søndag, september 08, 2013

I morgen.Jeg oppfordrer naturligvis alle mine lesere til å bruke stemmeretten. Og ikke bare det - jeg vil også be dere stemme på partier som vil det beste for alle, ikke bare for noen få. For meg er det unaturlig å tenke på hvilket parti som skal gjøre livet bedre for meg. Jeg er privilegert som får bo i Norge - verdens beste land å bo i. Jeg tjener penger, jeg har utdannet meg via gratis skolegang, jeg har rett på bortimot gratis helsetjenester, jeg har fast jobb, tak over hodet og vel så det. Jeg er fri til å gjøre hva jeg vil. Slik har veldig mange nordmenn det, og allikevel klages det overalt. Vi er veldig flinke til å klage her i landet. År etter år blir vi kåret til ett av verdens rikeste land, og med høyest levestandard. Allikevel klager vi på den minste ting. Jeg foreslår at vi løfter blikket litt, og velger å bruke stemmeretten til å hjelpe de som ikke har det så bra som oss. Jeg tror økt privatisering og skattelette for de rikeste vil øke forskjellene mellom fattig og rik. Å tenke på egen vinning i et valg, eller å stemme på grunnlag av enkeltsaker som i det store og det hele ikke har så mye betydning, forstår jeg ikke. Det er grunnholdningene til partiene som gjelder. Les partiprogrammene. Stem med hjertet. Stem på partier som vil dele godene. 
Litt musikk for hjerte og sjel til slutt: Fransk suite nr. 2, BWV 813, c-moll av Johann Sebastian Bach, framført av Glenn Gould. 

11 kommentarer:

Realisten sa...

Jeg er ikke uenig i det du skriver, men vil bare peke på at det er litt naivt å tro at vi hadde hatt alle disse godene du nevner dersom vi hadde fordelt samme "pott" på flere.

Grunnen til at Norge er verdens rikeste land, er at vi har enorme olje og gassressurser, og at disse verdiene fordeles på et relativt lavt antall mennesker.

Dersom man stemmer mot videre oljeutvinning, og samtidig for å dele godene, sier det seg selv at det matematisk sett ikke går opp.

Just sayin'...

Anonym sa...

Takk for bra innlegg. Av og til synes jeg velfødde folk som tenker kortsiktig og egoistisk - til det beste for seg selv - ikke tenker over at et (ytterligere) klassedelt samfunn skaper tapere og flere fattige. Det kan føre til avmakt og destruktiv livsførsel. Blir det bedre for oss velfødde å leve i et slikt samfunn? Blir det ikke triveligere om alle deler mer likt på alt?
Hilsen ganske velfødd på en veldig grønn gren

Glamourbibliotekaren sa...

Realisten: Ordet "naivt" er såpass negativt ladet (og brukt til det kjedsommelige i valgkampen) at jeg synes jeg må si ifra i frykt for at det kan ende opp med nettavis-kommentarfelt-tilstander her nå. Jeg har sagt hva jeg mener - uten å sikte til et bestemt parti -, bloggens lesere skal få ha sine meninger uten å bli kalt noe som helst (uansett hvilken fløy de tilhører), og oljen nevnte jeg ikke med et ord :)

Anonym: man skulle jo tro det ville blitt triveligere!

Globetrottaren sa...

Siden jeg allerede har frontet partitilhørighet får jeg vel komme med lite svar. Jeg er helt enig at kaken skal fordeles, men jeg synes ofte de partiene som er mest opptatt av å fordele kaken glemmer å tenke på hvordan kaken er laget!

