lørdag, januar 18, 2014

Kva las du no?
Nå er det på tide med en liten leserapport igjen! Hva har dere lest siden sist (altså romjula)? Hva leser dere nå, og hva har dere tenkt å lese framover?

Jeg er akkurat ferdig med Alice Munros nyeste novellesamling (fra 2012), og er i gang med Francoise Sagans "Nederlagets time". Ernest Hemingways "Farvel til våpnene" følger deretter, og videre har jeg ikke planlagt noe. Jeg vil ha frihet til å kunne jumpe inn i mine egne hyller og finne noe jeg har lyst til å lese der og da, eller helt spontant gå innom biblioteket når som helst og låne med en diger bunke bøker selv om jeg har hundreogførti andre hjemme som jeg hadde tenkt å lese snart. 

Hva med dere? Lager dere lister og planer? Klipper dere ut interessante bokomtaler i aviser og putter i veska? Det er nok ikke så dumt å notere seg nye utgivelser, for jeg vet i allefall med meg selv at jeg merker meg masse nye bøker jeg har lyst til å lese, feks i Bokmagasinet i Klassekampen på lørdager, også glemmer jeg dem igjen før jeg rekker å reservere dem på biblioteket. Dog er det nok ikke et stort problem, for det er så uendelig mye annet jeg kribler etter å kaste meg over - både på biblioteket og her hjemme. 
Bøker! Det finnes knapt noe bedre!

25 kommentarer:

Livet, døden, kjærligheten og bamsemums sa...

Eg har leselister over leste bøker, og ønskjebøker! Akkurat no les eg om att "Pinnsvinets elegsnse" Vakker og trist. Las "Mors gaver" i jula, og har flerie diktbøker framme som eg blar i og les litt her og der.

Elisabeth sa...

På ei hylle oppå bokhylla har jeg en stabel bøker liggende, som jeg skal lese. Innimellom avviker jeg og finner bøker på biblioteket, på boksalg og whatnot. Men jevnt over holder jeg meg til stabelen når jeg skal lese noe, og bøkene der skiftes langsomt ut og havner i bokhylla etterhvert som de blir lest. Jeg holder på med Alice Munro jeg også, men den lider litt under av at jeg holder på med et strikkeprosjekt som er lettere å kombinere med film enn med bok... Etterpå skal jeg lese ferdig Neil Strauss sin bok "Everybody loves you when you're dead", og så skal jeg avslutte 'Jack' av Ulf Lundell, som jeg stoppa å lese da jeg var kommet ca 2/3 underveis.

Jeg har ei ønskeliste på bokkilden.no og ei på amazon.com. Der legger jeg stadig til ting, og når jeg senere i år skal feire runddag, skal gjestene få opplyst at jeg kun ønsker meg bøker fra ei av de to listene :) Regner med at det forsyner meg med bøker for LANG tid fremover. Heldigvis.

Nå gleder jeg meg til å se hva andre leser for tida.

siljeblomst sa...

Sist leste bok var diktsamling Urd av Ruth Lillegraven. Fantastisk god. Må leser jeg A tale for the time being av Ruth Ozeki. Den liker jeg også godt, men den generelle leselysten er litt laber for tiden. Kanskje jeg må kickstarte den med en krim eller noe ;-)

.mette sa...

Jeanette Winterson: Hvorfor være lykkelig når du kan være normal? Veldig sterk bok som kommer i bokhandelen snart. Anbefales! Ellers vil jeg minne om Roy Jacobsens siste, Jon Michelets trilogi om solens karer, Wassmos siste - og det finnes så mye fin litteratur der ute!! Har egentlig ikke tid til å jobbe - sier .mette en lørdag ettermiddag :-)

Glamourlektoren sa...

Nettopp ferdig med Tomas Espedals Bergeners - anbefales! Morsom, trist, depressiv, reflekterende, nostalgisk og pussig sjangerblanding som jeg falt veldig for - anbefales!

