mandag, august 27, 2012

Sensommerdufter
For en måned siden skrev jeg om sommerdufter. Nå er vi over på sensommerdufter. For meg minner de om mørkere kvelder, litt kjøligere morgener, ferieslutt, skolestart, alt det der. Som vanlig er årsaken at jeg kjøpte dem, eller i allefall brukte dem mye, på denne tiden av året. Jeg liker å gjenskape slike stemninger ved å bruke parfymer som er nært knyttet til bestemte måneder eller årstider. Derfor er en stor del av min parfymebruk basert på nostalgi. Sånn er det bare. 

Følgende dufter er i rotasjon hos meg for øyeblikket:

Hermès Un jardin en Méditerranée - splitter ny, kjøpt i Toscana fordi den minner meg om duften i hagen der vi bodde. Urter, fiken, varm sommervind. Omtale kommer i duftbloggen om ikke lenge.

Acqua di Genova Genes - også splitter ny, kjøpt i et lite parfymeri i Siena. Love at first sniff. Omtale kommer. 

Escada Sexy Graffiti - den eneste Escadaduften (av de tropiske fruktige årlige greiene deres) jeg liker, men til gjengjeld liker jeg den veldig godt. Jeg har originalen fra 2002, men har også sikret meg en flaske av nyutgivelsen selv om den ikke er helt identisk. 

L'Occitane Verveine Sorbet - ny av året, og det var den jeg brukte på ferien i Toscana. Den er litt annerledes enn Citrus Verbena - som jeg liker veldig godt - og den minner kraftig om en lysegrønn deospray fra Impulse (!) som jeg kjøpte i Liverpool for 15-16 år siden, som jeg elsket og som jeg aldri har funnet maken til.  

Balenciaga Cristobal - nydelig duft, perfekt for sensommerkvelder. Jeg kjøpte en liten flaske i Paris i 2005, og senere en stor flaske på eBay - for den produseres dessverre ikke lenger. 

Yves Rocher Tendre Jasmin - en mild fin jasminduft som jeg kjøpte på lykke og fromme for fire år siden på denne tiden. 

Acqua di Parma Blu Mediterraneo Arancia di Capri - denne brukte jeg på Capriferien vår i 2008. Den dufter friskt av sitrus og appelsin. 
(Acqua di Parma Blu Mediterraneo Bergamotto di Calabria kan også bli en sensommerslager... Glamourgemalen kjøpte den til seg selv i Siena, men noe sier meg at jeg kommer til å låne den titt og ofte.) 

Creed Vetiver - minner meg om barndommens somre, og særlig å dra på stranda. Lurer på om pappa hadde en som minnet litt. 

Max Factor Le Jardin og Le Jardin d'amour - særlig sistnevnte - er sensommer for meg; jeg tror det er 1990. En venninne hadde den, og jeg var helt desperat etter å få tak i en flaske selv. Det gjorde jeg, men ganske mange år etterpå. 

Cacharel Eden - pur nostalgi. Den kom i 1994 da jeg akkurat var ferdig på gymnaset og skulle begynne på folkehøgskole, noen rundt meg brukte den mye, og den minner meg om bading i innsjøer hjemme, nedpakking av pikerom og etterhvert flytting. Dessuten hadde den en egen eksotisk tv-reklame! Jeg nostalgikjøpte den på vei hjem fra Berlin i fjor sommer. 

Beverly Hills 90210! Samme sommer, 90210-maraton på video med kusine, jeg hadde kort blomstrete kjole med hvit topp innom, doc martens, håret i halvlang bob, og for å fullføre denne "Brenda-på-college"-looken husker jeg vi kjøpte Beverly Hills-tyggis (de med klistremerker inni) og 90210-parfymen på salg på Cubus til 39.50. Den minner om både Sunflowers fra Elizabeth Arden og Calvin Kleins Escape, og veldig 90talls. Men moro å ha den og bruke den i blant!
Husk nå for all del at dette ikke er en liste over anbefalinger til dere. Jeg mener bestemt at alle må finne sine dufter ved å prøve mye forskjellig, lete seg fram, ikke bry seg om hva andre mener, ikke kjøpe de samme som mennesker man omgås mye. Parfyme er høyst personlig - for meg i tillegg svært nostalgisk og knyttet til minner - og derfor synes jeg det er problematisk å anbefale parfymer til andre. Man bør heller ikke la seg påvirke for mye av de mest påtrengende selgerne i parfymerier! Man bør få teste selv, ta seg tid, ikke bli pushet. 

10 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Så artig at du skrev om dette i dag, i morges plukket jeg nemlig fram en av de to parfymene som gir meg høstassosiasjoner for første gang i år (Laura Biagitottis Roma). Jeg trodde jeg skulle bli litt vemodig av å "erkjenne høsten" med å ta den på, men det virket helt motsatt - det føltes veldig fint!

Glamourbibliotekaren sa...

Ah, høsten, jeg venter ei uke! Høstparfymerapport kommer nok om ikke lenge :)

Birgit sa...

Høsten ja! Sukk.
For meg lukter høsten Ysatis, og lokker frem minner om 90-tallet, Weld-konsert og Blindern:)

Stine Arkeologine sa...

Ja gjerne sommer ei uke til! :-D

Hilde sa...

Sniker inn noe annet skjønnhetsrelatert, denne neglelakken MÅ du jo nesten skaffe deg (selv om selve fargen var litt mystisk)! http://www.lipglossbitch.se/2012/08/opi-dont-talk-bach-to-me/

Glamourbibliotekaren sa...

Wow! Denne hadde gått rett hjem hos Johann Sebastian, det er jeg sikker på! :D

hege sa...

Å det er herlig med duftminner!

Jeg bytter også på parfymer, men har nok ikke like stort utvalg som deg. En ting jeg alltid har lurt på: hvordan oppbevarer jeg parfymene som ikke er i bruk? Har hørt en gang i tiden at de skal stå kaldt og mørkt (altså kjøleskap), men er usikker.
Hva gjør du? Har du en anbefaling?

Hilsen Hege

Glamourbibliotekaren sa...

Hehe, det spørsmålet svarer jeg på nesten hver gang jeg skriver om parfyme - sjekk kommentarfeltet til forrige sommerduftpost! :)

Anonym sa...

Har ikke kommentert på mange år, men i dag "måtte" jeg! Så flott at du liker Hermes middelhavshage! :) Har hatt den i mange år og den tilhører de 5 jeg ville ha tatt med til en øde øy. Den er min absolutte favoritt, og den eneste jeg har, av "hagene" deres :)
Sol

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, jeg synes også den er best av "hagene".

Populære innlegg