onsdag, april 25, 2012

Classify


Nå er det på tide at denne karen blir litt blidere. Nå har han nemlig fått sjansen til å spre sine komposisjoner til en langt større gruppe mennesker!

Den nye Spotify-appen CLASSIFY gjør det enklere å finne fram i jungelen av klassisk musikk. Spotify har ikke verdens beste søkegrensesnitt akkurat, det råder jammen ikke mange standardtitler og andre katalogiseringsregler der, så man er prisgitt det som "noen" har kommet på å legge inn av titler, navn og skrivemåter. Ganske katastrofalt, sett fra en musikkbibliotekars ståsted. Men! Via Classify kan man browse på en annen måte - man kan klikke seg inn på kjente komponister og lese litt om dem, abonnere på spillelister, høre på innspillinger osv. Man kan klikke seg inn på perioder - veldig nyttig - og bli tipset om de største verkene fra f.eks. barokken. Man kan klikke seg inn på instrumenter og få tips om kjente verker for akkurat det instrumentet. (Man kan også klikke seg inn på "mood", men der finnes det mye rart - og det er selvfølgelig helt subjektivt fra den som har laget spillelistene eller satt sammen samlingene)

Dette er altså en brukbart verktøy for den som vil orientere seg litt mer. Jeg vil fremdeles anbefale å lese litteratur / lærebøker / seriøse websider om man vil lære noe ordentlig, men her i Classify får man hørt verket umiddelbart. Det er fordelen.






Classify finnes under "app finder" i menyen til venstre på Spotify.

Men som vanlig vil jeg jo aller helst anbefale å kjøpe fysiske plater. Nå legges snart Norsk Musikforlag ned, det er tragisk, for da har vi ingen kyndige plateselgere igjen når det gjelder klassisk musikk her i Oslo. Jeg har til gode å se en klassiskhylle på Platekompaniet hvor de har skjønt at "The Ten Tenors" ikke er klassisk musikk. Heldigvis finnes det nettbutikker - min favoritt er mdt.co.uk, hvor de akkurat nå har kjempesalg på mange fine utgivelser far Hyperion. Angela Hewitts Bach-innspillinger hvisker mitt navn...

Og hvis det er noe jeg kan bidra med, noe dere lurer på, er det bare å spørre. Dette har jeg drevet med daglig i mange, mange år - helt tilbake til gymnastiden.

7 kommentarer:

Maje sa...

Skal Norsk Musikkforlag legges ned?? Så trist! Vet du når?

Stine Arkeologine sa...

Så flott, takk for fin informasjon!

At Norsk Musikforlag legger ned butikken er trist og ikke bare et tap for Oslo. Mange steder i landet finnes ikke plateforretninger, og selv i en middels stor by som jeg bor i har de bare én, og de fører ikke klassisk musikk. Så derfor har musikkforlaget blitt fast innslag på Oslo-turer, og jeg er sikker på at de vil bli savnet av folk fra hele landet.

studentmamma30 sa...

Så flott! Classify skal sjekkes ut. Det bringer meg over på noe jeg tenkte å spørre deg om istad: kan ikke du lage en ny Radio Glamourbibliotekar kun med klassisk??? Please? Veldig glad i de andre spillelistene dine, altså :)

Glamourbibliotekaren sa...

Maje: Datoen er vel ikke bestemt, men det er ikke mange ukene til. Kjempetrist. Jeg startet min arbeidskarriere der og tok ut lønn i plater...

Stine A: Ja, de har jo sendt plater til hele landet også, så det er nok mange som vil savne dem.

Studentmamma30: Det kan jeg absolutt! Det kommer en annen Radio Glamourbibliotekar om få dager, men den deretter - som blir nr 19 - kan godt være ren klassisk.

Studentmamma30 sa...

Å, så fantastisk!! Det ser jeg frem til ;) Er veldig glad i div. klassisk, men ikke så dreven at jeg alltid vet hva jeg skal søke etter eller hvor jeg skal søke. en hel spilleliste blir bra! Du er topp, altså!

Anna sa...

Dette tror jeg er noe for meg. Jeg har alltid hatt lyst til å prøve ut litt mer klassisk musikk utover Debussy og Chopin. Takk for tipset!

Glamourbibliotekaren sa...

Studentmamma30: Da høres det jo ut som om Classify er midt i blinken også! Glemte å si - man kan klikke seg inn på f.eks. kammermusikk, opera osv også. Undergenrer, rett og slett.

Anna: Bare hyggelig! Håper og tror du finner noe som faller i smak!

Populære innlegg