mandag, juli 23, 2012

Sommerdufter

  


En kveld for noen uker siden gjorde jeg noe jeg har tenkt på lenge, som sikkert høres veldig rart ut for de hvis antall parfymeflasker kan telles på én hånd - det vil kanskje si de aller fleste. Jeg sorterte parfymene mine og flyttet vinterparfymene, senvinter/tidligvår-parfymene og noen av vårparfymene inn i skapet igjen, der høstparfymene allerede stod, og hentet heller fram alle tidligsommer / sensommerparfymene. Det finnes sommerklær, det finnes sommersko, det finnes sommermusikk, sommerbøker, sommerfilmer - og sommerparfyme. Det henger sammen og kan i høyeste grad sammenlignes. Tilbehøret som setter en ekstra spiss på sommeren, som man ikke bruker så mye ellers. Det som gir assosiasjoner til en årstid, en stemning - og for meg er det duft som har den aller største effekten i så måte. 


Jeg snuste litt på Cristobal, Sexy Graffiti og Eden og tenkte "mmmm, gleder meg til å bruke disse i august". Jeg snuste på Pivoine, Piment Brûlant og Miracle og tenkte "farvel, vi ses igjen i mars!". Og jeg snuste på Brit Red, Vanille Abricot og Eau d'Italie og tenkte "HURRA; nå er det sommerferie!" Noen dufter typisk sommerlig - tropisk, solkrem, frukt, blomster og vanilje og alt det der, mens andre gir meg sommerassosiasjoner rett og slett fordi jeg fikk dem og tok dem i bruk midt på sommeren. 


Disse er i heavy rotasjon på mine håndledd for tiden: 


Cacharel Amor Amor - kjøpt på vei hjem fra Stevie Wonder-konsert i Stockholm i juli 2004.


Estée Lauder Azuree Soleil -  kjøpt sommeren 2007.


L'Occitane Citrus Verbena - fått sommeren 2008 av min mann. Kanskje den beste sitrusduften jeg kan tenke meg. 


Burberry Brit Red - kjøpt på bryllupsreise i Firenze i juli 2006. 


Eau d'Italie - fått i bursdagspresang av min mann sommeren 2010. 


Charlie Red - nostalgisk duft, opprinnelig brukt sommeren 1994, kjøpt på nytt for noen år siden. 


Comptoir sud pacifique Vanille Abricot - sommerlig og tropisk!


L'Artisan Passage d'Enfer - varm og ganske tung røkelse, super på varme sommerkvelder! Kjøpt i Lucca på bryllupsreise i 2006. 


Armani Acqua di Gio - frisk og luftig. Den fikk jeg av min mann sommeren 1997 da jeg bodde på Kringsjå og denne parfymen var ganske ny. Jeg har akkurat kjøpt en til, for jeg tror kanskje den er på vei ut til fordel for en nyere variant som ikke er like godt. 


Kenzo Eau de Fleur Magnolia - bursdagsgave fra min mann sommeren 2009. Nydelig og frisk. 


L'Artisan La Chasse aux Papillons Extrême - hvite blomster! Presang til meg selv sommeren 2008. 


L'Erbolario Aqua di Profumo Caprifoglia - dufter som kaprifolen på Capri, ikke den som er her. Kjøpt i et apotek i Firenze på bryllupsreise i 2006. 


Yves Rocher Naturelle - Tror denne var en blindbuy fra den godeste Yves, og heldigvis falt den i smak. Temmelig fruktig til meg å være, og det er sitrusen og eplene som kommer mest fram. 
Om en måned ser lista litt annerledes ut. Vi får komme tilbake til saken!
Nå vil jeg gjerne høre hva slags parfymer dere forbinder med sommer!21 kommentarer:

Henrikka sa...

Snedig! L'Artisan Passage d'Enfer er for meg førjul og jul, sikkert fordi jeg kjøpte den i London idesember et år og brukte den i jula. Artig å se at du forbinder den med sommer.

For meg er L'Esprit de Gingembre fra Angel Schlesser typisk sommer, men også Paul Smiths Rose. Den første frisk og lett krydret, den andre litt tung og søt. Også tuberoseduftene Robert Piguets Fracas og den litt lettere Tubereuse Indiana fra Creed er sommerduft for meg. Den siste kjøpte jeg også i London i desember (et annet år), men forbinder den allikevel ikke med vinter. Interessant!

Regnboge sa...

Oj, ditta va jo ganske spennande! Eg har aldri tenkt på parfyme sånn før, men det var ein riktig fin tanke.

Anonym sa...

Hoho, så mye spennende! Jeg elsker lukten av syrin, særlig om sommeren, så Estée Lauder sin Beyond Paradise er min ultimate sommerduft.

tonemor sa...

Her er jeg på tynn is. Jeg velger å starte nå, og noterer meg syrinduften fra etdrysskanel sin kommentar. Syriner er uten tvil en favoritt! Så får jeg begynne i den enden og utvide fra glambibliotekarens liste. Takk for inspirasjonen!

fru winther sa...

Fico di Amalfi fra Aqua di Parma, Petite Cherie fra Goutal, L'eau de Hadrien fra samme.Carnal Flower fra Frederic Malle , Dune fra Dior . Innimellom Chasse aux Papillons fra L'Artisan . Skulle jeg fulgt været,ville det vært røkelse all the way, men jeg stritter imot...

