torsdag, mars 06, 2014

Av måneskinn gror det ingenting / Torborg Nedreaas. - Oslo : Den norske bokklubben, 1975. - 188 s.
Denne boka ble første gang utgitt i 1947, og den er like aktuell den dag i dag da den handler om en kvinnes råderett over egen kropp. Premissene er heldigvis endret, men allikevel. Blant annet forsvarer den det å være ugift mor, noe som var uhørt på den tiden denne historien foregår. Den tar for seg skam, forbudt kjærlighet, sladder, bygdedyret. Hvor relativt begrepet "moral" er, alt etter hvem som forkynner det. Og det handler om en 17-årig ung og forelsket jente. 

Jeg vet ikke om denne er pensum i skolen nå, men den burde være det - og definitivt ei bok alle burde lese på et eller annet tidspunkt.  

OG: Akkurat nå kan man se den som teaterstykke på Det Norske Teatret, som monolog - det er avskjedsforestillingen til Ragnhild Hilt, en av våre aller aller beste skuespillere her i landet. Hennes rolle i Dag Johan Haugeruds "Som du ser meg" var noe av det mest ekte jeg noensinne har sett i norsk film! (Ikke et snev av den Hotel Cæsar-dialogen som ofte preger både film og tv-serier her i landet.) 

Og denne teaterforestillingen er så full av følelser, hun formidler den unge pikens 17-årige forelskelsesgalskap på en så troverdig måte at det satt som en knyttneve i magen. Det er fremdeles ledige billetter, og jeg anbefaler virkelig ALLE å se dette stykket. ALLE. Og vær forberedt på sterke scener. Og tårer. Og orgelmusikk av Johann Sebastian Bach. Jeg tror kanskje jeg må se det én gang til. Ikke minst fordi det er siste sjanse til å se Ragnhild Hilt på Det Norske Teatret. 

9 kommentarer:

Miss Golightly sa...

Så enig i alt her! Både boken og teater må oppleves. Ha en fin dag:)

Anonym sa...

Jeg leste Av måneskinn gror det ingenting mange ganger da jeg var yngre. Likte også tv-serien med Anne Krigsvoll. Teatret blir umulig for meg dessverre.

Glamourbibliotekaren sa...

Miss Golightly: Takk det samme!

Anonym: Tv-serien har akkurat blitt lagt ut i NRKs nettspiller - se her!

Maren sa...

Denne har jeg tenkt å lese snart, også. For noen år siden kjøpte jeg samlede verker av Nedreaas på mammutsalg, og siden jeg har et mål om å lese så mye som mulig av min egen boksamling i år, så inngår den i planen. Fint å høre at du likte den!

Anonym sa...

Hei ,

Leste boken på 80-tallet da jeg var i 20 årene. Den gjorde et inntrykk.

TV serien med Anne Krigsvoll i hovedrollen kom noen år senere. TV-serien gikk før TV-Norge og TV3 kom. Dermed så alle på NRK. Vel folk på Østlandet fikk inn SVT , og SKY var vel kommet på kabel i noen borettslag. Husker i julen det året den var sent så var serien fortsatt et samtaleemne blant mange unge. Og da sannsynligvis unge som i dag ikke hadde sett på serien pga. så mye annet å velge imellom .

Ine sa...

Takk for tips om teaterforestillingen!

Glamourbibliotekaren sa...

Maren: Se teaterstykket også!

Anonym: Jeg husker også at serien gikk - men var nok for ung til å se den tror jeg. I allefall til å forstå hva den handlet om.

Ine: Jo værsågod - se den!

Anonym sa...

oh, jeg setter det hele i minnet. ( bruno )

Anonym sa...

Nedreaas har nå fått selskap, hjemmeside og Facebook-side. Av måneskinn er kommet ut på nytt, og det jobbes intensivt med å få opp en statue av damen. Bli gjerne medlem ved å sende en epost til torborgnedreaas@gmail.com, det er gratis og da får man halvårlige nyhetsbrev og annet info. Vi tok oss den frihet å lenke til innlegget, håper det er ok: https://www.facebook.com/torborgnedreaas/

Populære innlegg