tirsdag, januar 03, 2012

Bibliotek i hjemmet!

Jeg har bøker i gangen i 2. etasje. 

Jeg har bøker på kontoret.
 

Og noen til ved skrivemaskina.

 

Og jeg har bøker på gjesterommet, så gjestene kan lese litt hvis de vil.


Jeg har bøker ved platespilleren i stua. 


Og noen litt lenger bort, under en liten lampe.


Og, eh, jeg har et provisorisk og vanvittig kaos av bøker og filmer i karmen til det som var inngang til kjøkkenet en gang på sekstitallet. I utgangspunktet ligger de der fordi jeg skal bære dem ned i underetasjen, hvor bøker og filmer egentlig har sitt hjem. I stedet bærer jeg bøker opp derfra og legger i denne sviktende hylla. (De tre haugene nederst gynger når vi går forbi. Jeg tror de kommer til å velte når som helst)

Men! Denne uka skal vi endelig innrede det som hele tiden har vært planlagt å bli bibliotek! Det har vært min manns øvingsrom i to og et halvt år, men nå er endelig hans splitter nye øvingsrom ferdig - og da blir stuen nedenunder både peisestue og bibliotek, tenk det! Peisen har jeg nesten glemt; den har stått litt bortgjemt bak trommesettet. Som jeg har savnet å gå hyllelangs og se på alle bøkene mine! Det er nok kanskje derfor at en del av dem sakte men sikkert har beveget seg opp en etasje eller to... Bøker er det beste inventaret i et hjem! Og plater da, såklart. Og planter. Stay tuned, kjære lesere, for bilder fra biblioteket utover vinteren og våren! Og jeg gleder meg til å systematisere bøkene... Skjønnlitteratur alfabetisk på forfatternavn! Faglitteratur i egen hylle! Eller norske forfattere i én hylle og utenlandske i en annen? Eller kronologisk etter forfatterens fødselsår...? Det er mange muligheter. 


(Dog kommer jeg til å savne spillingen hans veldig. Det nye øvingsrommet er lydtett. Jeg får smugle inn en babycall eller lignende, så jeg kan høre på han når jeg vil!)   


Edit: Obs! Jeg ser at det kan oppstå en misforståelse her - jeg skal selvfølgelig ikke flytte ned alle bøkene til underetasjen! Jeg skal rydde og lage system i de stappfulle bokhyllene som allerede er der nede, så det blir plass til en sofa/daybed - og bytte ut litt nå og da med de som befinner seg på soverom og kontor og rundtomkring. (Det dere ser på bildene her er jo bare en liten del, det meste befinner seg allerede nedenunder.)

25 kommentarer:

Siri Lindstad sa...

Hei, jeg ble nysgjerrig på boken "Bo alene og trives". Hva slags bok er det? Hørtes ut som noe jeg kunne ha likt å lese.

Ine sa...

Enig, bøker, planter og planter er det beste invetaret i et hjem! Vi har ikke så mange rom, bare stue og soverom. Men bøker begge plasser. Fikk lyst til å systematisere dem litt nå, har aldri hatt mot til å gjøre det. Kos deg med å innrede biblioteket ditt, det høres fint ut!

glamouringeniøren sa...

Å innrede kombinert peisestue og bibliotek hørtes ut som en flott vinteraktivitet.

Kos dere med det, gleder meg til bilder!

AnneWilsonJewellery sa...

Bøker er noe av det beste som finnes, jeg har drømt om eget bibliotek i flere år. Kan man ha tv-stue så kan man vel ha leserom også! I helgen har jeg ryddet litt ut av bokhyllene for å gi til vår lokale veldedighetssjappe som spesialiserer seg på bøker. Det er en fin måte å dele gode bøker på :)

Hermia sa...

Det låter så fint! Lycka till med inredning o organisering :)

Synne sa...

