søndag, august 03, 2014

Om lister



Dette begynte jeg egentlig å skrive etter forrige spørrerunde da noen med listedilla spurte om mitt forhold til dette, men så kom sommeren for fullt og da legger man mye på vent. Dessuten måtte jeg tenke litt, for det er mye man bare gjør og lever etter uten å ha analysert og tenkt grundig igjennom det på forhånd. Uansett: Det handler altså om lister; leselister og andre type lister. Jeg skrev bittelitt og veldig kort om leselister her - jeg har sjelden lange lister over bøker jeg skal lese, for jeg vil ha friheten til å lese akkurat hva jeg føler for akkurat når jeg vil. Gå innom et bibliotek, plukke med meg en bunke jeg overhodet ikke har planlagt, det er så herlig! Men det er jo klart jeg har en slags liste i hodet over bøker jeg har lyst til å lese - jeg bare har ikke en printet liste som jeg følger slavisk. Det må være rom for å snu helt om på alt. Og sånn er det generelt med lister for min del. De må være så løse og lite fastspikra som overhodet mulig. Det vil si, mest mulig ikke-nedskrevne. Strenge lister funker bra når man skal pakke kofferten, for å huske alt man trenger å ta med - ellers kan man risikere å glemme en mobillader eller sokker eller nattkjole (been there, done that). Pakkelista er min venn. Eller huskelister over viktige ting man ikke må glemme - betale regninger, bestille billetter, ringe viktige telefoner - eller en liste over sånt man må gjøre før man drar på ferie - vanne blomster, dra ut ledninger, sjekke at vinduene er lukket. Eller handlelister. Ellers kan jeg i ettertid absolutt liste opp fine ting jeg har gjort, sett, hørt - for å sette ekstra mye pris på dem, og å dele dem med andre. Det burde jeg gjøre mer!

Men under en spørrerunde da jeg ble bedt om å liste opp favoritter innen det ene og det andre, ble jeg helt blank. Jeg klarer ikke å rangere i noen som helst genre. Jo, Bach er min yndlingskomponist, det kan jeg si. Men kommer Schumann eller Brahms på andreplass? Hvordan kan jeg avgjøre det? Og hvordan kan man si hva som er ens topp fem favorittfilmer? Jeg har ikke sjans. Coco er min yndlingsparfyme til alle tider, men av de femti som ligger hakk i hæl kan jeg ikke si hvilken som havner på andreplass. Jeg ser egentlig ikke noen grunn til å rangere heller. Ting har hver sine kvaliteter som ikke kan eller bør settes opp mot hverandre. Derfor liker jeg ikke nødvendigvis kåringer av årets/århundrets ditt og datt, fordi man utelater så mye. Det blir også veldig subjektivt. De som kommer med i en slik kanon, blir voldsomt opphauset - og de som ramler av blir glemt. Sånn bør det ikke være. Da jeg var yngre elsket jeg slike lister, og var ikke i tvil om rekkefølger eller noe som helst, men med årene utvider man jo sin horisont og finner ut at man kan like ting av vidt forskjellig karakter som ikke kan sammenlignes. 


Peoner - yndlingsblomst (på delt førsteplass med ca hundre andre)


Lister over ting man skal gjøre før man dør funker heller ikke for min del. Ikke lister over hundre filmer man må ha sett heller. Jeg husker det var en periode hvor disse listene var veldig populære i magasiner, ting man burde ha fått med seg før man fylte 30 - det kom egne bøker med side opp og side ned over ting man burde gjøre før man ble hundre år, i følge hvem? Vet ikke. Jeg vil ikke hoppe i fallskjerm eller være våken i tre døgn i strekk på Ibiza (som var typiske punkter på slike lister på 90-tallet, haha). Jeg forstår at det skal være en slags inspirasjonskilde til morsomme ting man kan gjøre, men sånt er så subjektivt og da blir det bare meningsløst. Da er det nok bedre å lage egne lister over ting man selv ønsker, men også det kan bli en kilde til stress; et jag etter å krysse av nok et punkt på lista. Nyter man den tingen i seg selv når man gjør det, eller gjør man det bare for å krysse av et punkt til? Hvis alt planlegges på den måten, vil ikke til og med koselige ting føles litt konstruerte?  Jeg tenker høyt og vet ikke, men kom gjerne med innspill hvis dere har meninger om dette. Jeg snakker bare for meg selv nå, nettopp fordi dette er så subjektivt, så da vet jeg jo samtidig at det er mange som finner mening i slike lister. 




