lørdag, desember 28, 2013

Kva las du no?


Nå vil jeg høre hva dere leser i jula! Noen av dere har sikkert vært gjennom flere bøker allerede, så nå er det på tide med et lite regnskap! Jeg er fremdeles på min første - nemlig Jane Austens "Overtalelse" ("Persuasion"), og etterpå har jeg tenkt å lese Dickens' "A Christmas Carol" som jeg fikk til jul. Jeg har en bunke med juleferiebøker liggende - jeg tok en raid på biblioteket for et par uker siden, så jeg får se hvor langt jeg kommer. Ennå er det over ei uke igjen av ferien!

Deres tur! 

35 kommentarer:

Hermia Says sa...

För första gången på många år så har jag jullov! Och visst har jag redan hunnit med några böcker :) Min första kärlek som är en kortroman av ja, just det Turgenjev, Vattnet i mars av svenske Mikael Fant och så Post Office av Charles Bukowski, som jag lånade av maken när föregående bok tog slut och det var ett par dagar kvar av julresan. Har inte riktigt bestämt mig för vad det blir här näst - Adichie, Zukav, Oz eller Eliot?
God romjul!

Sidsel sa...

Jeg har lest Nina Lykkes to bøker : Orgien og andre fortellinger, og Oppløsningstendenser. Kommer til å fortsette å følge hennes forfatterskap! Nå har jeg startet på Hjertet har ingen demens av Audun Mysja. Nydelig skrevet om dette tema. Mors gaver av Cecilie Enger leste jeg rett før jul.

Stine Arkeologine sa...

Her har det blitt mest lyrikk så langt. På et antikvariat på vei hjem til jul fant jeg "Den unge lyrikken 1939-1954", full av perler, og Ernst Orvils "Kommer du til meg". Nå fråtser jeg i den mursteinstykke "Poetry Please", en antologi fra arkivet til BBC's radioprogram med samme navn (som var julegave til meg selv men ikke fikk plass i postkassa og derfor kom i hus først i dag - lykkelige 4. juledag!). Leser også "Little men", Louisa Alcotts oppfølger til Little Women og Good Wives, den er koselig julelektyre. :-)

Anonym sa...

Jeg leser Knausgård: Min kamp 6. jeg synes han skriver klokt og reflektert om mye. Som de foregående bøkene setter det i gang mange egne refleksjoner.

Anonym sa...

Å, Persuasion er min yndlings-Austen! Og filmen fra tidlig nittitall er helt herlig. Elsker at heltinnen er litt eldre enn typ 19...

Er selv akkurat ferdig med ring-trilogien av Selma Lagerlöf, og før det var det Familien på Gilje av Jonas Lie. Anbefales! Har også lest Ru av Kim Thuy, en helt annen type bok, anbefales på det sterkeste.

Fortsatt god lese-romjul!

Ida i Bergen

Ina sa...

Jeg leser restaurantbransje-livshistorien til Anthony Bourdain, med New York-boka til Knut Olav Åmås som avbrekk. Begge to fornøyelige og inspirerende. Ikke så mye banning i Åmås sin som i den andre!

Marta sa...

Eg har lese Ildkrøniken av John Stephens, og oppdaga til min skrekk at neste bok i serien ikkje kjem ut før i august... Så i mellomtida har eg blant anna starta på Skammarens Dotter, ettersom det både er ei kjekk bok, det er lenge sidan eg las ho sist, og den er pensum neste halvår. God bokjul!

barnebibliotekaren sa...

Jeg har brukt de første juledagene på Odinsbarn av Siri Pettersen, fantastisk ny norsk fantasy. Er allerede spent på neste bok som skal komme til høsten. Nå ligger både Mysteriet mamma og Bienes død klare. Jeg gleder meg til flere rolige lesedager!

Anonym sa...

Nå leser jeg Alice Munros beste, noveller i utvalg. Den anbefales på det varmeste! Før det var det "Mors gaver" av Cecilie Enger, også det en god bok, jeg gjerne anbefaler. Rett før jul avsluttet jeg " Big Bang" av Simon Singh. Komplisert emne forklart på en enkel måte, selv om jeg må innrømme at jeg måtte hoppe over utregningene.

Trude

S sa...

Jeg har lest en bok allerede denne jula, den het "En gatekatt ved navn Bob" av James Brown. Enkelt språk, men en nokså rørende historie. Og planen er å fortsette med "The curious incident of the dog in the night-time" av Mark Haddon.

Har forresten hentet inspirasjon til gode bøker fra innleggene her tidligere, og kanskje jeg finner noen nye tips nå?

