tirsdag, januar 10, 2006

"Den heta bibliotekarien"

I det svenske bladet Plaza Kvinna var det nylig en artikkel om at bibliotekar-stilen er i full fart på vei inn. De ramser opp bibliotekarer på film (Kate Winslet i "Eternal sunshine of the spotless mind", en bibliotekar/vampyr e.l. i "Buffy", og Rachel Weisz i "Mumien"), de skriver om supermodeller som bruker briller både på catwalk'en og privat, og at Johnny Depp stod på gjestelista til bokfestivalen i den bittelille byen Hay-on-Wye i Wales .

Først tenkte jeg hurra for at min yrkesgruppe nå kan ses på som glamorøse i seg selv. (Glamour stod ikke i høysetet blant foreleserne på skolen den gang jeg gikk der, noe som var grunnlaget for starten på min glamourbibliotekar-tjeneste og -misjon i år 2000.) Men så enkelt er det nok ikke...

Myten om bibliotekaren som en selvutslettende grå mus er nok på vei bort, men enhver har vel opplevd å få spørsmålet "Hva lærer dere på den skolen da? Å si hysj?" når man møter nye mennesker i festlig lag. Myten opprettholdes ved at man nevner den, sånn som jeg gjør nå, istedet for å ignorere den. Man behøver ikke å bekjempe den aktivt - just ignore it. Jo mer forbanna man blir når noen maser om hårknuter og briller og hyttende pekefingre, jo sterkere blir den.

Så hva er best/verst - å gjøre bibliotekarmyte-stilen til mote, virkelig stå for det og rope til verden at "ICH BIN EIN BIBLIOTHEKAR!", eller å være en bibliotekar som uavhengig av myten følger alle trender man vil; jeans eller Manolo's - og på den måten motbevise at bibliotekarer er gråe mus - men samtidig fjerne/fornekte den (muligens kunstige) fellesnevneren som symboliserer vår yrkesgruppe - nemlig nerdestilen? Jeg har ingen aning. Denne artikkelen hyller bibliotekarstilen, men bidrar samtidig til å opprettholde myten. Den anbefaler å ha håret i knute, eller ennå bedre: I "kringler" (!) ved ørene.

Jeg identifiserer meg i grunnen ikke med en stil som ifølge noen mennesker følger yrket mitt - jeg er fri til å ha en stilen jeg vil, jeg er meg selv uansett om jeg er bibliotekar eller jurist - men når det er sagt, er det jo mange fine motereportasjer med drakter og briller og kitten heels for tiden da...

Briller er moderne, det forbindes med å være intellektuell, og det forbindes med å være bibliotekar. Selv trenger jeg faktisk et par.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej alla Librarian Girls!

Jag håller med om att det är viktigt att man inte fastnar i stereotyper: bibliotekarier är tråkiga tanter i kofta, forskare är rufsiga farbröder i lappade byxor från 70-talet. Men när de nu redan finns där, så kan man skoja om dem!

Stickade tröjor och glasögon kan vara både praktiska och snygga. En glamourös bibliotekarie kan använda dem som accessoarer i en stil som kan vara både elegant, sexig eller bohemisk.

När ni glammiga bibliotekarier känner er orättvist behandlade, skänk då en tanke åt mig och alla andra civilingenjörer i Teknisk Fysik. Vad tror ni att folk ser som vår typiska klädsel? Jo, en sliten T-shirt med ölreklam, och jeans med knän! Vilken fin image vi har, eller hur...

Glamourbibliotekaren sa...

Godt poeng - briller og skjørt er uansett mer glamorøst enn t-skjorter med øl-reklame! Vive la bibliotekar-mote!

Populære innlegg