onsdag, februar 13, 2013

Glamourspørsmål fra leser: Berlin


Hei!

Takk for en kjempefin blogg! Det er alltid mange fine innlegg og tips å lese, og så mange inspirerende bilder. Jeg og noen venninner skal til Berlin nå i vinter, og jeg lurer på om du har noen gode tips i den forbindelse? Gjerne til gode og spesielle restauranter, fine museer og galleri, koselige kafeer og fine butikker og områder, og selvfølgelig annet glamourøst og vakkert som er verdt å få med seg. De fleste av oss har ikke vœrt der ennå, så vi tar imot alt av tips! Vi skal bo ikke langt fra Alexanderplatz.

Vennlig hilsen G.C.


Hei og takk for ditt glamourspørsmål! Berlin er fin, sommer som vinter. Jeg er aller mest glad i Prenzlauer Berg-området, Kastanienallée + sidegatene og deromkring - der ligger min yndlings-bruktbutikk, samt de andre jeg har lagt ut bilder fra tidligere. Og bruktplatebutikker, hvis dere er glad i vinyl! Trikken går oppover Kastanienallée, og metroen stopper øverst, men det er jo fint å gå opp og ned også (opp på den ene siden, ned på den andre for eksempel). Litt lenger bort (i Kollwitzstrasse) ligger kaféen Anna Blume, som er verdt å få med seg. Gode kaker og pannekaker og is og juice og diverse, og blomsterbutikk, så dette er riktig idyllisk. Kanskje aller mest om sommeren når man kan sitte ute. Kaféen på litteraturhuset ved Kurfyrstendamm er også hyggelig, om enn litt stappfull, så man gjør nok lurt i å bestille bord. Jeg har spist god pizza på Trattoria Peretti ved Berlinerdomen (rett over elva), og god pasta hos Vino e Libri i Torstrasse (bokkafé/restaurant). Restaurant Fabisch er i samme område (Rosenthalerplatz, tilhører mitt yndlingshotell Circus), og veldig koselig og rolig. Sist jeg var i Berlin rømte jeg unna julemarkedhysteriet og tok en runde i ro og fred inne på Alte Nationalgalerie og så på tysk malerkunst. Helt på toppen finner du Caspar David Friedrich-maleriene (han er en av mine yndlinger). Neue Nationalgalerie er også et must, ikke minst på grunn av arkitekturen - av Mies van der Rohe! Det ligger i nærheten av filharmonien. Apropos! Sjekk gjerne på forhånd programmene til filharmonien, Komische Oper, Deutsche Oper, Staatsoper, samt operaorkesteret Staatskapelle Berlin. (Det er fint å sitte på første rad i Konzerthaus og ha dirigentlegenden Daniel Barenboim på et par meters avstand!)

Ellers er det jo mange fine bokhandler der, f.eks. den lille i Hackescher Markt, eller hvorfor ikke Kulturkaufhaus Dussmann i Friedrichstrasse - der er det jo også platebutikk i tre etasjer. Hele underetasjen er full av klassisk musikk! Ikke billigere enn andre steder dessverre, men med enormt utvalg. Hvis dere er interesserte i parfymer, bør dere ta turen til KaDeWe - kanskje ikke på en lørdag ettermiddag, men heller på et roligere tidspunkt når dere har tid til å gå rundt og snuse litt. Parfymeriene ligger i første etasje.

Ellers må man jo bare vandre og vandre og vandre og se seg om, det er så mange fine steder, morsomme ting å se og koselige kaféer - men jeg håper du har fått noe dere kan bruke som utgangspunkt! Leserne må gjerne komme med sine tips også!

Bilder fra mine turer til inspirasjon:
November 2012, del 1
November 2012, del 2
Juli 2011, del 1
Juli 2011, del 2
Mars 2010


Nå vet jeg ikke akkurat når dere har tenkt å reise, men husk at det kan være ganske kaldt der. Luevær både i november og mars.

Ha en riktig god tur!

mvh
Glamourbibliotekaren

10 kommentarer:

Liv sa...

Perfekt timing - mannen min og jeg skal til Berlin om en uke! Takk for gode tips!

Anonym sa...

Berlins filmmuseum er også verdt et besøk. Ligger v Potsdamer platz. .mette

Julia sa...

