tirsdag, november 12, 2013

Glamourbibliotekarens julegavetips, del 1 - Klassisk musikk


Jeg gir alltid bort musikk til jul, og nettbutikken mdt.co.uk er min trofaste leverandør. Nå har vi imidlertid fått en egen butikk for klassisk musikk her i Oslo, nemlig til venstre for disken og ned en liten trapp inne på Eldorado, som nå er bokhandel og ikke kino. Det morsomste er jo naturligvis å handle der, men om man ikke har mulighet til det, er det bra at mdt finnes. Utvalget er nok større også. 

Her kommer noen tips som jeg går 100% god for: 

Bachs påskeoratorium med min yndlingssopran Carolyn Sampson og en av mine kontratenorfavoritter Iestyn Davies, og i tillegg tenoren James Gilchrist som kanskje er den beste evangelisten jeg noensinne har hørt i Bach-sammenheng. Her sparer jeg ikke på superlativene, og er redd de virker mot sin hensikt, men dette er altså den platen jeg anbefaler alle som er glade i Bach. 

Og det gjelder disse to også: 
H-moll-messa med Philippe Herreweghe og Collegium Vocale, på Herreweghes nye label Phi. Det er tredje gang han gjør den, og dette er den absolutt fineste innspillinga jeg har hørt av dette verket - som også kalles verdens åttende underverk. Gode solister er det også - Hana Blazikova som jeg hørte i Leipzig i sommer, og Damien Guillon som jeg hørte under kirkemusikkfestivalen i mars - himmel og hav!!

og 

Ach süsser Trost - Leipzig cantatas, fra samme label, med samme utøvere. Blazikovas klare sopran er magisk. 

Bachs klaverkonserter kan man få kjøpt samlet til en rimelig penge, i en veldig fin innspilling med en av mine favoritter, Murray Perahia. 

Tilbake til sopranen Carolyn Sampson. Hun synger Mozarts Requiem i Bergen denne uka - vær obs, alle i nærheten! Jeg skulle gjerne dratt dit, men har dessverre ikke anledning. Derimot skal jeg høre henne i Amsterdam i påska, og det gleder jeg meg til. Hun synger både Bach og Mozart helt praktfullt, sistnevnte kan man høre på denne plata hvor hun blant annet tar for seg den kjente Exsultate Jubilate ("Alleluia") og den høyt elskede "Laudate dominum", kjent fra både tv-serien Molanders og Inspector Morse. Min yndlingsarie fra denne plata er "Ora pro nobis" fra Regina Coeli, K.108, og den er hverken tilgjengelig på YouTube eller Spotify, så bare den alene er verdt kjøpet. 


Er man glad i Mozarts klaversonater, kan man nå få kjøpt alle sammen i utmerkede innspillinger av Mitsoku Uchida, en av de beste nålevende pianistene vi har. Boksen med 5 cdplater koster i underkant av 200 kroner (alt etter hvordan kursen er), hvilket er en gylden grense for å slippe å betale toll. (Mao - det lønner seg sjelden å "hamstre" når man kjøper plater i utenlandsk nettbutikk, det er bedre å gjøre flere mindre bestillinger. Aldri krysse 200kroner. Porto kommer utenom)

Den nydelige klaverkonserten i A-dur (nr. 23) er også flott med Uchida, som leder Cleveland orchestra i denne innspillingen.
To fluer i en smekk: Klarinettkvintettene til både Brahms og Mozart, med utøvere fra Oslofilharmonien, får man på denne plata som fikk veldig gode anmeldelser da den kom. 

Og apropos klarinett og Mozart - svenske Martin Fröst har spilt inn Mozarts klarinettkonsert på nytt, på ei plate der både Leif Ove Andsnes og Janine Jansen deltar i diverse kammermusikk av Mozart, så det er jo virkelig en stjernespekket utgivelse. 
Vil man gi noe som er mer knyttet til jul, bør man slå til på denne juleplaten til det engelske kammerkoret Polyphony. De synger engelsk julemusikk av komponister som Howells, Walton, Rutter, Warlock (som jeg er veldig glad i), i tillegg til Grieg og Grainger, og den koster ca 35 kroner.. 

