mandag, februar 16, 2009

Frost/Nixon


Jeg elsker slike filmer! Based on a true story, politisk 70-tall, dresser med sleng, kinnskjegg og hentesveiser og autentisk smårotete interiør sånn som jeg husker det fra min barndom. Men mest av alt: En historisk hendelse, en viktig og sann historie som har hendt i min levetid og som jeg dessverre vet alt for lite om. Altså det som skjedde etter at Nixon trakk seg som president på 70tallet, at det aldri ble rettssak, men at han så å si innrømte sin skyld i disse tv-intervjuene som David Frost gjorde noen år senere. Glitrende skuespill av Frank Langella (Nixon), som er nominert til beste hovedrolle. Han får fram det menneskelige i denne presidenten som ikke akkurat har det beste ettermælet, og man kan forstå nederlaget det må være å trekke seg, føle at man har sviktet sitt folk, og å være ensom og foraktet (uten at det forsvarer valgene han tok). Samtidig er han kvass og myndig og slett ingen angrende hund.

(bilde:imdb)

10 kommentarer:

fru Storlien sa...

Takk for at du anmelder denne filmen! Da kan jeg nemlig spørre om noe...Sønnen er ti år, og ekstremt opptatt av amerikanske presidenter. Han fikk bok om dem til jul, Ole Moene, og leser hver kveld. Jeg har tenkt å ta ham med på denne filmen - han er veldig opptatt av Nixon. Tror du den kan passe?

Anonym sa...

Lurer på hvordan ettermælet til George W. Bush vil være om 30-40 år... Sikkert ikke bare meg som tenkte på ham mens jeg leste denne posten.

Glamourbibliotekaren sa...

Tja, noen barnefilm er det jo ikke, men hvis han er interessert i Nixon og har litt oversikt over Watergate og hvorfor han måtte trekke seg og alt det der, så kan det jo absolutt være noe for han. Men jeg tror ikke jeg ville anbefalt den til en hvilken som helst tiåring; interessen må være der.

Jenny B sa...

Det var verkligen en fantastisk film. Även om kännare har rapporterat en del faktafel, ger den ändå en bra beskrivning av händelserna och stämningen vid den tidpunkten. Och så är det ett bra drama, väl framfört av goda skådespelare. En intellektuell brottningsmatch!

Glamourbibliotekaren sa...

Fruen: Selv er han nok glad og fornøyd med sin innsats, tenker jeg :-D Han ble jo til og med gjenvalgt.

Jenny B: Absolutt, og det var jo omtrent sånn Nixon framstilte intervjuet selv også - hvilket gjorde det interessant å se The Wrestler tre kvarter senere, haha!

Anonym sa...

Fruen: har du sett filmen W (av Oliver Stone)? Den gir et...eh...mindre flatterende bilde av George W, men på en helt annen måte enn Nixons ettermæle har vært. Der Nixon har blitt fremstilt som en slu fyr, som handlet slik han mente var taktisk rett (men moralsk galt) som statsmann, blir Bush fremstilt mer som...ja, i hvertfall ikke slu, for å si det sånn, hehe. Se den! :-)

Anonym sa...

Vi endte opp på denne på lørdag, i stedet for Max Manus. Jeg tror det var en bra trade, jeg syntes det var en veldig bra film. Jeg syntes egentlig litt synd på Nixon på slutten. Ikke som en unnskyldning for hva han hadde gjort, men at alt egentlig rakner og han må ta et oppgjør med seg selv.

På vei hjem diskuterte vi forskjellene mellom Nixon og Bush. Vi konkluderte vel med at Nixon brøt amerikansk lov, mens Bush sørget for å gjøre lovbrudd et sted der disse lovene ikke gjelder.

Om filmen funker for en gutt på 10? Kanskje? Den er ganske lang, men hvis det er en tålmodig unge så tror jeg at jeg ville tatt ham med.

Bibbi-Jeanette sa...

Den er utrolig spennende! Jeg satt foroverlent på stoler under hele filmen.

Anonym sa...

I would caution it is important, as I'm sure you all realize, to consult various sources from different perspectives before coming to conclusions about Nixon, Clinton, or any of our Presidents.

Anonym sa...

Kjempespennende film! Jeg likte den faktisk skikkelig godt. Også så vakker Rebecca Hall var..

Omhandler en sak jeg også dessverre vet altfor lite om, men min far som var med hadde sett intervjuene når de gikk på tv. Så han syns det var ekstra spennende!

Populære innlegg