Leser nå Fjorden av Lars Ove Seljestad - jeg har en greie med vestlandsforfattere - begynnelsen lover bra, der sønnen tar endelig farvel med en far han tydeligvis har hatt et ambivalent forhold til. Veksler med Karl Ove Knausgårds essaysamling Sjelens Amerika, som er helt strålende! Jeg må ta en pause etter hvert essay - de gjør så sterkt inntrykk og gir så mye å tenke over. På vent ligger Dag Solstads siste roman, med den lange, rare tittelen, og mitt pågående Proust-prosjekt - man må da som litteraturmenneske ha lest På sporet av den tapte tid.. Etterjulsvinteren er min beste tid på året for lesning. Stearinlys og te, sprakende vedovn, ullpledd, god bok.. Ikke så mye som skjer på den sosiale fronten - deilig! Skjønner ikke dem som klager over vinteren :)

Glamourlektoren sa...

PS Jeg opererer som deg ikke med konkrete leselister - det blir for rigid for meg. Jeg må føle for akkurat DEN boken, og det skjer rimelig spontant. Men har alltid lange lister i mitt eget hode over bøker jeg ønsker å lese, og elsker å gå i bokhandler i inn- og utland og å kikke på bøker på loppemarkeder og på det årlige Lions bokmarked på hjemstedet mitt - fantastisk systematisk og spennende alltid! Det hender jeg klipper ut anmeldelser og omtaler og sparer dem til jeg har lest boken. Det gjelder mest forfattere jeg følger systematisk. Mye morsommere å lese anmeldelsene da og sammenligne med egne meninger. En "yrkesskade" jeg har fra da jeg jobbet som bokanmelder i en dagsavis :)

Stine Arkeologine sa...

Koser meg med "Poetry Please", en tykk antologi med klassiske britiske dikt. Et dikt kan gi like mye som en hel bok, fint i perioder når det blir lite tid til å lese mye!

"She walks in beauty like the night.." Det er så mye fint!

Emma sa...

Anne of Ingleside, av L.M Montgomery. Jeg leste alle de seks Anne fra Bjørkely-bøkene som er kommet på norsk ca hundre ganger da jeg var barn. De siste månedene har jeg lastet dem ned på lydbok for et lite gjenhør, veldig koselig. Og så oppdaget jeg at det finnes to bøker til som aldri ble oversatt til norsk, og som jeg ikke visste om engang (slik var det å vokse opp uten google/wikipedia...) så de måtte jeg sporenstreks laste ned til iBooks. Jeg bli imidlertid ikke helt venn med å lese på nettbrett, så jeg tror faktisk jeg skal gå til nnkjøp av hele serien på engelsk for å ha dem i papirformat. Jeg er glad i å lese barnebøker innimellom, spesielt de jeg virkelig elsket som barn, det føles som å treffe en god venn man ikke har sett på lenge. Jeg har ingen plan for videre lesing, bare mange "den må jeg lese eng gang" i hodet og i hylla, akkurat hva jeg skal velge kommer så mye an på humør også...

Regnboge sa...

Her på hybelen er bokhylleplassen heller liten, so eg har laga til ein stabel med bøker ved sidan av, som inneheld alle bøkene som kan passe inn i fokusområda i årets leseplan. Det er viktig å merke seg at dei bøkene er ikkje slike som skal lesast, men det er berre litt meir aktuelle bøker.

Elida sa...

Bøker er det aller beste, og sjølv om eg har hundre bøker heime som skal leses, hindrer det meg ikkje i å gå på biblioteket etter nye.

Eg høyrer for tida Jussi Adler-Olsen fjerde bok om Avdeling Q, og leser Donal Ryans "The Thing About December" på Kindle'n.

Har du lest Alberte-bøkene? Eg skal lesa dei seinare i år:-)

Josefine sa...

Jeg leste Ronja Røverdatter på nytt rett over nyttår. Jeg har ikke lest den siden jeg var kanskje 10 år, og det var veldig koselig å lese den igjen. Morsomt var det også, siden jeg som liten hadde fargelagt flere av illustrasjonene.

