torsdag, november 27, 2008

Julemusikk


En annen repetisjon fra i fjor: Julemusikk. En kilde til glede og fin stemning, eller en kilde til ren desperasjon som ender i brutal vold. Dette er et område jeg er ganske bevisst på - og også mye av grunnen til at jeg styrer unna butikker i julerushet. Å høre Bettan hyle "O helga natt" mens man leter fortvilet etter strømpebukser på Lindex i slutten av november, er en svært uønsket situasjon iallefall for min del.

Her er mine forslag til god julestemning - og da mener jeg hele platene. Det finnes mange fine enkeltstående låter også som man i prinsippet kunne ta med, men de er ofte samlet på plater som inneholder mye man på ingen måte har lyst til å høre - ergo lister jeg opp hele album som er approved by Glamourbibliotekaren. Så rigid er jeg i dag.


*The Singers Unlimited - Christmas
*
Vince Guaraldi - A Charlie Brown Christmas
*
Ella Fitzgerald - Ella wishes you a swinging Christmas
*
Peggy Lee - Christmas with Peggy Lee
*Michael Franks - Watching the snow
*
Christmas with the Rat Pack
*An Oscar Peterson Christmas
*A Dave Brubeck Christmas
*Frank Sinatra - the Christmas album
*Dianne Reeves - Christmas time is here
*Blossom Dearie - Christmas spice so very nice
*
The Verve Christmas album (samling av div. jazz fra labelen Verve)
*
Carpenters - Christmas collection
*A Perry Como Christmas
*The Doris Day Christmas Collection
*Elvis - If every day was like Christmas
*Bing Crosby - White Christmas
*The Andy Williams Christmas Album
*Stevie Wonder Christmas Collection
*Real Group - En riktig jul
*
South Park - Mr Hankey's Christmas Classics (for den som er South Park-fan)


Morsomme samleplater:
*Ultra Lounge - Christmas Cocktails part one
*Ultra Lounge - Christmas Cocktails part two
*Christmas memories are made of this
*Christmas for lovers

Klassiske:
*
Bach - juleoratoriet med John Eliot Gardiner
*
Bach - julekantater med John Eliot Gardiner
*
Händels Messias med Trevor Pinnock og Anne Sofie von Otter
*Rolf Lislevand - Jul i gammel tid
*Polyphony - A christmas present
*Anne Sofie von Otter - Noël
*Anne Sofie von Otter - Home for Christmas (hun synger ikke bare klassisk her)
*Per F. Bonsaksen - Baroque Organ music for Christmas
*Il Giardino Armonico - Christmas Concertos (Corelli, Vivaldi, Torelli osv)
*Schütz - Weihnachtshistorie (René Jacobs, Andreas Scholl m.m)
*Berlioz - L'Enfance du Christ (Herreweghe m.fl)
*Saint-Saëns - Oratorio de noël


I tillegg finnes mange fine korplater - King's singers, King's college Cambridges kor, Westminster Cathedrals kor, ALT av det britiske kammerkoret Polyphony osv. Av norske ting kan jeg anbefale Oslo Domkors juleplate og Bugge Wesseltofts "It's snowing on my piano". Wolfgang Plagges juleparafraseplate er også koselig.Årets nyutgivelser har jeg ikke fått hørt på ennå, men det skal jeg gjøre i løpet av den kommende uka. Jeg er spent på noen av dem, skeptisk til andre, så det er som det pleier.


(Også kan man jo selvfølgelig hamstre alle de gamle klassikerne på vinyl - Sølvguttene, Roger Whittaker, Skomakergata, eller hva med Ivan Rebroff, James Last, hammondorgel-jul med Klaus Wunderlich... Det finnes juleplater i bøtter og spann i bruktbutikkene! Og hva passer vel bedre til et realt juleselskap enn hammondorgelets rhumbarytmer?)

21 kommentarer:

glamourlegen sa...

Å ja, her var det mye flott :-) Favorittene er nok Perry Como, Bing Crosby, Frank Sinatra, Doris Day, Bugges nyyydelige juleplate, og så selvfølgelig Charlie Brown. Melankoli kan være så vakkert! Men som oppladning på badet om morgenen er det faktisk ikke helt feil med litt Mariah Carey - All I Want For Christmas.

Glamourbibliotekaren sa...

Den er et typisk eksempel på en låt som er flott i seg selv (det mener jeg virkelig), og hvor mye annet på samme plate er til å bli gal av :-D

Juristen sa...

Jeg vil tilføye Stradellas julekantate, og ditto fra Charpentier:-)

Ingenting skaper bedre julestemning enn Nidarosdomens oratoriekor som fremfører Juleoratoriet. Da sitter jeg i domkirken med gåsehud og tårer i øynene!

glamourfilologen sa...

Takk for tips angående juleplater! Her var det gode ideer å hente. Kan underskrive på at The Real Groups julecd er fin. Også takk for morsom beskrivelse av den desperate følelsen man kan få at å høre malplassert julemusikk av vekslende kvalitet i butikker fra november av ...

koldfru sa...

Åpningskoret på "Juleoratoriet" er så vakkert at det får det til å grøsse nedover ryggen på meg. Har vært så heldig å få være med og framføre oratoriet en del ganger, og det er alltid like stemningfullt. Så det er nok min favoritt. Ellers henger Bugges juleplate høyt, og den Ella-platen du nevner. Da jeg var liten forgudet jeg jeg plata "Sølvguttene og Olav Werner synger julen inn". Først når den snurret på spilleren var det jul.

Koristen sa...

