fredag, september 14, 2007

Glamourbibliotekaren sparker


Som vanlig, jeg ønsker ikke å spre negativitet i denne bloggen, men ett sted går grensa.

Er det virkelig MULIG??


"Vi ønsker nå å slå et slag for den ”vanlige” folkelige norske festmusikken. Å skape et større mangfold* med flere farger og fasetter. Vi vil rett og slett forsøke å få fram flere nye ”folkeunderholdere”, artister som når det store, folkelige norske publikum."


Sitat fra NRKs nettsider om deres nye lørdagssatsning, "Lyden av lørdag". Tore Strømøy skal visstnok finne den nye Åge Aleksandersen (som om det ikke var mer enn nok med én Åge?).

Altså, lørdagsunderholdning skal visstnok være folkelig. Men bevare meg vel. Ordet "folkelig" har etterhvert fått et så negativt fortegn at jeg grøsser hver gang jeg hører det. Det betyr stort sett å holde seg unna alt som kan oppfattes som litt mer krevende og utfordrende for seerne. Unngå alt som på det folkelige språket vil kalles for "finkultur". For å ta ett eksempel - en arie er ok hvis den framføres av en amatør som helst ikke bør ha tatt en sangtime i sitt liv. DA kan man visstnok få lov til å bli imponert. Da er det folkelig.

Men tilbake til lørdagskvelden: Er det ikke mulig å lage et program som i løpet av sesongen ikke har DDE som gjester? Er det virkelig dette folk vil ha på lørdagskvelden? "Folk flest", "Det folk vil ha". Kampen om seere og jaget etter høye seertall driver tv-kanalene inn i et blindspor der man frykter kulturutrykk som regnes som smale - mens resultatet blir faktisk smalere enn noe annet. Bredden blir borte. Ironic.

Beklager NRK, som jeg egentlig liker best av alle, men lørdagskveldene mine får dere ikke i år heller. Først må dere innse at Folk Flest ikke nødvendigvis digger trønderrock.


* = Fat chance!

11 kommentarer:

Faustina sa...

You go, girl! Vi burde ha flere NRK-kanaler. En for Folk Flest, altså de som liker Tore Strømøy, DDE og whathaveyounot. En annen kanal for high brow kultur, og en tredje med Newton, dokumentarer, gode HBO-serier og slikt. Bare vent til jeg blir sjef for NRK.

Anonym sa...

NRK gjør visst mye rart for tiden. :(

http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/14/512104.html

Anonym sa...

Juristen er så enig, så enig! Jeg grøsser også av den "folkelige" profilen alle medier legger seg på, og kan ikke forstå at det er slikt "folket" vil ha. Hva skjedde med NRK Folkeopplyseren? Vi trenger alle å utfordres! Hva er galt med Dostojevskij, opera og dyptpløyende, seriøs journalistikk?

Glamourbibliotekaren sa...

For å presisere litt: Jeg krever ikke opera og Ibsen på lørdagskveldene - ikke på hovedkanalen i allefall - men det finnes da annet enn "jakten på den norske folkesjela" og oppgulp å sende?!

Anonym sa...

Du har i alle fall min fulle støtte, det positive er jo at det kan passe fint å kose seg med ei god bok lørdagskveldene :)

rita sa...

De kunne sende noen av fredagens programmer på lørdag i stedet.

I går var det både Lynley OG Sopranos, det er jo rene maraton fra kl åtte til halv ett på fredagskvelden. For mye å fordøye på en kveld.
Grosvold og Sopranos kunne vært flyttet til lørdag f.eks.

Har lenge klagd over det elendige tilbudet på NRK på lørdager, det blir ofte tl at vi leier en film istedet.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, det finnes jo mange alternativer, bøker og filmer og middagsselskaper og konserter og teater, det er ikke problemet. Jeg blir bare så irritert på slike utsagn a la "nå skal vi virkelig dykke dypt ned i den norske folkesjela, og hva finner vi der? Joo, trønderrock og folkelig kos!" - de har jo ikke gjort annet de siste årene... *sukk*

Anonym sa...

Faustina: Skisserer du ikke nå NRK1, NRK2 og NRK3? OK, det er ikke alle som får inn NRK3 enda, men det er vel konseptet deres.

Men jo, det hadde jo vært fint med litt mer interessante ting på lørdagskvelden. NRK har liksom puttet alt bra på fredag.

Anonym sa...

Folkelig er blitt synonymt med friksjonsfritt oppgulp. TV-kanalene er livredde for å utfordre oss. Nå begynner jeg snart å skrike om lisenspengene mine. Jeg satte på Grosvold fredag, og må si jeg gremmes! Når hun får en forfatter som Dag Solstad i studio, hva gjør hun - jo kommer med tullespørsmål om når han kjøpte ny dress sist.. Pinlig!! En god grunn til å slå av hele greia, grave litt i platesamlingen og finne frem en god bok.

Anonym sa...

Men damer, hold ut! Akkurat nå kommer det faktisk en bra ting etter Tore Strømøy på lørdagskveldene, nemlig Norsk Attraksjon! Dette kan tilsynelatende se "folkelig" ut, med programleder med det Oslofolk kaller interessant dialekt, i usedvanlig smakløs grilldress, og med mye klassisk Grand Prix-musikk. Men folkelig er ikke ordet,- programmet er tvert i mot fylt av kunnskap, folkeopplysning, vidd og vennligsinnet harselas med ukjente attraksjoner. F.eks tjernet i marka der Henny Moan udødeliggjorde "De dødes tjern"... Programmet har også utrolig lekker vignett-design, for de som er interessert i det. Lørdag kl. 22.35 på NRK1. http://www.nrk.no/programmer/tv/norsk_attraksjon/1.3399900

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Takk for tipset, dette har gått meg hus forbi. Skal sjekkes ut! :)

Populære innlegg