Nå driver jeg å leser "Jeg Nekter" av Per Petterson. Det er den første boka av ham som jeg leser, og jeg liker den veldig godt! Minner meg litt om Lars Saabye Christensen sin skrivestil. På Kindlen min går det i Game of Thrones, men nå er det lenge siden jeg har lest i den.

Leseplanene fremover er å lese hele Ringenes Herre triologien i løpet av året. Jeg begynte på den da jeg var sånn 15, men det ble litt tungt og jeg fullførte aldri. Tror at jeg setter større pris på poesien og språket nå som jeg er eldre, dessuten skal jeg klare å lese den på engelsk denne gangen.

Anne sa...

Jeg bruker en blanding av Goodreads og Amazon anbefalinger til nye bøker.

Jeg er nettopp ferdig med The Chocolate Temptation av Laura Florand. Siste boken i en fantastisk deilig avslappende serie om sjokolade og Paris. (Problemet er at man vil til Paris og ha sjokolade mens man leser, men det finnes verre ting i verden.) Jeg oppdaget Laura Florand rett før jul, og har allerede lest alle bøkene hennes to ganger. Chocolate temptation kom ut denne uken, og ferdiglest.

Flyttet midlertidig til Oslo for 6 måneder - alle fysiske bøker ble igjen hjemme - så jeg benytter meg av den fantastiske Norgeslån muligheten til å gjenlese gamle favoritter. Sist av disse ble jeg ferdig med Pawn of Prophecy av David Eddings. Har også bestilt resten av serien. Gleder meg.

namnam sa...

I jula leste jeg biografien "I'm your man" om Leonard Cohen og lærte masse jeg aldri hadde visst om Cohen. Anbefales!
Nå holder jeg på med 22.11.63 av Stephen King. Har ellers planer om å lese Brødrene Karamasov i løpet av vinteren - føler at det er et hull i min dannelse som må fylles av en russisk klassiker :)

Glamourbibliotekaren sa...

Elida: Nei, har ikke lest dem ennå - men tror ikke det er så veldig lenge til jeg gjør det.

Maren sa...

Så morsomt, både Sagan og Hemingway på meg også de siste ukene. Etter Bonjour Tristesse er jeg litt usikker på hva som venter, men jeg skal gå på jakt i egne bokhyller. Det er en liten plan for året, lese en god del av de jeg selv eier, men som jeg enda ikke har lest. Og jeg må bare si: Alberte-bøkene er de fineste bøkene jeg vet om.

Dahlia sa...

Vi flyttet før jul, og jeg skal av plasshensyn gi halve boksamlingen til loppemarked. Det er hardt å skille seg av med bøker, men nå skal noen andre få lese de jeg er ferdig med. De som får bli, behandler jeg som gode gamle venner, stryker dem litt over ryggen når jeg setter dem på plass i hyllene :-)

På bussen leser jeg om ulykkelig kjærlighet, Goethes Den unge Werthers lidelser. Hjemme leser jeg stadig på Keith Richards selvbiografi, meget underholdende, men for meg tar det sin tid å lese på engelsk.

For jentene mine leser jeg Maria Parrs Tonje Glimmerdal, om det eneste barnet i Glimmerdalen, som har bestevennen Gunvald på 74 og som lever etter mottoet "fart og sjølvtillit". Knakende god bok. Vi gleder oss til leggetid hver kveld nå.

Salome sa...

Jeg har nettopp kjempet meg gjennom Tomas Espedals Bergeners. Sjelden pleier jeg så ofte å sjekke hvilken side jeg er på og hva som er siste side. Og stadig sjekke bokhylla for andre, framtidige, bøker. Det er sikkert en god bok...den er nok det. For Bergensere. Men for meg, som ikke vet hvor Danmarks plass og Michael Krohns gate er, var den ganske uinteressant. Men det måtte tilbakeleveres!

Anonym sa...