Fortsatt god romjul til glamoubibliotekaren og alle dere andre.

Elisabeth sa...

Jeg har nærmest lest ut 'Til fjells i Nordland', ei bok full av turbeskrivelser fra hele fylket, med bilder og kart etc. Utrolig inspirerende, og det ligger an til tur i Narvik-fjellene til sommeren.

Nå er jeg også i ferd med å begynne på den andre boka jeg fikk i julegave; "Ghosts by daylight" av Janine di Giovanni, som jeg fikk av ei god venninne. Den virker å være midt i blinken for meg!

Men jeg sliter med å ville kombinere to sysler jeg er glad i; boklesing og strikking. Det blir ofte strikking og heller en film, men jeg savner å lese flere bøker. Kanskje ta en strikkepause?

Henter forøvrig mye inspirasjon her, og liker når folk sier noe om hva bøkene deres handler om. Fyller år til våren og har store ambisjoner om at hele ønskelista skal være en offentlig tilgjengelig bokønskeliste på Amazon. Da må jeg ha ny/utvidet bokhylle, men DET er helt greit!

Josefine sa...

Jeg har begynt på "& me skal bli omskapte" av Hjartesmil Mariell og forloveden hennes. Liker den godt så langt, morsomt å lese bøker av unge. Leste Heidi Furre sin "Parissyndromet" i sommer, og elsket den.

Planen er å lese ferdig den første boka i Game of Thrones serien etterpå. Den har tatt sin tid...

frumorell sa...

Eg les "Karitas" av Kristín Marja Baldursdóttir. Lika den godt ei stund, men no er eg meir usikker.

Indianna sa...

Fikk to bøker til jul. Den ene var en kokebok (Trines matbok ol.) Det var nok et lite hint til u.t...Den andre var Rydde ut av Helen Uri. Har såvidt begynt og liker den godt. Omhandler forfatterens oppdagelse av farsslekta i Finnmark. Ellers har jeg, etter anbefaling her inne, gått til anskaffelse av Tove Janssons Sommerboken. Den gleder jeg meg til å lese..vi går tross alt mot lysere tider...Kjekt å få lesetips!

Julia sa...

Jeg holder fortsatt på med Hundreåringen. Den er jo både morsom, lettlest og underholdene, men jeg blir aldri ferdig. Dårlig lesehøst. La også fra meg Kirkegården i Praha, enda jeg liker den godt. Blir ikke ferdig. Veldig frustrende, hvertfall etter den gode lesesommeren. Fikk en kontrafaktorisk roman (Er ist wieder da) i bursdagsgave før jul, som jeg forhåpentligvis faktisk får lest ut.

Elsker, elsker, elsker Persuasion, elsker nyinnspillingen fra 2007 og har kalt pcen min for Wentworth...!

Salome sa...

Jeg er mer på nyere norsk litteratur for tida. Etter å ha lest Cecilie Engers Mors gaver, leste jeg Kammerpiken. Nå er det Himmelstormerne. Og Thomas Espedals Bergeners. Tore Renberg på ørene. Alice Monroes noveller ligger på vent.
Foøvrig er jula for meg såpass sosial at det ikke blir så mye lesing. Mer filmer. Både på DVD og på kino. Filmopplevelser kan deles i øyeblikket. (Den store skjønnheten kan anbefales!)

slikejenter sa...

Jul er lesetid! Denne jula er det den gode fortellingen som står i fokus. Jeg har pløyd meg gjennom Ken Follets Pillars of the Earth. Jeg gikk glipp av tv-serien som gikk for en tid tilbake, men dette er altså et historisk epos om et knippe personer i England på 1100-tallet, en tid preget av borgerkrig og uro. I kjent stil fletter Follett sammen historiske hendelser med fiktive skjebner og krydrer det hele med sterke følelser og veldig tydelige personer (du vet hvem du heier på!).

Litt Agatha Christie hører med i julen, men nå har jeg såvidt sett på en av julepresangene, The Twistrose Key (Vindeltorn på norsk), av Tone Almhjell. Fantasy for barn (og en del voksne). Så langt: svært vakker.

Fortsatt gd jul!

Glamourlektoren sa...

Jeg er litt misunnelig på alle dere som får lest mye i jula! For meg er det ganske mange sosiale forpliktelser, hyggelige sådanne, men ikke med rom for så mye lesning. Men er i gang med Mona Høvrings Camillas lange netter, nominert til Nordisk Råds litteraturpris, en slags fri gjenskrivning av Camilla Colletts erindringsverk I de lange netter. Jeg er ikke så glad i veldig samnorskpreget språk og føler at akkurat det virker veldig fremmedgjørende i denne boken, selv om kritikerne hevnder noe annet. Men de skisseaktige passasjene passer godt i juleferien, og Høvrings prosjekt er jo interessant, så jeg fullfører.