Jeg merker det også når jeg er på reise. Klart man leser guidebøker, surfer rundt på nettet og finner morsomme ting å gjøre eller se, eller man kan notere ned haugevis av tips fra en blogg - jeg lager jo lange reiseinnlegg selv her i bloggen og vet at flere følger dem (det var noen som skrev på Instagram nylig at de hadde gått i Glamourbibliotekarens fotspor i Paris nå i sommer; jeg føler meg som Hemingway, haha!) - men for min del liker jeg også veldig godt å vandre på måfå, plukke opp tips underveis, la tilfeldighetene avgjøre. (Det kan selvfølgelig også ha noe å gjøre med at jeg ofte reiser tilbake til steder hvor jeg er godt kjent og har gjort unna alle mustene for lenge siden). Det er for eksempel ingen norske dameblader som tipser om Delacroix-muséet i Saint-Germain, hvis ateliér vi strandet i under en vanvittig regnskur i fjor vår. Sånt finner man tilfeldigvis når man rusler rundt, har god tid og kan ta avstikkere i alle retninger akkurat som det passer en. Uansett - det er heldigvis ikke noe enten eller, jeg bruker jo guidebøker hele tiden, de hjelper meg til å finne vegetarrestauranter og muséer og alt mulig bra, men å ha lange lister over butikker/kaféer/steder man skal besøke i løpet av en reise, det har jeg sluttet med (korte lister er noe helt annet). Jeg må ha rom og frihet til å oppdage steder jeg kommer over på min vei, uten å kjenne på stresset over at en eller annen butikk på den andre siden av byen stenger om en halvtime. Jeg liker veien-blir-til-mens-man-går-tanken når jeg er på reiser, gjøre sine egne oppdagelser og opplevelser. Ikke slavisk følge andres allerede opptråkkede stier. Vi må kunne tilbringe en hel dag i en park uten å føle at vi går glipp av masse greier som vi egentlig hadde på lista. Mao, på reiser vil jeg ikke ha timeplaner i noen stor grad. Vi går som regel på flere konserter, hvis tidspunkter vi ikke kan endre på, og det holder i massevis. (Obs! Dette kommer av erfaring)   - Og mine blogginnlegg er egentlig ikke tenkt som noen reiseguide for andre, det er bare en oppsummering av det jeg selv har opplevd. Guider får andre ta seg av, de som er profesjonelle på området. På den annen side er det jo hyggelig at mine lesere blir inspirerte, det er jo litt av poenget med denne bloggen! Men målet mitt har alltid vært å inspirere andre til å finne sine egne greier. 





Tilbake til leselister: Det var noen som spurte om Rory Gilmore Reading Challenge her om dagen, siden jeg liker Gilmore Girls. For ti-tolv år siden hadde nettsidene til Warner Bros et eget forum/bokklubb for disse bøkene som Rory leser i serien, og det var morsomt å følge med på det innimellom. Jeg leste en del av bøkene også, de fleste av dem er jo store klassikere som man bør ha lest. Det var fint å få et dytt, og serien motiverte virkelig til lesing (og gjør det fremdeles). Nå i ettertid, mange år etter at serien er over, eksisterer det mange sider på nettet som tar for seg bøkene fra serien, men av en eller annen grunn tar de også med bøker som bare nevnes, som det refereres til i en bisetning, eller til og med filmer basert på bøker og som ikke har noe med Rorys leseunivers å gjøre i det hele tatt (for Gilmore-kjennere: "The Yearling" står på disse listene.. you get my point). Den opprinnelige lista, altså over bøker som Rory faktisk leser, eller har lest, finner jeg ikke lenger. Det er faktisk litt synd, for det er en liste jeg kunne ha tenkt meg å titte innom i blant, innimellom alt annet jeg leser. (Jeg får lage den selv!)