Åh, så herlig å samle alle bøkene på ett sted og sette dem i system! Selv om det er koselig med noe å bla i her og der - et hvert rom bør jo inneholde noen bøker! - så føles det alltid bra å ha et sted hvor man liksom kan omgi seg med dem. Kos deg masse med innredningen av biblioteket!

Maren sa...

Bibliotek hjemme, min drøm! <3

Stine Arkeologine sa...

Gratulerer, det høres fantastisk ut! Jeg har planer om det samme i vårt nye hus når budsjettet er klart for det. Men foreløpig og en god stund framover ser det omtrent ut som hos deg.. :-)

(Forstår at du vil savne musikken. Kanskje du kan bore et hemmelig lite hull i veggen mellom øvingsrommet og biblioteket, slik som tjenerne har i Downton Abbey..?)

Mari sa...

Det høres virkelig bra ut. Min samboer blir litt gal av alle stedene jeg klarer å få plassert fra meg bøker. Nå på nyåret flytter vi og i kjellerstuen i det nye huset er den ene delen et lite bibliotek. Du kan tro jeg gleder meg til å få bøkene mine inn dit(men det skal nok mye til at bøkene holder seg kun der inne :)).

Glamourbibliotekaren sa...

Siri L: Du finner mer om den her: Håndbok for solokvinnen - eller klikk på kategorien "Gode råd fra fordums tider".

Ine: Av og til er det morsomt å ikke ha et fast system også, sånn at man må lete litt. Da finner man bøker man har glemt! Men jeg liker i allefall å ha enkeltforfattere samlet.

Glamouringeniøren: Bilder kommer!

AnneWilsonJewellery: Absolutt. Bøker skal deles!

Hermia: Takk!

Synne: hehe, jeg kommer absolutt IKKE til å samle alle sammen der nede. Jeg skal fremdeles ha bøker i hvert rom; det er primært de skjelvende bunkene i dørkarmen som skal flyttes ned til hovedsamlingen :) Men det blir kanskje en rotasjon på hvilke som står hvor!

Maren: Nesten som i "Dynastiet" :D Mangler bare chesterfieldmøbler og røkejakke.

Stine Arkeologine: God idé! Spionutstyr i det hele tatt er kjekt å ha! :D

Mari: Nei, de må jo være på vandring, disse bøkene. De skal jo brukes!

Anonym sa...

ååå heldiggris! Gleder meg til å se bilder etterhvert slik at vi kan dele gleden med deg! :)

Siljeblomst sa...

Jeg gleder meg til å se bilder fra det nye biblioteket ditt. Men jeg synes også det er veldig sjarmerende å ha bøker her og der i huset (det har nemlig jeg ;-))

berlinløvinnen sa...

Gled deg, jeg fikk til dette for noen år siden, og har kost meg med det siden, selv om det selvfølgelig har vært bøker mange andre steder i huset også. I høst ble det flytting av dører og vindusåpninger på huset vårt slik at det skulle bli seg selv igjen, dvs slik som det en gang hadde vært, og dette medfører nå en ny gjennomgang av bokhyller, bøker og plassering av dem. Gleder meg. Så får man vurdere underveis, da, og være åpen for endringer angående plassering.....Nick Hornby skrev så underholdende om hvordan mangfoldet kan være når det gjelder plassering av musikk, og man kan jo tenke i mange ulike baner og assosiasjoner når det gjelder plassering av bøker også; Forfattere, språk, utgivelsesrekkefølge, når man fikk/kjøpte dem, hvor man bodde når man fikk dem, hvem man var sammen med........av alle muligheter som finnes, er sortering etter farger på permer meg aller fjernest..... Anbefaler boka "Å leve med bøker" av Alan Powers, her er det mange betraktninger rundt innredning og stemning i rom med bøker. Lykke til!

Fagbibliotekaren sa...

Fine bilder! Så fint med et bibliotek i kjelleren. Her har jeg fått en hel vegg med bokhyller, en lykke med større plass. Men jeg klarer ikke helt å bestemme hvordan jeg skal sette bøkene opp. Men godeste Dewey må nok vike denne gangen..

