mandag, september 30, 2013

Glamourspørsmål: Å finne seg selv i den kaotiske verden av parfyme




Og apropos parfyme - jeg fant plutselig et glamourspørsmål i kommentarfeltet i duftbloggen:

Kan du kanskje skrive noe om hvordan man finner "seg selv" i den store og kaotiske verdenen av parfyme?

Jeg leter etter noe som er rent, enkelt og litt duggfriskt, en duft som lukter mer naturlig og mer meg enn alle de typiske feminine blomstergreiene der ute. Noen tips?



Mitt beste tips er egentlig å styre litt unna de typiske bestselgerne i de store parfymeriene. Mainstream-parfymetrenden de siste årene har vært intense og blomsterfruktige dufter med mange ingredienser, deriblant et eller annet som jeg vet flere allergikere reagerer på. Hvis du bor i Oslo, anbefaler jeg å ta en tur på Heaven Scent på Eger og Parfumerie i Vibesgate (begge har også nettbutikker). De har merker man ikke finner andre steder, interessante parfymer som kan brukes både av kvinner og menn, og hjelpsom betjening. Prøv bare noen få hver gang, så du ikke blir overveldet. Kanskje får du med deg noen prøver også, hvis du spør, slik at du kan teste dem videre hjemme og bli kjent med dem. Hvis du liker tredufter med innslag av røkelse, har Comme des Garcons mye fint. Carthusias parfymer fra Capri har mye sitrus i seg. Atelier Cologne bør du teste, de er fine unisex-dufter og jeg har lyst på alle (disse tre merkene finnes hos Parfumerie). Acqua di Parma sine klassiske cologner er også fine (tror Gimle parfymeri har dem), og den blå serien (Blu mediterraneo) deres er absolutt verdt en sniff eller to. Hos Heaven Scent anbefaler jeg å snuse litt på L'Artisans dufter, Eau d'Italie sine, og kanskje en og annen Diptyque. Hvis du ikke bor i hovedstadsområdet, kan du jo f.eks. surfe litt rundt hos Luckyscent.com og bestille prøver derfra. De koster omkring $4 pr stk, og man kan som regel få 7-8 før man passerer 200 kroner (som er tollgrensa). Det er nøye beskrevet hva slags noter de ulike parfymene inneholder, så hvis du er litt bevisst på hva slags dufter du liker - og ikke liker - så er du et stykke på vei. Jeg liker for eksempel godt duftfioler når jeg plukker dem i hagen, men fiolnoten i parfymer funker ikke på meg. Det blir jeg uvel av, dessverre. Derfor styrer jeg unna fiolparfymer. Det samme med liljekonvall - jeg elsker liljekonvall i blomsterform, men i parfyme blir det for intenst. 

Derimot synes jeg det er helt umulig å si noe generelt om hva slags type dufter jeg liker. Jeg har en bred smak og liker mange parfymer i mange retninger, men det betyr ikke at jeg ikke er kresen eller at jeg liker alt mulig. Jeg synes det er fryktelig vanskelig når ekspeditrisene forsøker å pushe parfymer på meg basert på hva jeg ellers liker, for det kan være så ymse. Jeg må gå i fred og snuse og tenke.

Utifra det du beskriver kan det hende du med fordel kan se etter dufter med sitron, appelsinblomst, bergamot, urter og grønne noter. Ta gjerne en titt i duftbloggen for inspirasjon. 

Lykke til!



1 kommentar:

Mette sa...

God morgen! Min far brukte Floyd etterbaberingsvann i brun flaske. Den luktet søtt og veldig pappa. Tror ikke den eksisterer lenger og det er kanskje godt! Rart med lukter - de bringer fram både gode og mindre gode minner. .mette en fin høstmorgen med ren,frisk lukt!

Populære innlegg