onsdag, august 08, 2012

'Teen og Y.M, august 1993

I tenårene hadde jeg en brevvenninne som jevnlig sendte meg amerikanske teenage-magasiner. Noe lignende fantes ikke i Norge - det stod mellom Det Nye (den gang med litt for voksne problemstillinger) eller Starlet (altfor barnslig). Det var ikke sånn at vi drømte om å leve dette highschool-livet med proms og dates og et vanvittig press om å være "popular", som vi så på f.eks. "Beverly Hills 90210" - vi var veldig komfortable med å kunne gå i islender og vintersko og slippe å stresse med å bli voksen i en fei - men bladene var allikevel et innslag av glamour i en tenåringstilværelse som ellers handlet mest om lekser og skolebuss og musikkhistorieprøver og spilletimer. På bygda hadde vi ikke så mange shoppingmuligheter i hverdagen, men når det var planleggingsdag på skolen tok vi toget til byen og shoppa som gale på Body Shop og H&M. Dette var før internetts tid, og Yves Rocher var vår beste venn og tok alle våre lommepenger (jeg bestilte hver bidige måned en periode). Vi hadde én tv-kanal. For dagens unge må dette høres ut som Sovjetunionen, men det var det absolutt ikke. 
Ekstra interessant var det når kidsa fra fra 90210 reklamerte for noe. Jeg kjøpte senere den lilla gelsprayen da jeg var i Los Angeles som 19åring, og aldri har jeg hatt så flott og fyldig hår som da. California-lufta og havbrisen sammen med California Shine Gel Spray gjorde susen- og ikke minst den nydelige duften!! Skulle ønske den fantes fremdeles. (Jeg var så heldig at jeg fant en parfyme hvis duft minnet om denne sprayen mange år senere!)Skolestart-magasinene er morsomme å lese nå. Jeg får alltid skolestart-følelse på denne tiden av året, når sommerferien begynner så smått å nærme seg slutten, kveldene blir mørkere, og man ser at skolesekkene og bokpapirrullene har kommet fram i bokhandlene. Da får jeg lyst til å organisere alt jeg eier, kjøpe nye penner, klippe håret - og ta med en liten beautybox med makeup for å ha i min locker på skolen jobben. 


Denne testen har jeg ikke tatt på noen år nå. Jeg får se hvordan jeg ligger an!Noen som husker Tribe? Dronningen av floral-fruity-parfymer. Går for svimlende summer på eBay nå. Rebecca Gayheart reklamerte for cleanseren Noxzema. Hun spilte mafiabossens datter i 90210, som giftet seg med Dylan - men ble skutt av en av farens livvakter dagen etter bryllupet. Sørgeligste episoden noensinne. Back-to-school beauty guide med nedtelling til skolestart. Den ga bl.a. tips om når det var lurt å ta permanent for at den ikke skulle se for "ny" ut, men heller ikke utvokst. Handleliste. 


Og leserne fikk drømmedag der hår- og makeup-problemer ble løst. Midtskillen var tilbake!
Y.M. fra samme måned! (Dan Cortese, var ikke det han som spilte bad-ass-broren til Jake i Melrose Place på et tidspunkt?)


Det var den gang Liv Tyler var Maybelline-modell og så ut som en middelaldrende skuespiller fra Glamour -


 - men egentlig var bare 16 og hadde tynne, tynne øyenbryn. 


Nevnte jeg beautyboxer for å ha i sin locker? Det var Caboodles som hadde de kuleste boksene - og reklamene. Må sjekke eBay om de fremdeles finnes. 


(Her og her og her  mimrer jeg om flere av disse magasinene)

5 kommentarer:

Hermia sa...

Ljuva 90-tal :)
Känns verkligen som att det var en annan tid (även om vi ökade från två till flera tv-kanaler ungefär då).
Tack för minnesturen!

hege sa...

Jeg kan virkelig ikke tro at du har tatt vare på bladene, og at de er i så god stand som de ser ut som de er fortsatt! Det er helt fantastisk å se de, og herlig å være med deg å mimre over ungdomstida si!
Nå fikk jeg lyst å løpe opp trappa og inn på pikerommet, sette på en mixkassett med ti-i-skuddet- og nattønskeopptak, slenge meg på magen i senga og lese i det nye bladet mitt! ;-)

Takk for at du stadig vekk får meg til å huske de små tingene!

Synne sa...

Jeg synes disse innleggene er så festlige å se og lese! Å få innblikk i hverdagen og ungdomsbladene fra den tiden er rart og gøy og fjernt og interessant på samme tid!

Librarybeth sa...

Åh, vilken nostalgitripp. Så läckert att dyka ned i dessa magasin - vilken skatt!! Jag såg Beverly Hills men jag var nog egentligen lite för "gammal" för det haha. Och lusten att fixa och dona när det drar ihop sig till skolstart sitter i... nu för tiden ska barnen mina inte ha sina skolböcker inslagna i färgglatt papper. Tror inte ens att skolan uppmanar till det längre! Ack ja....

Ragnhild sa...

Herleg! Eg diggar mimreinnlegga dine. Særleg fordi vi voks opp på same tid:-) Eg hugsar at eg i 1988 kjøpte Det Nye (då var eg 13 år), dvs. eg kjøpte berre to nummer i alt, og dei las eg inn og ut. Eg hugsar òg at eg tykte bladet var litt for vakse for meg. Det eine nummeret hadde bilete av ei alvorleg Lisa Bonnet på framsida, og det handla om kompleksa ho hadde pga. barten, hugsar eg.

Populære innlegg