torsdag, januar 12, 2012

Oscar: Moneyball


Oscarnominasjonene er ikke klare ennå, men her om dagen leste jeg New York Magazine sine spådommer - og jeg tok en titt på Golden Globe-nominasjonene - og da er det jo bare å begynne. De har som regel rett. 

Bennett Millers "Moneyball" er først ut. Brad Pitt spiller Billy Beane, tidligere baseballspiller som selv aldri lyktes helt, og som nå er GM (general manager) for Oakland Athletics. Han går nye veier for å sette sammen et lag, bruker helt andre metoder, bl.a. en økonomiutdannet tall-gluping som beregner sannsynlighet. Phillip Seymour Hoffman er trener, en relativt liten rolle, men han gjør den som vanlig med overbevisning. Denne filmen vil nok i allefall få birollenominasjoner, og kanskje mer. NY Mag tipper på hovedrolle og beste film i tillegg.

Baseball er en underlig sport - det tok meg omlag tre timer å nesten forstå reglene da jeg så New York Mets spille mot Detroit Tigers på Shea Stadium for mange år siden. Kampen varte i fire, så den siste timen hang jeg noenlunde med. Det var på den tiden handlingen i denne filmen finner sted, derfor måtte jeg undersøke om Carlos Penã, som Brad Pitt solgte til Detroit Tigers i filmen, spilte akkurat den kampen mot Mets sommeren 2004. Det gjorde han. Morsomt!

Selv husker jeg aller best hammondorgelet som spilte "Hello Dolly" i pausen. Og jeg husker da vi reiste oss mens de spilte "Georgia on my mind" for fullt over høyttalerne, for å hylle Ray Charles som døde noen dager tidligere.

Da erklærer jeg Oscar-sesongen for åpnet!

4 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Hurra!

Anonym sa...

Var filmen bra?

Glamourbibliotekaren sa...

Stine Arkeologine: Hurra!

Anonym: Ja, det var den, synes jeg. Jeg kommer ikke til å se den flere ganger, men det var heller ikke bortkastet tid.

Globetrottaren sa...

Inspirert av Glamourbibliotekaren har også jeg i går store planer om å se igjennom Oscar-filmene! Har i tillegg lagt til alle seriene som er nominert til Golden Globe, og ligger godt ann til søndag... Dessverre mange skuffelser (jeg matcher ikke helt amerikansk humor, merker jeg), men også noen positive overraskelser.

Så på mandag, etter å lest flere gode omtaler, Nader og Simin - et brudd, som skal være en av de store favorittene i den utenlandske kategorien. Kan anbefales på det varmeste!

Populære innlegg