mandag, august 01, 2011

17. roman / Dag Solstad. - Oslo : Oktober, 2010. - 154 s.


...og boka jeg leste disse morgentimene, var "17. roman" av Dag Solstad; sommerens store jubilant. Hovedpersonen Bjørn Hansen, som noen sikkert husker fra "Ellevte roman, bok atten", er ferdig med soningen og fortsetter livet sitt i selvvalgt ensomhet. Han forsøker å ha minst mulig kontakt med andre mennesker, han velger ord og setninger som ikke gjør at andre kan komme med oppfølgingsspørsmål, han lar være å åpne brev som kommer i posten. Dermed tar det også åtte år før han får vite at han er blitt farfar.

Akkurat som i "T. Singer" får vi lære om togforbindelser på Sørlandsbanen, Vestfoldbanen, Bratsbergbanen og Nordagutu stasjon. Det er andre likheter også, frykten for å bli avslørt (selv om Bjørn Hansen forlengst er blitt avslørt, og frykten er erstattet med skam), tanker som kverner og kverner i hodet, og selvfølgelig språket - repetisjoner og detaljer. Hovedpersonen omtales alltid med fullt navn, i likhet med Hans Castorp som jeg nylig tok farvel med.

Anbefales herved!


1 kommentar:

Elin sa...

Takk for enda et fint lesetips - og beskrivelsen om menns frustrasjoner og ulykke fikk meg til å tenke på en bok naboen min har skrevet. Han var debutant for et par år siden på et mini-forlag og har ikke fått noe særlig oppmerksomhet. Og det er synd - for boka er virkelig fin!! Følsomt portrett av en mann med dyp angst for livet..

Jeg kan gjerne gi deg mitt eksemplar, hvis du vil - eller kanskje du kan snuble over boken et sted :-) "Gjørme", av Øyvind Strand - som for øvrig også er en riktig så fin nabo!!

Og der fikk jeg jammen gitt deg et lite lesetips til gjengjeld også :-)
Og til alle dere andre kolleger i Glamourbibliotekaren-lesekretsen - da er tipset gitt til dere også!

Elin

Populære innlegg