Anonym sa...

hvis du spor en mann, kunne svare: for meg var i parfyme vil bli assosiert med noe sitrus, grapefrukt( med er veldig flyktig),eller som fig spennende uten a vaere for... jeg liker ogsa den "marseille sape" med vétiver, lavendel, eller til... enna " la chasse aux papillons" er en duft som gledet meg sa det ogsa at av min kone.men du har god kjennskap til proven parfymer!det er en fornoyelse fra.. bruno

Mammadamen sa...

Jeg har et japansk kirsebærtre i hagen, og når det blomstrer om våren tenker jeg alltid at dette er lukten av sommer. Jeg leter etter den duften i parfyme, men har ikke funnet den helt ennå. L'Occitane har en kirsebærduft jeg har prøvd, jeg liker den, men den er ikke helt som treet i hagen;)

Inspirerende liste, forresten!

God sommer fra Karianne:)

ANNEPÅLANDET sa...

Alle lette, sitrusinspirerte dufter er sommer for meg, alle friske cologner, og Diptiques nye roseduft. Jeg har bare den ene roseduften, og det er i grunnen nok. Til gjengjeld dufter den deilig.
Fint innlegg!

Helene sa...

Tendre Poison og Dune fra Dior er sommerparfymer for meg.

Anonym sa...

Imponerende liste!
Hvordan oppbevarer du parfymene for at de skal holde seg lenge?? Jeg synes mine forandrer seg etter ca 2 år og mister litt av de deilige duftene, men mine parfymer har det kanskje litt for varmt i baderomshylla??

Cecilia sa...

Har en L'Occitane Verbena som ligner den på bildet ditt som en av favorittsommerduftene, men min er en Eau de Toilette. Ellers Chance Chanel Eau Tendre (rosa), Touch of Pink fra Lacoste, Sheer Beauty fra Calvin Klein, L'Eau par Kenzo, og Flower By Kenzo Spring Fragrance (som jeg kjøpte på vei fra New York i september, da var det absolutt sommer der).
I fjor (?) kjøpte jeg L'Occitane Notre Flore Iris fordi den minnet meg om mammas fiolettblå irisblomster, men dessverre begynner jeg å nyse bare jeg prøver den. Vil noen arve den?

Anonym, baderomshylla = NEI NEI! Kjølig/sval oppbevaring, soverom på sted uten sol er bedre, eller til og med kald mørk bod for dem man evnt. pakker bort for sesongen.

Noen av oss har nok flere sommerdufter enn det har vært sommerdager hittil i år ...

Anonym sa...

Cecilie:Kan man få arve den?!?Jeg melder meg!

Anonym sa...

Og forresten:issey miyake´s l´eu díssey ,amour amour rød og dkny´grønne eple...

Anonym sa...

Glamourbibliotekar:hva med å lage en liste over sommerfilmer? jeg kan begynne:barnefilmen "ikke naken",svenske "en kjærlighetshistorie"...

Cecilia sa...

Anonym: Ja du kan arve, hvis du er i Oslo eller i nærheten, å sende den i posten blir vel dyrt. Det er en 75 ml eau de parfum. Jeg er på cecilia0163@gmail.com

Anonym sa...

Jeg lurer også på dette med oppbevaring og hvor lenge en parfyme kan vare. Takk ellers for en inspirerende blogg som jeg leser med glede!

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle svar! Morsomt å høre hva som er de beste sommerparfymene for dere.

Anonym: En parfyme kan vare i mange år om man oppbevarer den riktig. Det er sikkert en eller annen ideal-temperatur, men det viktigste er at den blir beskyttet mot sollys, sterke lamper og varme baderom! Jeg har mine i et rom der det nesten alltid er skygge, og de fleste står inne i et skap når jeg ikke bruker dem. Jeg har opplevd kun én gang at en parfyme har endret duft, og det var etter kanskje tolv år. De fleste av mine parfymer er mer enn fem-seks år gamle, og like fine.

Anonym sa...

God dag i solskinnet!
Jeg hører nok til i den gruppen som har få parfymeflasker i skapet, og det meste er tunge dufter som egner seg best i mørketida. Men jeg har én sommerduft, som jeg fant frem andre gang på rad nå. Det er en flaske med kroppsolje fra Island Essence/iHerb (tipset har jeg plukket opp her hos deg). Jeg synes det dufter ganske kraftig av denne, så jeg føler jeg ikke trenger noe mer.. Men hvis jeg skal supplere med noe, hva skal jeg da velge? Og hva passer til denne som dufter av kokos?
Hilsen Stine

Glamourbibliotekaren sa...

Stine: Island Essence-oljene lukter jo ganske sterkt, så det holder sikker! (Aaaah, nå ble jeg fristet til å bestille noen igjen... ) I parfymer er det ganske vanlig å blande kokos med vanilje eller tropiske frukter (mango, pasjonsfrukt, ananas osv), eller hva med noe helt annet - sandeltre? Gardenia? Kun fantasien setter grenser! :) Island Essence har jo parfymer i de samme duftene også. Mix og match!

Anonym sa...

Nå har jeg sendt inn en bestilling, og venter i spenning. Gleder meg til å teste ut flere dufter (bla. gardenia). Tusen takk, atter en gang, for spennende tips! :) Hilsen Stine

Marit sa...

Å, jeg elsker den sitrusduften til L'Occitaine.

Og jeg har jo helt glemt å si takk for tipset om parfyme som lukter liljekonval. Jeg kjøpte Diorissimo, brukte den for første gangen på bryllupsdagen og jeg elsket den! Og denne parfymen kommer alltid til å minne meg om mitt sensommer-bryllup :)

Populære innlegg