Så har jeg også tyvstartet på Tomas Espedals Bergeners, Norges andre kandidat til Nordisk Råds litteraturpris. Bergeners (allusjon til James Joyces Dubliners) er en herlig vandring i Bergen innenfor alle slangs sjangre, og med avstikkere til New York og Berlin.

Jeg synes det er spennende å følge med på de forfatterne som nomineres til den høythengende nordiske prisen hvert år, så dette er et eget leseprosjekt jeg gleder meg over. Sympatisk at begge de norske er så korte i år, når jula er kort selv for en lektor, og julebesøkene er mange :-)

siljeblomst sa...

Overtalelse er nydelig! Jeg leser Franny and Zooey av Salinger akkurat nå, og ble nettopp ferdig med Fugletribunalet av Agnes Ravatn og Det var stille, det snødde av Mariann Aastad. Gode bøker begge to, selv om jeg nok likte Fugletribunalet aller best. Ønsker deg et godt nytt år!

Gunn sa...

Jeg fikk tre bøker til jul som sto på min ønskeliste i år. Så heldig er jeg. Har nettopp startet å lese den ene, Air Mail - Brev 1964-1990 av Tomas Tranströmer og Robert Bly. Lovende og spennende start. De to andre er Mors gaver av Cecilie Enger og Lignelsesboken av P-O- Enquist. Ser fram til mange gode leseopplevelser i ukene som kommer. Forøvrig er det veldig hyggelig å lese det du skriver om de "gamle" russiske dikterne. Gogols Petersburgnoveller er en stor favoritt. Blir aldri lei av den.

Liss Merethe sa...

Jeg leser Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie . Hørte forfatteren på Litteraturhuset i høst og fikk lyst til å lese noe av henne. Hun skriver godt og hun får meg til å slå opp både nigerianske matretter og små, lokale steder i Lagos. Koser meg med denne boka i juleferien. Anbefales!

Maren sa...

Jeg elsker disse innleggene!

Dette har vært en strålende lesejul, som begynte med En bønn for Eros av Siri Hustvedt, og fortsatte med Agnes Ravatns Fugletribunalet og Veke 53. Deretter leste jeg min første Paul Auster-bok (etter tips fra deg!), og det ble den norske oversettelsen av Brooklynsk dårskap. Heldigvis for meg var det en god oversettelse. Og en fantastisk bok! Nå skal jeg kose meg med Solstads Armand V.

Mariaflyflyfly sa...

Hei!
Like før jul lånte jeg Helga Flatlands "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake." og Hanne Ørstaviks "Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux ". Trodde jeg skulle rekke å lese endel i jula, men dagene har forsvunnet ut av kalenderen, selv uten allverdens agenda. Rart med det. Men digg! :)
Fikk forresten en nydelig te i gave fra en venninne: https://www.harney.com/paris-tea.html
Meget god!

Hilsen Marianne

Kjersti sa...

Har dessverre ikke blitt så mye lesing i jula som jeg hadde ønsket, men er godt i gang med "Dagboken" av Nicholas Sparks. Det ligger kjærlighet i luften, og jeg tror det kommer til å vli skjebnesvangert for noen av personene. Må kaste meg over den igjen nå - en alene hjemme-kveld ligger blank foran meg!

Anonym sa...

valg før ferien for to forfattere i ditt land : jon fosse " Naustet " på fransk , god , gjennomsnittlig , noe som ga meg mat for tanken . og etter cecilie Løveid " nytelse dobbel " ( valgt for hva St. Catherine kloster og arkeologi ) . Og jeg er i å lese " A. Tsjekhov " (damen med den lille hunden ) i russisk er noen ganger veldig vanskelig , og lykke . da, min sanne kjærlighet stor nå for " inger Hagerup " ( Samlede dikt ) en store rikelig som jeg virkelig begynner å smake , stor merçi til den som ga meg ideen . og franske siden av " benny Lévy " før: "Alkibiades" en gave fra min kone , men også en tenker på at jeg var en gang i mitt liv på samme flytur , med ( jeg har vekslet noen ord , uten å vite at han ble den siste privatsekretær " j paul . Sartre . . ", og bare for å slappe av lydavspilling " Laurent Terzieff " fra " Philoktetes " av Sofokles . alt veldig omgitt av mange klassisk musikk og video for eksempel "Lully" musikalsk tragedie " Armide " med william christie ... ja julen er enda gunstigere å slappe av å lese tid , og gjenoppta doseverdi temporalitet for seg selv .... takk , ( bruno)

Spis, løp, les sa...

