tirsdag, mars 12, 2013

Glamourspørsmål fra leser: Innspillinger

Jeg fikk et spørsmål om å si noe mer om innspillinger av disse flotte pasjonene og messene til Bach. Det er kanskje flere av dere som lurer, så da skal jeg forsøke å formulere et eller annet: 

Matteuspasjonen (BWV 244) er den største pasjonen. Den ble komponert i 1727, framført noen ganger, og deretter glemt - inntil Mendelssohn ga den en renessanse hundre år senere. 

Jeg er veldig glad i John Eliot Gardiners Bach-innspillinger, og følgelig også hans Matteuspasjon fra 1988. Anne Sofie von Otter er den ene av altsolistene, men det er kontratenoren Michael Chance som synger den aller vakreste alt-arien - "Erbarme dich". Jeg er ikke helt overbevist, dessverre. Jeg synes ikke han synger den så pent akkurat her. Det trekker ned ganske mye for min del. Men ellers er det en flott innspilling, med evangelist-nestor Anthony Rolfe-Johnson som leder oss gjennom det hele. 

Paul McCreesh' innspilling er spekkfull av mine yndlingssangere, som Magdalena Kozená, Mark Padmore (evangelist), James Gilchrist, Deborah York m.fl. Alle solopartiene er helt praktfulle. Til gjengjeld er det kun disse åtte sangerne som synger korpartiene - med andre ord, ikke noe kor. Tempoet er raskt; åpningskoret er nesten som en lystig menuett. Interessant, men jeg synes kanskje man bør ha litt mer vemod og sorg. "Erbarme dich" synges av Magdalena Kozená, og den arien kler stemmen hennes helt utmerket. Men hun gjør den aller best på sin Bach-arieplate fra 1997. Alt i alt vil jeg si at dette er en innspilling for viderekomne, eller i allefall en man kan ha i tillegg til en annen.  

Philip Herreweghes innspilling fra 1999 er nok den som ligger mitt hjerte nærmest for tiden. Ian Bostridge er en av de beste evangelistene jeg kan tenke meg, Andreas Scholl synger "Erbarme dich" med mer kraft enn jeg har hørt han synge noe annet (nesten litt underlig, han er gjerne litt forsiktig), Werner Güra synger de fine tenorariene, og Franz-Josef Selig er en bra Jesus. 

Min ønskeinnspilling som jeg håper kan gå i oppfyllelse en gang, er Herreweghe med Collegium Vocale Gent anno NÅ, med Damien Guillon på alt (etter å ha hørt han synge sånn i domkirka er jeg frelst), Carolyn Sampson på sopran, James Gilchrist som evangelist (men jeg tar gjerne både Bostridge og Padmore), og bassen er jeg jammen ikke helt sikker på. Peter Kooy kanskje?

Når det gjelder Johannespasjonen (BWV 245), har jeg en veldig fin innspilling med Gardiner. Anthony Rolfe-Johnson er evangelist, Stephen Varcoe er Jesus, Nancy Argenta og Ruth Holton er sopraner (som på juleoratoriet), Michael Chance er alt. Den kan jeg absolutt anbefale. Imidlertid er jeg veldig, veldig spent og har skyhøye forventninger til den splitter nye innspillingen som er på vei til meg i posten - med Carolyn Sampson på sopran, Ian Bostridge som evangeligst, Iestyn Davies på alt - og det vidunderlige koret Polyphony!! Det er nesten så jeg ikke tror det er sant!

Messe i h-moll, BWV 232: I fjor kom en helt nydelig innspilling av Bachs store mesterverk, h-moll-messa. Det er Herreweghes tredje innspilling, med min helt Damien Guillon på alt, den unge sopranen Hana Blazikova, tenoren Thomas Hobbs og bassen Peter Kooy, sammen med Collegium Vocale Gent. Den slår alle jeg har hørt så langt. Så nært perfeksjon som jeg tror man kan komme. 