Ettersom jeg knapt kjenner et sted i Tyskland som føles så kaldt som Berlin, kan det jo komme godt med noen standard museumstips. Museumsinsel er et naturlig startpunkt, og da er det egentlig bare å velge og vrake blant Pergamon, Bode, Altes, Neues, etc. Smak og behag! Har ikke vært i Neues Museum ennå, ettersom det var relativt nyåpnet sist jeg var i byen, og køtiden var på flere timer. Kastanienallee og områdene rundt er veldig fine å flanere i, og ønsker man et multikulturelt innslag kan man jo ta turen innom tyrkermarkedet i Kreuzberg (sjal og te til en billig penge). Et sted jeg har blitt tipset om er "Die Weinerei" på Veteranenstr., man betaler så mye man selv mener man burde.
Ellers er mitt beste råd nok å ta bussen (mener det er linje X100), den er den desidert beste sightseeing-bussen i byen. Billig er den også, et dagskort koster vel rundt seks euro, og her kan det da busses fra vest til øst og tilbake til man har sett seg mett på kontraster og severdigheter. Personlig mener jeg jo at Reichstag er verdt et besøk, men nå må man vel foranmelde seg, så det er dessverre litt mer styr enn hva det var tidligere.
Til den modige: Frisørbesøk kan også med fordel legges til Berlinopphold, ettersom slikt koster en brøkdel av hva det gjør i Norge - anbefales!

Marmota sa...

Kan anbefale Käthe-Kollwitz-Museum i Fasanenstrasse 24 for kunstinteresserte. KKs vakre og usentimentale bilder og skulpturer gir sterke inntrykk! Dessuten ligger Literaturhaus med kafe og bokhandel rett ved siden av. Man kommer dit for eksempel med U-Bahn til Uhlandstrasse.

Inger Marie sa...

Kan absolut anbefale den veldig koselige og bra restaurangen Schneeweisschen und Rosenrot, Schönhauser Allee 157. Lokale råvarer og veldig hyggelig personal.

GC sa...

Å, tusen takk for mange fine tips, fra både glamourbibliotekaren og lesere. Gleder meg virkelig til tur nå!
G.C.

berlinløvinnen sa...

Berlin er et europeisk drama, historien om øst og vest, angiveri, bohemske og kompromissløse tidligere Vest-Berlin som fysisk lå som en øy inne i DDR, lysende idéer, ølhager, alternativisme, sykkelstier og et vell av museér, teaterscener, kinoer med og uten dubbing, kaféer, parker og restauranter.
Mye for en hver smak, en stor, utstrakt metropol både fysisk og i vingespennets forstand. Checkpoint Charlie og murmuséet, DDR-museét v Rauchstrasse/Friedrichstrasse er smertelig viktig for langtidshukommelsen og som bakgrunnsteppe for andre noe lettere opplevelser.
Har ennå ikke vært på det nye jødiske muséet, men er visst også flott.
Men tilbake til opplevelsene av mer "fornøyelig" karakter..og disse er jo også ofte personlige..men her har jeg da noen tips:
Jeg liker også Prenzlauer Berg godt. Et av flere områder i Berlin som har vært utsatt for gentrifisering(tidl arbeiderstrøk m grå bygårder, midt inne i Kathe Kollwitz rike), som etter murens fall ble utsatt for de alternatives tilflytting. Senere er det blitt hipsternes område (m dyrere boligpriser, og den opprinnelige befolkningen må trekke til andre bydeler)men like fremt idyllisk, med et vell av spesialbutikker, gjør-det-selv-butikker, dyrere boutiqer, et vell av kaféer og restauranter, som også tilbyr sine helgebruncher. (En innertier i Berlin om dagen). Restaurant Lafil, med nydelig spansk mat ved Kollwitzplatz er en av dem.
Området ved Savignyplatz i tidligere Vest har ikke mistet sjarmen, og beholdt populariteten med butikker og restauranter. Et nydelig sted, sommer som vinter. Mange gode restauranter og kaféer. NU, Mar Y Sol og flere klassiske kneiper. På Zwiebelfisch er det atmosfære, og det er mye mulig du støter på noen landsmenn..
I dette området er Kathe Kollwitz-museum, i Fasananstrasse, en opplevelse å se kunsten hennes.
Om du vil oppleve en virkelig bydel i byen, reis til Kreuzberg. Masse god mat og avslappet atmosfære. Mellom bydelene Friedrichshein og Kreuzberg ble den eldste undergrunnslinjen i Berlin stengt under delingen av byen, men nå er den åpen, og banen kjører nå over brua som er et av landemerkene i byen. Endestasjonen er Warschauerstrasse. Like ved ligger nesten en kilometer murrester..
S-bahn og to-etasjes busser er også effektivte framkomstmidler, og du ser mer enn i fra u-bahn..
God tur!! (Anbefaler AirBerlin til flyplassen Tegel, kort vei fra sentrum og en ukomplisert og behagelig flyplass. .)

Anonym sa...

Vegetarisk gourmet restaurant som blir til utested utover kvelden:
"Cookies cream"
www.cookiescream.com

Janne sa...

Denne caféen må besøkes, i Prenzlauer Berg: http://www.hilde-berlin.com/

Anonym sa...

Hackesche Höfe er vel verdt et besøk. Sammenhengende bygårder fra tidlig 1900-tall i jugend-stil med små butikker og kafeer.
http://www.hackesche-hoefe.com/index.php

Populære innlegg