torsdag, april 02, 2009

Matteuspasjonen


Som nevnt flere ganger de siste dagene - det er tid for Matteuspasjonen, et av Bachs mesterverker, komponert omkring 1727, og gjenoppdaget og fremført av Felix Mendelssohn hundre år senere. Dette er et av de vakreste kirkemusikalske verk jeg vet om, og Bach visste virkelig hvilke strenger han skulle spille på for å understreke lidelseshistorien ytterligere gjennom musikken. Man behøver ikke være spesielt religiøs av seg for å bli grepet.

I musikkbloggen i fjor sammenlignet jeg noen sentrale innspillinger, og hørte meg gjennom en riktig knitrete gammel LP også.

I helgen kan Matteuspasjonen høres i Trefoldighetskirken her i Oslo - Oslo Domkor, Oslo Domkirkes guttekor, Trefoldighetskirkens jentekor og Oslo barokkorkester framfører det lørdag og søndag kl. 18.00. Anbefales i høyeste grad.


Her er noen lytteeksempler:

Åpningskor (Ton Koopman)
Erbarme dich (Magdalena Kozená)
Sluttkor m/innledende resitativ (Ton Koopman)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nydelig, nydelig...!

Jeg kjøpte nylig Matteuspasjonen med Koopman, kun basert på hans versjon av Juleoriatoriet som jeg er veldig glad i, men har ikke hatt anledning til å lytte til den enda. Derfor var det fint at du hadde inkludert ham her, slik at jeg kunne få en forsmak. Hvor rangerer du Koopman siden han ikke er blant dine tre beste innspillinger av Matteuspasjonen?

Ellers vil jeg bare benytte anledningen til å takke for en fin blogg jeg har fulgt ei stund. Veldig inspirerende!

Glamourbibliotekaren sa...

Hei! Jeg har igrunnen ikke rangert innspillingene på den måten - jeg tok bare for meg de tre jeg hadde hørt mest på selv. Jeg liker mange av kantateinnspillingene til Koopman, han har mange gode solister med, men jeg har altså ikke hørt nok på hans Matteuspasjon til å uttale meg. Men den er sikkert fin den også. Takk for hyggelige ord! :)

koldfru sa...

Et alldeles fantastisk verk! Et tips, dog, til de som ikke har rumper av jern; Ta gjerne med noe å sitte på...det varer en god stund. ;)
Og så er jeg frekk, kupper tråden og reklamerer for konserten vår i Olavshallen i kveld; "Skapelsen" av Haydn sammen med Trondheim Symfoniorkester. Det blir kjempebra saker!

Alter Ego sa...

Woohooo! Jeg kjoepte Matteuspasjonen for et halvaar siden eller deromkring, men var overhodet ikke bevisst paa hvilken versjon jeg kjoepte - bare en som mannen i klassisk musikk-butikken min anbefalte. Jeg kjoepte, jeg lyttet, jeg likte. Og naa ser jeg at det er den du sier regnes som den beste. Hurra. Jeg er helt enig i det; jeg er veldig glad i den i alle fall.

Populære innlegg