Kort oppsummert: 
Pakkelister, huskelister og handlelister = topp, fordi da glemmer man ikke viktige ting man trenger 
Lister over fine ting = topp, fordi man setter ekstra pris på de fine tingene på den måten
Leselister = ambivalent; funker om det ikke er noe tidsaspekt, og om man kan endre den hele tiden
Rangerte lister over favoritter = helt umulig
Lange lister over ting/steder/gjøremål på en reise = ikke så bra, strikt timeplan er ikke ferie for meg
Lister over ting man må gjøre før man dør = meningsløst

Nå har jeg til og med kommet fram til en erkjennelse: Jeg har mange, mange, mange, MANGE ting i hodet som jeg sikkert kunne ha skrevet ned på lister. Det er virkelig ikke mangel på planer og idéer, så langtifra. Det bobler over. Men med en gang de kommer ned på papiret og blir "formaliserte", endrer de kvalitet fra "morsomme greier jeg kan gjøre en eller annen gang i framtiden når det passer seg sånn" til "ting jeg bør gjøre - og helst så fort som mulig sånn at jeg blir ferdig med dem". Med andre ord: Lange skrevne lister = plikt. Det gir meg assosiasjoner til jobb og skole! Jeg liker heller å ha idéene surrende rundt der oppe, for om jeg glemmer noen i blant, dukker de opp igjen og da blir jeg glad på nytt: "JA! DET skal jeg jammen gjøre." Noe noterer jeg naturligvis ned for å huske det, men ikke i lange lister. 

Dette kom jeg fram til akkurat nå, hehe, og det er altså hvordan det er for meg. Nå vil jeg gjerne høre deres tanker om saken, for jeg antar - og håper - og vet - at alle har helt forskjellige oppfatninger omkring dette, og sånn skal det være!

P.S. Minner igjen om innlegget om å stresse ned, siden ordet stress ble nevnt en del ganger nå!






23 kommentarer:

  1. Maja13:02

    Takk for svar på Rory Gilmore-spørsmålet mitt! :o) Og takk for interessante tanker omkring lister, jeg kjenner jo at jeg har det litt på samme måte selv om jeg liker å skrive lister over morsommer gjøremål jeg har tenkt å få til. Men det er faktisk sant at jeg blir litt stressa når jeg ikke rekker gjennom lista på ei uke. Ha en fin søndag, Glamourbibliotekaren!

    SvarSlett
  2. För minnets skull noterar jag i bok eller mobil författare, böcker, filmer etc men bara för att komma ihåg dem. På min blogg hade jag ett tag en kulturtoppen i slutet av månaden men jag började tänka lite,för mycket på det jag valde bort för att det skulle kännas bra. En period provade jag månadslistor men fäste mig mer vid det jag inte gjorde an en eller annan anledning (fast jag istället gjort andra lika fina och nyttiga saker...). 100 saker att göra innan jag dör har jag också försökt lista, men trots att jag vet att jag vill göra många saker blev listan ganska kort, kanske för att det som hamnar där på något vis dör för mig. Så nu håller jag mig inte längre med listor, något jag inte reflekterat över förrän nu.. Däremot kan jag av någon anledning finna nöje i att läsa andras listor..

    SvarSlett
  3. Anonym13:54

    Eg har mange like tankar om lister, men eg prøver meg alltid på to-do lister i heimen. Eg liker ikkje husarbeid og finn stor glede i å kunne stryke noko av ei liste, men det er ikkje alltid motivasjon, også er det alltid så mykje anna som burde eller kunne gjerast. Men eg prøve nok nå igjen, nå når hausten kjem med nye rutinar.
    Rory Gilmore lista hadde eg satt pris på om plutseleg kunne ha dukka opp, der er det nok ein del interessant ja :)

    SvarSlett
  4. Maja: Takk det samme! :)

    Hermia: Jeg burde egentlig notere flere forfattere, bøker og filmer, men glemmer det, haha. Helt enig i at ting kan "dø" straks det handler på en liste.

    AnneLiv: Å stryke noe fra en liste er liksom regnet som en motivasjon, men om man har tjue ting igjen på lista er det tungt å gå videre. Jeg fikser ting når jeg ser dem og blir påminnet dem istedet. Vasker til helga på en mandag, for eksempel :) (vasker til helga som var, rettere sagt)

    SvarSlett
  5. Anonym15:16

    Pakkelister - ja. To do lister ok så lenge det er to do idag! Jeg har skrevet lister over leste bøker i tre år - nærmest for å sjekke om jeg virkelig leste så mye, men det er nå stadfestet og dokumentert så det trenger jeg ikke gjøre lenger. Handlelister er et must for det er så kjedelig å glemme en viktig ingrediens når man skal lage middag. Hva-jeg-skal-gjøre-før-jeg-dør-lister? Nei takk - ikke for meg. Ellers lovpriser jeg denne fantastiske sommeren som vi er inne i og storkoser meg!!.mette

    SvarSlett
  6. Ah ja, jeg er enig med deg. Så fort det kommer på en liste, så blir det en plikt. Og det betyr vanligvis at jeg unngår å se på den, hehe. Men jeg har en rotete og veldig uorganisert notatbok som fanger opp forfattere, titler, stikkord og så videre, og så setter jeg det av og til i to-read-hylla på goodreads også. Eller på wishlist på amazon, sånn at jeg finner det igjen senere.