Jeg har grått meg gjennom de to første bøkene til Helga Flatland og har akkurat ledd ferdig etter å ha lest Analfabeten som kunne regne. Alle er fantastiske bøker!

Unknown sa...

Mitt nyttårsforsett er at jeg skal gjøre meg ferdig med alle seriene jeg har lest en eller bare et par bøker av. Nå er jeg straks ferdig med Nesbø, og så ligger Kepler og Adler-olsen å venter. Det blir en krim-vinter på meg.

Ingerid sa...

Ingen bøker til jul, men et dykk inn i bokhyllen har jeg hatt. Jeg fant Tsjekhovs noveller og skuespill i utvalg, og inspirert av Glamourbibliotekaren har jeg lest Damen med hunden og kost meg. Jeg leste den som pensum for 17 år siden og husket en del kommentarer som jeg ikke skjønte så godt da... det er ikke all litteratur som treffer 19-åringer hjemme :)
Så stod Bulgakovs En ung leges opptegnelser ved siden av, og jeg har bare lest en liten fortelling derfra før (også på russiskstudiet): Men det må jeg si, Bulgakov er evig aktuell - å lese om den nervøse, nyutdannede legen som kastes ut i ansvaret og får nerver er oppmuntrende for alle som har fått nye utfordringer. Bulgakov er så mye mer enn Mesteren og Margarita - og han skrev litteratur av mange slag - så han har faktisk noe for nesten alle, tror jeg. Løp og finn! Det er en gave å ha en full bokhylle, med mange uleste bøker - det er vel ikke bare jeg som har det! Fortsatt god jul!

.mette sa...

Leser alt jeg kommer over av gammelt og nytt. Klassikere og "feelgood" bøker.Desembers beste: Jon Michelets trilogi om våre sjømenn.Må ikke glemme Wassmos siste,og Roy Jacobsens siste og og og og......så veldig mange fine bøker - fatter ikke at jeg har tid til å jobbe.Fortsatt gledelig jul. .mette

koristen sa...

Jeg har også fått og lest "Mors gaver" av Cecilie Enger, veldig fin.

Haruki Murakami er en av mine favorittforfattere, nå holder jeg på med Norwegian Wood og nyter hvert ord.

Innimellom koser jeg meg med diktene til Margaret Skjelbred i "Jeg fant : dikt 1983-2013". For mange år siden hadde jeg en kollega fra Vestfold som leste diktene høyt med akkurat den rette dialekten, det var så fint, og jeg hører stemmen hennes inni hodet når jeg leser :-)

Dahlia sa...

I julen leser jeg nesten alltid noe av Dickens, men ikke i år. Etter en litt mørk høst i mitt sinn har jeg endelig fått fart på lesingen igjen med Lars Saabye Christensens Sluk. En bok om de vanskelige tingene i livet. En bok som krever at man er mottakelig for litt mørke og som bidro til å bringe lyset tilbake for min del. Ja visst kan bøker forandre verden. Jeg bøyer meg i støvet for L.S.C.!

På tampen av året en takk til Glamourbibliotekaren, som gjennom sin blogg også bidrar til å gjøre en forskjell. Jeg elsker varmen du bidrar med i alt du skriver, ditt fokus på immaterielle verdier og din sans for skjønnhet. Du gir meg mye inspirasjon i hverdagen.

Anonym sa...

Litt sent men jeg har lest ferdig Din godhet av Linda Olsson. Likte den. Nå har jeg begynt på Vi ses i morgen av Tore Renberg. Den har ligget en stund. God jul!

Marit sa...

Fikk En Gatekatt ved navn Bob til jul, begynte på den. Veldig enkelt språk, som noen over meg kommenterte. Irriterte meg litt, så begynte å lese Jonathan Strange & mr. Norrell i stedet. Nå leser jeg begge to, og de balanserer hverandre fint.
God jul og godt nyttår!

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle leserapporter! Det er plass til flere også!

Dahlia: Tusen takk for hyggelige ord! :) Veldig fint å høre!

Hanne sa...

Godt nytt år!
Jeg leser "Før flommen tar oss" av Helena Thorfinn, og liker den svært godt.
Til jul fikk jeg "Mors gaver" av Cecilie Enger, og den ligger nå på vent.
Jeg har ingen spesielle ambisjoner om å lese mer i 2014, men vil bli flittigere til å spre boktips i bloggen når jeg finner bøker jeg liker.

Populære innlegg