fredag, september 17, 2010

Istedenfor å se kjendiser lage mat til hverandre på tv:


Midt oppi høstens mange meningsløse realityserier og kjendisprogrammer på kommersielle kanaler, sverger jeg til gode gamle NRK som midt på dagen sender klassisk såpeopera sånn som bare amerikanerne kan lage det - Dynastiet - to episoder hver hverdag! Og ikke bare det: Akkurat nå går de episodene jeg husker aller best fra min barndom. Krystle blir kidnappet av George Hamilton og sperret inne på et loft, og i hennes sted i Carringtonhuset setter han sin forlovede Rita, som med parykk er til forveksling lik Krystle. Blake merker selvfølgelig ikke at hans kone er blitt erstattet av en dobbeltgjenger. Men dette ender i en klassisk såpeopera-catfight - men denne gangen mellom 2 x Krystle! Jeg gleder meg! Egentlig burde jeg ha lagt ut dette klippet nå, men jeg vil ikke se det selv før den episoden kommer, så derfor får dere heller se den andre legendariske scenen man husker: Bryllupet i Moldavia, med attentat og blodbad som resulterer i hauger av livløse Carringtons (som alle overlever, naturligvis).


Jeg synes denne scenen er spesielt fascinerende og effektfull fordi de har klippet fram og tilbake mellom romantiske vielse til dramatiske bilder av terrorister som planlegger angrep. Mens vi hører Wagners bryllupsmarsj fra Lohengrin som går over i en erkeromantisk tolkning av "Schafe können sicher weiden" fra Bachs kantate BWV 208, og prestens tale til brudeparet, ser vi vekselsvis den vakre bruden med sin forelskede brudgom - og bevæpnede opprørere som klatrer over murer, slår ned vakter, og deretter bryter seg inn i kirka og åpner ild mot skulderputer og hatter og hårspraymarinerte frisyrer. Kontrapunktisk musikkbruk i Dynastiet! Dette er fjernsynshistorie!


Dere får se selv:



Husk, to episoder hver dag på NRK1 - det er bare å stille inn på opptak.

6 kommentarer:

Bente sa...

Oj, oj! Det var voldsomme saker! Og for en vakker brudgom! Hvor har det blitt av han, tro?

Anonym sa...

Prins Michael av Moldavia ble spilt av Michael Praed.

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Praed

Eirin Edvardsen sa...

Visst er dette fjernsynshistorie av høy klasse!!!!

Hvem glemmer vel Jon Michelet som gjorde alt for å stoppe Dynastiet, som fordervet oss nordmenns nese for kultur? Og sikkert moral? Dynastiet ble derfor flyttet fra lørdagsunderholdningen til onsdagskvelder. Utrolig. Noe sånt ville aldri skjedd idag. He he.

Vi ble så hekta etter denne episoden, at vi var to familier som lånte episodene på videokassett det på lokale videoutleie. Så i helgene var det Dynastiet med episoder på fredag eller lørdag. Alt ettersom hvem sin tur av disse to familiene våre som skulle få se dem først. Herlig herlig!!!!

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, i dag er det jammen ikke mange som gjør forsøk på å stoppe trash-tv! Dynastiet er jo høykultur i forhold til det som sendes i primetime på enkelte kanaler... *grøss*

Jeg husker at de flyttet fra lørdag til onsdag, men ikke hvorfor! Nå vet jeg det, takk! :)

Anette {foreldremanualen} sa...

var det ikke dette som var den siste episoden før Nrk kuttet ut serien, eller husker jeg feil?

Glamourbibliotekaren sa...

Den gikk nok et par sesonger til, for de episodene som går nå (når Krystle er kidnappet) er noe av det jeg husker aller best fra da jeg så den på åttitallet! :)

Populære innlegg