lørdag, august 15, 2009

Sommer / Amalie Skram . - Oslo : Gyldendal, 1994. - 107 s.. - (Gyldendal Pocket)


"Sommer" er en samling noveller utgitt i 1899, og en av de siste utgivelsene til Amalie Skram.

Felles for alle novellene er å klamre seg til en kjærlighet som sannsynligvis er over, i håp om at den skal kunne vekkes til live - men det skjer ikke. De handler om ektepar, der enten kvinnen angrer seg for å ha vært så kold og avvisende gjennom mange år, men det er for sent - mannens forsøk på å nærme seg henne har alle blitt avfeid, gjerne på en sarkastisk måte, og han har gitt opp og finner heller andre å more seg med. Eller omvendt - mannen får en liten aha-opplevelse og bestemmer seg for å vise sin kone mer respekt, slutte å flirte med ungpikene og heller være en god mann for sin trofaste frue, men det er for sent - hun ligger for døden. Skylden fordeles på begge parter, men det er kvinnen som i begge tilfeller sitter igjen med smerten. Samtlige ekteskap har hatt en lykkelig inngåelse, der det var stor kjærlighet til å begynne med. Men de har ikke klart å bevare den. Ekteskapet blir i de fleste novellene oppløst ved døden, men kjærligheten forsvant lenge før.


Det er dystre noveller, men samtidig veldig beskrivende og stemningsfulle på en realistisk måte. Her pyntes det ikke på noe, vi befinner oss i naturalismen, men det gir allikevel rom for tolkning.

3 kommentarer:

Glamourlektoren sa...

Takk for Skram-omtale! Jeg kjenner best romanene hennes, og selvsagt de mest kjente novellene som "Karens jul" og "Det røde gardin". Men her fins det tydeligvis mye interessant som nyanserer det bildet vi vanligvis har av Skram mht kvinneproblematikk!

Kathleen sa...

Så fin sukkerboks.

Anonym sa...

Trengte for Skoleprosjekt, takk :)

Populære innlegg