søndag, juni 07, 2009

Shakespeare and Company

Shakespeare-bokhandelen i Latinerkvarteret er en institusjon. Leseglade mennesker kommer gjerne tilbake hver gang de er i Paris. Studenten George Whitman åpnet den i 1951, og hadde som mål å gjøre den til en gjestfri butikk, en oase for kreativitet, et møtested for forfattere og bokormer. Det klarte han fint.
Dette er virkelig på alle måter det motsatte av de kjedelige og glisne kjøpesenterbokhandlene i Norge, med Mot i Brøstet-interiør og sekskantede bord spredt rundt på gulvet med stabler av dølle gavebøker på. 


Dette er en bokhandel man kunne flytte inn i. Og det gjorde de før i tiden - det stod flere senger rundtom der unge fattige forfattere kunne sove, mot at de jobbet litt i butikken et par timer om dagen. 


Jeg kjøpte tre bøker der denne gangen - "The Old Man and the Sea", en Andrei Makine-bok, og en full oversikt over Beethovens verker. Og tre gamle New Yorker fra 60- og 70-tallet. 


Og jeg gleder meg allerede til neste gang!


18 kommentarer:

Ellen Marie Albertsen sa...

Åh! For et vakkert og inspirerende sted! En skikkelig perle...:)

Camilla sa...

Takk for tipset. Skal til Paris i sommar, og vil absolutt prøve å finne fram til denne bokhandelen. God sundag :)

Ragnhild sa...

Wow, fantastisk bokhandel! Unikt! Ser ut som om det er avslappande atmosfære, utan stress og kav. Minner meg om City Lights Bookstore i San Francisco, der ein blir møtt med handskrivne plakatar som "Have a seat and read a book" og "Stash your cellphone and be here now". Elskbart!

Lady Mju sa...

Jeg er så enig. Den bokhandelen er flott og inspirerende og full av overraskelser. Merker at det klør i reisefoten.

Etter et halvt år med smuglesing her våget jeg å kommentere. Jeg er kanskje litt for sky...

Glamourbibliotekaren sa...

Løvinnen: Gjett om det er!

Camilla: Det bør du! Forbi Notre Dame, over elva, gjennom liten park til høyre og vips! så er du der.

Ragnhild: Flere sånne her på berget også! NÅ!

Lady Mju: Velkommen i kommentarfeltet! :) Reisefoten min klør den også, aller mest når kontoen er tom.

koldfru sa...

Som representant for "dølle kjedebokhandler fulle av gavebøker" så må jeg vel også innrømme at jeg heller vile hatt en slik liten perle av en bokhandel. Desverre er det slik at det er penga som rår, og i Trondheim tror jeg jeg ville slite mer enn bare litt med å få hjula til å gå rundt.I mellomtiden får jeg bare trøste dere med at det faktisk i kjedebokhandlene rundt omkring finnes folk som brenner for litteratur (nå tenker jeg IKKE Dan Brown eller tilsvarende) og som ivrer for å formidle den til sine kunder. :)

Glamourbibliotekaren sa...

Koldfru: Ja, jeg tviler ikke et sekund på at betjeningen brenner for jobben sin og er kunnskapsrike. Det er kjedeveldet som er så dumt, alle begrensninger som blir trukket nedover hodene på de ansatte som sikkert kunne tenke seg å gjøre mye mer ut av det enn de får lov til. Det gjelder ikke bare bokhandler, det gjelder mange typer forretninger :).

koldfru sa...

Jeg er veldig enig med deg. Kjeder virker forflatende på bokhandlerverden,og overstyringa har jeg ufattelig liten sans for. Hadde jeg hatt en mill til overs,skulle jeg ha starta min egen, ikke-kjedetilknyttede bokhandel/kafé/konsertscene- *drømme*

Glamourlektoren sa...

For en herlig bokhandel! Takk for Glamourbibliotekarens enkle og sjarmerende veibeskrivelse dit. Er ført inn i Paris-guiden min! Da trasker jeg garantert innom på neste Paris-tur til høsten og gleder meg allerede..

Kirsti sa...

Ååååååå takk for at du deler denne. Jeg husker gatelangsing i Paris- og det å snuble over denne bokforunderlighetsgodtebutikken og huske at jeg hadde lest om den. Å se meg blid og litt forundret rundt og se at virkeligheten overgikk beskrivelsene. Og og og og! Sukk. Jeg vil til Paris igjen!

Ylajali sa...

så fint! Likte særleg den "Mot i brøstet"-kommentaren din....

karen sa...

Tenk i den bokhandelen har jeg vært,i 1976.kjøpte ei bok der også,som jeg kanskje har enda. Ligger den i Paris`eldste bygning, eller er det nabobygningen? Jeg vil dit igjen!!!

Britt Åse sa...

Det stedet ser ut akkurat som bokhandleren til far i boken "Den trettende fortellingen" - slik jeg ser den for meg, i alle fall.

Hilde sa...

Åh, så fin butikk! "The old man and the sea" er en av mine favorittbøker. :)

Karin sa...

Åh, jeg tilbrakte en fredagsettermiddag her for noen år siden. Jeg tror det er den fineste bokhandelen jeg har vært i. Jeg kjøpte blant annet en annen Hemingway bok her "A Moveable Feast", som handler om den opprinnelige bokhandelen. Fantastisk sted:-)

Anonym sa...

Før hadde de en katt som lå og malte blant bøkene, trist den ikke er der mer!

Denne bokhandelen er også relativt sentral i filmen "Før solnedgang" fra 2004, som er oppfølgeren til den like søte "Før soloppgang" fra 1995 - med med Etan Hawke og Julie Delphy i hovedrollene. Ubersøte og sjarmerende filmer!

Karin: nå ble jeg ganske nostalgisk her og nesten litt vemodig..."A moveable feast", om Hemingways liv i Paris i unge dager, leste jeg da jeg selv bodde i byen og tuslet rundt i gatene bl.a. ved Shakespeare & Company - good times!
Tror jammen jeg skal prøve å finne den boken her, jeg...antikvariat.net kanskje? :-)

Kent sa...

http://www.shakespeareandcompany.com/

Husmor i nød sa...

Helt enig - denne butikken er helt spesiell. Så den i Før solnedgang før jeg dro dit i 2005 for å gå i filmens forspor. Hvis du surrer rundt langs elva og ikke finner stedet - bare si Shakespeare, livre (bok på fransk for de tyskunderviste) til en franskmann, nesten alle vet hva du snakker om;-)

Populære innlegg