tirsdag, april 08, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Språklig glamour

.....ellers man kan alltids flytte inn hos en professor.

Hei!

Jeg innser at jeg må gjøre noe med språkkunnskapen mine. Jeg har nemlig ikke skrevet engelsk siden gymnaset, og jeg snakker sjelden engelsk. Skjønner mye av det jeg leser på engelsk - mesteparten av litteraturen på hovedfag var på engelsk. Problemet er engelsk i jobbsammenheng. Selvtilliten min er blitt elendig på dette området, så her må det ryddes og fikses! Jeg ser at språk handler om tillit, og at det er her bøygen ligger: Jeg føler at jeg ikke har troverdighet nok når jeg snakker engelsk!
Så kjære Glamourbibliotekar: Hvordan kan jeg bli mer glamorøs - les bedre - til å lese og snakke engelsk? Kurs er uaktuelt nå pga tid og familie. Ergo må jeg ta biblioteket til hjelp. Jeg trenger noen språkkurs som er gode: Både språkkurs på brukbart nivå, kanskje et på businessnivå (men ikke økonomi-vokabular). Og ikke minst: En enkel og lettfattelig bok om engelsk gramatikk.
Kan du hjelpe meg?
Amalie:)


Hei!
Det første man må gjøre for å få et mer naturlig forhold til et annet språk, er å lese det mye. Engelsk har vi rundt oss hele tiden, så du får mye gratis på den måten. Les kun engelske bøker og magasiner framover (Narvesen har 25% på utenlandske blader nå..), både fagtidsskrifter, aktuelle nyhetstidsskrifter som Newsweek og Time, eller andre ting som interesserer deg, og hvis du ser en film på dvd - velg engelske undertekster - og etterhvert ingen undertekster i det hele tatt. Da fanger man opp ord og uttrykk som brukes i dagligtale, kanskje litt mer oppdatert enn vanlige kurs. Surf på nettet, les nyheter (f.eks. nytimes.com), artikler og bokanmeldelser (salon.com). Notér deg ord og uttrykk du ikke forstår, finn ut hva de betyr og bruk dem. For moro skyld kan du jo skrive mailer på engelsk til trofaste og støttende venner... for å få litt praksis.

Når det gjelder kurs vet jeg ikke så mye om hva som finnes - er det noen bibliotekarer der ute som har gode forslag?

Lykke til!

mvh
Glamourbibliotekaren

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har en erfaring av at for å bli god på en ting, så må man faktisk praktisere det!

Jeg studerte i England for en del år tilbake, hvor jeg måtte snakke engelsk for det meste av tiden - naturligvis. Læringskurven på det språklige steg raskt i været, og det sank like fort igjen når jeg kom hjem til Norge der jeg ikke lenger fikk bruke det engelske språk til daglig.

Så mitt tips er å snakke engelsk rett og slett :-) Grip en hver mulighet til å øve deg sammen med andre! Lykke til!

Anonym sa...

Jeg var i samme situasjon som Amalie for et år siden, og begynte å legge inn podcasts fra NYTimes, BBC world etc på ipoden min, som jeg kunne høre på mens jeg satt på bussen, trikk, i bilen etc. Det kan være et godt supplement til å lese engelsk. I tillegg blir man jo også oppdatert på nyhetene i verden, fra britisk, amerikansk el ståsted, og kan dermed bidra litt med det i en samtale med utenlandske kolleger også.

Men ellers så var vel det eneste som funket på meg, at jeg fikk praktisert det (dvs noen ganger på jobb hadde jeg ikke noe annet valg). De fleste har forståelse for at man kan stotre litt mer på et annet språk enn sitt eget, og det største hinderet sitter egentlig i det å tørre og bidra i samtalen, selv om det ikke er grammatisk perfekt etc. De første par-tre gangene er det en "dørstokkmil", men det blir desto morsommere når det begynner å flyte bedre:) Lykke til!

Anonym sa...

