onsdag, juni 11, 2014

Sommerlitteratur


Johan Borgen i Beito.


En liten bildekavalkade fra fjorårets sommerlesing finner dere her! (Dette innlegget er en revidert utgave av fjorårets tilsvarende)

I sommerferien i fjor leste jeg tolv bøker, året før leste jeg fjorten. Hvor mange det blir i år vet jeg ennå ikke, men jeg gleder meg i allefall til å dingle i hengekøya i timesvis og bare lese! Jeg klikker innom hos Bookdepository titt og ofte, jeg har en stor bunke fra Shakespeare&Co i Paris, jeg har ei bokhylle full av uleste bøker fra loppemarked - alt sammen i en salig blanding av genrer og perioder. Dessuten har jeg en tendens til å la meg lokke av bibliotekets tilbud om å låne bøker i juni og levere dem i slutten av august. Det mangler ikke på lesestoff! For en luksus!
Halldis Moren Vesaas i hagen en søndagsmorgen. I nattkjole. Aller best liker jeg å lese sommerskildringer av steder jeg kjenner godt. Oslo, Paris, New York, i sommerdis og sommerdøs og gjerne for en stund siden. Hetebølger, byen er nesten folketom, man rusler rundt i gatene i de lyse nettene. Sigurd Hoels "Fjorten dager før frostnettene", Lars Saabye Christensens "Beatles" og Axel Jensens "Line" er fine Oslo-bøker, Francoise Sagan skriver om Paris og Sør-Frankrike, og når det gjelder sommer i New York er det jo nærliggende å tenke på den alltid aktuelle "The Great Gatsby" - men også "Summer Crossing" av Truman Capote. Svenske sommerbøker er også fine, "Sommeren med Monika" for eksempel. Eller andre bøker som handler om sommer, som Hustvedt sin. Og flickböcker såklart!

I det hele tatt norske forfattere fra 20-30-40-50-tallet appellerer spesielt mye om sommeren. Gunnar Larsen sin "I sommer" (1932), Johan Borgens noveller, allerede nevnte Sigurd Hoel - ikke minst "Syndere i sommersol" (1927). Jeg leste den for andre gang i fjor sommer, og har lyst til å lese den på nytt i år! 

Hva liker dere å lese om sommeren? Hvilke bøker har dere tenkt å lese i år? La oss utveksle lesetips og -planer!Sagan ved fontenekaféen i landsbyen vår i Provence. 
17 kommentarer:

Maren sa...

Jeg har store planer for lesesommeren! Prosjekt lese-det-jeg-eier-og-ikke-har-lest fortsetter, med blant annet Auster og Austen og også litt av høstens litteraturpensum, som Grimsrud, Espedal og Heivoll. Sjarmen er å finne bøkene som passer humøret akkurat når jeg trenger en ny. Skoleferien er allerede i gang, og selv om jeg skal jobbe en del så skal det bli mange timer med lesing. Det er bestandig like fint!

Line sa...

Jeg har kjøpt inn flere av Sally Goldenbaums "Seaside mystery" bøker på engelsk. Finner ikke flere oversatt til norsk, så det skal jeg lese, og så har jeg planer om å kikke i hyllene mine hjemme i stua og lageret mitt på låven for å finne mer lesestoff.Dessuten leser jeg Agatha Christie på bokhylla.no for tiden. Og jeg vil lese mer i Bibelen min. Det er alltid noe jeg ike har lagt merke til før

Emmerian sa...

Jeg har to hyller som har blitt fylt med bøker jeg har hatt lyst til å lese, men som i året som gikk har måttet la vente. Nå skal jeg lese den mye omtalte "Handelser vid vann" av Kerstin Ekman, de to siste Dave Robicheaux- bøkene til J. L. Bruke (Louisiana-beskrivelser passer godt i denne varmen), to bøker av Mo Yan jeg fikk til jul, og to reisebiografier fra Sør-Amerika. For en uke siden fullførte jeg Goldfinch av Donna Tartt, den var så god at den skal kjøpes inn i praktformat og settes inn mellom Victor Hugo og Dickens. Også leser jeg The fault in our stars , men må advare at den kan gjøre at man gråter offentlig. :)

Hazel sa...

Åh, jeg har så mange bøger på min liste, at jeg garanteret ikke kan nå dem alle. Indtil nu har jeg læst Bonjour Tristesse af Sagan og Russeren er en, der elsker birketræer af Olga Grjasnowa. Lige nu læser jeg Den hundredeårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt. Derudover har jeg en masse russiske litteratur jeg gerne vil have læst op på (Oblomov, Døde Sjæle, Sankja), og desuden The Great Gatsby, The Ocean at the End of the Lane, The Hungry Tide, Madame Bovary, Half A Life samt The Mandarins og dertil en håndfuld faglitteratur såsom Crimea af Orlando Figes, The Great Game af Peter Hopkirk, The Iron Curtain af Anne Applebaum og Politics and the Russian Army af Brian Taylor. Heldigt at jeg har ferie indtil september, det får jeg brug for!

