mandag, november 05, 2012

Timing


Dette føles veldig tidlig. Vanligvis venter jeg til slutten av måneden, omkring advent. Men jeg må forberede mye julemusikk på jobb allerede nå, og da kan jeg like godt bidra litt til å øke stemningen. En clementin her og der hjelper, selv om jeg blir litt forvirret. 

MEN. Når det er sagt, så synes jeg dette med tidlige juleforberedelser har gått helt av skaftet. Det er temmelig absurd med julemagasiner i butikkene i september - alle norske ukeblader har jo plutselig egne juleverkstedspesialer som gis ut mens løvet fremdeles henger på trærne og sola skinner til langt på kveld og vi såvidt har funnet frem langermede klær. Hyllene på Narvesen er fulle av dem. Julepynten eksploderte i interiørbutikkene for en måned siden. Nille (som jeg går forbi på vei til jobb hver dag) har pælma ut den oransje Halloween-veggen og bytta ut med lilla adventslys og glitter og innpakningspapir til kr 1,- pr rull, og nisser så langt øyet kan se. Jeg synes det er kjedelig. Det tar virkelig bort glansen av det som skulle ha blitt julestemning halvannen måned senere. 

Hva er det som haster sånn? Hvorfor kan ikke oktober og november være høstmåneder hvor man sakte men sikkert begynner å telle ned, tenne litt flere lys, ta inn litt granbar og lyng, kose seg inne på mørke kvelder og nyte roen og freden før julestria setter inn? Forberede seg saaaaaakte, saaaaakte, gradvis trappe opp og kjenne at stemningen kommer sigende? Konsekvensen av jul i oktober er jo, som man kan se i alle interiørblogger som starter høytiden alt for tidlig, at man blir lei ca 2. juledag og kaster ut treet sammen med ribberestene. Da gjør man istedet klart til.. våren? Vet ikke. Men tenk å gå glipp av romjula på den måten! Jeg er glad i jula, og liker at den varer lenge. Minst til trettendedag jul, helst til tjuende. Januar er mørk nok som den er, så hvis juletrelys og kongerøkelse kan bidra til å gjøre alt koseligere i årets trøtteste måned, er jeg svært fornøyd. 

Men kan vi ikke vente med juleforberedelsene til midten av november, i det minste? Sånn som det er nå, kan man tro at jula varer lenger enn den korte sommeren i Norge. Man må lengte litt!   


20 kommentarer:

Marte sa...

Veldig enig!! Jeg blir like oppgitt hvert år, særlig når jeg ser julemarsipanen... jeg rører den ikke før 1. desember. I år tror jeg faktisk at jeg så de første marsipanpølsene allerede i slutten av september...tidligere enn noen gang.

Anonym sa...

Først og fremst; AMEN!
Jobber i en interiørbutikk og blir alltid så brydd når folk kommer inn i butikken rundt oktober og der står jeg (heihei) omringet av nisser og rødt og lilla. Og julemusikk nonstop til man blir gal. Men jeg må ærlig talt si det jeg liker minst med hele "butikkjulen" er søndagsåpent. Etter seks dager med julegavefest får folk holde seg hjemme ass. En dag i uka, hvor jeg kan få lov å gjøre noe annet enn å skanne de stygge juledukene. Det er ulestemningsdødsstøtet.

Stine Arkeologine sa...

Helt enig! Jeg er vokst opp med at høst er høst, advent er advent og jula begynner sent på kvelden lillejulaften og varer til tjuendedag. Så raskt ting har forandret seg! Nå føler jeg meg nesten litt dum når jeg koser meg med juletre og julemusikk mens naboens tre har ligget fjorten dager og visnet ved trappa. Men jeg har ikke noe lyst til å forandre på det!

Hege sa...

Kan vi skylde på tidsklemma? Jeg kunne gjerne tenke meg å vente til 1. desember, men med to unger, full jobb og en mann som jobber lange dager er det rett og slett umulig. Da hadde det iallefall ikke blitt mye koselig med advent og juleforberedelser... Så siden jeg vet at jeg uansett kommer til å stresse noe før jul, håper jeg på å redusere stresset med å begynne tidligere. Men ikke september da!

Kjersti sa...

