mot kjøpepresset. Når det gjelder populære ting som er vanskelige å få tak i på finn (du nevner bugaboo), så kan man jo avhjelpe situasjonen litt ved å ta godt vare på det man kjøper nytt, og sørge for gjenbruk ved å selge det videre. Min erfaring er at det meste av de store babytingene er utrolig lettsolgte på Finn, og det kjennes jo bra ut å bidra i den enden også. Vi hadde i tillegg noen ting som var fullt brukbare, men vanskelige å selge pga synlig slitasje, og de ga vi vekk på finn. Tror jeg hadde 50 mann i kø på en 10 gammel emmaljunga edge med defekte bremser - den fikk flere gode år som sovevogn i en barnehage!
SvarSlettmå bare si en ting til: Til eldstejenta arvet vi MASSE klær fra to eldre kusiner, og det ble nesten litt overveldende. Jeg opplevde at jeg ikke hadde oversikt over hvor mye klær hun hadde, og fine ting ble liggende i venteskuffen, og plutselig var hun vokst fra dem uten at jeg hadde husket å ta dem i bruk. Jeg har aldri før eller senere i livet opplevd å ha for mye klær, og det var ikke en positiv opplevelse. Så da vi fikk en attpåklatt åtte år senere, og ingen i omgangskretsen å arve fra, fant jeg en annen måte å være økonomisk og miljøvennlig på.Jeg bestemte meg for at lillegutt skulle ha så få plagg som bare mulig (under hensyn til en fornuftig klesvaskrutine), og det jeg kjøpte skulle være av god kvalitet, og med økologiske stoffer. Det gjorde at jeg hadde noen få, men fine, klær som var lette å selge videre da han var liten. Nå er han større, og vi følger fortsatt samme filosofi, men store gutter sliter på klærne sine! Han har bare tre bukser, det går alltid hull på knærne selv om det er god kvalitet, men jeg har kjøpt en haug med påstrykningslapper på ebay. Det interessante nå er at jeg har et barn som bruker klærne til de er utslitt, akkurat som vi gjorde da jeg var barn. Kjennes greit ut det og!
SvarSlett