Så mye fint! Julemusikk er en veldig personlig ting, ikke minst barndomsminner er viktige. For meg blir det ikke jul uten Dizzie Tunes' første jule-barneplate fra ca 1969, den UTEN musene Trill og Trall. Men for min noen år yngre venninne er det bare Den Med Mus som teller :-)

Kaisa sa...

Jeg pleier å ha litt angst for julemusikk, men skal ta en titt /lytt på noen av platene her hvis jeg finner dem.
Og skriver også under på Mariah Carey sin All i Want for Christmas! Det er vel den eneste låta hennes jeg liker, men til gjengjeld liker jeg den veldig godt! (Men så er ikke versjonen på Love, Actually soundtracket så dum heller, og der er det flere fine sanger generelt.)

Apropos White Christmas, min kjære hadde lastet ned en playlist med navn Top Techno til sin mp3-spiller. Den første sangen på lista var ”White Christmas” cover med Michael Bublé!!! Fulgt av en bunke andre julesanger. Noen har tydeligvis en sær oppfatning av hva enten techno eller julesanger er for noe.

Jeg vurderer å se hvordan gammelkatten reagerer på cd'en "Jinglecats", som er julesanger "sunget" av katter. Veldig kitsh, men moro å teste ut på div katter. Noen rører ikke på et øre, andre må INN i høyttaleren for å finne de andre kattene. Tror min pus er i den første kategorien.

TerraDiva sa...

Takk til deg, Glamourbiblitekaren for den fine listen over julemusikk. Jeg for min del får aldri nok av Bugge Wesseltoft "It's snowing on my piano" (husker jeg tittelen riktig?).Tradisjonelle julemelodier uttrykt på en utrolig vakker og spesiell måte.Deilig i kombinasjon med peis, levende lys og god rødvin.Som en kontrast synes jeg Alf Prøysen sin Julekveldsvise "Nå har vi vaska golvet, og vi har børi ved, og vi har satt opp føgelband og vi har pynta tre..." er så skjønn at jeg får juletårer i øynene bare jeg tenker på den...Også Bachs Juleoratorie da,og for ikke å glemme "O helga natt" med Jussi himself og Real Group sin juleCD.På tide å trekke dem ut og frem av CD samlingen igjen!Tror jeg skal lage meg den perfekte (for meg) julemixliste på Ipoden.

Fioljenta sa...

Takk for mange tips til julemusikk! Jeg er heller ikke noen fan av alle nyinnspillingene av julesanger som spilles i butikkene før jul, selv om noen liker dem. For meg er det ikke jul uten Sondre Bratland sin cd "Rosa Frå Betlehem". Det er den mest fantastiske julecd-en som noensinne er laget.

koristen sa...

"La oss alle gå til stallen" er et utvalg norske og oversatte polske julesanger sunget av Karmelittnonnene i Tromsø. Sangene er tematisk ordnet, og mellom "kapitlene" synger de tekstene fra juleevangeliet på latin. Vakkert, ekte, stemningsfullt og veldig, veldig julete!

Kristina sa...

mange fantastiske juleplater på lista di :)
Jeg vil også føye til Benjamin Brittens A Christmas Carol. Nå er jeg ikke sikker på hvilket kor som synger den, men Brittens stykke er utrolig fint, og gir meg litt ekstra julestemning siden jeg selv har sunget det med mitt kor rundt juletider. Julesanger er alltid best når de er knyttet til koselige minner, det mener nå jeg :)

Glamouroversetteren sa...

Kjäre glamourbibliotekar, takk for fantastisk mange gode forslag. Noen få av dem har jeg allerede, andre skal jeg ut og legge vantene på snarest. Jeg har ellers to favoritter som alltid får meg i skikkelig julestemning: "Es ist ein Ros entsprungen" og "Gloria in excelsis Deo" (el. Ding Dong Merrily on High). Men absolutt ikke på Lindex ;)

Kristina sa...

Jeg mente selvfølgelig a ceremony of carols :)

Glamourbibliotekaren sa...

Kristina: Jeg forstod det :)

Glamourgrammatikeren sa...

Her er et par andre tips til norske juleplater: Grex Vocalis' veldig fine O magnum mysterium, og Wolfgang Plagges Julevariasjoner.

Ingebjørg Sofie sa...

The Source!

Anonym sa...

Det er ikke mulig å feire jul uten å ha hørt Sondre Bratland synge "Mitt hjarte alltid vankar". Sånn er det i min familie.

Han ga ut en plate for noen år siden, jeg mener den heter Rosa frå Betlehem. Det resulterte stor glede i familien, da slapp vi å dra frem kassetten år etter år:)

Prøv den!

Anonym sa...

Etter å ha søkt rundt, ser jeg at platen kom ut i 1992! Vi fikk det ikke med oss før senest 2002. Jaja.

Glamourbibliotekaren sa...

Plagge tror jeg ble nevnt i min lille oversikt, Source er et must - men aller helst i liveversjon (jeg går på julekonsertene deres hvert år), Bratland er i samlingen et eller annet sted - og jeg trodde også den var nyere enn 1992! 1995 ville jeg tippet. Jaja. Tiden flyr :)

Glamourspire sa...

Min favoritt må nok være "it's snowing on my piano," som jeg faktisk hører på i dette øyeblikk. Kan jo anbefale Iver kleives "hyrdenes tilbedelse" også, en plate i samme sjanger som Wesseltoft sin. herlig musikk som roer sjelen i julemaset

Anja sa...

Eg elskar Bugge Wesseltofts "It's snowing on my piano". Den vakraste jule-CDen eg eig. Denne og litt kongerøkelse, så er jula i boks for meg.

Populære innlegg