Veldig enig! Jeg er glad i adventstida, men den skal ikke begynner før 1. søndag i advent (eller 1. desember hvis det kommer tidligere). Fikk et voldsomt julemagasin i posten forrige uke, men det la jeg i kottet til tida er inne for å ta det fram.
Julemusikk er så fantastisk å hente fram hvert år! Jeg har mine favoritter som setter meg i den rette stemningen, bl.a. Christmas with my friens med Nils Landgren. En fantastisk plate med med mange forskjellige artister, og både tradisjonelle jukesanger og noen mer ukjente.

Maje sa...

Kunne ikke ha vært mer enig! Det eneste jeg gjør av juleforberedelser nå er at jeg planlegger en adventskalender til ei jeg kjenner:)

Ha noen hyggelige høst-/vinterkvelder, dere!

Anonym sa...

For de av oss som syns forberedelsene er det beste med jula, så starter den allerede med kribling i august ;)Jeg koser meg med planleggingen og å kunne ta litt og litt av forberedelsene hele høsten i steden for å jobbe som en idiot i desember.

Glamourbibliotekaren sa...

Marte: Man rekker ikke å komme i høstmodus før jula preger butikkene.

Anonym: Søndagsåpent, hjelp, det har jeg ikke tenkt på en gang... Lykke til med julestria!!

Stine A: Heldigvis får alle kjøre sine egne tradisjoner, så ikke føl deg dum! :)

Hege: Det kan jo godt være en årsak for mange. Jeg mener ikke at 1. desember er noen grense egentlig, for min del funker det greit de siste par ukene i november også. Jeg begynner i det små, trappe gradvis opp, for selve desember går alltid altfor fort og det er så mye som skal skje - men handelsstanden pusher på tidligere og tidligere for hvert år, det vanner liksom stemningen ut føler jeg.

Kjersti: Ja, de platene til Landgren er fine. Toern også!

Maje: Så koselig å få en adventskalender!

Anonym: Hehe, august! Sånn rent praktisk burde man jo kunne ha jul hele året her oppe i nord, så kalde som somrene har vært de siste årene :)

Anonym sa...

Jeg er helt enig i alt du skriver, bortsett fra dette med julemagasinene. For oss som liker å gi hjemmelaget julegaver og å pynte huset i hjemmelaget julepynt MÅ bladene komme tidlig! Som alle vet er desember full av ting som skal gjøres og da er det godt å være ferdig med noe. En juleduk er heller ikke brodert på 14 dager så man må begynne tidlig om man skal bli ferdig.

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Jo, jeg forstår at håndarbeid- og hobbyblader osv må komme tidligere, og at det er hyggelig å holde på med slike ting utover de mørke høstkveldene - men det har bare eksplodert i julemagasiner de siste par årene. Alle de ordinære damebladene/motebladene har hver sin juleutgave i september, og det er det jeg ikke skjønner. KK og Kamille og sånt. Det har blitt så mye mer av det, de er så mye mer synlig. Men kanskje de går mer i retning hobby/håndarbeid/hjemmelaging de også nå, det kan hende.

Lovise sa...

Vi er alle enige og kan klage til vi blir blå rundt munnen. Kapitalen rår - det er en økonomisk grunn til dette: Starter butikkene tidlig med jul, selger de også mer. Hvis ikke hadde de ikke gjort det på denne måten.
Jeg foreslår at vi tar en glamorøs dugnad og AVSTÅR fra å feire tidlig-jul: Si konsekvent nei til julefeiring før 1. advent! Så skal vi se om vi ikke klarer å snu opinionen.

kh sa...

Jeg er forsåvidt enig, men ærlig talt, er dette noe å bruke energi på? Vi som ikke starter jula i september har da fint muligheten til å vente med innkjøp og pynting og marsipanspising så lenge vi bare gidder. Om det er jul i vinduet på Nille bryr meg virkelig midt i ryggen, for jeg handler stort sett ikke på Nille uansett. Om det ligger en marsipangris på hylla i butikken, betyr vel ikke at kosen hjemme er ødelagt? Om man skal la seg plage så lett, hadde det vært et mareritt for meg at butikkene i det hele tatt solgte Se&Hør, for eksempel. Men helt ærlig: jeg tenker ikke på det og bryr meg ikke.

