mandag, januar 08, 2007

Glamourspørsmål fra leser: Klassisk musikk

Magdalena in all her beauty


Hei!
Du virker å være musikkbevandret, og har du dermed noen tips å komme med når det gjelder klassisk musikk? Dette til en "nybegynner" som ønsker å starte en samling med klassisk musikk. De store kjente verkene skal selvfølgelig inkluderes, men de er jo utgitt i uendelige innspillinger med ulike orkestre etc. Har du en egen 10 på topp liste (eller 100 på topp for den del) over "must haves"? Da innenfor alle sjangre av klassisk musikk, det være seg symfonier, kor, pianokonserter - nytt og gammelt etc, etc. Etter hvert vil jeg nok finne ut hvor hovedtyngden vil ligge. Til jul kjøpte jeg meg Bachs juleoratorium (Gardiner) - samt nøtteknekkersuiten med New York Ballet Orchestra. Jeg ønsker å sitte igjen med gode kvalitetsinnspillinger, med kjente og/eller dyktige utøvere. Om du ikke selv har tips å gi meg - har du kjennskap til "lister"/anbefalinger som evnt. ligger ute på nettet e.l.? Har søkt litt rundt, uten å finne det jeg leter etter.


Hei!
Klart jeg kan hjelpe deg! Dette er noe av det morsomste jeg vet! Men det er nesten en umulig oppgave. Jeg måtte rive meg løs fra cdhylla... og de jeg nå lister opp, er ingen kanon eller fasit - det var de jeg tenkte på umiddelbart. Det er plater jeg absolutt vil anbefale uansett, og lista mangler flere sentrale komponister og verker - men et sted må man jo begynne.

Barokken:
BACH - den største av dem alle: du gjorde helt rett i å kjøpe Gardinerversjonen av juleoratoriet; den er blant de beste. Du kan bare fortsette med Gardiner, for han har jo spilt inn alle kantatene også. De kommer ut med jevne mellomrom og alle er like fine.
Flere Bach-tips:
*Magdalena Kozena - "Bach arias". Det finnes ingen nydeligere Bacharieplate enn denne. Kozena er i verdensklasse på barokk!
*Fiolinkonsertene (og særlig dobbelkonserten i d-moll) med Andrew Manze.
*Goldbergvariasjonene med Glenn Gould fra 1981. Dette er en klassiker. Han spilte den inn i 1955 også, men denne fra 1981 er helt spesiell. (Apropos, alle jeg kjenner, er det noen som husker å ha lånt denne av meg? Har ikke sett den på veldig lenge... husker ikke hvem som lånte den...). Får du lyst på flere plater med Glenn, gå for f.eks. de franske suitene.

(Andre barokkverker som kan være fine å ha i hylla: Händels Messias, kantater og konserter av Vivaldi, klaververker av Scarlatti, noe av franske Lully... og Purcells Dido & Aeneas... )

Klassisismen:
*Haydns strykekvartetter med Mosaïque-kvartetten. Super strykekvartett, hørte dem live i sommer.
*Mozarts klarinettkonsert med Martin Fröst
*Mozarts Requiem er et must - her må du nesten bare høre igjennom forskjellige utgaver, jeg klarer ikke å si hvem jeg liker best. (Dog er Gardiner bra her også...)
*Beethoven-sonater med Pollini
(Annet: Mozarts klaverkonserter 9&18 med Andsnes, Beethovens trippelkonsert, Haydns messer)

Romantikken:
*Brahms' fiolinsonater med Augustin Dumay og Maria Pires
*Brahms' cellosonater med Rostropovich og Serkin
*Schumanns Dichterliebe med tenoren Ian Bostridge
*Schumanns Frauenliebe und leben med mezzosopranen Anne Sofie von Otter

*Chopins preludier op. 28 med Martha Argerich
*Griegs klaverkonsert i a-moll med Leif Ove Andsnes (2003-versjonen), med Schumanns klaverkonsert attpåtil (de to konsertene hører nærmest sammen)
*Rachmaninovs klaverkonsert nr. 1 & 2, også med Andsnes

(Annet: Glazunovs pianoverker, Schuberts impromptus, Chopins Nocturner, Puccinis operaer, Brahms' Deutsche Requiem, Tsjajkovskijs serenade for strykere...)
Senere:
*Debussys klavertrio, f.eks. med Joachim trio
*Faurés requiem med Matthew Best & English Chamber Orchestra
*Duruflés Requiem er som en oppfølger til Fauré sitt, f.eks. med samme utøvere

Ellers kan du jo kjøpe alt fra den fine labelen Hyperion...
(Jeg har jo ikke tatt med en eneste symfoni. Det var kanskje dumt. Men se etter innspillinger med dirigenter som Mariss Jansons, Simon Rattle, Claudio Abbado, Carlos Kleiber. Når det gjelder vokalverker, kan du se etter Philippe Herreweghe, René Jacobs, Ton Koopman - i tillegg til Gardiner.)
Det er veldig vanskelig å bare anbefale noen få, men det er som sagt et sted å begynne. Så får du bare spørre på nytt om det er mer du lurer på! Amazon har bra utvalg på nettet, MDT også, og jeg bruker Presto Classical mye. 

