mandag, november 24, 2008

Om julehandelenDet er den tiden på året igjen, og jeg er spent på hva handelsstanden kommer til å melde i år. Slår julehandelen alle rekorder, eller er vi blitt mer bevisste siden i fjor? Det er i allefall all grunn til å tenke gjennom dette, ikke minst av miljøhensyn. "Hva skal man kjøpe til en som har alt" er et ekstremt paradoksalt spørsmål.

Som i fjor og året før, minner jeg om alternative julegaver - eller steder å kjøpe julegaver der man bidrar til en god sak samtidig. F.eks. fairtrade.

Her kommer fjorårets liste, like aktuell den dag i dag:
 • Unicef har en stor nettbutikk der man kan kjøpe mye fint. Mange av produktene er laget av lokale kunstnere rundtom i verden.
 • Isandi selger mange fine produkter som er laget i Afrika.
 • The Hunger Site har et kjempeutvalg av fairtrade-produkter, og portoen er $9.95 uansett hvor mye man kjøper.
 • Hos Max Havelaar (www.fairtradenorge.no) kan man kjøpe deilig sjokolade.. og bøker.
 • Redd Barna har også nettbutikk, der man kan kjøpe julekort, julepapir, eller skolebøker til et barn i den tredje verden.
 • Hos Norsk Folkehjelp kan man betale for trening av minehunder, minerydding og utdanning av sykepleiere
 • Send en lege til de som trenger det via Leger Uten Grenser
 • WWF selger kosedyr (panda og isbjørn), kalender og handlenett.
 • Grønn hverdag har en fin liste over julegaveaktiviteter.
 • Gjennom Kirkens Nødhjelp kan man gi bort esler, geiter, myggnetting, trær og symaskiner til de som trenger det.
 • Man kan f.eks. gi en pengegave til SOS barnebyer. (Man kan også fjernadoptere et barn i en annens navn og betale den første måneden selv, men det forutsetter naturligvis at "mottageren" er med på det, ettersom denne skal fortsette den månedlige betalingen.)
 • Flyktningehjelpen har gavebutikk
 • Røde Kors gir bort frivillige

Når det gjelder opplevelsesgaver, har jeg følgende forslag:
Man kan gi bort teaterbilletter eller konsertbilletter, gavekort på kinobilletter, man kan lage egne morsomme gavekort på f.eks. barnevakt på en valgfri kveld for småbarnsforeldre (idéen er at man selv skal passe barna så foreldrene får gå ut), gavekort på hjemmelaget middag - enten hos seg selv eller hos mottageren, eller man kan lage en kalender med et gjøremål hver måned: I januar skal man invitere mottageren hjem på filmaften, i februar skal man ta med mottageren ut på kafé, i mars skal man komme hjem til mottageren og bake boller, i april skal man ta med mottageren på loppemarked og kjøpe noe fint til han/henne osv. Sosiale gaver er ofte det hyggeligste!

Eller man kan gi bort mat. Kjøp fine oppbevaringsbokser eller glass med lokk på Granit, Ikea e.l., og bak pepperkaker og kjeks og biscotti og fyll opp glassene. Eller kjøp masse te i løs vekt og fyll opp en fin boks. Hjemmelaget syltetøy, saft, eller kanskje karameller... Olivenolje er også en fin gave. Den økologiske butikken Røtter på Sankthanshaugen selger mye spennende mat, og Helios-butikkene og vanlige helsekostbutikker kan også ha mye fint man kan gi bort i julegave.
Og bøker og musikk er noe av det beste man kan gi bort. Selv tar jeg alltid en tur innom kramkar Mysterud på Sagene - slike små nisjebutikker kan man gjerne støtte mer opp om.

Også kan man kanskje kutte ned på antall julegaver, og heller lage og skrive fine forseggjorte julekort som man sender i posten.


Poenget er vel å unngå å bruke penger på ting som bare støver ned og aldri blir brukt. Og hvis man attpåtil kan hjelpe andre som trenger det, er det jo ingenting som er bedre!

På bildet: Smykke i resirkulert grønt glass fra Afghanistan, grønn ring fra Peru, vesker fra India, lanterner fra Vietnam, tre for å henge smykker på fra India (alt fra Hunger Site Store), fine lysestaker fra Thailand, og silkeskjerf fra Indonesia (Unicef).

14 kommentarer:

fru winther sa...

Tusen takk for glimrende inspirasjon! Der var det avgjort hvor julegavene skal handles i år. :-D

Anonym sa...

Takk for inspirasjon og pekere. Tror nok de blir brukt.
Noen venninner og jeg har blitt enige om å gjøre noe morsomt (og ikke gratis) sammen en dag/kveld (kanskje en tur på spa) i stedet for å gi hverandre en ting. Oppfordrer alle andre til å gjøre det samme, spesielt hvis man ikke sees så ofte.

Nanne sa...