Maja sa...

Ah, jeg gleder meg sånn til ferie og lesing! Jeg har tenkt å kaste meg over Solstad, Donna Tartt, Johan Borgen, Doris Lessing og de jeg ikke har lest av Siri Hustvedt! Det klør i fingrene allerede! Har bestilt en hel haug på biblioteket. God lesesommer!

Anonym sa...

Jeg fant Svevende svar av Rosamond Lehmann i bokhylla i går. En bok jeg elsket da jeg var tenåring. Har tenkt å lese den på nytt og se om jeg har samme opplevelse. Ellers står jeg på liste på biblioteket på den siste til Donna Tartt - Stillitsen. Kanskje den kommer til ferien :)

Anonym sa...

Jeg elsker Book Depository og loppemarked - man kan finne så lange skatter! Jeg liker å lese "lett" chicklit om sommeren, og fantasy, men fantasy liker jeg alltid :)

Stine Arkeologine sa...

Jeg er inne i en overveldende travel periode og har flyktet inn i Jane Austens verden pr. bok og film. Har nettopp lest Pride and Prejudice og sett 1940-filmen, BBC-serien, 2005-filmen samt "Lost in Austen", og er nå midt i Sense and Sensibility og har sett filmen fra 1995 to ganger. Slik regner jeg med å fortsette sommeren.. Deilig virkelighetsflukt. :-)

(Samtidig er det med humring og ny innsikt jeg innser at jeg kjenner samtlige av karakterene fra bøkene i det virkelige liv... Helt klart ingen grunnleggende evolusjonistiske endringer de siste to hundre år!).

Salome sa...

Jeg er kjempeimponert over slik ”multitasking”.
Jeg klarer ikke å lese når jeg er oppi sånne opplevelser! Må liksom bare nyte øyeblikket der og da!

Fontenekaféen i landsbyen i Provence: jeg ville sittet henført og hørt på lyden av vann og sett på menneskene, og bare det!

Café i Provence: jeg ville sittet og nytt atmosfæren, og bare det!

Beito: jeg ville sittet og nytt naturen, og bare det!

Lesing på stranda inne i en norsk fjord: jeg er redd jeg bare ville nytt naturen her også, og ingenting annet…

Lesing på balkongen i Provence: jeg er redd jeg bare ville drukket vin og snust inn alle duftene…

Lesing ved kafébord i Amsterdam: jeg ville vel se fascinert på alle mennekene (har ikke vært i Amsterdam)

Lesing på magen på senga på pikerommet (hvis jeg hadde hatt et): det forstår jeg. Ville nok ikke lest Evy Bøgenæs, men kanskje Dikken Zwilgmeyer.

Men lesing i hagen en søndagsmorgen. I nattkjole. (Og helst i hengekøya), DET forstår jeg!

Selv tenker jeg å lese Sigurd Hoel (takk for påminningen!) og Finn Skårderud. Lusker litt rundt Doris Lessing også, det er altfor lenge siden, hun er min favorittforfatter. Har alle de gamle, men mangler Et ordentlig ekteskap 1, det irriterer meg stadig. Noen har lånt, og glemt å levere tilbake Den har hittil vist seg å være umulig å få tak i.

Ellers blir det faglig oppdatering (lystbetont sådan).

Glamourbibliotekaren sa...

Salome - dette er så langt unna multitasking som man kommer. Jeg tilbragte flere timer på hvert av de nevnte stedene, noen av stedene mange dager på rad i tillegg - og da har man god tid både til å gjøre ingenting, til å nyte natur og lyder og dufter, og til å lese. Alt dette inngår nettopp i å nyte øyeblikket. :)

Anonym sa...

Ikke akkurat min definisjon av multitasking heller, haha! Hilsen bergenser

K sa...

I sommer håper jeg å få lest endel av de mange uleste økene jeg har i bokylla. På nattbordet ligger nå To kill a mockingbird av Harper Lee, men har ikke begynt på den enda. Jeg håper å rekke gjennom flere av Alexander McCall Smiths bøker om innbyggerne i 44 Scotland Street - lenge siden jeg har lest noen av de nå, så det er på høy tid å fortsette!

Jeg er akkurat ferdig med Wonderboy av Henrik Langeland, og At Home av Bill Bryson.

Lektor Tørrdal sa...

Jeg skal lese gjennom "The Absolute True Diary of a Part-Time Indian" av Sherman Alexie. Jeg skal lese den med klassene jeg skal ha i engelsk til neste år. Litt jobb, men tenk om en kunne tenne de unge sjele med litteratur.
Ellers skal jeg grave frem en ny krimserie og synke hen i den. Litt mer Miss Marple enn Jo Nesbø (selv om jeg tror jeg er forelsket i Harry Hole)

Glamourlektoren sa...