Lykke til!

mvh
Glamourbibliotekaren.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en gang en dirigent som het Solti, som kanskje dirigerte Chicago Symfoniorkester? Og så lagde de en plate av Händels Messias, hvor Kiri Te Kanawa var sopransolist (husker ingen av de andre...) . Og den plata er helt suuuuper! Når Kiri synger "Rejoice greatly", får jeg lyst til å trippe og hoppe rundt. Det går så lett og raskt, hun har så tydelig diksjon og det er sånn LIV i satsen! Dessverre eier jeg ikke plata sjøl, og husker som starten indikerer ikke helt hvilken utgivelse det kan være snakk om. Jeg fikk Händels messias i julegave for lenge siden, men det var med tysk tekst, og Ingrid Bjoner var sopransolist. Det er biiiiittelitt forskjell på Ingrid og Kiri når det gjelder... eh, vel: spenst.

Så Glamourbibliotekarmusikkgeniogorakel: hva het den plata med Solti og Kanawa og et (amerikansk?) symfoniorkester, og hvilket plateselskap har gitt den ut?

Glamourbibliotekaren sa...

Solti, ja. En stor mann. Hans Messias med Kiri er som du sier med Chicago symfoniorkester og -kor, og ble utgitt på Decca i 1985. sånn ser den ut.

Messias på tysk er ikke noe man hører hver dag. Tror den du nevner er fra 1963.. Sier nok litt om forskjellen i tempo og liv, ja.

Anonym sa...

En ting til: Det er selvfølgelig fint å ha plater som er vel ansett, og som har fått fine anmeldelser etc. Men det aller viktigste er at man sjøl liker platene! Nei til snobberi, også innenfor klassisk musikk:-) Jeg råder alle til å sjekke ut musikkavdelinga på biblioteket sitt, låne og lytte litt på platene før man kjøper dem sjøl. Kanskje syns du faktisk Naxos-plata med totalt ukjente orkester og solister var kjempefin? Og da spiller det vel ingen rolle hva plata koster eller hva en eller annen musikkanmelder mente om den?

Anonym sa...

Mine favoritter som nybegynner innen klassisk var Mozarts "Trylleflöyten" fra Deutsche Grammofon. Den beste innspillingen som er gjort!
Og litt nyere musikk som også er klassisk i stilen er Gustav Holst: "Planetene." Her vet jeg ikke hvilken innspilling som er best, dessverre.

Glamourbibliotekaren sa...

Fruen: Naxos har veldig mye bra; de er innovative og gir ut mye som man ikke får tak i ellers. Jeg er enig med deg i at man ikke behøver stole blindt på anmeldere eller "hyper", for det er smak og behag som gjelder her også. Men anmeldelser og musikkblader er en kjempeanledning til å få presentert nye plater, som man deretter kan sjekke ut selv. Og det er ofte en grunn til at enkelte plater får mange priser og blir skamrost, det må man heller ikke glemme. Man gjør jo seg uansett opp sin egen mening etter å ha hørt platen. Ved å høre på mange forskjellige innspillinger og lese anmeldelser, lærer man mye og kan sammenligne selv, man danner seg egne meninger og utvikle smaken sin.

Det viktigste er å være nysgjerrig, lytte til nye ting, finne ut selv hva man liker og ikke - og det gjelder all musikk.

Anonym sa...

Jeg vil anbefale "The art og Cecilia Bartoli". Dette er en samlecd med det fineste av bla Handel, Mozart og Vivaldi. En fantastisk plate å starte med da du får en liten smakebit fra de ulike komponistene.

Anne

Glamourbibliotekaren sa...

Absolutt, Bartoli er suveren. "Chant d'amour" er også veldig fin - der synger hun kun franske komponister; mest Bizet, men også Delibes, Berlioz og Ravel. Denne du nevner inneholder jo mye barokk også, og hun er jo bra på de fleste genre.

Populære innlegg