Helt enig med deg - det blir veldig spennende å se om for eksempel finanskrisen legger en demper på handlegleden (eller evt handlehysteriet) før jul. Nå er jeg ikke på noen som helst måte verken spesielt moralsk, religiøs eller sparsommelig, men jeg klarer ikke å forstå hvilken glede som ligger i å bruke stadig mer penger på stadig dyrere og større julegaver. Min oppfatning av en gave er nettopp at det skal være en glede både å gi og å få en gave, og da er det ikke prisen som er av størst betydning. Jeg verken kan eller vil være en del av det kappløpet, og synes at det å gå i butikker i desember er forferdelig stressende.

Det er helt supert med disse nettstedene som gir et alternativ til den tradisjonelle julehandelen både i form og innhold – det er jo ofte unike og spesielle ting, man støtter et godt formål eller hjelper noen. For min del må jeg innrømme at det også er et stort pluss nettopp at man kan handle på nettet og slippe butikkstresset, så jeg skal virkelig saumfare de lenkene du har lagt ut! Vin har for eksempel vært en typisk vennegave, men i år blir det nok fairtrade-sjokolade fra Max Havelaar. Og min 18-årige stedatter som allerede har ”alt”, skal få en geit fra Kirkens nødhjelp!

the black cat sa...

Ikke glem Røde Kors hvor du kan gi frivillighet:)
http://www.gimedhjertet.no/

Glamourbibliotekaren sa...

Koldfru: Happy to inspire! :)

Fair: Opplevelser er en veldig bra gave!

Nanne: Det begrenser seg selv for vår del også - bibliotekar- og jazzmusikerlønn er ikke det man sløser så mye med :)

The Black Cat: Bra tips!

Anonym sa...

flyktninghjelpen sine "gaver med mening" er óg fine. gavermedmening.no

Anonym sa...

Takk for veldig mange fine tips og idéer. Er selv en stor tilhenger av å gi bort (og å få ;)) sånt som man likevel forbruker, f.eks. på kjøkkenet eller på badet, men i en litt mer gjennomtenkt versjon. God te, sjokolade, olivenolje, en riktig fin balsamico, håndkrem, bodylotion etc. er alltid velkomment. Og en god bok kan gjerne være brukt om valget ellers er gjennomtenkt, og kanskje med et fint selvlaget bokmerke til.

Anonym sa...

Her er ei lenke om same tema:
http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=15&t=32060

Anonym sa...

Så mange inspirerende forslag!Jeg har stor sans for hjemmelagde gaver og/eller dem man kan drikke eller spise.For et par år siden var jeg den lykkelige mottaker av et "gavekort" fra Mannen i mitt liv, der jeg fikk en valgfri "kulturopplevelse" sammen med ham hver måned i året vi skulle starte på.Noen ganger ble det konsert, andre måneder ble det kino eller galleribesøk eller teater. Mange flotte opplevelser, og en gave som varer leeeenge.Selv er jeg glad i å gi bort noe jeg har laget selv. Et år strikket jeg luer til "alle". Et annet år hadde jeg dilla på toving, og laget små vesker som jeg pyntet til jentene i familien + votter til gutta. Lekre hjemmelagde såper har jeg både fått og gitt bort.For noen år siden støpte jeg stearinlys og såper sammen med en venninne. Da spleiset vi på "utstyret", og hadde juleverksted sammen.Hjemmestrikkede sokker er supert (men jeg husker at jeg ikke ble like glad for slikt da jeg var barn...). I år er jeg foreløpig på planleggingstadiet.I jobbsammenheng var jeg for noen år siden initiativtaker for å gi en sum til en humanitær organisasjon som alternativ til julegaver til kunder. De fikk fine julekort med teksten " I år gir vi bort en god følelse" Det ble godt mottatt både internt og hos kundene :) Det er etter min mening omtanken for mottaker, og gleden vi har av å gi som er viktigst, og da får jeg etter beste evne prøve å stå imot tilløp til julegalskap og overdrivelser-det pleier heldigvis å gå fint.

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Flott, la den til lista! Takk!

Glamouroversetteren: Ja, gjennomtenkt er morsomst. Og gjerne gjennomtenkt i form av veldedighet.

Glamourinnkjøparen: Takk!

Terradiva: Juleverksted er koselig. Jeg har mine egne årlige greier som jeg gir bort til de nærmeste, uten at jeg skal gå i detalj :) (da blir det jo ingen overraskelse)

Anonym sa...

Ah, hvor ligger Mysterud?

Glamourbibliotekaren sa...

Mellom Sagene lunsjbar og Sagene kirke! :)

Carmelita sa...

Et godt tips for julegave er årets juletre fra Regnskogfondet!! Da redder du både regnskog og får en fin Nemi-tegning :-)

Se mer her: http://oslocarmelita.blogspot.com/2008/12/rets-grnneste-julegave.html

juliane sa...

Hei!
Takk for spennende og inspirerende blogg.
Jeg driver selv en etisk konseptbutikk med økologiske og fairtrade klœr til dame og barn, leker, accessories, te og sjokolade. Du er velkommen til å ta en titt:)

Populære innlegg