onsdag, mai 28, 2008

Flere filmer

Som sagt, å se en film er utrolig mye mer givende enn å zappe mellom sitcoms i dagesvis. Radio er også fint. Bøker så klart. I allefall et Donald. 




Fellinis "Amarcord" gir et herlig bilde av Italia på 30-tallet; rampestreker, kjeftende fedre, underlige lærere uten kustus, fascismens irrasjonalitet, vakre kvinner, og min favoritt: onkelen som klatrer høyt opp i et tre og brøler en hel dag. 


Chomets "Les Triplettes de Belleville" er en strålende animasjonsfilm og en hyllest til den klassiske sykkelsporten. Dialogen er nærmest fraværende, uten at man tenker over det - for man forstår alltid hva de tenker (Wallace&Gromit møter Hasse&Tage møter Kalles Klatretre). Det er så mange referanser - Glenn Gould, Fred Astaire, Josephine Baker, Django Reinhardt.  Min favorittscene er nok når bestemoren sitter under ei bru og spiller Bachs c-mollpreludium på eikene på et sykkelhjul:
 

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg også er veldig glad i the Triplets of Belleville. En av mine favorittscener er når bestemoren spenner krok på bilen til de slemme i den store biljakten på slutten. Bestemor er virkelig en av de store heltinnene i filmhistorien according to moi.
Musikken er veldig fin. Og trillingene er kule damer med spennende livsstil. Stella Polaris.

Eva sa...

Åh, Amarcord er så fin film! Når jeg tenker på hva jeg liker ved den så er det nesten alt! Og man oppdager noe nytt hver gang man ser den. Onkelen roper forresten noe sånt som "Voglio una donna!", som betyr "Jeg vil ha dame"! Det er jo en fair ting å brøle om :)

Anonym sa...

Det er bra at noen er mer kulturelle enn jeg... her har dagens kikkekvote gått til to episoder av days of our lives - hva har skjedd med fjeset til abe egentlig? unnskylder meg med at det er passe selskap til ferdigstrikking av genser.

Elledille sa...

Hei. Jeg også liker begge disse filmene kjempegodt! Har sett Amarcord flere ganger, og har tenkt til å se mer av Fellini, absolutt.
Trillingene fra Belleville er en fantastisk tegnefilm. Klipperytmen og fargebruken minner meg sterkt om Jean- Pierre Jeunets filmer, og da spesielt Delicatessen. Mannen er mer enn bare Amelie fra Montmartre.

Har forøvrig fulgt bloggen din i smug en liten tid, skriver først nå. Fin side, og ikke minst inspirerende.

Anonym sa...

The triplets of Belleville liker jeg :) Måtte bare ha den på dvd etter jeg så den! -alleycat

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Ja, bestemoren er best! Makan til utholdenhet og support. Og kløkt!

Eva: Ja, åå, og når den bittelille nonnen kjefter på han, så klatrer han ned straks..

Barbro: Jeg har droppet ut midlertidig; den der storylinen med den tropiske øya kjeder vettet av meg!

Elledille: Takk! :) Jeg synes det er noe svensk over den også, får assosiasjoner til flere Hasse&Tage-filmer - både animerte og spillefilmer faktisk.

Alleycat: Samme her!

Anonym sa...

I går kveld så jeg på første episode av Pride and Prejudice (1995 utgaven). Må si at Elizabeth Bennet er et nydelig vesen. Gleder meg til å se videre i kveld.

Glamourbibliotekaren sa...

Randi: Ja.. det er så perfekt casting i den BBC-versjonen, jeg fatter ikke at noen våget å lage en ny spillefilm av den for et par år siden... det er jo Colin Firth som ER Mr Darcy, og Jennifer Ehle som er Lizzy. Helt klart :)

Anonym sa...

Amarcord er en av yndlingsfilmene mine. Den er så fantastisk fargerik. :) Det er mye humanisme og generøsitet i den filmen som i La Strada.

Anonym sa...

jeg sliter også med den tropiske øya. men det burde være opplagt for alle de involverte at patologen står bak drapene - de blir jo tross alt obdusert mens de er i live...

Anonym sa...

For de som liker "Amarcord" kan jeg anbefale også en annen film av Fellini: "Giulietta degli Spiriti" som muligens er min Fellini-favoritt, sammen med "Le notti di Cabiria". I begge filmene er det Giulietta Masina i hovedrollen som forresten var Fellinis kone. Mange kjenner henne vel fra "La Strada" og det sier vel alt! Hipp hurra!

Populære innlegg