    SvarSlett
  7. Mette: Lister over hva man har lest er jo veldig lurt - jeg bruker min kategori "Glamourbibliotekaren leser" på den måten, og det er kjempenyttig!

    Nienna: Samme her, haha! Jeg har et par svært uorganiserte notatbøker jeg bruker innimellom - sist da jeg var i Paris i mai og hadde notert ned adressen til restauranten der jeg hadde booket bord. I den boka stod det mye som det var morsomt å se igjen! Fragmenter jeg måtte gruble lenge for å forstå noe av :D

    SvarSlett
  8. Flotte liste-tankar. Lister er gode greier, heilt til ein ikkje greier å følgje opp det som står på listene, og då vert det nærast eit nederlag med lister. Men, det kan og vere underhaldande. Eg fann att ei liste eg skreiv då eg gjekk siste året på ungdomsskulen, og eg hadde skrive opp alle songane eg skulle fordjupe meg i. Eg trur ikkje eg kom så langt på den lista, og no er det ikkje så fristande å ta den opp att- ikkje akkurat musikk eg vil høyre på no....:)
    Ha ein framleis fin søndag vidare, og ei fantastisk veke :)

    SvarSlett
  9. Karifuzz: Å ja absolutt, denslags lister kan være underholdende! Hehe.

    SvarSlett
  10. Anonym10:26

    Fikk en sånn "tusen ting du må gjøre før du dør"-bok til jul en gang, noe av det dummeste jeg har sett. Det ble mye moro ut av den da, høytlesing på hyttetur med jentene, hvor vi forsøkte å forestille oss hvordan vi skulle utføre noen av punktene. "Take a lover" var et av dem, husker jeg. Og fallskjermhopping, som du nevnte. Vi vurderte seriøst å skrive brev til forfatterne og spørre dem hvem som egentlig var målgruppa! he he

    SvarSlett
  11. Hei!
    Som eier av Listebloggen kan jeg liksom ikke la være å kommentere litt her. Etter å ha lest innlegget både to og tre ganger, og sett kommentarene over, er jeg fremdeles litt usikker på hva det konkluderes med. Jeg leser det sånn at dere synes lister er stressende og krever noe av dere, men at dere likevel synes at lister er fine greier.

    Selv har jeg ørten leselister jeg forholder meg til sånn passe løst. Når jeg er på loppis, så bruker jeg lista til å lete etter bøker. Finner jeg noe annet på veien, er det ok. Jeg *må* jo ikke følge listene slavisk; de er kun til inspirasjon. Ta f. eks Rory Gilmore Reading Challenge-lista. Den inneholder 338 titler (og selv om serien omtaler filmversjonen av The Yearling, så er denne basert på en bok; som så mange andre filmer er), og jeg tror ikke alt er like interessant. Men jeg har funnet ut at mange av titlene passer svært godt med min litterære smak, og bruker lista på samme måte som andre bruker bokanmeldelser i aviser/magasiner/bokhandlere osv.

    Jeg har også en laaaaang liste over filmer jeg vil se. Denne oppdateres jevnlig, og er til hjelp når jeg skal bestille dvder på biblioteket, ta opp fra TV eller streame en film. Etter snart ti år med studietid, superlange arbeidsdager og noen år med små barn, har jeg ikke hatt anledning til å gå på kino. Da er det fint med en liste hvor jeg fører opp de filmene jeg har gått glipp av. Ellers har jeg også lister over restauranter jeg vil spise på (jeg kommer aldri på noe annet enn Olivia når jeg må komme på noe på sparket), reisetips (bloggen din var fantastisk før vårens New York tur når vi ville ha noe annet enn det som står i guidebøkene – bokhandlerne i Williamsburg, f.eks.) og ønskelister.

