mandag, april 23, 2007

Handleposer


Det er helt klart miljøbevissthet har blitt mer trendy - vi ser det f.eks. på økt fokus på fairtrade og økologiske materialer, og som vanlig gjenspeiler moten hva man er opptatt av i samfunnet forøvrig. Jeg håper dette er en trend som holder seg til evig tid!

Her i Norge har vi jo brukt handleposer av plast i årevis; det er først de siste tre-fire årene at noen matbutikker har begynt med papirposer. Jeg vet ikke hva som er best i utgangspunktet, men selv resirkulerer jeg iallefall papirposene og det føles litt bedre...

I USA har de brukt papirposer i mye større grad. De resirkulerer nok ikke i samme grad som oss, og de er dessuten mange flere mennesker, så EPA (Envronmental Protecton Agency) oppfordrer sterkt til å kutte antallet papirposer og heller bruke gamle poser om igjen - eller bruke tøyposer.
Her er en side hvor man kan lese mer om denne saken - og kjøpe forskjellige typer poser som holder lenge.

Det må jo nevnes at en spesiell tøypose har blitt ekstremt populær i år - nemlig Anya Hindmarch sin
"I am not a plastic bag" som har blitt observert i hånden på diverse kjendiser. Utsolgt på et blunk, naturligvis, i og med at den kostet bare fem pund. Det vil si - på eBay gikk den for skyhøye summer, naturligvis. Point lost.

7 kommentarer:

Kaisa sa...

I Australia hadde mange butikker tøyposer i stedet for plastikkposer. De er glemrende til f.eks. strandturer, siden de er store og litt shabby.
Papirposene bruker vi til å samle papir som skal til resirkulering oppi. Veldig kjekt. Det går ca 3 uker Aftenpost (morgen og kveld) oppi en ICA-pose. Da er den full, og ikke altfor tung.
Problemet mitt er å huske på å ta med poser hjemmefra når jeg skal handle. Burde kanskje tatt med de handleposene jeg har ut i bilen, og prøve å ta de med inn i butikken når jeg handler på vei hjem fra jobb. Hjemme i skuffen gjør de dessverre ikke så mye nytte. (I hvertfall ikke før strandsesongen. ;) )

Fruen sa...

Det er kanskje ikke SÅ ille med plastposer, for de egner seg jo godt til resirkulering (blir ikke så skitne og sånn...). Men vi har vel aaaalt for mange av dem alle sammen? Finnes jo masse kule og fine tøyposer:-) Jeg pleier å ha et par liggende i bilen, og det hjelper litt på posestrømmen i alle fall.
Min mor truet med å innføre 10 kr i miljøavgift til alle som tok med nye plastposer inn i huset da posene veltet ut fra skapet hver gang noen åpnet døra... Kanskje et effektivt triks? Man kan koste på seg ekstra fine tøyposer av en evt. inntekt på dette;-)

d sa...

jeg digger handlenett. har altfor mange, og alltid en i veska. h&m selger en herlig gedigen lilla 80-talls tøyveske. har kjøpt to. en for kontoret, når jeg plutselig bare må ha yogurt, frukt, og andre snacks til lunskjen. da slipper jeg å samle på plastposer jeg ikke kan bruke på jobb.

Heidi sa...

Her i Montreal bruker nesten alle handlenett!

Glamourbibliotekaren sa...

Nemlig, plastposer lar seg "resirkulere" fordi man kan bruke dem mange ganger, men man har jo så MANGE av dem. De tyter ut av skuffer og skap. Handlenett er tingen, altså. Vi får gå foran med et godt eksempel, jenter! :)

Hege sa...

Det blir ekstremt mange plastposer hjemme hos oss også, men jeg prøver å være flink og leverer dem (alle?) på sånne returpunkter. De kan kanskje bli til fleecegensere :)

Hoover sa...

De som er interessert i tøyposer, kan se her: www.handleposer.net

Populære innlegg