For å øke det aktive ordforrådet ditt må du snakke språket så ofte du kan. Siden du tydeligvis ikke har kolleger eller venner (?) som er engelskspråklige, bør du oppsøke situasjoner og steder der du er omgitt av andre som snakker språket. Mine beste tips er derfor reiser og kurs. (Men har du mennesker i din nærhet som faktisk er morsmålsbrukere av engelsk, så snakk for all del engelsk med dem!)

Legg sommerferien til Storbritannia - det er mange fine steder å feriere der (også familieferie) og du er nødt til å snakke engelsk.
http://www.visitbritain.co.uk/

Det kan også være lurt å ta et lite kurs i muntlig engelsk, for da får du faktisk praktisert språket sammen med andre som er motiverte til å gjøre det samme. Jeg har god erfaring med Folkeuniversitetets språkkurs (ikke engelsk, men spansk og kinesisk). De har kurs på forskjellige nivå. En gang i uken, halvannen time hver gang. Anbefales! http://www.folkeuniversitetet.no/

Det finnes også mengder med språkkurs med arbeidshefter og cd-er der du skal øve på ordforråd og uttale, men det kan være litt vanskelig å sitte for seg selv å øve muntlig engelsk. Men det finnes interaktiv programvare som f.eks. the Rosetta Stone, der det tas i bruk talegjenkjenning for å gi tilbakemelding på om uttalen din er bra eller ikke. Jeg vet ikke om Rosetta Stone forhandles av noen her i Norge, men du kan jo søke på nettet. http://www.rosettastone.com/

Anonym sa...

Jeg er blitt en racer i engelsk av å høre på engelske og amerikanske radioprogrammer og podcasts om alt mulig som jeg enten hører "direkte" online, eller laster ned på iPoden min. Det anbefales på det varmeste, og jeg er sikker på du kan finne noe om dine interesser. Sjekk for eksempel http://www.bbc.co.uk/radio/
Her og mange andre steder kan du finne hørespill, radiodrama, dikt, litterære diskusjoner,kulturprogram, matprogram, seneste nytt i forskning på alle mulige områder, forelesninger fra universiteter verden over, diskusjonsprogrammer..
Her har BBC til og med en egen side for å lære bedre engelsk:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/

Men husk altså også å sjekke ut podcaster i f.eks. iTunes; det finnes uendelig mange, og med uendelig mange temaer. Lydbøker på engelsk er også lærerikt.

iPod/mp3-spiller er et genialt verktøy, du kan høre når du vasker opp, kjører bil, sitter på bussen, går tur, jogger, ligger i senga, handler mat..

Anonym sa...

Jeg vil helhjertet anbefale boken "The Transitive Vampire" (tilgjengelig på Amazon, selv om jeg ikke klarer å få inn linken): en morsom og god innføring i engelsk grammatikk og generell språkføring, antagelig en av de beste på markedet. Den er beregnet på engelskspråklige, men fungerer svært godt for andrespråklige også.

Anonym sa...

Se på engelske tv-programmer of filmer. Er ikke nødv. helt enig med glam.bibl. ang. det å droppe underteksten. Det tar en person med normal leseferdighet svært liten tid å oppfatte to linjer undertekst. Man rekker som regel å gløtte nedpå underteksten samtidig som man får med seg hva de sier på engelsk. Uten å skryte så altfor mye:-P, så er engelsk det faget jeg alltid har vært best i, og foruten et godt språkøre og musikalitet, så kan jeg takke utallige episoder av engelske tv-serier for at jeg er god i engelsk. Engelsk-kurs har jeg svært liten tro på. Da er jeg heller enig i de som oppfordrer til å reise til Storbritannia. Også en ting til: jeg har opp gjennom tida hørt venner si at de ikke leser engelske bøker fordi de ikke skjønner alle ordene. Gi blaffen i om du ikke skjønner absolutt alt! Bare du skjønner sammenhengen i historien er du godt hjulpet. Du trenger ikke å slå opp hvert eneste ord.

Anonym sa...