Nina sa...

Kjenner meg litt igjen i dette innlegget:) Jeg er også en manisk samler av bøker (og dvd'er og cd'er), og til tross for at vi har stort hus med god plass, er det stabler med bøker og filmer overalt. Etter et et ombyggingsprosjekt for to år siden, fikk vi bygget masse bokhyller på kneveggene i andre etasje, men pga tidsklemma den gang, ble bøkene bare stablet inn uten noe form for system. Og bøker SKAL jo som kjent stå alfabetisk og kronologisk.;)Det blir vel en gang.
I mellomtiden har jo bokhyllene vist seg å bli for få, og bokstablene har etter hvert poppet opp både her og der. Nå har jeg begynt å bruke dem som avlastningsbord ved sofaen, sånn til å sette kaffekoppen på, og til nattbord, ettersom vi ikke har sorten. En bokstabel passer akkurat til å sette fra seg et vannglass og iPhonen. En er løsningsorientert, må vite.

Jonas Lie sa...

Så fine bilder!
Og for et herlig system!
Gratulerer med kommende bibliotek!

:)

Trude sa...

For et flott prosjekt for 2012 - lykke til med innredningen - spent på å se bildene :) Og godt nyttår forresten.

anette sa...

Dette blir nok flott. Vi har vårt eget bokrom i kjellerstuen, som stadig utvides, og det er alltid en glede å gruble over hvordan systemet kan utvides og bøkene kategoriseres. Jeg gleder meg til nye bilder, i trygg forvissing om at du neppe kommer til å finne på å sortere bøkene etter farge på ryggen, eller:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Takk for entusiasmen!

Siljeblomst: Bøker her og der er nødvendig, absolutt.

Berlinløvinnen: Takk for det! Biblioteket har jo på en måte vært der fra starten, men det har ikke vært en dedikert lesekrok siden rommet har vært fullt av trommer og studioutstyr og gitarer og saksofoner :) Men nå er gulvet ryddet, og da skal jeg schleppe inn en daybed som skal fylles med puter! Når det gjelder PLATER, har jeg fem-seks ulike systemer som går godt sammen :D

Fagbibliotekaren: Tror jeg satser på UDK! Haha.

Nina: Bøker som nattbord høres meget kjent ut, ja :)

Jonas Lie: Jo takk! Du har jo kanskje vært der nede og sett potensialet når jeg tenker meg om?

Trude: Godt nytt år til deg også!

Anette: Det kan jeg love deg med 100% sikkerhet at jeg IKKE skal gjøre :)

Mari sa...

Jeg har faktisk sortert etter farge, men det er bøkene som står på barnerommet. Uansett så ser jeg ikke noe galt i å gjøre det, smak og behag..

Glamourbibliotekaren sa...

Mari: Ikke noe galt, kun smak og behag som du sier :) (Og for meg ville det bli et ubrukelig system)

eline sa...

hygg dere med å organisere bøkene. dere ser ut til å ha et veldig hyggelig hjem, og biblioteket blir sikkert også veldig koselig. kanskje denne siden http://bookshelfporn.com/ kan gi inspirasjon? sakset fra siden: Porn for book lovers. A photo blog collection of all the best bookshelf photos from around the world for people who *heart* bookshelves.

Glamourbibliotekaren sa...

Eline: Takk for det! Ja, den nettsiden der gir mye inspirasjon. Jeg får ta en titt igjen, takk for påminnelsen!

Regnboge sa...

Når eg får meg eigen heim, so skal eg ha eit lite bibliotek òg. Og du har himla månge bøker, og eg likar det!

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, vi har maaaange bøker! Burde kanskje ta en liten opprydding en dag. På den annen side: Det gjorde jeg jo før vi flyttet for to år siden, så jeg kan vel vente noen år til!

Populære innlegg