    Jeg lever nok et ganske annerledes liv enn deg, Glamourbibliotekaren. Med mann og to (relativt) små barn, kommer ofte min egen tid i siste rekke. Da er det ganske ok å ha en liste over ting jeg har lyst til å gjøre ila sommeren, og sette av tid til å prioritere dette. Ved å sette opp sånne lister har jeg funnet tid til å gå på museum, dra på kino, drikke afternoon tea på Bristol og melde meg på kajakkurs. Hvis jeg ombestemmer meg, eller ser at tiden ikke strekker til, er det ok. Da kan jeg enten la det være, eller føre det opp på neste liste. Jeg stresser ikke med å få lest Kristin Lavransdatter, liksom. Det kommer en dag i morgen også.

    I tillegg til alle disse mer eller mindre praktiske listene, lager jeg lister over ting jeg liker, ting jeg gleder meg til, ting som har skjedd i dag, steder jeg drømmer om å reise til osv. At jeg bruker formatet «liste» gjør ikke disse tingene mer stressende enn om jeg hadde skrevet det i tekstform. I alle fall er det ikke sånn for meg…

    SvarSlett
  12. Anonym: Hehe, høres moro ut! :) "Take a lover", det er kanskje ikke alle som er helt i målgruppa nei!

    Anaruh: Tusen takk for langt og grundig svar, det var akkurat en sånn redegjørelse jeg håpet noen listeglade kunne komme med! Jeg er ikke sikker på hva det konkluderes med selv, innlegget bærer preg av stream of consciousness og var et forsøk på et svar til bloggleser Therese som spurte om mitt forhold til lister i etterkant av forrige spørrerunde. Og da måtte jeg tenke - og skrive mens jeg tenkte. Utifra det du skriver virker det jo absolutt som at lister fungerer ypperlig for deg, og det er jo kjempebra! Så lenge to-do-lister føles inspirerende og motiverende, gjør det lettere å disponere tid og ikke bidrar til stress, er det jo bare å kjøre på! For meg er det gjerne motsatt, og jeg var interessert i å høre om noen tenkte som meg (og at jeg tenker som jeg gjør er nytt for meg, for jeg har aldri reflektert omkring det før) - og om noen hadde helt motsatt erfaring, og det har jeg fått eksempler på nå. Og du har til og med en blogg dedikert til lister, så da er du i allefall rette person til å eksemplifisere god bruk av dem! :) Takk for svar igjen!
    (p.s. hyggelig å høre at bloggen kom til nytte i New York!)

    SvarSlett
  13. :) Jeg har alltid vært et listemenneske, men dette innlegget satte jo igang noen tanker... Fant ut at jeg sjelden lager lister over ting jeg vet jeg ikke klarer å komme gjennom på den tiltankte tiden, i alle fall!

    Og som du sier - for meg hjelper listene til å prioritere ting jeg har lyst til å gjøre, i en hverdag fylt med (kjedelige) ting som må gjøres... Men du kommer aldri til å finne "take a lover" på mine lister - haha! Her snakker vi mest om å se den nye Woody Allenfilmen (på kino nå, ikke når den kommer på dvd om noen måneder), bake eltefritt brød og huske å finne fram de teene jeg synes passer når det blir høst. Jeg legger liste ganske lavt, som du ser.

    Ellers kan jeg jo også si at mange av titlene på filmlista mi er hentet fra filmkategorien din her på bloggen, og sikkert en del bøker, musikk, hagetips osv. Takk for en kjempefin blogg - det er alltid et høydepunkt å lese nye innlegg :)

    SvarSlett
  14. Elisabeth11:41

    Interessant innlegg! Og JA, jeg stemmer for at du lager en ny Rory-liste, jeg har også lett etter den gamle lista som kun inneholdt bøkene hennes! Når det gjelder lister er jeg nok langt inne på den positive siden, jeg har (som Anaruh nevner over her) minimalt med tid til meg selv, og finner lister til stor hjelp når det handler om å disponere og prioritere. Lister over bøker jeg ønsker å lese har jeg til enhver tid, og som Nienna har jeg også ønskelister hos Amazon og andre nettbutikker. Som AnneLiv finner jeg glede i å stryke punkter på husarbeid-lista.. men jeg forstår samtidig hva du mener, Glamourbibliotekaren, for mannen min, og delvis søsteren min, har snakket om det samme. At lister kan bli stressende. De liker kalendere med blanke ark og rom for spontanitet, jeg liker fulle kalendere og en aktiv hverdag! Heldigvis fungerer det fint for meg, og på lista mi for i dag står det "Sitte i hengestolen min og lese avisa". Helt greit for meg! :-)

