mandag, januar 05, 2015

Januar-tips


Januar kan være så mangt - av og til føles den som en ny start full av energi, andre ganger som noe mørkt og energitappende. Noen synes det er deilig å rydde bort jula og komme i gang med vinteren for fullt, andre vil gjerne ha ferie litt lenger. Noen ganger er man full av pepp til å gjøre ting, gå på teater og konsert, andre ganger vil man helst bare ligge under pledd på sofaen. Jeg tror det er ekstra viktig å kjenne etter hva man føler for nå. For meg er det helt vesentlig å gå ut en tur midt på dagen og se dagslys, siden det er mørkt både når jeg drar på jobb om morgenen og når jeg drar hjem igjen om ettermiddagen. Hjernen forstår nesten ikke at det er dag. Og ennå er det lenge til februar, og enda lenger til mars, når vårtegnene begynner å dukke opp. 

Nyttårsforsetter funker for noen, selv er jeg ikke så opptatt av denslags, men jeg tenkte det kunne være fint med noen tips til hva man kan gjøre i januar - enkle og overkommelige ting for å gjøre måneden litt lysere og enda litt koseligere. Håper dere vil bidra med forslag!

*Senk ambisjonsnivået litt. Det er lov å ta det rolig, det kan faktisk være veldig smart også. Kroppen er kanskje litt i dvale, og det går helt fint å utsette en del ting til neste dag - eller neste uke - om man kjenner at man ikke orker akkurat nå. Underbara Clara satte ord på dette i januar i fjor. Öva på langsåmt. Multitaskingen man gjorde i desember kan man legge fra seg nå. 

*Å møte venner på kafé etter jobb er perfekt januarsyssel. Det er høysesong for varm sjokolade! 

*Å invitere venner hjem er også passende nå - kanskje finnes det noen smuler igjen i kakeboksene fra jula? Enkelt og greit - kjøp en flaske gløgg og arranger det siste juleselskapet for sesongen! Gjestene kan jo eventuelt hjelpe til å plukke av juletreet. 

*Teselskap er jo som alltid fint i januar, på dagtid, ved et vindu, sånn at alle gjestene kan sitte og sperre øynene opp og samle alt av dagslys. Og drikke kannevis med te. Denne tradisjonen har jeg hatt hver januar siden før denne bloggen eksisterte, tror jeg. Tidlig 2000-tall! Ambisjonsnivået trenger virkelig ikke å være høyt. Det sosiale er det viktigste. Og god te, selvfølgelig. 

*En og annen kveld i en svømmehall er også koselig når det er vinter. Særlig når man kommer ut etterpå, og drar hjem og lager varm sjokolade. 

*Les bøker. Drikk te. Se film. Kryp under pleddet med den beste samvittighet. 

*Bak noe enkelt og velsmakende. Scones til helgefrokosten er nok kanskje noe av det letteste som finnes. 

*Tulipansesongen er rett rundt hjørnet - jeg tror kanskje min første bukett blir nå til helga, eller skal jeg begynne med en primula? Det er jul litt til her i stua, men straks treet er ute, kommer blomstene inn. Gjør det til en vane å ha friske blomster til hver helg, det setter en ekstra spiss på fredagen. 

*Vær kulturkonsument, det er skikkelig deilig å sitte og ta i mot denslags uten å behøve å gjøre noe aktivt selv. Konserter, teater, litteraturarrangementer, kino. 

*Gå tur i dagslys, pust inn frisk luft, få roser på kinn. 

*Gå tidlig til sengs, gjerne etter en varm dusj eller et bad, så er det kanskje sjanse for å være noenlunde uthvilt når vekkerklokka ringer neste morgen og det fremdeles er mørkt som i graven ute. Og faktisk - sett gjerne den klokka et kvarter tidligere, så har du litt bedre tid til å våkne ordentlig om morgenen. Dusje litt lenger, spise frokost uten å bli hysterisk over at bussen går om fem minutter. Drikk ferdig teen. 


Det er mye hyggelig man kan finne på, men for min del gjelder i allefall følgende: Man behøver ikke gjøre veldig mange ting på én og samme dag. Har du overskudd, for all del - gjør alt du orker, men ellers er annenhver dag-regelen fin, synes jeg. Passe på at man har noen dager hver uke til bare å være hjemme uten særlig mange planer. Ha tid til å stirre litt ut i lufta. Puste litt langsommere. 


Deres tur!

15 kommentarer:

Maja sa...

Dette var skikkelig fint å lese! Holdt på å klikke på butikken i dag, foran bladhylla, med alle liksom-peppende overskrifter som bare er med på å gi meg dårlig samvittighet fordi jeg vet at jeg ikke har overskudd til å slanke meg ti kilo/løpe maraton/komme i form akkurat nå. Da trenger man noen som sier at det er lov til å gå i hi litt til. Takk!!

Anonym sa...

Takk for bra innlegg! Det som gleder meg i januar er: gå på salg i butikkene (noen må jo holde landets økonomiske hjul i gang:), mange fine filmer på kino og skiturer hvis føret tillater.

togpiken sa...

Åh, kjære glamourbibliotekaren, dette var akkurat det jeg trengte å lese denne morgenen. Jeg har gruer meg til å begynne på en travel jobb igjen, og i går kjente jeg meg helt knust etterpå. Da er det kanskje ikke tiden for å skulle løpe på tredemølle etter jobb, men heller gå hjem og faktisk legge seg litt på sofaen. Så kan det hekler bli en spasertur eller litt tøy og bøy på stuegulvet siden. Jeg skal kjenne litt etter i dag og revurdere planene for ettermiddagen og kvelden. Og så skal jeg planlegge fotbad og tekopp før en tidlig natt! Takk!

