søndag, april 08, 2012

Stillstand : Sivilisasjonskritikk på lågt nivå / Agnes Ravatn. - Oslo : Det norske samlaget, 2009. - 126 s.

Denne er intet mindre enn genial. Ravatn har oppsøkt steder der ingenting skjer, og skrevet situasjonsrapporter. Eksempler på locations: En kafé i Ålesund, ti timer i strekk fem dager på rad. Et nonnekloster på ei øy, der taushet er pålagt, men hvor en svensk nonne skravler som om det var en olympisk øvelse. Rorbua i Tromsø, flere år etter at siste "Du skal høre mye" ble sendt, hvor de fraskilte middelaldrende kvinnene sminker seg som om apokalypsen er nær. Gran Canaria, nærmere beskrivelse behøves ikke. Tingretten, hvor aktor og forsvarsadvokaten sammen latterliggjør den tiltalte etter at han har forlatt salen. Treningssenteret. Jeg lo høyt for meg selv flere ganger, ikke minst over beskrivelsen av nordmenn i utlandet, desperate mennesker på pub, åndsfraværende studenter på ex.phil-forelesning. Ikke minst lo jeg av forfatterens egen selvironi og tørrvittige kommentarer, preget av sosial angst. Deretter gikk jeg over til å fnise nervøst og smårødme - man kjenner seg nemlig igjen i det man leser, og er uforberedt på det, siden det er på det ellers ubevisste planet man blir truffet her. 


Agnes Ravatn var blant gjestene i "Sommer i P2" i fjor sommer, og brukte sin tildelte time bl.a. til å snakke om sitt forhold til Yves Rocher i ungdommen. Gjett om jeg kjente meg igjen i det også

8 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Denne har jeg ikke fått med meg, høres veldig artig ut! Takk for tipset! :-)

Synne sa...

For et morsomt konsept! Denne skal jeg ta en titt på om jeg finner den.
Jeg har forresten nettopp kommet tilbake fra en tredagers Stockholm-utflukt, og nå var det veldig hyggelig å rulle nedover bloggen din og lese alle innleggene jeg har gått glipp av. Dette måvære Norges koseligste påskeblogg, hoho!

Anonym sa...

Leste den boka i går og fniste nesten uavbrutt, kjæresten (som hadde kjøpt boka i første omgang, men ikke lest den selv) ble så nysgjerrig at han forsøkte å lese over skulderen på meg flere ganger. Lettlest og høyst leseverdig, anbefales!

Glamourbibliotekaren sa...

Stine A: Les den!

Synne: Påskeblogg, haha! Kanskje det burde bli en egen nisje :D

Anonym: Så moro!

Anonym sa...

Helt enig, denne boka er intet mindre enn råartig! Anbefaler også "Folkelesnad" av samme Ravatn.

E.

harnen sa...

Ooh - den skal jeg plukke opp! Jeg har lest både Folkelesnad og Veke 53, og sistnevnte ble en favoritt! (At jeg satt igjen med en enorm fellesskapsfølelse til denne bitre, 40-something mannlige hovedkarakteren håper jeg imidlertid bare var rene tilfeldigheter!)

Villanelle sa...

Denne boka er fantastisk!! Så kjekt at du óg likte den!

Ane sa...

denne har jeg også lest, fantastisk morsom. marit eikemos romaner er litt i samme gate, syns jeg. blir spennende å følge henne fremover!

Populære innlegg