Påskeoratoriet, BWV 249: Den to år gamle innspillingen med Carolyn Sampson, Iestyn Davies, James Gilchrist og Peter Harvey sammen med Retrospect ensemble og Matthew Halls kan virkelig anbefales. Sampsons tolkning av den ti minutter lange "Seele, deine Spezereien" må høres. 

Det finnes mange mange andre gode innspillinger også - Masaki Suzuki sine, Ton Koopman, Sigiswald Kuijken, Nikolaus Harnoncourt for å nevne noen - og i tillegg sikkert en hel del jeg ikke har hørt i det hele tatt. Men her har dere i allefall et utgangspunkt!Jeg linker til MDT.co.uk fordi det er der jeg kjøper mest selv - det kan godt tenkes det finnes butikker som har like godt utvalg og er billigere, men MDT trekker i allefall den britiske momsen (VAT) for oss ikke-EU-borgere. Husk at bestillinger over kr 200 (ca 22 pund) er tollpliktige. Det er bedre å gjøre flere små bestillinger enn én stor. 

9 kommentarer:

R sa...

Takk for tips! Om jeg får ønske meg noe her på bloggen er det flere slike innlegg! Ønsker deg en god og solfylt påskeadventstid.

Glamourbibliotekaren sa...

Så hyggelig! Det kommer nok mer med tid og stunder. Fin påskeadvent til deg også!

Anonym sa...

Tusen takk for råd av en profesjonell, slik opplysende, og variert utseende, som er mange grunner til å lære og fortsette å være entusiastiske i klassisk musikk. Jeg ser frem til snøen smelter litt mer i Paris, for å gå til "biblioteket musikk". massene "Bach" og "Arias" vil fylle meg med glede, jeg er sikker på. Jeg liker også disse knappene, subtile i bloggen din.til takker deg ,jeg gi dette sitatet tanke fra :("vladimir Jankélévitch" filosof og musikkviter):
- "filosofi er som musikk som er så lite at det skjer så lett uten at det mangler noe, selv om vi ikke kan si hva du kan leve uten" whatever ", som uten filosofi, uten glede og kjærlighet, ... men ikke så wel "! alltid glad , at du tar til oss. bruno

fru winther sa...

Åh, Damien Guillon, snakk om tolkning som går rett i magen! Så kontrollert, men likevel så intenst full av følelse. Jeg har forøvrig samme innspilling som deg av Johannespasjonen, og kan anbefale den jeg også.

Glamourbibliotekaren sa...

Bruno: Musikk er alt! :)

Fru winther: ja, Damien er noe av det beste jeg har hørt i hele mitt liv. Han brakte tårene fram i domkirka sist torsdag!

Liv sa...

Herlige tips! Jeg ble inspirert til litt youtubeing på jobben og endte opp med våte øyne. Bestilte sporenstreks.

Glamourbibliotekaren sa...

Liv: Gled deg!

Anonym sa...

Det er så fint når du skriver om musikk! Tusen takk. Lurer på om du har hørt Marian Anderson eller Aafje Heynis og i så fall hva du synes. Liker utrolig godt det jeg har hørt av dem. God helg!

Hilsen Hedda

Glamourbibliotekaren sa...

Hedda: Så fint at du liker mine musikkskriblerier! Du får sjekke musikkbloggen min også, der skriver jeg primært om konsertene jeg går på. Jeg har ikke hørt så veldig mye på Marian Anderson, men hun var jo en banebrytende sangerinne på mange måter. Jeg liker hennes "Morgen" (Strauss). Både hun og Heynis var jo ganske mørke alter, og sangstilen på den tiden var veldig annerledes enn nå. Det samme med Kathleen Ferrier. Men det er fint det også. Alt til sin tid, noen ganger vil man høre på eldre innspillinger, andre ganger på nyere. Vi er heldige som har tilgang på så mye forskjellig!

Populære innlegg