tirsdag, juli 06, 2010

Ida Elisabeth / Sigrid Undset. - Oslo : Aschehoug, 1996. - 368 s.


Dette er en samtidsroman fra 1932. Ida Elisabeth er gift med sin ungdomskjæreste Fridtjof som hun egentlig aldri har vært ordentlig glad i, og er i opposisjon mot hans hjelpeløse og masete (men kjærlige og velmenende i all sin egoisme) foreldre og søsken. Fridtjof klarer ikke å holde på en jobb, og det er hun som må forsørge familien via sin lille syforretning. Når han forviller seg inn i en utenomekteskapelig affære, er det kroken på døra for ekteskapet - den gravide Ida Elisabeth tar med seg sin sønn og flytter til et annet sted i landet, hvor hun leier bolig og jobber som sydame. Her får hun også etterhvert en frier, men det viser seg å bli vanskelig å inngå en forlovelse og samtidig ta hensyn til barna. Ulike oppfatninger av hva god barneoppdragelse er, en følelse av at barna ville måtte betale for hennes lykke, og svigerfamilie samt dødssyk eks-mann som dukker opp i hennes liv igjen - dette bidrar til hennes avgjørelse.

Undset skriver så fint. Særlig godt liker jeg beskrivelsene av Ida Elisabeths ømme og nyanserte tanker om sine barn, hvordan hun forstår dem og forsvarer dem mot beskyldninger fra andre om at de er late, nervøse, litt dumme eller vrange. Undset gir et veldig godt bilde av karakterene i boka, og skildrer naturen og landskapet så jeg ser det klart for meg. Den gamle staudehagen spesielt.

Boka anbefales absolutt, særlig om man har lest hennes historiske romaner og vil prøve noe mer moderne.

2 kommentarer:

Hermia sa...

Tack för tips! Undset har jag ännu oläst, kanske för att jag inte haft så stor lust för hennes historiska romaner. Denna finns inte på mitt bibliotek, däremot Jenny (som väl också är en mer samtida skildring) i svensk nyutgåva. Ska hålla ögonen efter Ida Elisabeth som gör sig väldigt bra tillsammans med den fina lavendeln!

Ulla sa...

Dette er en av mine absolutt favorittbøker!
Den er nydelig skrevet, og jeg syns Sigrid Undset beskriver alt så flott!

Populære innlegg