torsdag, november 30, 2006

Glamourspørsmål fra leser: Julemusikk?


Kjære Glamourbibliotekar! Hva skal vi fylle våre ører med i desember? Musikksamlingen vår er nokså begrenset når det kommer til juleklassikere. Det finnes en sviskesamling med klassisk musikk, Grex Vocalis' juleplate, og til nøds kan man sette på soundtracket til LA Confidential som iallefall har en nydelig julelåt av Chet Baker. Vi har også en fin singelplate med David Bowie og Bing Crosby (Little Drummer Boy?). Yndlingen vår er Phil Spectors juleplate. Har du noen yndlinger du vil dele med oss? Julemusikk for alle stemninger søkes! Førjulshilsen Kristine :-)


Ah, music to my ears!
Det som ofte er felles for juleplater, er at de varierer veldig i stemning og låtvalg. Jeg og en venninne har år etter år laget egne samlinger av julemusikk, omhyggelig plukket ut og satt sammen til det perfekte soundtrack, etter å ha hørt igjennom hundrevis av plater. Så vår indre krins (innenfor opphavsrettslovens grenser) kan dermed høre de vakreste melodier som perler på en snor, noe man ikke kan ta for gitt når man setter på en juleplate. Men når det gjelder vanlige utgitte album, der det er minst mulig irritasjonsmomenter innimellom, kan jeg anbefale følgende:

*The Singers Unlimited - Christmas
*
Vince Guaraldi - A Charlie Brown Christmas
*
Ella Fitzgerald - Ella wishes you a swinging Christmas
*
Peggy Lee - Christmas with Peggy Lee
*
Christmas with the Rat Pack

*Frank Sinatra - the Christmas album
*Dianne Reeves - Christmas time is here
*
The Verve Christmas album (samling av div. jazz fra labelen Verve)
*
Carpenters - Christmas collection

*Elvis - White Christmas
*
South Park - Mr Hankey's Christmas Classics (for den som er South Park-fan)


Klassiske:
*
Bach - juleoratoriet med John Eliot Gardiner
*
Bach - julekantater med John Eliot Gardiner
*
Händels Messias med Trevor Pinnock og Anne Sofie von Otter
*Rolf Lislevand - Jul i gammel tid
*Polyphony - A christmas present


Ellers er det jo koselige plater av typen Bing Crosby, Doris Day, Nat King Cole.. og hvis du vil ha kormusikk, finnes det mange fine engelske korplater - King's singers, King's college Cambridges kor, Westminster Cathedrals kor osv. Av norske ting kan jeg anbefale Oslo Domkors juleplate og Bugge Wesseltofts "It's snowing on my piano".


Styr unna disse "absolute"-samleplatene - der er det ingen gjennomført stemning i det hele tatt. Det eneste de er bra for, er enkeltlåter av typen "Last Christmas" med Wham, "The Christmas song" med Mel Tormé, og "Little drummer boy" med Bowie og Bing som du nevnte - som du da heller bør plukke ut og sette sammen til egen spilleliste.

Håper du finner noe du liker!

mvh Glamourbibliotekaren
Update:
De har Ella Fitzgerald på Platekompaniet på Oslo City til 99 kr akkurat nå. De har også Sinatra-plata der til en rimelig penge, og Bing Crosby til 79, så jeg.


1 kommentar:

Anonym sa...

Tusen takk! Du har truffet blink med denne lista, jeg vil like det meste :-)! Jeg skriver den ut og tar den med på juleshopping. God førjulstid!

Populære innlegg