Jeg elsker som deg å lese bøker fra sommerlige steder jeg kjenner godt. Johan Borgen er min absolutte favorittsommerbokforfatter! Jeg leser hans stemningsmettede noveller hver sommer. Bokklubb-utgaven Natt og dag har jeg både hjemme og på hytta så jeg kan lese i den akkurat når jeg føler for det.

Likeså leser jeg alltid yndlingssommerkapitlene i Vi på Saltkråkan i løpet av sommeren - fremfor alt "En dag i juni" og "Denne dag et liv". Stor livsfilosofi og vakre naturskildringer og naturstemninger blandet med situasjonskomikk. Jeg har boken på både svensk og norsk, men fordi jeg leste den i Jo Tenfjords oversettelse som barn, er det den versjonen det må være. Jeg elsker Vi på Saltkråkan-romanen høyt, og gråt som liten fordi mamma og pappa ikke ville kjøre meg til Saltkråkan så jeg kunne få være Tjorven..

Jeg holder nå på med Kenneth Grahams The Wind in the Willows (Det suser i sivet - noen som husker den herlige tv-serien for mange år siden?) Den er kommet i en nydelig pocketutgave i anledning 100-årsjubileet med de originale illustrasjonene av E.H. Shepard. Jeg har utrolig mye å gjøre på jobb om dagen, men leser litt i den i tidlige morgener og sene kvelder - helst ute i hagen eller på glassverandaen jeg er så heldig å ha. En fantastisk bok - så livsklok og morsom, så språklig rik og poetisk, og hovedpersonene er altså en muldvarp og en vannrotte..!

Ellers er sommeren tiden jeg bruker til å lese meg opp mht jobb og litt tyngre ting. Jeg pløyer igjennom bøker elevene mine har valgt til særemnet sitt - de er i ferd med å velge nå - veldig gøy å veilede dem i bokvalg! Og så får jeg lest masse bøker jeg (kanskje ikke) hadde tenkt å lese, og sprenger selvsagt akkorden som lærer helt, men det gjør ikke noe, da jobb og fritid går i ett på dette punktet for meg :) Jeg holder dessuten på med å få lest det jeg mangler i Dag Solstads samlede verker, og har et lenge pågående Proust-prosjekt - På sporet av den tapte tid. Godt lærere fremdeles har sju ukers sommerferie og avspasering..

Når det gjelder yndlingsteder å lese om sommeren, er det den nevnte glassverandaen som er oasen min om sommeren - tidlige morgenen og om kvelden - på dagtid er det altfor varmt, og dagen har en tendens til å fylles med mye selv om sommeren. Så er det hytteverandaen på Hurum, og fortauskafeer hjemme eller ute. Jeg har stor familie, og slapper best av på kafe ;-) Jeg er også glad i å lese på fly og på flyplasser - gjerne fag, skikkelig tunge ting som jeg må konsentrere meg hardt om, så jeg glemmer at jeg er litt redd for å fly..

God lesesommer til alle! Det fine med å være en pasjonert sommerleser, er at været ikke spiller noen rolle. Fint for meg som stort sett tilbringer sommeren i Skandinavia!

Kathrine sa...

Åh, jeg er også storfan av sommer-fra-en-svunnen-tid-bøker, det er nesten så det blir en tradisjon å finne dem frem igjen om sommeren. Noen av bøkene har også blitt sommerbøker fordi jeg forbinder dem med somrene jeg først leste dem :) Summer crossing av Truman Capote, Manhatten When I Was Young av Mary Cantwell, Glassklokken av Sylvia Plath og Pride and Prejudice plukkes opp år etter år. Årets første sommerlektyre er "Smaken av eplekjerner" av Katharina Hagena, den PERFEKTE sommerboken! Vakker, lettlest, fint språk og varm sommer :) Ellers har jeg blitt storfan av Linda Olssons bøker, og tipper jeg kommer til å lese dem igjen og igjen. Og Maria Lang har raskt blitt en favoritt, med sine svenske kriminalromaner fra 50-tallet. Hengekøya, here I come!

siljeblomst sa...

Hei :-). Hvor har du fått tak i den utgaven av Vel møtt, vemod? Jeg har helt siden jeg leste den som 18 -åring vært på utkikk etter denne Lanterne (?) utgaven, både i bruktbutikker og på loppis, uten å finne den. Omslaget er så utrolig fint.

Ellers skal sommeren tilbringes i Paris med parkliv, kafebesøk og bøker. Jeg skal blant annet lese Ravatn :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle sommerlitteratur-rapporter! Moro!

Siljeblomst: Jeg kjøpte den på et antikvariat i fjor! Husker ikke helt hvilket; men de hadde bare ett eksemplar den gang.

Populære innlegg