Og når du først leser engelske bøker - ta deg god tid og les høyt for deg selv! Det tar gjerne lengre tid, men du blir mer vant til å snakke - og du kan øve deg på ord du har hørt på tv etc... Dersom du sliter med ord kan du også søke opp engelske ordbøker hvor de har lyd-eksempler på ord.

Her er også en link til enkle øvelser som du kan teste deg i :
http://visl.sdu.dk/visl/en/

Jeg har brukt "german for dummies" til å lære meg tysk, så du kan jo sjekke om det finnes det samme på engelsk (det gjør det helt sikkert) og de bøkene er nyttige og rimelige på Amazon. :) Lykke til!

Anonym sa...

Et triks min kjæreste bruker for å utvide sitt vokabular(han snakker engelsk til vanlig) er å skrive opp alle de ordene han ikke skjønner i begynnelsen av boka, så sjekker han de senere. (om de ikke er veldig viktige ord da, som man må skjønne for å skjønne sammenhengen.) Dette har han gjort siden han var liten og nå er han en av de beste jeg vet om i engelsk. Ellers kan jeg opplyse om at nordmenn gjerne sliter litt med was/were når dem snakker. Så å repetere det hadde nok vært en lur ide.

Hilsen Karoline

Catbert sa...

Du sitter jo med svaret selv - språkferdigheter handler om tillit. Jeg har engelsk samboer som har bodd tre år i Norge. På bakgrunn av det han sier, kan jeg berolige deg med følgende:

1) Ikke tenk på aksent. Nesten 100 % av de som ikke har engelsk som førstespråk har det, og det gjør absolutt ingen ting.

2) Fokuser på innhold fremfor form. Språklig forfengelighet skaper "støy" i kommunikasjonen.

Det er nok sant at nordmenn har problemer med was og were. Men for engelskmenn flest er slike feil helt i orden. De snakker jo ikke gramatisk riktig de heller (hvem gjør vel egentlig det?).

Derfor har jeg et todelt råd til deg. Velg aktiviteter fra denne siden som du synes virker morsomme, og - når du får sjangsen - bruk språket selv om du føler deg usikker. Engelskmenn er generelt sett mye mer "tilgivende" overfor feil enn det andre nordmenn er.

Jeg ønsker deg lykke til og håper du får mye glede av språket!

Anonym sa...

Her var det veldig mange gode tips, men som glamourgrammatiker må jeg få presisere én ting: Det er ekstremt uglamorøst å ikke klare samsvar mellom subjekt og verb (was/were-problematikken). Nordmenn er helt håpløse på det der (og da hjelper det ikke med fin lebestift, nei!), og det enda regelen er ekstremt enkel: For nesten alle verb er verbformene like, unntatt tredjeperson entall presens. Altså he/she has, ikke have. Det er helt riktig at morsmålsbrukere av engelsk er velvillige i forhold til våre feil (slik som vi er det når utlendinger snakker norsk), men hvis du ønsker å forbedre engelsken til bruk i jobbsammenheng, vil jeg anbefale deg å prøve å få det så bra som mulig. Begynn med verbene, for hvis de brukes feil kan det lett oppstå misforståelser, i tillegg til at det høres uprofft ut. Det skader ikke å jobbe systematisk med noe, i tillegg til å snakke/lese/lytte/kommunisere så mye som mulig, og ellers følge de mange gode rådene på denne siden.

A sa...

Tusen takk for alle tips! Har ikke tenkt på feks podcast:)

Anonym sa...

Jeg leste en artikkel om Toastmasters Oslo. http://oslo.freetoasthost.net/
Det er en klubb hvor man møtes for å lære presentasjonsteknikk og holde små innlegg for hverandre på engelsk. Jeg har ikke deltatt på slike møter, men synes ideen er veldig interessant.

NRK Alltid nyheter sender også nyheter fra BBC World Service, og det kan jo være en ide i tillegg til podcast. Og så må man jo snakke og skrive masse. Finn deg et semi-saklig forum for en interesse og begyn å skrive. Etterhvert vil du nok plukke opp en del ord og vendinger som kan være greie å kjenne til, men som man ikke lærte på ungdomsskolen.

Populære innlegg