Hvis ikke enkeltmennesker i landet får mulighet og støtte for å etablere bedrifter og skape arbeidsplasser, vil det jo ikke bli noen kake til slutt. Jeg ser konsekvensene av bla formuesskatten på min egen arbeidsplass. Min sjef jobber dobbelt så mye som meg og har investert alle sparepengene sine i bedriften. Jeg har fått god lønn i 4 år, men det er først i år min sjef har fått disponibel inntekt (han har heldigvis en kone som jobber) - all hans lønn de siste 3 årene har gått til å dekke formuesskatt på de pengene han har brukt på å starte bedriften. Synes vi det er rettferdig? Jeg tror for øvrig også arbeidsplasser er en ypperlig måte å utjevne forskjellene i landet, og tror også en stat som ikke krever noe for å støtte deg kan føre til avmakt og destruktiv livsførsel.

Skatt er bra, men det finnes gode skatter og dårlige skatter. Generelt skattelette fordi det er godt for "de rike" og godt valgflesk for folk flest er ikke mitt partis politikk.

Også må vi huske på at kaken heller ikke blir særlig stor om miljøet begynner å gå mot oss. Der har mange partier (til dels også mitt eget) en vei å gå.

For dere som ikke er helt sikre anbefaler jeg på det varmeste å sjekke ut Aftenposten, som har satt opp en tabell med partienes politikk på forskjellige områder. http://www.aftenposten.no/spesial/Hva-star-de-egentlig-for-7302772.html#.Uiw5k7xWYXw
Jeg synes de er flinke til å synliggjøre nyansene i det partiene mener, det kommer ikke alltid med i Valgomatene.

Godt valg til alle, uavhengig av partivalg :)

Anaruh sa...

Globetrottaren - takk for henvisning til den oversikten. Veldig grei, siden jeg synes det er vanskelig å egentlig se nyansene i det partiene står for.

Og registrerer med et smil at FRP og Rødt egentlig er enig i ganske mange saker. Dog er de sikkert helt uenige i sine begrunnelser for om de er for eller mot noe :p

Glamouradvokaten sa...

Jeg synes valget handler om å forstå hvordan et samfunn, og da hvordan vårt, fungerer. Hvilke ledere synes vi har forstått dette best; hvem kan bringe oss videre inn i fremtiden og løse de utfordringer som vil komme.

Jeg synes ingen av partiene tenker at de skal fordele til seg selv, eller til de rike eller noe lignende. Det synes jeg er en forenkling, og en undervurdering av hva dette handler om. De fleste av de politiske lederne hadde vært i næringslivet med godt betalte stillinger og ikke jobbet livet av seg for fellesskapet hvis det var det det handler om.

Hva skaper inntekter, og hvordan fordele er de viktigste spørsmålene.

Globetrottaren eksemplifiserer det mange har sett på nært hold; noen må tjene pengene og det er realtivt lett å være lønnstaker i Norge. Ikke grunder. Det betyr at vi må håpe at oljen varer lenge... alternativt at vi lar fornuft og ikke misunnelse styre oss. Les; er det viktigst å få bedrifter til å gå rundt, eller er det viktigst å beskatte de rikeste. Jeg bryr meg ikke om hva som skjer med de rikeste, de klarer seg godt om de har 10 eller 20 milliarder. Jeg bryr meg om det som skaper arbeidsplasser for det gir mer til oss alle.

Ragnhild sa...

Eg er heilt samd med deg, gode Glamourbibliotekaren, og sender oppmodinga di vidare!

Synne sa...

Flott oppfordring - jeg er enig med deg.
Godt valg, alle sammen!

berlinløvinnen sa...

Takk for fine ord! Hvert valg er et verdivalg. La oss fortsette med å beholde troen på vårt egalitære samfunn, ikke det elitistiske. Og la de som bestemmer tale både vår generasjon og de framtidige generasjoners sak!

Kjersti sa...

En fin oppfordring, helt etter mitt hjerte :)

Isolde sa...

Kjære Glamourbibliotekar! God valgdag i morgen! Kloke ord - helt enig med deg. Og helt i tråd med de verdiene du fronter på denne bloggen - og som er en av grunnene til at jeg følger den. Forsett sånn!

Populære innlegg