Rønnaug sa...

Tusen takk for et kjærkomment innlegg:) Og takk for at du stadig formidler gode verdier og varme gjennom bloggen din!
Jeg synes det er veldig deilig å kjøpe tulipaner i friske farger nå på nyåret. Men siden lommeboka foreløpig er slunken vil jeg dele følgende tips: i påvente av å kunne unne meg friske blomster har jeg satt bilder av tulipaner/sol/sommer som bakgrunnsbilder på PC'en og mobilen. Bare en bitteliten greie - men det funker:)

Glamourtannpleieren sa...

Flotte tips! Tar dem til følge umiddelbart. I ettermiddag etter jobb skal jeg slenge innom en kinosal og konsumere :)

Synne sa...

Åh, nettopp! Når det er mørkt og fuktig og småkaldt ute, og når man må stå opp tidlig og legge seg sent og alle plantene henger med hodet fordi de ikke får nok dagslys, da er det ikke alltid at januar føles som ens beste venn. Jeg setter ekstra stor pris på varm drikke, lesestunder, filmkvelder, vinglass med venner og ikke minst rester av julesnop på denne tida av året!

Anonym sa...

Hei - jeg bruker januar til å rydde slik at jeg er klar for våren. Klær som ikke brukes: Fretex eller H&M, bøker til Lions,jeg finner på nye retter av restemat - utrolig mye godt å lage. Jeg har lagt inn en reise i februar/mars og med ett ble livet veldig bra. .mette

Mari sa...

Takk for inspirerende januarpost! Jeg likte påminnelsen om at man kan legge fra seg multitaskinga fra desember. Og heldigvis, med en lang juleferie fikk jeg senket skuldrene og lest hele fire romaner, det var deilig! Nå er det brått tilbake på skole/jobb, og jeg følger tipset om å holde noen ettermiddager/kvelder fri for program. Svømmehall er også deilig på denne tida, og å stirre fraværende ut vinduet på fuglematstasjonen.

Stine Arkeologine sa...

Takk for mange fine tips, som jeg skal prøve å følge! :-) Har en fin konsert jeg gleder meg veldig til. Og når det stormer som verst med jobbfrister, møter, mørketid, syke barn og snømåking og døgnet ikke har nok timer til å gjøre så mye annet, så må man uansett sove. Derfor har jeg gjort soverommet til mitt glamouroppholdssted for mørketida! Når barna har lagt seg stuper jeg inn dit, samme hvor rotete det kan være i resten av huset og hvor mye mer jeg "burde" ha gjort. På soverommet holder jeg det ryddig og koselig med blomst på nattbordet, radio og stabler med bøker som gjør meg glad (ingen adgang for jobblitteratur, nettbrett eller annen skjerm!). Og like før jul investerte jeg i en kjempediger hotellpute som jeg rigger meg til med, med tekopp og bok og noe godt å knaske på, iført en hjemmestrikket sengejakke (helt i tråd med "Råd for solokvinnen", ha ha!). Enkel men effektiv luksus for den mørkeste vinterperioden!

Et godt tips herfra er å ikke se langt etter hva "alle andre" får til å gjøre og være med på, for man er jo i ulike livssituasjoner med ulike muligheter. Finn noe fint som passer akkurat der man er, noe som gjør en liten forandring, og sett pris på det! :-)

Elida sa...

Eg tenner masse stearinlys, finner bøker eg vil lese og legger dei i stabler, koker te og leser.

Netflix blir og hyppig brukt i vintermånadane :-)

Kjersti sa...

Kloke, gode ord! Helt i min ånd, jeg er så lei av alt prat om å være effektiv og få mest mulig ut av livet = ha høyt tempo, være på farten fra morgen til kveld og knapt ha et eneste pusterom. Jeg får absolutt mest ut av livet når passer på å ha masse tid til å bare surre rundt uten egentlig å gjøre noe spesielt. Monotasking må bli den nye trenden! ;)

Hilde sa...

Takk for kjempefint innlegg som varmet og som gav litt lysere tanker i mørketiden. Du klarer å formidle gode tanker, inspirasjon, nostalgi og masse lys og varme med den fine bloggen din. Tusen takk��

Hilde

Glamourlektoren sa...

Fint å se på januar med kravløst blikk! Bare gjøre det man har lyst til når man har litt fritid. For meg er ferier ofte ganske intense - jeg er liksom familiens julesentral, av diverse grunner - så når roen senker seg i januar, kryper jeg opp i ørelappstolen om kveldene, drikker te og leser de bøkene jeg ikke rakk i juleferien. Nå skal jeg tenne helligetrekongerslyset og "varva ner" før sengetid :)

Ingerid sa...

Dette innlegget varmer og inspirerer i januar. Og kommentarene her er jo en skikkelig bonus!
I går sovnet jeg på sofaen etter middag, etter først å ha lest resten av juleheftene. I dag en rolig joggetur etterfulgt av kveldsmat og helligtrekongerslys. Begge deler var akkurat det jeg trengte! God te og gode bøker er en forutsetning for å klare seg gjennom januar, mer enn de fleste andre måneder, synes jeg.

Anonym sa...

jeg koser meg hjemme, men klikker nesten i vinkel på jobben nå fordi nytt år er veldig travel i min bransje.

da er det godt å komme hjem til ryddig hjem, god sofa, god mat og bare feel good tv og bok og blader! :)

Populære innlegg