torsdag, november 20, 2008

Selma 150 år


I dag er det 150 år siden Selma Lagerlöf ble født. En liten hyllest til den første kvinne som mottok Nobels litteraturpris, med sin helt spesielle värmländska fortellerstil (Gustav Fröding og Göran Tunström kom også fra Värmland).

Og en bokanbefaling: "Kejsarn av Portugallien". Les den! (Eller Nils Holgersson, Jerusalem, Gösta Berlings saga for den del)

Maleri: Carl Larsson

12 kommentarer:

Kristina sa...

Åh, Nils Holgersson underbara resa husker jeg!
Min farmor er finlands-svensk, så jeg er så heldig(?) at jeg har vokst opp med nesten kun bøker derfra. Heia Mumin og Astrid Lindgren!

Fair sa...

Selma Lagerlöf er en fantastisk forfatterinne. Hurra for henne!

Frøken Detektiv sa...

Dette bildet har jeg sett i virkeligheten! Det henger i huset til familien/forlaget Bonnier sitt fantastiske hus på Djurgården i Stockholm. Der ble det holdt hus i gamle dager, og både litterære størrelser (som Selma) og kunstnere (som Carl) vanket der sammen. Det var tider...

barbro sa...

En av mine yndlingsforfattere! Jeg sparte ukepenger i flere år og kjøpte samlede verker da jeg var ti år gammel.Jeg husker godt at jeg satt i baksetet på den orange Datsunen med en hel eske bøker som var mine. Da hadde jeg allerede lånt de fleste bøkene på biblioteket! Gjett om stilene på barneskolene var påvirket...

Christine sa...

Leste her forleden at det er laget en miniserie om Selma av SVT, den skal vises på samme kanal i julehelgen. Hun fra Änglagård, Helena Berstrøm spiller Selma. Tenker at den er vel verd å få med seg!

Katrine sa...

Jeg var faktisk i Sunne i Värmland da jeg i sin tid skjønte at jeg nok var gravid -og det ble en liten Selma.
Jeg husker rektor leste Nils Holgersson for de av oss som allerede kunne lese og skrive i første klasse, og det var med ærefrykt vi forlot klasserommet i norsktimene for å gå på grupperom med rektor. Jeg elsker Gösta Berlings saga, og gleder meg til å gi min lille datter Dagbok for Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf og de andre erindringsbøkene hennes. Skal holde øyenen åpne for miniserien!

Sigrid sa...

Da jeg var 5 ble jeg lest høyt for hele Nils Holgerssons underbara resa. Jeg kan fortsatt å telle til 6 på finsk og vet at Sveriges høyeste fjell heter Kebenekaise. Og av mange litterære opplevelser i ung alder er dette en av de aller aller største.

Glamourfilologen sa...

Selma Lagerlöf er en av mine yndlingsforfattere. Les Charlotte Löwensköld - og gjerne også Löwenskölds ring og Anna Svärd, som kommer hhv. før og etter i denne romansyklusen! Jeg vil også anbefale Mårbacka og Ett barns memoarer, som har selvbiografisk bakgrunn (men inneholder mye diktning og gamle sagn fra Värmland).

Hon med klackarna sa...

Ja, hon har verkligen skrivit mycket bra å läsvärda böcker!
När man befinner sig i trakterna runt Mårbacka förstår man verkligen var hon fick all inspiration ifrån!

Får man fråga hur du har gjort för att få "emner" ute i marginalen? Jag lyckas inte få till det i min blogg..

Glamourbibliotekaren sa...

Så hyggelig å høre at dere er glade i Selma! Det regnet jeg vel i grunnen med :) Mange koselige minner her.

Hon med klackarna: Jeg tror du går inn på "innstillinger" eller "tilpass" eller hva det heter, og der har du en slags oversikt over hvordan bloggmalen din er bygget opp. Der skal du kunne legge til ulike typer elementer i margen - gadgets, lister, html-script, javagreier også videre. Jeg tror emne/etikett-listen ligger under "legg til gadget"... Funker det?

Sofia sa...

Nu var det några dagar sedan du postade detta men jag har inte tittat in på ett tag. Blev så glad att se att du uppmärksammar Selma Lagerlöf. Jag kommer själv från Värmland, och sommarobbade i fem somrar som guide på Mårbacka. Det var alldeles magiskt, och vi guider bodde i flygeln på gården - det var mer en ynnest än ett jobb om du frågar mig. Kan prata om Selmas verk och liv i timmar :) Min absoluta favorit som jag nästan kan utantill är Gösta Berlings saga.

Hälsningar från en värmländska i Paraguay som trivs på din blogg/Sofia

Glamourbibliotekaren sa...

Sofia: Åh, så fint å være guide på Mårbacka! :) I fjor sommer var jeg i Carl Larssons hjem i Sundborn, og fikk plutselig lyst til å forlate alt for å jobbe som guide der :-D

Populære innlegg