mandag, august 29, 2011

Tåpenes sammensvergelse / John Kennedy Toole. - Oslo : Tiden, 2009. - 341 s.


Ignatius Reilly 30 år, et overmenneske (ifølge Ignatius selv), bor på gutterommet i New Orleans sammen med sin patetiske og stakkarslige (ifølge Ignatius selv) mor. Ti år på college har ikke ført til noe som helst, han er sprenglærd men arbeidsledig, han er misantropisk, forakter samfunnet og tiden han lever i, og nekter å jobbe - til sin mors store sorg. Han går mye på kino, kun for å kritisere både plot, skuespillere og moral, og bruker de lærdes sprog når han taler - i stor kontrast til sin mor, til naboene og andre karakterer som dukker opp. Alt, absolutt alt, er alle andre skyld. Selv er han ren og skyldfri i en hver situasjon. Og alt, absolutt alt, er et komplott mot han. Han er en slags Marve Fleksnes' evil twin uten selvironi og humor, fullstendig strippet for alle Marves gode sider. Jeg har sett han bli sammenlignet med Don Quijote. Selv tenker jeg han er den voksne Eric Cartman.


Til tider kan man bli smårar av å lese denne boka; Ignatius går meg på nervene, og samtidig er han en av de morsomste karakterene jeg har vært borti på veldig lenge. Et must i alle bokhyller!


(En gang i livet skal jeg lese den på engelsk - jeg tar meg selv i å sitte og lure på hvilke ord Toole valgte her og der)

3 kommentarer:

Jenny B sa...

Jag läste den här boken när jag var tonåring, men förmodligen fattade jag inte hälften. När du berättar så humoristiskt om den vill jag verkligen läsa om den igen! Tack för att du påminner om gamla klassiker som är värda att läsas även idag!

Synne sa...

Så morsomt, denne høres ut som noe for kynikeren i meg.
Nå har jeg ikke vært innom på en stund, så jeg må bare si følgende: Stilig solsikkebilde, søt kjole og fin skogstur-dokumentasjon!

Glamourbibliotekaren sa...

JennyB: Les den igjen!!

Synne: Les den du også, du vil garantert like den.

Populære innlegg