Dessuten Johann Sebastian Bach sitt juleoratorium naturligvis, det anbefaler jeg jo hvert år, og min yndlingsinnspilling er John Eliot Gardiner sin fra 1987. Den får man kjøpt ekstremt billig nå, i underkant av 70 kroner for en dobbeltplate som regnes som en av de beste, merk dere det. Nancy Argenta på sopran, Anne Sofie von Otter på alt, og en av tidenes beste evangelister: Anthony Rolfe-Johnson.  René Jacobs sin fra 1997 er også praktfull, med solister som Andreas Scholl og Werner Güra - ofte nevnt i mine blogger!


Og så har vi Händels Messias. Der finnes det også mange mange gode innspillinger. Jeg har landet på to - nemlig den med Scholl, Piau og Padmore, ledet av William Christie - og Paul McCreesh sin med Fink, Gritton og Röschmann.  

Nå blir jeg helt syk etter å lytte på alle disse platene selv, kjøpe flere, gi bort, bare fråtse i vakker musikk. 

I allefall: Her er en av de største hitsene fra Messias, med Andreas Scholl og Barbara Schlick. 


11 kommentarer:

Bondestudenten sa...

Takk for tips! Jeg har ikke fått med meg at det er åpnet en butikk som selger klassisk musikk inne på Eldorado. Jeg skal definitivt stikke innom den butikken, kanskje allerede i dag.

Stine Arkeologine sa...

Takk for fine tips! En bestilling til mdt har herved gått ivei herfra! ;-)

Marte sa...

Takk! Det er så lett å gå seg vill, eller føle at en drukner, i klassisk-jungelen, for en som ikke har peiling.

Glamourbibliotekaren sa...

Bondestudenten: Gjør for all del det!

Stine Arkeologine: Kult! Hva bestilte du?

Marte: Bare rop om du drukner! Hjelpen er nær! :)

Stine Arkeologine sa...

Jeg bestilte Mozart-platen med Carolyn Sampson og, sier og skriver, 4 stk. Polyphonys juleplate for under 200 til sammen! :-)

Har forresten de to utgavene av Bachs påskeoratorium og H-mollmessa som du har anbefalt før, og kan skrive under på at de er helt nydelige!

Bondestudenten sa...

Jeg kjøpte Jaquelin du Pre sin innspilling av Elgars cellokonsert i E-moll (finnes på både spotify og youtube). Den er fantastisk. Alisa Weilerstein skal fremføre den i Oslo konserthus neste uke. Lykke!

Glamourbibliotekaren sa...

Stine A: Wow! Lykkelige julepresangmottagere!

Bondestudenten: Bra kjøp! Du Prés innspilling er jo legendarisk. Og den konserten er så fin!

Mari sa...

Jeg har ikke peiling på klassisk musikk, men må nesten kommentere bildet av Audrey - fantastisk!

Stine Arkeologine sa...

Glamourspørsmål - rolig førjulshandling i Oslo!

Jeg drister meg til å snike inn et lite glamourspørsmål her. :-) Jeg skal ha en deilig, liten husmorferie i Oslo snart. Men nettopp fordi jeg trenger ferie, har jeg ikke hatt tid til å planlegge den så godt. Utenom to fine konserter vet jeg ikke mer enn at jeg skal rusle rundt i sakte tempo, julehandle litt og sitte på kafé. Men for at det skal bli så avslappende som jeg håper på, hadde det vært fint å vite om fine butikker og kafeer i nærheten av hverandre så jeg kan tilbringe noen timer i et hyggelig område uten å trave kilometervis! Med "fine butikker" tenker jeg på koselige bruktbutikker, antikvariater, bokhandler, musikk/notebutikker, te/kaffebutikker, klassiske klesbutikker, og gjerne en god, gammeldags skobutikk med bra service! Og kafeer der det er plass og ro til å sitte lenge med en bok. Jeg finner vel neppe alt dette på ett sted, men jeg har flere dager så kanskje du eller noen av leserne har tips til hvor jeg kan legge spaserturene mine?

Glamourbibliotekaren sa...

Gi meg noen dager, så skal jeg lage en liten rute for deg!

Annette sa...

Tusen takk for bra julegavetips. Nå er det en sangglad mor som skal få fin musikk til jul :-)

Populære innlegg