For dere som skal lese Alberte-trilogien, anbefaler jeg å gå til anskaffelse av den tekstkritiske utgaven basert på førsteutgavene. Den inneholder bl.a. sekvenser som ble sensurert bort under andre verdenskrig samt en god del andre rettelser.

Anonym sa...

Jeg er på de siste sidene i "Bli hvis du kan. Reis hvis du må" av Helga Hetland, og vil ikke at boken skal ta slutt! Den handler om tre barndomskamerater som verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Boken er fantastisk god og også troverdig. Anbefales!! Heldigvis fikk jeg hentet neste "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" på biblioteket i går!

Forrige leste bok var "Tidevannslandet" av Amitav Ghosh, også den anbefaler jeg.

Supert med alle tipsene! Flere bøker er allerede lagt inn som bestilling på biblioteket.

Trude

Anonym sa...

Jeg er litt opphengt sikksakk noe som å sette sammen rare, som alltid med meg: Jeg leste i fortsettelsen med en deilig delikatesse opp å kjenne noen "Samlede dikt" i Hagerup) "Alkibiades" til "benny lévy " er vel avansert i lesing. Jeg er i den tykke tungt på "Jaques Lacan" - (seminaret bok 6). og en liten skatt jeg fikk, som en gave og godt, begynner jeg å lese fra ditt land, bra for å forbedre lesing og god interessant "knut Hamsum" (gjengrodde stier). Bruno

Marta sa...

Eg prøver å skriva opp bøker eg vil lesa, men mange gonger går det i gløymeboka, eller eg strammar meg opp og prioriterer pensum... Las Skammaren Dotter i jula (pensum), og held like greitt fram med neste bok i serien, ettersom det er lenge sidan eg har lese dei. Plukka i tillegg med meg ei kassert folkediktingsbok frå biblioteket her om dagen, så den vert nok bladd litt i framover.

Line sa...

Jeg har nettopp hørt Roy Jacobsens " De usynlige"- Så leser jeg på nytt Anik Saxegaards serie om Ina(har kommet til bok 8, Ina svikter ikke)
Skal straks starte på Mikael Niemi: Fallvann. Den er med på lista til Tromsungdom leser, og på bokpresentasjonen på mitt skolebiblotek skal jeg presentere den selv, så den må leses snart.

Maje sa...

Siden nyttår har jeg lest "The cukoo`s calling" av Robert Galbraith (psev. for J.K.Rowling) og en biografi om Shakespeare av Bill Bryson. Veldig underholdende begge to.

Nå holder jeg på med "A night on the Orient Express" av Victoria Henry og "Someday, someday, maybe" av Lauren Graham (takk for tipset!). Etter disse blir det "World of Apples" (noveller) av John Cheever og "En lykkelig mann" av Paasilina.

Jeg har ikke lister, men jeg bruker denne bloggen som inspirasjon, så jeg håper at Glamourbibliotekaren og hennes fine lesere fortsetter med tipsene her.

koristen sa...

Her var både gode tips og fine minner i kommentarene! Alberte-bøkene er strålende, bare pass på å ha det godt og varmt mens dere leser første bok :-)

Lurer på om jeg tør å lese Ina-bøkene igjen? De var favoritter for flere år siden enn jeg tør tenke på - særlig de første, da de siste kom var jeg sånn ca voksen, men leste dem likevel...

Holder for øyeblikket på med "Creole Belle" av James Lee Burke, begynte på norsk, men måtte gå og kjøpe den på amerikansk. Med den forfatteren og det språket er det helt nødvendig, og det hadde jeg glemt. Mørkt, vakkert og intenst spennende.

Anonym sa...

Jeg har lister og bunker, koser meg med å vite hva jeg har i vente. Nå er jeg snart ferdig med Alice Munros "For mye lykke", så står Agnes Ravatn "Fugletribunalet" for tur. Så hører jeg Marcus Zusak "Boktyven" på lydbok i bilen på vei til jobb. Kjører tilsammen en time pr dag, så det går noen lydbøker i løpet av et år.

Populære innlegg