fredag, oktober 12, 2007

Glamourspørsmål fra leser: Musikk til studier


Heisann!
Jeg lette igjennom din ellers så velfylte og utrolig gode blogg, men fant ikke svaret på det jeg lurte på; derfor spør jeg her.
Det er av mange sagt og bevist at musikk skal ha en positiv innvirkning på konsentrasjonen, samt dempe stress etc mens man leser f.eks i studiesammenheng. Dette gjelder først og fremst klassisk musikk, og noen komponister mer enn andre. Deriblant Bach for å nevne en. Har du noen gode forslag til utgivelser, komponister mm som kan passe til dette formålet?
På forhånd takk for svar, og for en veldig morsom og lærerik blogg som jeg følger med spenning!
Mvh.
Glamourstudenten:)

Hei!
Musikk er helt klart bra for min konsentrasjon, men det er ikke alt som funker. Det må være en jevn rytme i det, og ikke så store variasjoner i dynamikk. Musikk med vokal/tekst bør unngås; det samme med voldsomme symfonier og dramatisk programmusikk. Hvis du holder deg til 1700-tallet, burde det gå fint. Du har helt rett i at Bach kan egne seg bra. Jevn rytme, ikke stigende og synkende hverken i tempo eller styrke, og ofte én og samme stemning i verket. Dessuten er det noe av det vakreste i verden... Jeg foretrekker å høre på kammermusikk i slike tilfeller, men orkestermusikk kan sikkert være like bra ettersom instrumentene da "gjemmer" seg litt bak hverandre og ikke stikker seg ut.

Prøv noen av klaverstykkene innspilt av Glenn Gould (Sony). De franske suitene er nydelige, de engelske likeså. Toccataene og invensjonene funker også. Han brummer litt i blant, så hvis du blir ukonsentrert av en og annen "ulyd", kan du jo kanskje satse på noen andre istedet. Angela Hewitt (Hyperion) sine innspillinger er fine, men litt mer romantiske (mye pedal). Hun har spilt inn "Das wohltemperierte klavier" nå. Andre innspillinger du eventuelt kan sjekke ut, er Murray Perahia (Sony) og Andras Schiff (Decca) sine. Pass på at du får pianovarianten - cembalo kan være litt vanskelig for konsentrasjonen for noen.

Ellers er jeg veldig glad i triosonatene til Bach, og gambesonatene også. Det finnes fine innspillinger f.eks. på plateselskapet Harmonia Mundi med Paolo Pandolfo og Rinaldo Alessandrini. Fiolinkonsertene hans på samme plateselskap med Andrew Manze som solist er vidunderlige...

Mozart er like bra å studere til! Symfoniene, klaverkonsertene, klaversonatene ikke minst - og kanskje noen av strykekvartettene og serenadene. Maria Joao Pires spiller veldig fint piano. Mosaïquekvartetten spiller fint - disse har også gjort Haydn, som helt sikkert kan funke bra til lesing. Andsnes har en fin plate med noen av Haydns klaversonater. Hans innspilling av Mozarts klaverkonserter nr 9 og 18 med Det Norske Kammerorkester er kjempefin.

Jeg kan på det varmeste anbefale den lille butikken Aktiv Klassisk i Øvre Slottsgate hvis du bor i Oslo - ellers sender de plater i oppkrav også. Dessuten har de masse på f.eks. Amazon.co.uk.

Håper du finner noe som passer deg!

Mvh Glamourbibliotekaren

5 kommentarer:

Anonym sa...

Gode råd! Bach er fantastisk til skriving iallefall - det er noe med metodikken og den geniale kreativiteten i den musikken som fungerer veldig fint til skriveprosessen. Glenn Gould likeså. Og Håkon Austbø's Debussy liker jeg også. Hører ofte på det samme når jeg skriver, det er ikke tiden for å oppdage musikk men for å la den ta meg med til gode steder. Og helt enig - alltid klassisk butikken er fantastisk.

Glamourbibliotekaren sa...

Det er også noe med logikken - Bachs musikk er logisk på en måte man ikke alltid venter. Nå må dette for all del ikke feiltolkes som "forutsigbart", for det synes jeg overhodet ikke det er! Men it all makes sense på en måte; man blir bare lykkelig :)

Austbøs Debussyplater er kjempefine - jeg ble helt salig første gang jeg hørte hans arabesquer tidligere i år! Har dog ikke forsøkt å lese/skrive til dem. Men nå har jeg forøvrig hørt på Bach-kantater mens jeg har lest avisen, no problem selv med tekst! (Kanskje fordi det er på tysk, og mine tyskkunnskaper er noe begrensede selv om jeg lærte det i fire år...)

Anonym sa...

Jeg leste en gang at lytting til klassisk musikk øker IQ og intellektuelt prestasjonsnivå, hvilket jeg synes jeg erfarte under embetsstudiet! Det er ikke få oppgaver som ble skrevet mens Beethoven, Bach og Chopin trillet i rommet. Aktiv Klassisk er min favoritt, og gir verdens beste service:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Det er jo en grunn til at man blir anbefalt å la babyer høre Mozart... det finnes utallige slike "Bach for babies"-plater, så det er helt klart et marked der :) Men jeg er ikke i tvil altså, det MÅ påvirke hjernen på en positivt måte!

Anonym sa...

Kjempefint - tusen takk for mange gode tips! Jeg tar meg en tur til Aktiv Klassisk ved første anledning!

Og veldig betryggende å høre at juristen hadde positiv erfaring, siden det er nettopp den type bøker jeg leser. Ser frem til å prøve ut forslagene deres, og sier ikke nei takk til en dose høyere IQ og prestasjoner med på kjøpet;) Tusen takk glamourbibliotekar og trofaste lesere:)

Populære innlegg