La folk holde på, mener jeg. Om noen har glede av det, så fint for dem. Så kan vi andre holde på med vårt, uten å bruke en kalori på å være oppgitte eller frustrerte.

Glamourbibliotekaren sa...

kh: Det handler ikke om å bruke energi eller å være frustrert eller oppgitt her - det er bare en diskusjon. Jeg bruker ikke bloggen som forum for å få ut frustrasjon, og har ikke tenkt å begynne med det heller. Men det må jo gå an å snakke om ting, ha meninger, særlig når det handler om handelsstanden og kommersialisering. Det er et tegn i tiden, og det er det mange som har meninger om.

Miss Golightly sa...

Det er fint å ha meninger:) Heldigvis kan man fint styre dette julestyret selv. Ihvertfall i stor grad! Jeg er veldig glad i jula, og tenker på den litt etter litt gjennom hele høsten. Setter i gang med alt som er kos fra 1. des eller 1. søndag i advent. Jeg synes det er trist at så mange synes det er bare er stress og mas med førjulstiden. Hvis det hjelper å starte tidlig, så er jo det bra. MEN julemarsipan i september?? DET er for tidlig:) I dag så jeg julereklame for MENY på TV...det synes jeg var helt på tryne. Men igjen, man får den førjulstiden man vil.

Synne sa...

Jeg stynes også at det begynner for tidlig - handelsstanden og profittjakten bør ikke virke inn på alle oss andre i så stor grad, liksom. Jeg forstår at mange har lyst til å forberede seg i god tid, så et julebilag her og der har jeg ingen problemer med, men å bli bombardert med julelys og -musikk midt i september, det bør vi holde oss for gode til. Gleder meg noe voldsomt til jul, så klart, men julekosen får vente til desember!

Glamourbokhandleren sa...

Jeg jobber i bokhandel, og det er flere uker siden kundene etterlyste julekort og julepapir til gavene de kjøpte....

Ine sa...

Er helt enig med deg, og synes det er bra at du tar det opp! Jeg synes det er trist at jula blir stadig mer kommersialisert, og at jula starter i september i butikkene er jo med på å bidra til det. At man begynner å lage julegaver, planlegge hobbyprosjekter osv. er jo en helt annen sak.

Også tenker jeg at desember ikke trenger å være så stressende, det er langt på vei et valg man tar. Det går an å avtale at man ikke kjøper julegaver til hele slekta og alle vennene sine, for eksempel. I år har vi og en del av vennene våre bestemt oss for å spise middag sammen i stedet for å kjøpe julegaver. Mindre stress og mer hygge!

Også er jeg helt enig med deg i at jula helst skal vare til 13. eller 20. dag jul! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Lovise: Jeg tror dette får bli mitt bidrag :)

Miss Golightly: Desember blir ofte stressende, det kan jeg godt forstå. Det er så mye som skal skje før jul. Men jeg tror ikke det blir mindre stress av at handelsstanden begynner å minne oss på alt sammen allerede i september/oktober.

Synne: Just precis!

Glamourbokhandleren: Hehe. Det beviser jo at man blir påvirket i allefall :)

Glamourbibliotekaren sa...

Ine: Middag er en kjempegod idé! Det er jo veldig fint å hygge seg med gode venner i førjulstiden, så vi pleier hvert år å ha et lite selskap der vi spiser pepperkaker og drikker gløgg og hører på gamle jule-LPer og har det koselig. En senk-skuldrene-kveld. Dessuten kan man jo alltids utsette en del prosjekter til januar, hvor det ikke skjer så mye uansett. Alle disse vennene man har lyst til å møte før jul, men skjønner at man ikke rekker - hvorfor ikke invitere seg hjem til noen på nyåret? Kjempeidé! :)

Åshild i bestemors hage sa...

Jeg skriver mye om akkurat dette. da jeg var barn var det ikke julemusikk i radioen før lillejulaften. Alle juleutstillinger i butikken åpnet sammen med at grana i sentrum ble tent 1.søndag i advent. Jeg har allerede startet juleforberedelsene, men de innebærer ikke julepynting før etter 20.desember!

Populære innlegg