torsdag, april 05, 2012

Amerika / Franz Kafka. - Oslo : Pax, 1966. - 257 s.

16 år gamle Karl Rossmann blir sendt til Amerika for å unngå sladder og farskapsforpliktelser etter " tilnærmelser" fra en mer enn dobbelt så gammel tjenestepike. Hans onkel, senator i New York, tar seg av han - men er så prinsippfast at da han føler at Karl ikke lystrer han, må han kaste han ut. Karl står på bar bakke og må finne jobb og husly selv. Han møter banditter og merkelige mennesker, blir ansatt som heisgutt på et fint hotell, men får sparken på sviktende grunnlag - med en "rettssak" i beste Kafka-stil: Ord blir vrengt på, bevisførselen er mildt sagt parodisk, og vips så er han på gata igjen.

Det er nesten irriterende hvordan han lar seg utnytte av alle, hvordan alt mulig galt skjer han uten at han er skyld i noe av det selv, hvor godtroende han er og hvordan han orker å holde ut med alle tullingene. Det var først da jeg begynte å se/høre han for meg som Kenneth Parcell i 30Rock at jeg begynte å finne han komisk. 

Romanen ble ikke fullført, noen fragmenter finnes til slutt, men det er et nokså stort hopp i historien som gjør at man blir sittende igjen med mange spørsmål. Men det er jo helt ok. Ingen kommentarer:

Populære innlegg