lørdag, august 29, 2009

Coco avant Chanel



Gårsdagens andre premiere. Audrey Tautou spiller Gabrielle Chanel, som med tilnavnet "Coco" opptrer på kaféer sammen med sin søster for å tjene penger. På dagtid jobber hun som syerske. Da søsteren forlover seg med en baron og flytter ut på landet, bryter også Coco opp og flytter inn på slottet til en rik mann hun har møtt på kaféen, men det er et kjærlighetsløst forhold og ingen av dem respekterer egentlig hverandre. Coco ser seg lei på alle korsetter og overdådige hatter med fjær som omgir henne på alle selskapeligheter, og begynner sakte men sikkert å legge grunnlaget for sin velkjente stil, med androgyne klær, "less is more"-attityd, og korsettfri komfort fremfor pustebesvær. Hun henter inspirasjon både fra fiskerne ved havet og rideantrekk - hun nekter naturligvis å sitte i damesal.



Men først og fremst er dette en kjærlighetshistorie, om hennes store kjærlighet Boy (Alessandro Nivola), som så tragisk ble revet bort fra henne.




Det er mye vakkert å se i denne filmen. Tautou ligner virkelig på Coco som voksen, når håret er klippet og ansiktet litt hardt.



12 kommentarer:

Anonym sa...

Audrey er nydelig, og jeg hadde store forventninger, men jeg må si jeg likte filmen som viste hennes angivelige forhold til Igor Stravinsky bedre.. Den var nydelig filmet. Mvh Astrid

Oslopiken sa...

Så denne filmen på førpremiere i Haugesund, og ble så betatt av den vakre filmingen! Fargene, lyset, antrekkene - nydelig! Synes dramaturgien haltet litt, og forretningskvinnen Coco forsvant litt i kjærlighetshistorien,men en estetisk filmopplevelse, dét var det.

Glamourbibliotekaren sa...

Astrid: Ja, når to Chanelfilmer kommer samtidig, blir det jo nødvendigvis sammenligning :) Men det er jo to forskjellige historier.

Oslopiken: Kritikerne etterlyser også forretningskvinnen, har jeg sett - men jeg oppfattet egentlig at dette skulle være en film om livet hennes *før* hun ble den store businesskvinnen. :)

Blondie sa...

Nydelig film på mange måter. Men, og nå er jeg spissfindig, jeg vet det, men jeg kan ikke la være. Er man språknerd, så er man. Det heter vel "avant". Coco avant Chanel, altså. Ikke "avent". Unnskyld ;)

Blondie sa...

Jeg er legger meg helt flat altså, og angrer allerede at jeg skrev det. Det må være en form for refleks eller noe sånt.

Blondie sa...

Jeg skal gå og sette meg i et hjørne og trekke en sekk over hodet til jeg blir snill igjen.

Glamourbibliotekaren sa...

Beklager, en liten bommert på tastaturet :)

Blondie sa...

Det var vel det jeg tenkte. Unnskyld igjen, altså. Ikke vær sint på meg. Jeg er litt håpløs, jeg vet det. Puh! :)

L sa...

Her i Chicago har den ikke premiere før 26. september, altfor lenge til.. Gleder meg masse :)

Elisabeth B sa...

Jeg haaper denne er bedre enn Coco&Igor. Den syns jeg nemlig var fin, men veldig langtekkelig. Selv om musikken var bra, var det litt for usammenhengende paa endel sentrale punkter for min del. (Og venninna jeg saa den sammen med SOVNA simpelthen!)

Satser paa at Coco avant Chanel har annen vinkel og er litt mer fengende - jeg gleder meg :)

Glamourfilologen sa...

Gleder meg til å se denne filmen! Takk for fine bilder fra den her i bloggen.

Elisabeth B sa...

Been there, seen that, og ja: Denne er bedre! Den henger mer sammen, den er nyansert og ordet 'avant' er jo mye av poenget. Og sammenholdt med Coco&Igor (som jeg fortsatt syns var dårligere!) fungerer den på et vis som bakteppe eller forhistorie.

Denne skal jeg se igjen på dvd når den kommer!

Populære innlegg