søndag, august 07, 2011

Flickböcker

Mellom Solstad, Mann, Hustvedt, Donald Duck og Vonnegut har jeg også fått tid til å lese ungpikebøker i sommer! Ved påsketider fant jeg igjen alle mine gamle Lottebøker og Trekløveretbøker (som vi snakket litt om i fjor) som jeg trodde var forsvunnet for alltid. Og på diverse loppemarkeder i inn- og utland (les: Sverige) har jeg fått tak i noen Frøken Detektiv, noen Evi Bøgenæs - og noen "B. Wahlströms flickböcker". Perfekt i sommervarmen!

5 kommentarer:

Synne sa...

Jeg slukte Frøken Detektiv-bøker som liten, og ville gjerne være like snarrådig som henne! For en god idé å lese slik lett og nostalgisk underholdning på late sommerdager. Håper film-søndagen deres ble fin! God kveld!

Line sa...

Evi Bøgenæs er ennå en av mine favoritter, jeg har desverre ikke fått lest alle. De gir et så fint innblikk i andre tider. I tillegg til det søte, romantiske og ikke mer enn akkurat passe problematisk. Av og til trenger man akkurat det for å flykte fra virkeligheten, en liten stund.
Kos deg med bøkene:-)

MissLucy sa...

jeg var så heldig å arve både min mors og hennes kusines anseelige samlinger med GGP-bøker fra 50-tallet da jeg var barn - jeg aner ikke hvor mange sommerdager jeg har brukt med nesen i disse bøkene :-)

Glamoursjefen sa...

Ååå... her var det mange gamle favoritter. Evi Bøgenæs var en storfavoritt, og jeg tror jeg levde meg inn i alle bøkene etterhvert som jeg kom over dem. Stor var derfor overraskelsen da jeg i studetiden møtte et av hennes barnebarn (og som attpåtil ikke hadde lest bøkene hennes...). Mest fordi jeg ikke hadde tenkt på at hun var en ordentlig person, tror jeg... :) Har en god stabel hjemme enda, men de fenger tydeligvis ikke dagens ungdom og mine jenter har derfor ikke hatt sansen (til mammas lille sorg).

Fortsatt god lesning!

Stine Arkeologine sa...

Her var det mye kjent og kjært! Jeg lærte å lese med mammas gamle pikebøker, m.a. Evi Bøgenæs samlede verker, og er flasket opp på 50-tallets renvaskede og nystrøkne ungpikeforbilder - som heldigvis ikke satte andre spor enn stor leseglede og eventyrlyst! Frøken Detektiv var det største forbildet. Men det var noen andre heltinner i hyllene - amerikanske Judy Bolton, danske Puk og flyvertinnen Vicky - som også avslørte snedige mysterier på alltid elegant vis.

(Husker at jeg aldri ble helt klok på hva "svartmusket" og "rødmusset" var. Personer som ble beskrevet med disse adjektivene hadde også ofte karakteristiske arr og kalde, plirende øyne..)

Populære innlegg