    SvarSlett
  15. Therese12:08

    Så morsomt at du svarte på spørsmålet mitt selv om jeg egentli var for sent ute til spørrerunden! Og det var et grundig svar også :-) morsomt og lese kommentarene her også, noen er listegale som meg, andre er det motsatte. For meg blir aldri lister stress, og jeg er så glemsk at jeg ikke klarer og huske noe som helst uten å skrive det ned, så jeg har en hel haug apper på telefonen min som jeg til stadig fyller opp med ting jeg må huske. Men jeg er glad i notisbøker også! Takk kjære glamourbibliotekar, dette var interessant å lese.

    SvarSlett
  16. Anaruh: Takk for hyggelige ord om bloggen! :) Sikkert lurt å legge lista lavt mht lister, det er vel det jeg aldri klarte den gang jeg skrev gjøremålslister. Derav behovet for å frigjøre meg fra dem :) Må også oppklare følgende, siden du etterlyste en klar konklusjon i din første kommentar: Når jeg i går satt og tenkte igjennom Thereses spørsmål, kom jeg jo fram til at lister kan være så mangt. Derfor måtte jeg skille litt mellom de ulike typene (som du ser i oppsummeringen mot slutten av innlegget). For meg funker noen bra, mens andre virker helt mot sin hensikt. Ikke noen klar svart-hvit konklusjon, mao :)

    Elisabeth: Dagens plan høres flott ut :) Takk for kommentaren din! Bra å høre at lister fungerer bra for deg!

    Therese: Beklager bare at det tok sånn tid! Skjønner at lister er et bra hjelpemiddel når man er glemsk ja, da er det jo helt nødvendig. Takk for spørsmålet ditt, håper du er fornøyd med svaret! :)

    SvarSlett
  17. Stine Arkeologine13:50

    Morsomt å lese både dine og andres forhold til lister! De kommer nok mye an på livssituasjon, jeg for min del har ingen andre assosiasjoner til ordet 'liste' enn at det er et praktisk hjelpemiddel som får hverdagen til å fungere. Det betyr ikke at jeg er hundre år eller en veldig kjedelig person, bare at jeg er alene om så mye ansvar at om jeg kutter ut gjøremålslistene faller livet mitt sammen. Alle andre ting er det deilig å bare la sveve fritt uten noen bestemte formater! (men andres lister over fine ting f.eks. leser jeg gjerne, det er morsomt!).

    SvarSlett
  18. Jeg er veldig glad i lister for å huske det jeg skal gjøre, og synes de kan være kjekke for å få påminnelser eller inspirasjon iblant, men jeg er ikke glad i de som dominerer eller demotiverer. Enig i mye av det du skriver, med andre ord!

    SvarSlett
  19. Stine Arkeologine: En nødvendighet i blant, helt klart, pakkelister gjør at kofferten min ikke sprenges når jeg skal reise :) Ellers liker jeg at det svever fritt; bra ordvalg! :)

    Synne: Der oppsummerte du i én setning det jeg brukte ca hundre på å prøve å si. Haha!



    SvarSlett
  20. Nei, det der er den samme som florerer overalt - en liste over alle bøker (og filmer basert på bøker) som det refereres til i serien, i tillegg til de Rory leser. Den lista over bøkene hun faktisk leser - eller de snakker om at hun har lest - er kortere :)

    SvarSlett
  21. Glamourstudinen16:56

    Endelig noen som rytar från! Alt skal være så j... strukturert, selv morsomme ting, jeg blir sprø. og alltid skal det deles inn i et spesielt antall, som om alt kan systematiseres i faste tall. "Fem tips til billigere forsikring!" "Ti bøker du MÅ lese!" "Tre steg til fastere lår!" Hva med alle ting som ikke kan puttes inn i system på denne måten? Hater slike besserwissertips i magasiner, blir forbanna bare jeg tenker på dem. Har trøbbel nok med å forholde meg til pensumlister!!

    SvarSlett
  22. Glamourstudinen16:56

    (neida, det siste der var tull. Pensumlister er et gode. På sin måte. Hater dem litt..)

    SvarSlett
  23. Haha! Takk for morsom kommentar! :D Enig med deg, dog er du freskere i språket enn det jeg er :D

    SvarSlett

Takk for din kommentar!